0 gauge on an SX500.1 running 4 tweets?! - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 8 Old 11-10-2010, 11:12 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
kryptonitewhite's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4,602
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
I did a lot of driving around today, I kept the HU off and the amp on: it stays cool. So at the least i am actually pushing a lot of power to them, and possibly even clipping the amp. I have 8 gauge on it now, Im gonna have to change it to 0 gauge. 2nd, I disconnected the new set and just played the old. They started to break up a bit at my normal listening volume, not surprising as 1 pair @ 4 ohms gets much more power than 2 pair @ 2 ohms... but I changed both crossovers to 16K and it made a huge difference. So I think once I get the other tweet and swap it, leave them at 16k, and go to 0 gauge power wire they should at least be safe.
kryptonitewhite is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 11-11-2010, 07:52 AM
AVS Special Member
 
cubdenno's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Cham-Bana Illinois
Posts: 1,442
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 54
OK...

Here is my partial thought on all of this...


tweeters only pull a tiny fraction of amplifier power. It just doesn't take much to move those lil guys. Try AC amp clamping a speaker wire and seeing what kind of amperage you have on that tweeter/s then measure the voltage. Do this with a number of tones. Basically I am saying that 0 gauge by rights, should not make that amp run cooler. But if it works, I will be scratchin my head wondering why.

Also the wattage per speaker should be almost the same whether you are running 2@ 4 ohms per channel or 4@2 ohms per channel. The difference in output related to wattage per speaker would be ~1db. now that you have doubled the speakers... That gains you at least 3 db and also the wattage was "doubled" by going to a 2 ohm load so you gain a bit there.

XBL-Steelhouse1

"No one wants to fight the naked guy."
cubdenno is offline  
post #3 of 8 Old 11-11-2010, 10:13 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
kryptonitewhite's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4,602
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
I really dont want to bump the gauge uness I really have to, theres not enough room to squeeze it in there, I barely got 8 gauge between the 2 amps. But if thats why it's hot...and thats why the tweeter popped, clipping... I must. I had the amp on all day and it stayed cool. When i run the tweets, it gets hot. Same situation as the 850.4's... bumped up the power and ground to 0 gauge, much better, much louder, less clipping. Just like a single 850.4 should have been overkill for four 7" drivers but now running two still isnt enough. I am still amp limited on the extremis!
kryptonitewhite is offline  
post #4 of 8 Old 11-11-2010, 01:42 PM
AVS Addicted Member
 
ccotenj's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: the toxic waste dumps of new jersey
Posts: 21,915
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 89
man, it sure sounds like you have some type of short in your tweeter wiring... cuz i agree with the previous poster, it doesn't make a lot of sense what you are seeing...

- chris

 

my build thread - updated 8-20-12 - new seating installed and projector isolation solution

 

http://www.avsforum.com/t/1332917/ccotenj-finally-gets-a-projector

ccotenj is offline  
post #5 of 8 Old 11-11-2010, 02:40 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
kryptonitewhite's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4,602
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
thats what I have been wondering... i got 3.2 on the DMM with the weet, same as the other tweets
kryptonitewhite is offline  
post #6 of 8 Old 11-13-2010, 04:49 AM
AVS Addicted Member
 
ccotenj's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: the toxic waste dumps of new jersey
Posts: 21,915
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 89
hmm... i wonder if the power wire itself is shorting... what does the dmm tell you there?

- chris

 

my build thread - updated 8-20-12 - new seating installed and projector isolation solution

 

http://www.avsforum.com/t/1332917/ccotenj-finally-gets-a-projector

ccotenj is offline  
post #7 of 8 Old 11-13-2010, 04:07 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
kryptonitewhite's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4,602
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
the amp digital ready out gives me 14.4-14.6 running
kryptonitewhite is offline  
post #8 of 8 Old 11-13-2010, 09:49 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
kryptonitewhite's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4,602
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
I crawled back in there today to change from 8 gauge to 0, but its already 4 gauge!
kryptonitewhite is offline  
Reply Car Audio, Video, and Nav

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off