How to install a PS3 BD Drive into a PC - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 14 Old 03-23-2008, 05:38 PM - Thread Starter
Newbie
 
MohQ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hey guys,

recently my PS3 died because of some silly kids throwing milk into the ventilation holes ><. It lived for quite a while but eventually died...

Anyways the reason I am posting here (hope this is the right place) is because I want to use the PS3's BD drive on my PC.

The problem I am currently having is how to physically connect it to the PC?? The BD Drive is connected using 1 ribbon cable (assuming its for data) and a 4 pin connector (assuming its for power). How would I convert this to be usable on a PC?

Here are some pictures if interested:



MohQ is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 Old 03-23-2008, 06:25 PM - Thread Starter
Newbie
 
MohQ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
----------------------------------------------------------------------
*
* Playstation 3 BD-ROM PINOUT
*
* By GodzIvan
*
* 26/05/2007
*
* V0.1
*
* PS3-DB-CON.JPG
----------------------------------------------------------------------

1 /RESET <-- Reset
2 GND --- Ground

----------------------------------------------------------------------

3 DD7 <-> Data 7
4 DD8 <-> Data 8
5 DD6 <-> Data 6
6 DD9 <-> Data 9
7 DD5 <-> Data 5
8 DD10 <-> Data 10
9 DD4 <-> Data 4

10 DD11 <-> Data 11
11 DD3 <-> Data 3
12 DD12 <-> Data 12
13 DD2 <-> Data 2
14 DD13 <-> Data 13
15 DD1 <-> Data 1
16 DD14 <-> Data 14
17 DD0 <-> Data 0
18 DD15 <-> Data 15
19 GND --- Ground

----------------------------------------------------------------------

20 DMARQ ? DMA Request
21 GND --- Ground
22 /DIOW <-- Write Strobe
23 GND --- Ground
24 /DIOR <-- Read Strobe
25 GND --- Ground
26 IORDY --> I/O Ready
27 SPSYNC:CSEL ? Spindle Sync or Cable Select
28 /DMACK ? DMA Acknowledge
29 GND --- Ground

----------------------------------------------------------------------

30 INTRQ --> Interrupt Request
31 /IOCS16 ? IO ChipSelect 16
32 DA1 <-- Address 1
33 PDIAG ? Passed Diagnostics
34 DA0 <-- Address 0
35 DA2 <-- Address 2
36 /IDE_CS0--> (1F0-1F7)
37 /IDE_CS1--> (3F6-3F7)
38 GND --- Ground

----------------------------------------------------------------------

39 TP1 --- (?)
40 TP2 --- (?)
41 TP3 --- (?)
42 GND --- Ground
43 ??? --- signal HI ???
44 ??? --- ???
45 ??? --- ???
46 ??? --- 0 ???
47 ??? --- 1 cambia quando si resetta l'unita....
48 ??? --- signal HI ????
49 ??? --- low ????
50 LED --> LED
51 GND --- Ground
52 CLKSEN --- CLOCK SENSOR SLOTIN
53 _clksen --- CLOCK SENSOR
54 Dins? --> disc insert ??? 1:no disc 0:disc mecanism load
55 S_IN --> Slot SENSOR check
56 Eject <-- Botton Eject
57 DS --> DISC PRESENT IN SLOT
58 DD IN --> DISC PRESENT DRIVER
59 GND --- Ground
60 3.3V --- Vcc 3.3V present ps3 is off for SENSOR SLOT IN

----------------------------------------------------------------------

43 - 44 - 45 = possibile switch setting ????



I FOUND THIS

So, basically it looks like the PS3 uses an IDE drive instead of SATA? in which case, can I just match the 40 pins and try it?
MohQ is offline  
post #3 of 14 Old 03-23-2008, 07:36 PM
Senior Member
 
BlackMR2's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 439
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
milk in the vent holes? doh!
BlackMR2 is offline  
post #4 of 14 Old 03-23-2008, 07:45 PM
AVS Special Member
 
zBuff's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,434
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 37
Yeah sounds like it, I'm surprised the controller board is part of the drive, it's normally mounted separately in non-pc appliances. I wonder why they put a IDE controller on the drive instead of a SATA, they could have made the motherboard cheaper and smaller if they just used a SATA interface.
zBuff is offline  
post #5 of 14 Old 03-23-2008, 10:08 PM - Thread Starter
Newbie
 
MohQ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
yea,

whatever the case, I think the pins 41 > 60 are useless for the PC. I think those pins, according to that chart I posted, are only for the LED and eject button which are not on the drive itself rather on the PS3's board. So they obviously are not part of the IDE cable.

I found a website in which someone matched up the pins to the IDE connector, should look like this according to that persons post:

1 RESET Resumption
2 GND Earth
3 DD7 Data 7
4 DD8 Data 8
5 DD6 Data 6
6 DD9 Data 9
7 DD5 Data 5
8 DD10 Data 10
9 DD4 Data 4
10 DD11 Data 11
12 DD12 Data 12
13 DD2 Data 2
14 DD13 Data 13
15 DD1 Data 1
16 DD14 Data 14
17 DD0 Data 0
18 DD15 Data 15
19 GND Earth
20 KEY Gui'a
21 S/U Without Use
22 GND Earth
23 /IOW Scripture Way
24 GND Earth
25 /IOR Way Reading
26 GND Earth
27 IO_CH_RDY Ready Channel
28 ALE Address Latch Inable
29 S/U Without Use
30 GND Earth
31 IRQR Request of Interruption
32 /IOCS16 IO ChipSelect 16
33 DA1 Direction 1
34 S/U Without Use
35 DA0 Direction 0
36 DA2 Direction 2
37 /IDE_CS1 (1F0-1F7)
38 IDE_CS1 (3F6-3F7)
39 /ACTIVE LED of Activity
40 GND Earth

I want to give it a try, but how the heck would I connect the pins from this ribbon cable to the IDE connector?? any ideas/?
MohQ is offline  
post #6 of 14 Old 03-23-2008, 10:46 PM
AVS Special Member
 
lgans316's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barking, Essex, London
Posts: 6,807
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 17
Can you please try posting in other technical forums ? You can also contact Sony directly a s they may be able to help you out easily.

Blu-ray : 340
lgans316 is online now  
post #7 of 14 Old 12-16-2008, 09:02 PM
Newbie
 
HtpcMax's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi MohQ et al,

I recently began researching this topic also, with the end result/intention of having a slot-loading blu-ray reader for my upcoming HTPC. I stumbled upon your thread after finding the Playstation 3 BD-ROM PINOUT by GodzIvan, and so far that and this is pretty much the only solid information I've found.

I completely agree that the PS3 ribbon cable is a PATA equivalent, and have put together a mapping to a 40-pin cable too:
PS3 Pin - ATA Pin (Description)
1 - 1 (/RESET)
2 - 2 (GND)
3 - 3 (DD7)
4 - 4 (DD8)
5 - 5 (DD6)
6 - 6 (DD9)
7 - 7 (DD5)
8 - 8 (DD10)
9 - 9 (DD4)
10 - 10 (DD11)
11 - 11 (DD3)
12 - 12 (DD12)
13 - 13 (DD2)
14 - 14 (DD13)
15 - 15 (DD1)
16 - 16 (DD14)
17 - 17 (DD0)
18 - 18 (DD15)
19 - 19 (GND)
- 20 ()
20 - 21 (DMARQ)
21 - 22 (GND)
22 - 23 (/DIOW)
23 - 24 (GND)
24 - 25 (/DIOR)
25 - 26 (GND)
26 - 27 (IORDY)
27 - 28 (SPSYNC:CSEL)
28 - 29 (/DMACK)
29 - 30 (GND)
30 - 31 (INTRQ)
31 - 32 (/IOCS16)
32 - 33 (DA1)
33 - 34 (PDIAG)
34 - 35 (DA0)
35 - 36 (DA2)
36 - 37 (/IDE_CS0)
37 - 38 (/IDE_CS1)
50 - 39 (LED)
38 - 40 (GND)

So yeah, pretty much identical to what you found/discovered. Pin 20 is 'blank' because that is the missing pin in the ATA block, and pin 39 is the LED, which is found on the PS3 at pin 50. That's pretty much the only difference.

I'm trying to locate a busted up PS3 with a working BD-ROM drive now. I figure the power won't be a problem, as it looks like a pretty standard connection. I'm not sure how to hook the eject pin up though, and whether any of 51-60 would be necessary to get that button working correctly... Possibly.

Agreed that attaching an ATA 40-pin IDE cable might not be that easy, would there be a possibility of moving the mobo connector from the PS3 into a PCB of some sort which just has connections from the relevant locations to a Female IDE connector?

I'm really hoping *someone* works out how to get it working, as a slot loading BD drive would be pretty awesome, especially (mostly, only?) HTPC-wise, and for some reason they seem pretty much non-existent.

Cheers!
Max
HtpcMax is offline  
post #8 of 14 Old 12-17-2008, 02:40 AM
 
hdblu's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Sydney
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
No you can not do it PC use IDE or sata2 1.5mbps PS3 dose not use either, And there no power cable socket to, The Computer will not see the Drive in the bios if you got it all working anyway.
hdblu is offline  
post #9 of 14 Old 12-17-2008, 04:20 PM
Newbie
 
HtpcMax's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by hdblu View Post

No you can not do it PC use IDE or sata2 1.5mbps PS3 dose not use either, And there no power cable socket to, The Computer will not see the Drive in the bios if you got it all working anyway.

I'm sorry but this post just seems very uninformed and is wholly unhelpful.

Firstly, PATA is the 'new name' for IDE, basically. Check here on Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Parallel_Advanced_Technology_Attachment
(I can't post the proper link as I have less than 3 posts)

IDE = ATA = Parallel ATA aka PATA

As stated above it strongly appears that the BD drive uses PATA, just not with the same connector. It needs an adapter to be able to be used in an IDE port on a PC, that much is obvious.

And the power cable would need an adapter also, not incredibly difficult (not as difficult as the IDE adapter).

You say 'The Computer will not see the Drive in the bios if you got it all working anyway.'... what evidence do you have to support this? Even if you are correct, firmware upgrades can fix that issue, but it would be best to get the adapter for IDE and plug it in before throwing the whole idea out because it 'might' not want to talk to a PC.

I'm happy to engage in proper discussion about the whole idea, but if you aren't planning on giving evidence for your arguments then I intend to ignore your posts in the future as they come across very troll-like.

Cheers,
Max
HtpcMax is offline  
post #10 of 14 Old 12-17-2008, 06:49 PM
Advanced Member
 
Fargus777's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Dallas, Texas
Posts: 682
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by lgans316 View Post

Can you please try posting in other technical forums ?

This is a blu-ray player, so it seems he's posting in the right forum. And i've never heard of anyone complaining about someone getting technical on AVS...

Gamertag: Fargus
Playstation ID: Fargus79
Fargus777 is offline  
post #11 of 14 Old 12-17-2008, 07:27 PM
AVS Special Member
 
tkmedia2's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: CA, WA, USA
Posts: 2,292
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
I know very little on PS3 BD rom. I don't see why it's that hard to connect it to a computer if you do indeed have all the correct pin info. Can't you just get a cable manufacture to make a set based on you pin outs? If not, dont see how it's all that difficult to make your own cable, but more time consuming to connect modify each wire.
tkmedia2 is offline  
post #12 of 14 Old 03-13-2011, 12:22 PM
Member
 
MrDowntown's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 156
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Sorry for the thread revival, want to see if any of you guys figured this out? My ps3 died and I'm trying to do the same thing.

any new info on this?

Bona Fide
MrDowntown is offline  
post #13 of 14 Old 01-26-2013, 06:36 AM
Member
 
hong kong phooey's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 27
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'm actually going to apologize as well for resurrecting the dead, but I'm looking for some more info on this, if anyone ever made any progress. My ps3 recently died, but the drive still seems to work; coincidentally, the dvd drive in my computer died about two months prior, and i'd love to either replace the drive in my computer or set up the ps3 drive in an enclosure. This is the first thread that I've found (after admittedly not a ton of searching) that provides actually useful info (I just don't know how to use it!); everything else I've found resembles 'hdblu's' useless response. anyway, if there's any more info or if someone can point me somewhere, I'd be very grateful.
hong kong phooey is offline  
post #14 of 14 Old 08-04-2013, 06:49 PM
Newbie
 
PhillipR's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: San Jose, CA
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I've been watching this thread for some time as my original "fat" PS3 YLOD'd a while ago and I wanted to at least salvage a perfectly good blu-ray drive.

After much searching and reading I finally found some other useful links, which I will post here in the hopes that others who find this forum thread as I did will have a place to go from here.

Unfortunately it looks like the PS3 optical drives require encrypted firmware in the PS3 to operate, and there hasn't been much widespread success.

Here are some links for those who wish to research further:
http://www.ps3news.com/ps3-hacks-jailbreak/ps3-blu-ray-drive-connected-and-recognized-as-reader-in-a-pc/

http://www.ps3news.com/forums/ps3-hacks-jailbreak/jaicrab-begins-ps3-blu-ray-drive-firmware-dump-examination-111838.html
The last page of this thread points to another newer thread and that one does the same.
PhillipR is offline  
Reply Blu-ray Players

Tags
Sony Playstation 3 60 Gb

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off