5.1 Sound on SA8000 (nonHD) - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 4 Old 12-16-2005, 12:29 PM - Thread Starter
Newbie
 
Angryguy's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 13
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I don't know why I didn't realize this before now, but anyway . . .

I have a non-HD Scientific Atlanta 8000 DVR Cable box from Time Warner Cable in Queens (NYC). I have the Digitial Audio Out (Coax) connected to my Surround Sound system (amplifier)

When I had premium channels earlier in the year (HBO, Showtime, Cinemax), I was able to receive full Dolby Digital Surround Sound (5.1) while watching those channels. However, I've never been able to receive 5.1 sound on any other channels.

I was just exploring the channels, and discovered that there is now in the early 700s HD versions of several channels, including CBS, FOX, TNT. Since I don't have HD, there is no picture when I turn to those channels (don't know why the box can't downgrade to standard def. . . ), but my sound system immediately switches to 5.1 sound. If I switch back to the standard version of that channel, surround sound is gone.

I know that these channels are being broadcast in surround sound, and have been for quite a while, and obviously my system is capable of receiving the surround sound.

How then do I get it to give me 5.1 sound on these channels (ie: CBS,FOX primetime TV)? There's no reason why 5.1 should be avail. only in HD channels, when I know for a fact that at least the premium channels offer 5.1 on non-HD channels.

Thanks.
Angryguy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 12-18-2005, 04:58 AM
Member
 
fschambe's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I would imagine that if you got a HD SA box it would tune the HD channels and would probably still have non hd output on the svideo port still.
fschambe is offline  
post #3 of 4 Old 12-19-2005, 07:48 AM
Newbie
 
jmerritt's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Evendale/Cincinnati Ohio
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have a SD rear projection TV with component inputs and I also have a home theatre receiver. I connect the 8300 to my receiver with an optical cable and the 8300 to my TV through the component ports. Don't know about the 8000 but I have an SA 8300HD and have set input to 480i and aspect to stretch mode and the picture is excellent. My HD channels are in the 900 range and I am able to get both HD to my component input to my SDTV and DD 5.1 when it is broadcast.

John
jmerritt is offline  
post #4 of 4 Old 12-28-2005, 09:51 AM
Newbie
 
wade77777's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
For what it is worth I also hooked up my SA8000 digital audio out (coax) to my receiver. I was able to get sound on the analog channels (below 125) but it sounds like Poo-Poo. I have to either switch to analog for these (also have my VCR accepting the analog sound and then to the recevier) or really be careful which effects I choose from the receiver.

Receiver I have is the one that came with the HTIB Yamaha 160. I haven't called Time Warner about it because I know they'll say it's a problem with my receiver.

-Wade
wade77777 is offline  
Closed Thread Digital Recorders (PVRs) General

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off