CalMan 5 Release Notes and Discussion - AVS Forum

AVS Forum > Display Devices > Display Calibration > CalMan 5 Release Notes and Discussion

Display Calibration

WiFi-Spy's Avatar WiFi-Spy
03:45 PM Liked: 34
post #1 of 2589
08-03-2012 | Posts: 2,316
Joined: Feb 2004
SpectraCal has released CalMan 5 Commercial version.

Here are the release notes:

http://commercial.spectracal.com/support/calman5/release-notes
turbe's Avatar turbe
04:52 PM Liked: 89
post #2 of 2589
08-03-2012 | Posts: 4,437
Joined: Feb 2001
comparison of the 5 Business Series here:

http://studio.spectracal.com/calmanstudio/compare-studio-to-ultimate.html

http://commercial.spectracal.com/calman5/compare-products


.
derekjsmith's Avatar derekjsmith
05:21 PM Liked: 98
post #3 of 2589
08-03-2012 | Posts: 1,890
Joined: Oct 2003
CalMAN 5 releases are being staggered, unlike before were we just released all versions at the same time. The CalMAN 5 project has been almost two years in the works, has been in some form of testing for nearly a year. The amount of QA and final testing is staggering for the amount of hardware now supported and the industries it is going into. So we felt it best to stagger each release and give proper support to each one. I know everyone is excited about getting their hands on 5 and I can tell you it will be worth the short wait.

We released “CalMAN 5 Studio” a couple of weeks ago and “CalMAN 5 for Business” today. Next are “CalMAN 5 for Consumer”, CalPC, CalMED, and others are still in the queue.
sotti's Avatar sotti
06:52 PM Liked: 176
post #4 of 2589
08-03-2012 | Posts: 6,644
Joined: Aug 2004
That's not just the release notes, that's the whole thing boys!
cinema mad's Avatar cinema mad
08:15 PM Liked: 34
post #5 of 2589
08-03-2012 | Posts: 1,840
Joined: Jun 2006
Just recieved my Calman5 Ultimate license, its finally hear Boys biggrin.gif !!!!!!!!!
DaGamePimp's Avatar DaGamePimp
12:44 AM Liked: 169
post #6 of 2589
08-04-2012 | Posts: 15,593
Joined: Jan 2001
Do we have a time line for the standard Calman 5 release for those getting the free upgrade from 4?

I am assuming our license keys from 4 work on version 5, or will we be getting a new license via e-mail?

Thanks,
Jason
sotti's Avatar sotti
01:03 AM Liked: 176
post #7 of 2589
08-04-2012 | Posts: 6,644
Joined: Aug 2004
Quote:
Originally Posted by DaGamePimp View Post

Do we have a time line for the standard Calman 5 release for those getting the free upgrade from 4?
I am assuming our license keys from 4 work on version 5, or will we be getting a new license via e-mail?
Thanks,
Jason

The release is only the Business version for professional calibrators.
We are hard at work polishing up the features we feel we need for a true consumer launch. If you don't have a CalMANv4 Expert or Commercial license, you'll have to sit tight for a bit longer. In the meantime you can download CalMAN 5 for Business and run it in our evaluation mode.
DaGamePimp's Avatar DaGamePimp
02:04 AM Liked: 169
post #8 of 2589
08-04-2012 | Posts: 15,593
Joined: Jan 2001
Ah I see, thanks Joel.

Jason
derekjsmith's Avatar derekjsmith
09:30 AM Liked: 98
post #9 of 2589
08-04-2012 | Posts: 1,890
Joined: Oct 2003
Quote:
Originally Posted by DaGamePimp View Post

I am assuming our license keys from 4 work on version 5, or will we be getting a new license via e-mail?
Thanks,
Jason

The license keys from 4 do not work with 5. For those eligible a CalMAN 5 key will be issued, our goal is to e-mail them out.
DaGamePimp's Avatar DaGamePimp
02:38 PM Liked: 169
post #10 of 2589
08-04-2012 | Posts: 15,593
Joined: Jan 2001
Thanks for the clarification Derek.

Jason
<^..^>Smokey Joe's Avatar <^..^>Smokey Joe
04:05 PM Liked: 64
post #11 of 2589
08-05-2012 | Posts: 412
Joined: Aug 2006
Been playing with CalMAN 5 over the weekend, can say it is a vast improvement in speed and usuability over V4.

A few new defaults I need to get my head around, or get used to like use of dE 2000.

Editing work flow layouts is alot better, and really like the editing mode then lock down switch. Really tidy.
Really happy about white ticks and markers for selections! Been asking for this since V4 released!
Lots of new stuff and settings available, almost too much...if I dare say it!

Still finding way around, really happy with it so far.

Good job guys.
derekjsmith's Avatar derekjsmith
05:21 PM Liked: 98
post #12 of 2589
08-05-2012 | Posts: 1,890
Joined: Oct 2003
Quote:
Originally Posted by <^..^>Smokey Joe View Post

Been playing with CalMAN 5 over the weekend, can say it is a vast improvement in speed and usuability over V4.
A few new defaults I need to get my head around, or get used to like use of dE 2000.
Editing work flow layouts is alot better, and really like the editing mode then lock down switch. Really tidy.
Really happy about white ticks and markers for selections! Been asking for this since V4 released!
Lots of new stuff and settings available, almost too much...if I dare say it!
Still finding way around, really happy with it so far.
Good job guys.

Thank you, we have been working on it very hard and with a little help from our friends or should I say 80 some beta testers from all experience levels. The CalMAN 5 features, usability and capability is no accident. We have a very mature design team with a deep understanding of color science and human visual perception.
HDTVChallenged's Avatar HDTVChallenged
11:53 PM Liked: 154
post #13 of 2589
08-05-2012 | Posts: 8,641
Joined: Jan 2002
So, I already know that BT1886 has been added. The other feature I've been holding out for is the ability to check CMS adjustments at 75% saturation level (and hopefully 25% and 50% levels as well.)

My set has a quirky CMS and color decoder and getting the 100% saturation targets "right" is no guarantee that the other 99% of the gamut will be correct. wink.gif That, or something is wrong with the encoding on my version 1.3 of the AVSHD disk.

PS: Yes I mean "saturation" not "stimulus" or "normalized luminance."
sotti's Avatar sotti
12:15 AM Liked: 176
post #14 of 2589
08-06-2012 | Posts: 6,644
Joined: Aug 2004
Quote:
Originally Posted by HDTVChallenged View Post

So, I already know that BT1886 has been added. The other feature I've been holding out for is the ability to check CMS adjustments at 75% saturation level (and hopefully 25% and 50% levels as well.)
My set has a quirky CMS and color decoder and getting the 100% saturation targets "right" is no guarantee that the other 99% of the gamut will be correct. wink.gif That, or something is wrong with the encoding on my version 1.3 of the AVSHD disk.
PS: Yes I mean "saturation" not "stimulus" or "normalized luminance."

Yes that's in there as well.

We added several new measurement sweeps including, saturation levels (in many different configurations and luminance levels), Gamut luminance ramps, a Color Checker swatch set and an RGB Cube type.
HDTVChallenged's Avatar HDTVChallenged
12:18 AM Liked: 154
post #15 of 2589
08-06-2012 | Posts: 8,641
Joined: Jan 2002
As Abed would say: Cool, cool, cool, cool, cool .... smile.gif
praz's Avatar praz
07:01 AM Liked: 26
post #16 of 2589
08-06-2012 | Posts: 375
Joined: Sep 2001
The measurement sweeps in Calman v5 are slick and work with the built-in patterns of the Radiance and Duo.
PlasmaPZ80U's Avatar PlasmaPZ80U
10:33 AM Liked: 208
post #17 of 2589
08-06-2012 | Posts: 7,336
Joined: Feb 2009
Quote:
Originally Posted by sotti View Post

Yes that's in there as well.
We added several new measurement sweeps including, saturation levels (in many different configurations and luminance levels), Gamut luminance ramps, a Color Checker swatch set and an RGB Cube type.

will the GCD disc work well with these new features?
sotti's Avatar sotti
10:50 AM Liked: 176
post #18 of 2589
08-06-2012 | Posts: 6,644
Joined: Aug 2004
Quote:
Originally Posted by PlasmaPZ80U View Post

will the GCD disc work well with these new features?

Extended support for disc based pattern sets will be part of the consumer product launch.
We aren't quite ready to announce the specifics of that yet.
slb's Avatar slb
05:29 PM Liked: 11
post #19 of 2589
08-06-2012 | Posts: 1,489
Joined: Sep 2002
Quote:
Originally Posted by HDTVChallenged View Post

So, I already know that BT1886 has been added. The other feature I've been holding out for is the ability to check CMS adjustments at 75% saturation level (and hopefully 25% and 50% levels as well.)
My set has a quirky CMS and color decoder and getting the 100% saturation targets "right" is no guarantee that the other 99% of the gamut will be correct. wink.gif That, or something is wrong with the encoding on my version 1.3 of the AVSHD disk.
PS: Yes I mean "saturation" not "stimulus" or "normalized luminance."

Quote:
Originally Posted by sotti View Post

Yes that's in there as well.
We added several new measurement sweeps including, saturation levels (in many different configurations and luminance levels), Gamut luminance ramps, a Color Checker swatch set and an RGB Cube type.

Hi Joel,
Does the DVDO Duo have test patterns available through CalMan 5 to support measuring saturation levels less than 100% (e.g. 25%, 50%, 75%)?
sotti's Avatar sotti
07:50 PM Liked: 176
post #20 of 2589
08-06-2012 | Posts: 6,644
Joined: Aug 2004
Quote:
Originally Posted by slb View Post

Hi Joel,
Does the DVDO Duo have test patterns available through CalMan 5 to support measuring saturation levels less than 100% (e.g. 25%, 50%, 75%)?

Yes it does.
derekjsmith's Avatar derekjsmith
10:12 PM Liked: 98
post #21 of 2589
08-06-2012 | Posts: 1,890
Joined: Oct 2003
Quote:
Originally Posted by slb View Post

Hi Joel,
Does the DVDO Duo have test patterns available through CalMan 5 to support measuring saturation levels less than 100% (e.g. 25%, 50%, 75%)?

Yes and it also supports definable window size for you plasma lovers.
lunkens's Avatar lunkens
01:24 AM Liked: 10
post #22 of 2589
08-07-2012 | Posts: 60
Joined: Jun 2005
Quote:
Originally Posted by slb View Post

Hi Joel,
Does the DVDO Duo have test patterns available through CalMan 5 to support measuring saturation levels less than 100% (e.g. 25%, 50%, 75%)?
Quote:
Originally Posted by sotti View Post

Yes it does.

Is this true for the Radience series as well?
sotti's Avatar sotti
09:03 AM Liked: 176
post #23 of 2589
08-07-2012 | Posts: 6,644
Joined: Aug 2004
Quote:
Originally Posted by lunkens View Post

Is this true for the Radience series as well?

Absolutely!
derekjsmith's Avatar derekjsmith
09:18 AM Liked: 98
post #24 of 2589
08-07-2012 | Posts: 1,890
Joined: Oct 2003
Quote:
Originally Posted by lunkens View Post

Is this true for the Radience series as well?

Yes in fact we do most of our testing and AutoCal algorithm research using the radiance.
slb's Avatar slb
10:49 AM Liked: 11
post #25 of 2589
08-07-2012 | Posts: 1,489
Joined: Sep 2002
Quote:
Originally Posted by sotti View Post

Yes it does.

Quote:
Originally Posted by derekjsmith View Post

Yes and it also supports definable window size for you plasma lovers.

Great! Looking forward to the upgrade!
lunkens's Avatar lunkens
01:26 AM Liked: 10
post #26 of 2589
08-08-2012 | Posts: 60
Joined: Jun 2005
As I'm a Calman 4 Commercial user today, will the new ultimate license let me use the Color box in Calman 5?
derekjsmith's Avatar derekjsmith
07:40 AM Liked: 98
post #27 of 2589
08-08-2012 | Posts: 1,890
Joined: Oct 2003
Quote:
Originally Posted by lunkens View Post

As I'm a Calman 4 Commercial user today, will the new ultimate license let me use the Color box in Calman 5?

Yes with CalMAN 5 Ultimate you get access to everything.
ndaa75's Avatar ndaa75
03:31 PM Liked: 22
post #28 of 2589
08-15-2012 | Posts: 493
Joined: Dec 2011
Quote:
Originally Posted by DaGamePimp View Post

Do we have a time line for the standard Calman 5 release for those getting the free upgrade from 4?
I am assuming our license keys from 4 work on version 5, or will we be getting a new license via e-mail?
Thanks,
Jason

Free upgrade from 4? I have a DIY license, do i qualify?
DaGamePimp's Avatar DaGamePimp
04:13 PM Liked: 169
post #29 of 2589
08-15-2012 | Posts: 15,593
Joined: Jan 2001
They have stated that if you have purchased version 4 within about the last year or so then you would get version 5 for free. wink.gif

Jason
praz's Avatar praz
04:14 PM Liked: 26
post #30 of 2589
08-15-2012 | Posts: 375
Joined: Sep 2001
Quote:
Originally Posted by ndaa75 View Post

Free upgrade from 4? I have a DIY license, do i qualify?
Upgrade from 4 to 5 is free within the first year of having 4 or having a current maintenance contract. With the features included in 5 I can't imagine anyone not wanting to upgrade.

Reply Display Calibration

Subscribe to this Thread

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3