HTPC sound issue- - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 4 Old 06-16-2012, 12:11 PM - Thread Starter
Senior Member
 
mjfoster77's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 202
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Ok so I decided to hook up my sli (8800gts) PC up to my home theater. I know my video cards are old, no laughing. But here is the proble. I connected my pc w/ DVI to HDMI to my receiever. So there isn't any sound. I have a sound blaster sound card. I want to disable the sound blaster and go with the onboard audio, since that has a toslink out and the sound blaster doesn't. Diablo III on a 100 inch screen is bad A@@, but it would be amazing with sound.....


I hope this makes sense...... thanks in advance.

xbox live:sixsec assassin
mjfoster77 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 06-16-2012, 02:23 PM
AVS Special Member
 
krimson's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Winnipeg, MB
Posts: 2,115
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 18
It depends on your motherboard, but that's not necessarily going to work. Toslink will need to send a DD/DTS signal for surround sound, so either the game needs to support that out of the box and encode to DD (which will be iffy support wise), or your motherboard needs to have a DDLive or DTSConnect feature in which it encodes this live on the fly.

You may need to stick with old-school style running 3 RCA cables of analog if your mobo lacks those features.

PSN / Steam - KrimsonStudios
krimson is online now  
post #3 of 4 Old 06-18-2012, 05:33 AM - Thread Starter
Senior Member
 
mjfoster77's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 202
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Ok so i was able to dig up my motherboards install disc and reinstall the onboard audio drivers. Now I have to lug that beast back to the basement to see if the optical cable will solve the problem... fingers crossed

xbox live:sixsec assassin
mjfoster77 is offline  
post #4 of 4 Old 07-16-2012, 04:57 AM - Thread Starter
Senior Member
 
mjfoster77's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 202
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Ok so I bought newer video cards, replacing my 8800 gts (sli) with two 550 ti cards. I hooked it up the same way I did before, with the dvi cable to hdmi to my receiver. And I have sound now wtf.... weird

xbox live:sixsec assassin
mjfoster77 is offline  
Reply HTPC Gaming

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off