Recommended Firmware for A1 and XA2... - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 17 Old 11-25-2008, 11:10 AM - Thread Starter
Member
 
Cobra5wood's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: St. Charles, Il.
Posts: 119
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
What are the recommended firmware versions for my A1 and my XA2 players? How do I look up the current firmware versions on each player?
Cobra5wood is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 Old 11-25-2008, 12:55 PM
Advanced Member
 
BillyBeatnik's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Atlanta
Posts: 754
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Cobra5wood View Post

What are the recommended firmware versions for my A1 and my XA2 players? How do I look up the current firmware versions on each player?

The latest version for both versions is 4.0. Some people will tell you to always update to the latest version.

I go by the theory "If it ain't broke, don't fix it". I am currently using version 2.4 on my A1. I am not sure what was fixed in 3.0 and 4.0, but I am not having any problems with 2.4 and have held off on updating.

I don't have an XA2, so I can't comment on that. But again, If you aren't having any problems, I would leave it alone. But many others will say update anyway, and there may be some fixes for problems you are having.

To check your version on the A1, Setup > General > Maintenance > Update.
The first set of letters is the firmware. Here is what mine says (2.4/1.0A/2.0). I have not idea what the second and third set of numbers mean. Select Cancel to exit that screen. Don't press Setup unless you are trying to update over the web. I don't know how to do that, but many others do. If you want to update to 4.0, you can call Toshiba Support and they will send you the updates on CD. There are different ones for each model.

As far as I know, checking the XA2 should be the same steps.
BillyBeatnik is offline  
post #3 of 17 Old 11-25-2008, 03:27 PM
AVS Special Member
 
Blacklac's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 2,064
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
I agree, if it ain't broke don't fix it. I'm still at 1.3 on my A35 and my Onkyo player is still on it's original firmware. The only way a firmware disc is touching my Onkyo is if it suddenly starts acting up or there is some major added feature, which I highly doubt on either situation.

I do miss how every time a new firmware came out, the PQ was supposedly always better after updating. Funny, no one actually proved it. The mind is a powerful thing...
Blacklac is offline  
post #4 of 17 Old 11-25-2008, 09:24 PM
Advanced Member
 
Customgamer1's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 740
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I am still using my A1 and working like a champ.

I think I am using the FW right under 4.0 whatever that may be.

Still have not moved to Blu-ray lol. Just love how good the A1 does the upscaling and I am sure others do it better or just as good, but I am in no rush to get into blu-ray, but maybe this Christmas with the prices getting lower!
Customgamer1 is offline  
post #5 of 17 Old 11-26-2008, 10:48 AM
AVS Addicted Member
 
JOHNnDENVER's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 13,377
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 12
The A1 is certainly a gem on SD-DVD scaling. It's still my best player for that purpose.
I am on the hunt for an Onkyo XA2 clone or an XA2 itself...

The A1 scored perfect on everything that matters on the secrets testing, just like the XA2 / Onkyo clone. the A2, A3, A20, ect... not so much.
JOHNnDENVER is offline  
post #6 of 17 Old 12-09-2008, 08:50 AM
AVS Special Member
 
thehun's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Wine country CA
Posts: 7,246
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Liked: 38
Quote:
Originally Posted by Blacklac View Post


I do miss how every time a new firmware came out, the PQ was supposedly always better after updating. Funny, no one actually proved it. The mind is a powerful thing...

Tell me about it, having said that at one upgrade the XA2 did get sharper, mainly because the Reon setting of "Edge Enhancement" wasn't originally available for HD DVD but only for SD DVD, so one of the early FW update changed that. So for people who set that setting to 1 or 2 for SD DVD when they originally set the player up, suddenly the sharpness did look more pronounced for HD DVD as well after that update.

sent via Morse code...........

The Hun
thehun is offline  
post #7 of 17 Old 12-17-2008, 06:34 AM
Advanced Member
 
hconwell's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Willow Grove, PA
Posts: 865
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
A little off subject ... but here goes ...

I can't get my A1 to accept the 4.0 FW. I have it now at 3.0 and it's working fine. But on three separate occassions over the last several weeks, I've burned a disc and tried ... and all I get is "No Disc" error on the player's LED display.

Now, I've burned and updated FW on my 4 HD DVD players, my two BD players and my LG BH200 combo a whole bunch of times (do the math ... it's a couple dozen updates at least). Never had a problem. So I don't think I'm doing anything wrong.

Anyone have any thoughts as to why this is happening?

Hank Brown

"Being at the right place at the right time is purely a function of being at the right place a lot."

JPEG's of my Home Theater.
hconwell is offline  
post #8 of 17 Old 12-17-2008, 09:06 AM
Advanced Member
 
boblinds's Avatar
 
Join Date: Aug 2000
Location: Las Vegas, NV
Posts: 990
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 32
I've been using 4.0 with my XA2 since it arrived and have had no problems whatsoever.
boblinds is offline  
post #9 of 17 Old 12-17-2008, 12:16 PM
AVS Special Member
 
Blasst's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: So.California
Posts: 3,499
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 16 Post(s)
Liked: 26
Quote:
Originally Posted by hconwell View Post

A little off subject ... but here goes ...

I can't get my A1 to accept the 4.0 FW. I have it now at 3.0 and it's working fine. But on three separate occassions over the last several weeks, I've burned a disc and tried ... and all I get is "No Disc" error on the player's LED display.

Now, I've burned and updated FW on my 4 HD DVD players, my two BD players and my LG BH200 combo a whole bunch of times (do the math ... it's a couple dozen updates at least). Never had a problem. So I don't think I'm doing anything wrong.

Anyone have any thoughts as to why this is happening?

You are not alone with the A-1 not taking the 4.0 firmware. I was able to get my D1 to take the 4.0 firmware, yet the A-1 seems to want to stay at 3.0! I'll have to try again when I feel like messing around with it.

The Mod Squad: New vs. Classic TV Series Opening https://vimeo.com/63119329
Blasst is offline  
post #10 of 17 Old 12-20-2008, 11:04 PM
Member
 
doug_p's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Mission Viejo, CA, USA
Posts: 94
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
A while ago I updated my A1 to 3.0 and wish I hadn't. I now put up with the dreaded grinding noise that others have reported. So i think the optimum version from my experience for the A1 is 2.3 or whatever it was before 3.0.
doug_p is offline  
post #11 of 17 Old 12-21-2008, 10:28 AM
AVS Special Member
 
joemama127's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Texas
Posts: 2,936
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have my XA2 still running 2.7 iirc.....the last firmware that didn't break anything for most people.

"The quickest way to get over your fear of plasma is to actually own *one"- joemama127

*or 3 :)
joemama127 is offline  
post #12 of 17 Old 12-21-2008, 12:45 PM
Member
 
samundsen's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Houston, TX
Posts: 142
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by doug_p View Post

A while ago I updated my A1 to 3.0 and wish I hadn't. I now put up with the dreaded grinding noise that others have reported. So i think the optimum version from my experience for the A1 is 2.3 or whatever it was before 3.0.

My A1 has the grinding noise on every firmware after 2.0.

Sverre
samundsen is offline  
post #13 of 17 Old 01-01-2009, 03:21 PM
AVS Special Member
 
thehun's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Wine country CA
Posts: 7,246
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Liked: 38
Quote:
Originally Posted by joemama127 View Post

I have my XA2 still running 2.7 iirc.....the last firmware that didn't break anything for most people.

Yep, that's where I'm at as well. I have no intention to do any further update, now that the format is dead.

sent via Morse code...........

The Hun
thehun is offline  
post #14 of 17 Old 01-04-2009, 10:09 AM
Member
 
Dutch64's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: N. Yorkshire, U.K.
Posts: 111
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by hconwell View Post

A little off subject ... but here goes ...

I can't get my A1 to accept the 4.0 FW. I have it now at 3.0 and it's working fine. But on three separate occassions over the last several weeks, I've burned a disc and tried ... and all I get is "No Disc" error on the player's LED display.

Now, I've burned and updated FW on my 4 HD DVD players, my two BD players and my LG BH200 combo a whole bunch of times (do the math ... it's a couple dozen updates at least). Never had a problem. So I don't think I'm doing anything wrong.

Anyone have any thoughts as to why this is happening?

I had this problem updating one of my XA1s with a v4.0 firmware CD. I ended up using the ethernet connection for the first time to do the update - it worked fine.

Steve

"Secret Agent?! On whose side?!"
Dutch64 is offline  
post #15 of 17 Old 01-06-2009, 07:17 AM
AVS Special Member
 
Will Munshower's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Tobes of Hades, Central Florida
Posts: 1,282
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I cast my vote for version 4 for my XA2. This firmware has addressed everything that I needed it to. There is, however, an annoying 'direct audio' warning that pops up every now and again. Not a big deal, though...Will

Red was my first love. Blu is my new wife!
HD DVD-117
Blu-Ray-287
SD DVD-544

You can't have everything. Where would you put it? Steven Wright
Will Munshower is offline  
post #16 of 17 Old 01-07-2009, 09:38 PM
Member
 
meli15's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 78
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Any regionfree for the A1 and Pal support.........
meli15 is offline  
post #17 of 17 Old 01-17-2009, 07:15 AM
Advanced Member
 
craftech's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 893
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
My recommendation for the A1 is firmware 2.0, the most trouble free update since 1.4 that still plays everything well.

John
craftech is offline  
Reply HD DVD Players

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off