Did you measure your sub with measurement gear ?????? - AVS Forum
View Poll Results: Did you use measurement gear to setup your subwoofer
Yes 40 80.00%
No 10 20.00%
Voters: 50. You may not vote on this poll

Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 81 Old 11-23-2012, 06:18 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
kgveteran's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Rochester NY
Posts: 5,699
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Liked: 38
It seems to me that there isnt as much talk of measurements and measurement gear in the subwoofer section. Just wondering..... KG

PS: even if you ran a test tone with a handheld meter is a Yes, but you can explain if need be....


KG
kgveteran is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 81 Old 11-23-2012, 06:38 AM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
We're running two subs. I used a Radio Shack digital sound meter (33-2055) and tape measure to set the sub gain (volume) at 1m (thirty-nine inches), 63/64 dB with sound meter settings of C/Slow settings.

After balancing each sub, one turned on at a time and after running Audyssey, XT room correction analyzer, at listening position, I set the pink noise to 69dB. Either today or Monday, depending on who's open and isn't open, I'll be ordering up an Anti-Mode 8033S II.

(Anti-Mode 8033S II ordered and delivery expected on Wednesday.)

Warning to all, I found out the Anti-Mode 8033 has been upgraded and a few changes have taken place folks should be aware of. If one has been reading old information, they won't know about these changes that are currently in the pipeline.

http://www.dspeaker.com/en/products/anti-mode-8033.shtml

Scroll to the bottom of the sheet to see the differences, new vs old. The old is the 8033C and the 8033S. The new is the 8033Cinema and the 8033S II. The main point to note is, the 8033Cinema has been dumbed down to one output so if this is the model purchased, you'll need to Y-split the output signal as oppose to the dual output, 0/180 phase of the old version. In the case of the 8033S II, it has been smartened up and now has 32 filters as opposed to 24 filters, in my opinion, that's a huge analyzing upgrade. Just a heads up on these points.

Hope the above helps.

-
BeeMan458 is offline  
post #3 of 81 Old 11-23-2012, 06:44 AM
AVS Special Member
 
primetimeguy's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: St. Paul, MN
Posts: 3,710
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 79 Post(s)
Liked: 133

Dual subs measured with mains together.  Used Omnimic for measurement, 1/12 octave smoothing.  REW used to import the file and capture screen shot.

primetimeguy is online now  
post #4 of 81 Old 11-23-2012, 06:50 AM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
That graph meets the definition of "Sweet."

.....eek.gif
BeeMan458 is offline  
post #5 of 81 Old 11-23-2012, 07:54 AM
AVS Addicted Member
 
MKtheater's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: New Hartford, NY
Posts: 14,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 166 Post(s)
Liked: 421
Yes, of course and it makes a huge difference in sound quality once you tame your response. You might not like the lower spl's from a flat curve though(if one had a peak). I need to show my new graph, same +/- 2.5 dBs smooth but from 5-100hz.

eq-2.jpg
MKtheater is online now  
post #6 of 81 Old 11-23-2012, 08:05 AM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
Just put my order in for the new Anti-mode, 8033S II with more filters. Should be here Wednesday. biggrin.gif

(Scroll to the bottom of the page for version comparison information.)

My understanding of how this setup is to be dialed in is, use the balanced sub settings, run the Anti-Mode and then run Audyssey XT.
BeeMan458 is offline  
post #7 of 81 Old 11-23-2012, 08:12 AM
AVS Special Member
 
SaviorMachine's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: I'm Jackie Treehorn
Posts: 1,391
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 87
Not yet. I'm so lame biggrin.gif

Once again, I am sorry to take a sledgehammer to so small and fragile a nut. -- Richard Dawkins, The Greatest Show On Earth
SaviorMachine is offline  
post #8 of 81 Old 11-23-2012, 08:14 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
kgveteran's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Rochester NY
Posts: 5,699
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Liked: 38

I run Audyssey last too. I ran it first before i tweaked with my MiniDSP and lets say i was not happy with how it fattened the response. Raising a null is impossible, but i am told Audyssey can do it with out a problem, sounds like bending pysics, and my distortion checks told me the same....you cant bend it
kgveteran is online now  
post #9 of 81 Old 11-23-2012, 08:23 AM
Senior Member
 
kcnitro07's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 302
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
I make Archaea do all my measurements :P


I've used REW, but with the Audyssey mic so take that for whats it worth :P

kcnitro07 is offline  
post #10 of 81 Old 11-23-2012, 08:24 AM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
Quote:
Originally Posted by kgveteran View Post

I run Audyssey last too. I ran it first before i tweaked with my MiniDSP and lets say i was not happy with how it fattened the response. Raising a null is impossible, but i am told Audyssey can do it with out a problem, sounds like bending pysics, and my distortion checks told me the same....you cant bend it

Not a clue as I've read you can flatten peaks but you're on your own with nulls.
BeeMan458 is offline  
post #11 of 81 Old 11-23-2012, 08:50 AM
Advanced Member
 
its phillip's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: fort worth, tx
Posts: 744
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 54
One of these days I'll get an omnimic and I will, but it hasn't happened yet frown.gif

its phillip is offline  
post #12 of 81 Old 11-23-2012, 08:58 AM
AVS Special Member
 
bfreedma's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: 9 iron from Philly
Posts: 1,952
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 50
Dual JL F113's measured together with mains using an OmniMic. 1/12th octave smoothing. The system is using Audyssey XT32 but is from before I ran Pro which improved things again.

bfreedma is offline  
post #13 of 81 Old 11-23-2012, 08:58 AM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
Quote:
Originally Posted by its phillip View Post

One of these days I'll get an omnimic and I will, but it hasn't happened yet frown.gif

It's either that or you have to buy a Bass Boat. tongue.gif Just think along the lines of the next new toy should be an Omnimic and it will happen. Gotta have new toys when one can. If you think of it as a measuring device, it may never happen but if the money is there and you see it in the light of entertainment, then it makes perfect rational sense.
BeeMan458 is offline  
post #14 of 81 Old 11-23-2012, 09:15 AM
Advanced Member
 
D.T.MIKE's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Dallas,TX
Posts: 631
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 18
Sub only raw in room response 120hz crossover 1/12th smoothing no E.Q. of any kind used. Did this while testing two different amps on my passive unit. I am currently in the "research" process for an external E.Q. device.
D.T.MIKE is offline  
post #15 of 81 Old 11-23-2012, 10:11 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
kgveteran's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Rochester NY
Posts: 5,699
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Liked: 38
Quote:
Originally Posted by its phillip View Post

One of these days I'll get an omnimic and I will, but it hasn't happened yet frown.gif

It has to be the easiest device to use and interpret. You will love it !!!
kgveteran is online now  
post #16 of 81 Old 11-23-2012, 10:33 AM
AVS Special Member
 
primetimeguy's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: St. Paul, MN
Posts: 3,710
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 79 Post(s)
Liked: 133
Quote:
Originally Posted by D.T.MIKE View Post

Sub only raw in room response 120hz crossover 1/12th smoothing no E.Q. of any kind used. Did this while testing two different amps on my passive unit. I am currently in the "research" process for an external E.Q. device.

 

That is awesome for new EQ.  Looks like you could take down the 50hz region about 5db and be set!

primetimeguy is online now  
post #17 of 81 Old 11-23-2012, 10:36 AM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
Quote:
Originally Posted by D.T.MIKE View Post

Sub only raw in room response 120hz crossover 1/12th smoothing no E.Q. of any kind used. Did this while testing two different amps on my passive unit. I am currently in the "research" process for an external E.Q. device.

The happening deal for an external EQ device is the Anti-Mode 8033S II. I ordered one today.
BeeMan458 is offline  
post #18 of 81 Old 11-23-2012, 10:58 AM
Member
 
ralfale's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Singapore
Posts: 132
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
http://verkkokauppa.planeetta.net/epages/Planeetta.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/vlsi/Products/AMDualCore/SubProducts/AMDualCore-0001q

I wonder if anyone uses this? Looks very powerful and allow house curve configuration?
ralfale is offline  
post #19 of 81 Old 11-23-2012, 01:11 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
kgveteran's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Rochester NY
Posts: 5,699
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Liked: 38

I currently use a MiniDSP to EQ. For $175.00 i can say its a steal !!!!!
kgveteran is online now  
post #20 of 81 Old 11-23-2012, 10:16 PM
AVS Special Member
 
Skylinestar's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 1,383
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 76 Post(s)
Liked: 60
I check for peaks and nulls with my old RS SPL meter and REW software. After setting up the best position for my subs, I just run Audyssey.
Skylinestar is offline  
post #21 of 81 Old 11-24-2012, 10:43 AM
Advanced Member
 
D.T.MIKE's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Dallas,TX
Posts: 631
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 18
Quote:
Originally Posted by primetimeguy View Post

That is awesome for new EQ.  Looks like you could take down the 50hz region about 5db and be set!
Thanks! Same thing I was thinking then perhaps a little "house curve" for the lower octaves to compensate for my older ears. biggrin.gif

Quote:
Originally Posted by BeeMan458 View Post

The happening deal for an external EQ device is the Anti-Mode 8033S II. I ordered one today.
That is one option I was considering, looking fwd to your impressions and maybe some before and after measurements.
D.T.MIKE is offline  
post #22 of 81 Old 11-24-2012, 12:24 PM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
Quote:
Originally Posted by D.T.MIKE View Post

Thanks! Same thing I was thinking then perhaps a little "house curve" for the lower octaves to compensate for my older ears. biggrin.gif
That is one option I was considering, looking fwd to your impressions and maybe some before and after measurements.

Sadly, I don't have an OmniMic yet and other than Audyssey, MultEQ XT, I've nothing to compare it to. When I get the Anti-Mode with it's thirty-two filter capability dialed in, I'm happy to give my before and after impressions. What other EQ's can one insert into their system to both analyze and EQ the response curve?

-
BeeMan458 is offline  
post #23 of 81 Old 11-24-2012, 10:19 PM
Advanced Member
 
D.T.MIKE's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Dallas,TX
Posts: 631
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 18
Quote:
Originally Posted by BeeMan458 View Post

Sadly, I don't have an OmniMic yet and other than Audyssey, MultEQ XT, I've nothing to compare it to. When I get the Anti-Modem with it's thirty-two filter capability dialed in, I'm happy to give my before and after impressions. What other EQ's can one insert into their system to both analyze and EQ the response curve?
Since you are getting the Anti-Mode I would suggest using REW software available for free here to see exactly what your system is doing with each and every setting. http://www.hometheatershack.com/roomeq/wizardhelpv5/help_en-GB/html/index.html All you need is a laptop with an external sound card and a spl meter. Lots of folks here use this to measure and tweak their systems for optimal performance.
D.T.MIKE is offline  
post #24 of 81 Old 11-24-2012, 11:40 PM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
Quote:
Originally Posted by D.T.MIKE View Post

Since you are getting the Anti-Mode I would suggest using REW software available for free here to see exactly what your system is doing with each and every setting. http://www.hometheatershack.com/roomeq/wizardhelpv5/help_en-GB/html/index.html All you need is a laptop with an external sound card and a spl meter. Lots of folks here use this to measure and tweak their systems for optimal performance.

I'm sorry, I have a desktop PC. Can I go home now? tongue.gif

I liked the idea of the plug-n-play nature of "OmniMic" vs the learning curve of REW. I'm old, my brain is worn out........whine..........tongue.gif

You're right, it's an option worth consideration.

I've downloaded REW to the desktop, it's nighttime, I'll start the learning curve in the morning. tongue.gif

(I know, I should have bought OmniMic.) tongue.gif

-
BeeMan458 is offline  
post #25 of 81 Old 11-25-2012, 07:17 AM
AVS Addicted Member
 
MKtheater's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: New Hartford, NY
Posts: 14,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 166 Post(s)
Liked: 421
When you guys get used to using REW and setup it is just as easy as setting up a mic and running the sweep. With Omnimic I had to pull out the laptop and setup up the mic too. THE initial setup of REW is much harder than Omnimic but again, once setup it is a breeze. I just ran some THD numbers on my subs and I have more headroom that I thought. I am pretty excited.
MKtheater is online now  
post #26 of 81 Old 11-25-2012, 07:20 AM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
Out of curiosity, can I use the mic that came with Audyssey, MultEQ XT or do I need a microphone like the one that comes with OmniMic?

(It's morning, I'm drinking coffee, I haven't opened REW yet.)
BeeMan458 is offline  
post #27 of 81 Old 11-25-2012, 07:36 AM
AVS Addicted Member
 
MKtheater's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: New Hartford, NY
Posts: 14,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 166 Post(s)
Liked: 421
I think you can use it, I am not sure how accurate it is below 20hz but if you have a RS meter that is as simple as it gets, just don't use the correction files. I use a Spectrum labs calibrated Behringer mic. It is like the omnimic.
MKtheater is online now  
post #28 of 81 Old 11-25-2012, 07:51 AM
AVS Special Member
 
Theresa's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Minnesota
Posts: 2,430
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 50
The benefits of the Omnimic are that it includes everything needed, other than a computer, and ease of use. I've used REW with a Dayton mic and the quality of my internal sound card's mic input (an add on card, not the motherboard sound circuitry) limited its usefulness. I would have had to buy yet another sound card/external sound device in order for REW to be of much use and it was easier to get an all-in-one solution than to do that. The ease of use of the Omnimic is phenomenal and I am not a novice.
Theresa is offline  
post #29 of 81 Old 11-25-2012, 08:22 AM
 
BeeMan458's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Magalia, CA
Posts: 8,374
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 801
I have next to me a Radio Shack, digital sound meter.

Agreeing, regarding omni-microphones, getting "OmniMic" seems the better way to go as Parts-Express supplies a calibrated Dayton Audio OmniMic (download unique calibration file and it's good to 5Hz) with user friendly software for $300.00.

At this time and point, REW isn't looking good.

"Need more coffee Scottie."

Over at Parts-Express, I just put in an order for a "Dayton Audio EMM-6 Electret Measurement Microphone." It should be here in about a week.

(Great, the microphone needs a phantom power supply and a cable. It's Sunday and I can't cancel the order.)

mad.gif

Bit the bullet, went to Amazon and picked up a phantom power supply with USB and XLR cables included.

http://www.amazon.com/gp/product/B0073KC9TA/ref=oh_details_o00_s00_i00

(It was a better deal then the one at Parts-Express in that the deal includes two 25' XLR, microphone cables and a USB cable.)

Next time I stick to drinking morning coffee and reading about what could be. tongue.gif

-
BeeMan458 is offline  
post #30 of 81 Old 12-17-2012, 06:24 PM
Member
 
FroggyTaco's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Any updates?

Travis

Travis

 

XT32 rocks!

FroggyTaco is offline  
Reply Subwoofers, Bass, and Transducers

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off