Isn't anyone else concerned about upscaling lag with the Wii? - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 33 Old 09-19-2006, 06:51 PM - Thread Starter
 
Emotep's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 748
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
It kind of sucks how the Wii won't be able to do 720p/1080i or 1080p.

Upscale lag would really suck, especially with the Wii, which relies on motion sensing controls.
Emotep is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 33 Old 09-19-2006, 07:35 PM
AVS Special Member
 
Richard Paul's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 6,959
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 29
Well lag from upscaling is usually caused by 480i60 video and it is much easier to upscale 480p60. As such even on displays that do suffer lag from 480i60 video it most likely won't be an issue with the Wii.
Richard Paul is offline  
post #3 of 33 Old 09-19-2006, 08:16 PM - Thread Starter
 
Emotep's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 748
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
WHy wouldn't it be an issue with the Wii?
Emotep is offline  
post #4 of 33 Old 09-19-2006, 10:18 PM
AVS Special Member
 
jhoff80's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 4,009
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 50 Post(s)
Liked: 148
I think hes saying that since the Wii will be 480p for most games, it won't be a problem.

XBL/Steam: JHoff80
jhoff80 is offline  
post #5 of 33 Old 09-20-2006, 07:05 AM
AVS Special Member
 
DanLW's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Germany
Posts: 1,331
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 29
Quote:
Originally Posted by Emotep View Post

It kind of sucks how the Wii won't be able to do 720p/1080i or 1080p.

Upscale lag would really suck, especially with the Wii, which relies on motion sensing controls.

The Wii doesn't use light from the screen to sense motion. There is a motion sensor strip that is placed above/below the screen.

Out of curiosity for those of us who would be playing older consoles on a projector, how bad is this upscale lag? Hopefully not as bad as the ATI All-In-Crap video cards that introduce lag as a "feature" of the card - thus making most games unplayable. (about 1/4 second lag)
DanLW is offline  
post #6 of 33 Old 09-20-2006, 07:28 AM
AVS Special Member
 
krimson's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Winnipeg, MB
Posts: 2,104
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 17
Why would there be upscale lag. Do you get upscale lag on your PS2?

PSN / Steam - KrimsonStudios
krimson is online now  
post #7 of 33 Old 09-20-2006, 09:43 AM
AVS Special Member
 
chrisherbert's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Washington, DC
Posts: 5,863
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 17 Post(s)
Liked: 15
The point is that "upscale lag" is not that much of a problem. "Deinterlacing lag," which you can get when viewing a 480i signal on an HDTV, can be a very serious problem. The All-In-Wonder is also deinterlacing.
chrisherbert is offline  
post #8 of 33 Old 09-20-2006, 09:43 AM
AVS Special Member
 
chrisherbert's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Washington, DC
Posts: 5,863
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 17 Post(s)
Liked: 15
Since the Wii will be 480p, no deinterlacing necessary. I wouldn't be too concerned about lag.
chrisherbert is offline  
post #9 of 33 Old 09-20-2006, 09:58 AM
Advanced Member
 
Tybee's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Decatur, GA
Posts: 742
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I've been playing GCN in 480p and SD on my HD LCD Samsung with no lag whatsoever. Why would the Wii be any different?
Tybee is offline  
post #10 of 33 Old 09-20-2006, 10:06 AM
Member
 
itr06's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 59
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Laggy HDTVs:

Samsung
Samsung LN-S4051D LCD HDTV
Severe lag in 480i, 480p. Game Mode doesn't help much.

Samsung HLR-5087, 50" widescreen DLP
Lags even with DNIe off. Bad with 480i, 480p.

Samsung HL-R5064W 50" DLP HDTV
Gaming Mode doesn't help, horrible.

Samsung HLR5067WX/XAA 50" DLP
Serious lag with 480i, 480p no lag.

Samsung HL-P5085W DLP
Heavy lag on S-Video and Composite.

Samsung SP-46L6HX

Samsung DLP HDTV, Model #HLR5067WX/XAA Version:PW01

Samsung HL-S4266W
Even in 720p

Samsung 32" LCD TV LE32T51

Samsung HL-R6168W DLP
Very bad lag with component. Reduced with VGA.

Samsung DLP 5078 models

Samsung HL-S5086W
Very minimal lag with Gaming Mode.

Sharp
27" Sharp Aquos HDTV/HDMI
Lags in: Prey, Oblivion

Sanyo
Sanyo Vizon 26-inch

Westinghouse
Westinghouse LTV-27-w2 27'' LCD
16ms response time blurs, lags with standard RCA, no lag with component, even in 480i.

Polaroid
Polaroid FLM-323B 32"
Lags with the Dreamcast via Composite.

Sony
SONY KD-SR50XBR1

Dell
Dell 32 inch LCD (W3201C)

JVC
JVC AV-48WP74 48'' Rear-projection CRT

InFocus
InFocus 61'' DLP
itr06 is offline  
post #11 of 33 Old 09-20-2006, 11:40 AM
AVS Special Member
 
Naylia's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: San Jose, CA
Posts: 1,812
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
Looks like you shouldn't buy Samsung
Naylia is offline  
post #12 of 33 Old 09-20-2006, 11:51 AM
AVS Special Member
 
jhoff80's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 4,009
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 50 Post(s)
Liked: 148
I've seen no lag with my Xbox in 480p (rarely 720p) or with my GameCube, which since I don't have a component cable for, is running at 480i over the standard composite connection. This is on a Westinghouse LVM-37W3

XBL/Steam: JHoff80
jhoff80 is offline  
post #13 of 33 Old 09-20-2006, 12:45 PM
Advanced Member
 
Tybee's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Decatur, GA
Posts: 742
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by Naylia View Post

Looks like you shouldn't buy Samsung

Odd considering Microsoft specifically worked with Samsung to supposedly optimize many of their sets for gaming.

Like I said, I've been using my GameCube on a Samsung LN-S3251 via component cables for about four months now with no discernable lag.
Tybee is offline  
post #14 of 33 Old 09-20-2006, 05:35 PM
AVS Special Member
 
DanLW's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Germany
Posts: 1,331
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 29
Quote:
Originally Posted by chrisherbert View Post

The All-In-Wonder is also deinterlacing.

Actually, that's not the reason for the AIW lag. You can use WinAmp with a TV plugin and get live de-interlaced video. But the current method is CPU intensive, so I get frame drops.

The AIW has a lag on any input. The reason is because of TV-On-Demand. The recording of the video for the on demand feature is what introduces the lag. The problem is non-existent on earlier AIW cards. I've talked with ATI tech support, and they say it is a feature that cannot be disabled.

I'm NVidia from now on.
DanLW is offline  
post #15 of 33 Old 09-21-2006, 09:33 AM
Member
 
itr06's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 59
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Samsung LN-S4051D LCD HDTV
Severe lag in 480i, 480p. Game Mode doesn't help much

Anyone have this TV and experience lag?, ive read reviews that the new made 1's dont have any lag issues? Im planning on buying this tv just before the wii is released.
itr06 is offline  
post #16 of 33 Old 09-21-2006, 09:02 PM
AVS Special Member
 
SteveCallas's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 6,714
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 17
I've got a Westy 42" 1080p LCD and I get zero lag using s video out from my Gamecube. I just wish more games were widescreen. The Samsung DLP's have a terrible track record for lag with video game systems.
SteveCallas is offline  
post #17 of 33 Old 02-05-2007, 01:16 AM
Newbie
 
SpEsH's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have The LG 32lc2du and am experiencing noticible lag specially on Zelda. The Wii is hooked up with component cables and set to 480P.

Anyone else experiencing this problem?

Is this because of my tv? or is it natural?

Thanx in Advance
SpEsH is offline  
post #18 of 33 Old 02-05-2007, 03:21 AM
AVS Special Member
 
DanLW's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Germany
Posts: 1,331
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 29
I haven't noticed any lag other than lag between when I swing the Wiimote and when Link actually swings. But that's an entirely different kind of lag. Button presses are instant.

I'm sending a 480P signal to a 720p projector, for what it's worth. From what I understand it's only certain televisions with certain types of video processing which introduces lag.

Try setting the TV to "native" mode. The game will be shown in it's native resolution with a huge black square around the picture. See if there is lag in this mode. If there is none, one option would be to use an external video scaler to scale the Wii's output up to the native resolution of your television. But video scalers are quite pricy. ($1000+) It would cost about the same to get a different HDTV, or better yet a Mitsubishi HD1000 front projector.

Or you could just get a standard definition TV for the Wii.
DanLW is offline  
post #19 of 33 Old 02-05-2007, 06:08 AM
Senior Member
 
aC39's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 409
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'm still confused by the KD-SR50XBR1 getting the "laggy TV" tag.

I know some would say I'm just "used to it", but I have a 360, and a Wii hooked up. My brain never flags me that either system is any different in response time when playing a game... so it confuses me. Shouldn't I notice lag if going form a system that outputs in HD and has, most likely, little to no lag, to a system that should have severe lag? Because if so, I'm just not seeing it :|
aC39 is offline  
post #20 of 33 Old 02-05-2007, 06:40 AM
Senior Member
 
Deinonych's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Austin, Texas
Posts: 206
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by aC39 View Post

I'm still confused by the KD-SR50XBR1 getting the "laggy TV" tag.

I know some would say I'm just "used to it", but I have a 360, and a Wii hooked up. My brain never flags me that either system is any different in response time when playing a game... so it confuses me. Shouldn't I notice lag if going form a system that outputs in HD and has, most likely, little to no lag, to a system that should have severe lag? Because if so, I'm just not seeing it :|

I've never noticed any lag on my KD-SR50XBR1 either. I've played a number of consoles (PS2, GameCube, Dreamcast, Wii etc.) on it, and have never noticed any lag or needed to implement the Game Mode.
Deinonych is offline  
post #21 of 33 Old 02-05-2007, 07:23 AM
AVS Special Member
 
Wesley Hester's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Selma, Alabama, USA
Posts: 1,992
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Samsung HL-S5679W - no game lag with Xbox, PS2, Gamecube, Xbox 360, PS3, Wii, Dreamcast via component or VGA from 480i to 1080p. Game mode not required. DNie not a factor.
Wesley Hester is offline  
post #22 of 33 Old 02-05-2007, 07:35 AM
Advanced Member
 
toenail's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Bowdoinham, ME
Posts: 827
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 10
I'm using my Wii @ 480i with a Tosh 720p DLP and have not experienced lag with the Wiimote. Games where timing is critical (Wii Sports Baseball etc) have shown no issue. In my case the TV has to deinterlace and scale the image before display, technically the worst scenario for lag. And no, I do not use "Game Mode" on my TV.
toenail is offline  
post #23 of 33 Old 02-05-2007, 02:08 PM
Newbie
 
SpEsH's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
The Lag am noticing is when you aim your sling shot, or when your in the options menu and you get that blue crossed-hair thing (in Zelda) . it almost not noticible on wii sports. and even harder to detect in the main Wii Menu. Am only conserned about the Zelda lag since its the only one that takes away from the gaming experience.

I set the tv to set by program. and i still get the same thing. i dont have a native mode. at least i dont think so.
SpEsH is offline  
post #24 of 33 Old 02-05-2007, 03:46 PM
Senior Member
 
Kil4Thril's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 318
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Check the sensitivity of your light bars. If there is too much ambient light (including the TV backlight), then you will have some pointer lag. Just go into the main Wii menu and adjust it.

will work for sushi
Kil4Thril is offline  
post #25 of 33 Old 02-08-2007, 05:10 PM
AVS Special Member
 
SpeedyHTPC's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Milpitas, CA
Posts: 3,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I had thought that the bar is just 5 IR LEDs on each end of it. The remote looks for these lights and sends the coordinates to the console via bluetooth to calculate the coordinates. The bar is not a sensor at all. The remote is just a IR camera + buttons. The console does all the calc.

I still think the Wii needs a calibration screen.
SpeedyHTPC is offline  
post #26 of 33 Old 02-13-2007, 02:36 PM
Advanced Member
 
FoolintheRain's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Columbus, OH
Posts: 864
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Have used the Wii on the following setups:

Sammy 480p plasma
Sammy HLN507W DLP 720p set
720p DLP projector (Optoma H77)

No lag problems here at all.

Coach Jim Tressel:
1 National Title
5 Big Ten Titles
7-1 vs. M*ch*g*n
83-19 (.814)
FoolintheRain is offline  
post #27 of 33 Old 02-13-2007, 02:36 PM
Advanced Member
 
FoolintheRain's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Columbus, OH
Posts: 864
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Have used the Wii on the following setups:

Sammy 480p plasma (40")
Sammy HLN507W DLP 720p set (50")
720p DLP projector (Optoma H77) on 90" screen

No lag problems here at all.

Coach Jim Tressel:
1 National Title
5 Big Ten Titles
7-1 vs. M*ch*g*n
83-19 (.814)
FoolintheRain is offline  
post #28 of 33 Old 02-14-2007, 05:51 AM
AVS Special Member
 
WizarDru's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,031
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
Using the Wii on a 43" Pioneer Plasma. No Lag at all.
WizarDru is offline  
post #29 of 33 Old 02-14-2007, 11:28 AM
Senior Member
 
siddavis's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 281
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Panasonic 42" plasma --> no lag
my friend's Samsung 50" DLP --> noticable lag - i couldn't hit one ball in wii sports baseball
siddavis is offline  
post #30 of 33 Old 02-14-2007, 12:05 PM
T2k
 
T2k's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: NYC
Posts: 3,930
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by chrisherbert View Post

The point is that "upscale lag" is not that much of a problem. "Deinterlacing lag," which you can get when viewing a 480i signal on an HDTV, can be a very serious problem. The All-In-Wonder is also deinterlacing.

Correct. There's no upscale lag problem, only PP lag (ie deint) could mean problem but since Wii is capable for 480p it's a non-issue.
T2k is offline  
Reply Nintendo

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off