Blu-ray disc rot on a few titles! - AVS Forum
Forum Jump: 
Closed Thread
 
Thread Tools
post #1 of 397 Old 06-05-2007, 07:23 AM - Thread Starter
Member
 
Venom5's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 79
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Has anyone else been hit by blu-ray disc rot? I've just discovered it in my The Prestige blu-ray disc.

I've only watched it once, on the PS3, about 1.5 months ago. Couple of days ago, I tried it again and realised that the PS3 wasn't able to read it. The surface of the disc looks like it has lots of blotches or specks, but when you run your fingers over the surface, its smooth, which means that the problem is happending below the top surface layer. Here are some photos





Venom5 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 397 Old 06-05-2007, 07:26 AM
AVS Special Member
 
Jiffylush's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: NC
Posts: 4,027
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I haven't seen anything like this but...

You should be able to get a replacement for that disc, I think if you go to the studios site there is a support area then you will probably need to enter the code from the inner band.

I would be suprised if they wanted you to pay anything for it. Especially given the circumstances.
Jiffylush is offline  
post #3 of 397 Old 06-05-2007, 07:31 AM
AVS Special Member
 
bassmonkeee's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 4,713
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Ick. I lost more than a few laser discs to rot. Those pictures don't make me happy.

PSN/XBL: bassmonkeee
Wii number: Who cares?
bassmonkeee is offline  
post #4 of 397 Old 06-05-2007, 07:38 AM
Advanced Member
 
Dennis M's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 665
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Ouch, hope this is an isolated issue. I lost too may Laserdiscs to rot for my liking.

I think you should not have a problem getting the disc replaced either by the retailer or the Studio. I'm sure Disney would want the disc so their can isolate what happened here. If this a production related they definitely want to know about it.

Toshiba HD XA2 & PS3 Owner
Format Neutrality is the place to be.
Dennis M is offline  
post #5 of 397 Old 06-05-2007, 07:51 AM
AVS Special Member
 
MaxDam77's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,875
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18 Post(s)
Liked: 41
Lol, My Prestige BD is exacly the same. The same spots and everything, but I can still watch the movie. I thought it was part of the design.
MaxDam77 is offline  
post #6 of 397 Old 06-05-2007, 07:54 AM - Thread Starter
Member
 
Venom5's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 79
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by MaxDam77 View Post

Lol, My Prestige BD is exacly the same. The same spots and everything, but I can still watch the movie. I thought it was part of the design.

Huh? your BD player was able to read it? Are you using a Playstation3 or some other player? Hmm, I'll try it again.
Venom5 is offline  
post #7 of 397 Old 06-05-2007, 08:01 AM
Senior Member
 
CPR Jose Ortiz's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 387
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
"Its like sprinkles!"
Eddie Murphy
-Delirious

www.FREESTYLE.fm
....Its not who you love...Its how!!!
CPR Jose Ortiz is offline  
post #8 of 397 Old 06-05-2007, 08:01 AM
AVS Special Member
 
MaxDam77's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,875
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18 Post(s)
Liked: 41
The PS3, The thing is that the movie "Froze" at 20 minutes so I took the disc out to check it and all these spots where there, the same ones like on your pictures. I cleaned it, but it didn't appear it needed to and it read fine and I could watch the whole movie just fine. I'll try to watch it again this afternoon to see if it is still readable. I'll let you know.
Last time I've watched it i had the 1.70 firmware though
MaxDam77 is offline  
post #9 of 397 Old 06-05-2007, 08:04 AM
AVS Special Member
 
Frank Derks's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Region A,B,C
Posts: 1,897
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 103 Post(s)
Liked: 89
Are these the final Blu ray specs?
Frank Derks is offline  
post #10 of 397 Old 06-05-2007, 08:17 AM
Advanced Member
 
Dennis M's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 665
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Going to have to check my copy of the Prestige when I get home tonight. Have not watched it in like 2 months.

Toshiba HD XA2 & PS3 Owner
Format Neutrality is the place to be.
Dennis M is offline  
post #11 of 397 Old 06-05-2007, 08:22 AM
AVS Special Member
 
MSmith83's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 8,673
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 69 Post(s)
Liked: 68
Oh brother, something else to look out for with these new formats. These BD and HD DVD disc problems have me more anxious than Woody Allen.
MSmith83 is offline  
post #12 of 397 Old 06-05-2007, 08:22 AM
AVS Special Member
 
vancouver's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: BC Canada
Posts: 4,023
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 15 Post(s)
Liked: 13
bought mine on release date. it looks perfect still. All products have some quality control issues. I doubt this will be wide spread. It should be an easy reutrn IMO.
vancouver is offline  
post #13 of 397 Old 06-05-2007, 08:22 AM
Member
 
nynytony's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: New York, NY
Posts: 27
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hey guys,

The exact same thing happened to my BD copy of the "Prestige" (I also uses PS3 as my BD player). I have never seen this before and thought it was an isolated incident...interesting to hear that others also suffer the same issue. Seems like there were some manufacturing issue with the "Prestige" BD.

Tony
nynytony is offline  
post #14 of 397 Old 06-05-2007, 08:23 AM - Thread Starter
Member
 
Venom5's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 79
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I just tried it again, no go, it just spins and then nothing.....the PS3 doesn't even acknowledge that a disc is present

I've filed a technical support email at the BVHEBluray.com, hopfully they'll respond soon. Will let you guys know what they say.
Venom5 is offline  
post #15 of 397 Old 06-05-2007, 08:36 AM
Senior Member
 
HiddenDepth's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Germany
Posts: 427
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
hmm, how can this happen?
i was going to buy "the prestige" on germans release day, maybe i think twice about it :\\

I'm Captain Jack Sparrow...Savvy?
HiddenDepth is offline  
post #16 of 397 Old 06-05-2007, 08:44 AM
AVS Special Member
 
donricouga's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 1,392
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
You probably have too much mold in your house.
I'll check to see my copy of the prestige to see if it has the same thing. I've watched it 3 times total but always, always leave it in its case.
donricouga is offline  
post #17 of 397 Old 06-05-2007, 08:51 AM
Senior Member
 
dalamchops's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
do u guys that are having problems leave the disc out of the case?? I've had mine since it was released and there's not a speck of dust on it.
dalamchops is offline  
post #18 of 397 Old 06-05-2007, 08:54 AM
 
Slim GoodBooty's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 4,179
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by dalamchops View Post

do u guys that are having problems leave the disc out of the case?? I've had mine since it was released and there's not a speck of dust on it.

There isn't any dust on that one either.
Slim GoodBooty is offline  
post #19 of 397 Old 06-05-2007, 09:05 AM
AVS Special Member
 
ryoohki's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Repentigny, Québec, Canada
Posts: 3,411
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I had a couple of DVD that had ROT, my worst one was Road Trip, all player would hang at the 2nd layer and the disc was prestine clean...

89+ Blu-ray Disc ;)
ryoohki is offline  
post #20 of 397 Old 06-05-2007, 09:45 AM
AVS Special Member
 
Jon Spackman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Burbank, CA
Posts: 2,347
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
My X-men 2 dvd was worse than those photos, but only on half, other side was perfect. weird stuff.

Ill check my prestige tonight.

Just enjoy HD in whatever form you can (Sat, Cable, D-VHS, OTA, HD DVD, or BD).
Jon Spackman is offline  
post #21 of 397 Old 06-05-2007, 10:03 AM
 
AaronSCH's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Phoenix, Arizona
Posts: 1,923
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I guess there is another benefit to living in a dry desert climate. I never saw anything like this on a DVD, HD DVD or Blu-ray disc. That's pretty bizarre.
AaronSCH is offline  
post #22 of 397 Old 06-05-2007, 10:40 AM
AVS Special Member
 
MaxDam77's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,875
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18 Post(s)
Liked: 41
Ok I just got home and it took me like 4 tries to finally be able to watch it but it freezes.
Here is the pic of my Prestige BD:

MaxDam77 is offline  
post #23 of 397 Old 06-05-2007, 10:49 AM
AVS Special Member
 
Schlotkins's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 1,871
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Just checked mine - bought in Marched, played twice and it's A'OK.
Schlotkins is offline  
post #24 of 397 Old 06-05-2007, 11:06 AM
Senior Member
 
plasmabuyer's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 284
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by MaxDam77 View Post

Ok I just got home and it took me like 4 tries to finally be able to watch it but it freezes.
Here is the pic of my Prestige BD:



This looks like the issue with the hardcoat application as it is spread thruout the disk. Maybe the hardcoat process got contaminated with something during a particular batch.
plasmabuyer is offline  
post #25 of 397 Old 06-05-2007, 11:14 AM
AVS Special Member
 
dbburns's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Washington, DC
Posts: 1,811
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Liked: 39
Uh oh. I will try to remember to check mine when I get home. I've watched it twice, once at release and then again about a month ago, no problems.

Xbox/PS/WiiU gamertag: GoNats
Apple Game Center: iGoNats

dbburns is offline  
post #26 of 397 Old 06-05-2007, 11:16 AM
 
Fettastic's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Madison, WI
Posts: 4,430
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
That is freaky. I had about 50 LDs and 2,000 DVDs and I never saw anything like this before. Guess I've been lucky but now I want to go home and check my Prestige BD!
Fettastic is offline  
post #27 of 397 Old 06-05-2007, 11:28 AM
AVS Special Member
 
pteittinen's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Finland
Posts: 3,790
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I had to check my copy immediately; I've had some bad experiences with rot in the past.
Gad-zooks! One half of the disc was covered with tiny dots, while the other half was pristine. I wiped the disc on my shirt real quick-like, and most of the dots disappeared. Turned out it was simply dust, gathered on that half of the disc which had protruded out of the PS3 for a day or so. Whew!

Please, feel free to call me by my first name, Petri.
pteittinen is offline  
post #28 of 397 Old 06-05-2007, 11:36 AM
Advanced Member
 
DeathStalker2's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 779
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Boil it
DeathStalker2 is offline  
post #29 of 397 Old 06-05-2007, 11:37 AM
AVS Special Member
 
Iggster's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: signal hill, cali
Posts: 1,684
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Liked: 11
my prestige is perfect but now i feel like checking all my bd
Iggster is offline  
post #30 of 397 Old 06-05-2007, 12:33 PM
AVS Special Member
 
MaxDam77's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,875
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18 Post(s)
Liked: 41
Quote:
Originally Posted by Jason One View Post

That really is interesting. I agree with plasmabuyer about it being a coating problem, since you can see it over the hub and everything.

Venom5 and MaxDam77, do you know if your discs were like this when you first got them, or did the spots develop later?

Also, has anyone else had this happen with a title other than The Prestige?

I bought the Prestige in April. I've watched it 2 or 3 times, then, two weeks ago I watched it again and it froze around 20 mins of the movie. I ejected the disk and i saw thoses weird spots. I cannot recall if it was there before or when I first got it.
MaxDam77 is offline  
Closed Thread Blu-ray Software



Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off