After Firmware Update (4.40), No Longer Getting Audio on PS3 - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 1 Old 04-02-2013, 07:41 AM - Thread Starter
Member
 
thephatp's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Austin, TX
Posts: 149
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I'm completely befuddled. I have had no problems with my PS3 for as long as I've had it (one of the first models) until now. I don't do firmware updates all that often--usually when something forces me to update. Such was the case recently when trying to use Amazon Instant Video. I was forced to updated to firmware version 4.40 (didn't check to see what I had before the update). No, audio doesn't work on DVDs.

I have a commercial version TV with no speakers, so I feed HDMI directly from my PS3 to the TV, and I use the Optical Digital audio output from the PS3 to my Denon AVR-2805. Everything was working just fine, as I mentioned, until I did the firmware update. This is what I've found:
  1. I'm definitely still getting sound from my PS3, because I hear the ticks from scrolling through the menus.
  2. I'm getting sound from the Netflix App
  3. I am NOT getting sound when playing Blu-ray discs
  4. I am NOT getting sound when playing regular DVDs.

Other troubleshooting:
  • I have tried multiple optical cords and none work.
  • I bought a Sony BDP-S590 and tried optical AND coax from there, with the same problems (Netflix audio worked, but DVD and Blu-ray audio did not). I checked to see if there was a firmware update on that player, and there was not, so I'm assuming it is in sync with whatever changes were rolled out in general (PS3 + blu-ray players).
  • I did a complete reset of my PS3 (took about 3+ hours), same issues.

Unfortunately, I have no way to test audio through HDMI, because my receiver doesn't have HDMI inputs, and as mentioned above, my TV doesn't have speakers.

I did change the Optical Digital Audio Output Format to Linear PCM (options are Bitstream Mix, Bitstream Direct, Linear PCM), I get audio in 2 channels and the sound quality is not good. I also tried several different configurations (multi-output audio toggled, etc) and the results were either no sound at all or sound as described already.


Is it possible that a firmware update could cause this? Is it possible Sony changed something (with HDCP) that would break this setup (HDMI video out and Optical Digital audio out)?

Does anyone else have a similar setup? If so, have you had problems after the firmware update?

Any ideas on troubleshooting or how I might fix this?

I really hope the answer is not get a receiver with HDMI input.

Any help is greatly appreciated.
thephatp is offline  
Reply Blu-ray Players

Tags
Sony Bdp S590 3d Blu Ray Disc Player
Gear in this thread

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off