Overnight Sensation trouble - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 10 Old 09-25-2012, 06:09 PM - Thread Starter
Member
 
Lazerboy2000's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
So I started to build the overnight sensation MT's today and ran into some trouble with the crossover. This is the first time I've built a crossover by myself and something didn't come out right. I will post pics later, but when I tried plugging the crossover into an amp to test it, the amp (AudioSource AMP 110) almost immediately went into clipping mode. What would be the first problems that could cause the amp to clip like this?

I've also heard that the tweeter's polarity is supposed to be reversed. Does this mean wiring the + wire from the crossover into the - of the tweeter, and vice versa?
Lazerboy2000 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 09-25-2012, 06:54 PM
AVS Special Member
 
Stereodude's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Detroit Metro Area
Posts: 9,949
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 521 Post(s)
Liked: 548
You probably have a short in the crossover. Do you have a multimeter and know how to use it?
Stereodude is online now  
post #3 of 10 Old 09-25-2012, 08:17 PM - Thread Starter
Member
 
Lazerboy2000's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I don't have a multimeter so I wasn't able to check the connections but I'll try to get one tomorrow. Which is the proper setting to check for a complete circuit? Can it be used to detect any shorts, or will i have to trace each path?
Lazerboy2000 is offline  
post #4 of 10 Old 09-26-2012, 04:34 AM
AVS Special Member
 
Stereodude's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Detroit Metro Area
Posts: 9,949
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 521 Post(s)
Liked: 548
It can tell you if you have a short by measuring the resistance between the input terminals of the crossover, but it won't tell you where.
Stereodude is online now  
post #5 of 10 Old 09-26-2012, 06:05 AM
Advanced Member
 
saabracer23's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Salem, Oregon
Posts: 553
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 29
Post some detailed pics of your crossover and I'll take a look at it.

Dan
saabracer23 is offline  
post #6 of 10 Old 09-26-2012, 06:07 AM
AVS Special Member
 
baniels's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: 52556
Posts: 1,011
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 32 Post(s)
Liked: 44
Post pictures of both crossovers. Top and bottom and in focus.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

baniels is offline  
post #7 of 10 Old 10-10-2012, 09:31 PM - Thread Starter
Member
 
Lazerboy2000's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Ok so I built the 2nd crossover and it seems to work properly. I then went back to my first one and realized that a connection was misplaced. After fixing the connection, it too seems to work. Here is a picture of the 2nd crossover I made if somebody could please double check it for me. I'm still a bit confused about the reverse polarity of the tweeter, and want to make sure I hookup the drivers properly. I color coded the output wires so hopefully they're correct



Here's the crossover diagram for comparison
Lazerboy2000 is offline  
post #8 of 10 Old 10-10-2012, 10:52 PM
Advanced Member
 
cookieattk's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 563
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 28 Post(s)
Liked: 59
recommendation for you would be to buy some terminal blocks and when twisting the wires together lay them parallel to each other then twist with pliers .
cookieattk is online now  
post #9 of 10 Old 10-11-2012, 07:25 AM
Member
 
BrokenCrank's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Aquidneck Isl, RI
Posts: 97
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by Lazerboy2000 View Post

Ok so I built the 2nd crossover and it seems to work properly. I then went back to my first one and realized that a connection was misplaced. After fixing the connection, it too seems to work. Here is a picture of the 2nd crossover I made if somebody could please double check it for me. I'm still a bit confused about the reverse polarity of the tweeter, and want to make sure I hookup the drivers properly. I color coded the output wires so hopefully they're correct

Here's the crossover diagram for comparison

Looks like you have it all wired correctly. As to the reverse polarity on the tweet: the wire connected at the intersection of the 2 L-Pad resistors (upper right corner in your pic) should go to the negative terminal of the tweeter. Looking at the schematic, Paul has put a small "+" near the B4N indicating that it is wired with positive polarity. Conversely, the ND20 has a "-" near it which indicates it is wired with negative polarity ("+" terminal of driver connected to "-" side of crossover and "-" terminal to what would normally be considered the positive side of the circuit). The drivers will still play if this is not done as shown, but the system will sound best when wired as Paul has diagrammed (driver phase at crossover point, yadda, yadda).
Having built the O.S., I am a bit concerned that the crossover board you have may not fit inside the cabinet (it gets cozy in there once the B4N and port tube are in place!).

post some pics when your are done

BrokenCrank is offline  
post #10 of 10 Old 10-11-2012, 01:06 PM - Thread Starter
Member
 
Lazerboy2000's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Thanks very much for helping me out and your suggestions. This is my first speaker project I've built alone so I wanted to be cautious.

I cut the crossover board to size so hopefully it should fit ok. I didn't think about the port or driver, but I'll figure it out as I move forward. I'll post more pictures later, but I have my cabinets all assembled and stained and now that the polyfill arrived I can start the final assembly.
Lazerboy2000 is offline  
Reply DIY Speakers and Subs

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off