Elan g! - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 120 Old 12-09-2010, 11:37 PM - Thread Starter
Senior Member
 
chomperoni's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 274
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Has anyone had any experience with the new Elan G system?
Wondering how stable the system is and or user experience.
chomperoni is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 120 Old 12-12-2010, 12:19 PM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
I have the previous incarnation from HomeLogic. I am very satisfied. I am planning on upgrading my system to the new hardware when I can.

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #3 of 120 Old 12-12-2010, 04:58 PM
Senior Member
 
Airric's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Eastern PA
Posts: 211
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
As an Elan dealer and as the owner of an Elan g! System in my own home, I can say that the system is very nice to use and very stable. As Frederick eluded to, the Elan g! system is based on the HomeLogic core software which is a very mature platform that's been around for many years. After Elan purchased HomeLogic a couple of years ago, g! is the culmination of the two. While the g! interface is not very customizable, it is very easy to use and very elegant looking in my opinion. No need for costly and time consuming custom programming like AMX & Creston systems (I am an AMX dealer also by the way).

The only downside is that you are at the mercy of Elan when it comes to 2-way drivers. While they have a pretty healthy list of drivers available, there always seems to be one or two devices we as dealers need that Elan hasn't written yet.

Other than that, I highly recommend the system.

Eric
Current Concepts
Home Automation Specialists
Airric is offline  
post #4 of 120 Old 12-14-2010, 12:14 AM - Thread Starter
Senior Member
 
chomperoni's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 274
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by Airric View Post

As an Elan dealer and as the owner of an Elan g! System in my own home, I can say that the system is very nice to use and very stable. As Frederick eluded to, the Elan g! system is based on the HomeLogic core software which is a very mature platform that's been around for many years. After Elan purchased HomeLogic a couple of years ago, g! is the culmination of the two. While the g! interface is not very customizable, it is very easy to use and very elegant looking in my opinion. No need for costly and time consuming custom programming like AMX & Creston systems (I am an AMX dealer also by the way).

The only downside is that you are at the mercy of Elan when it comes to 2-way drivers. While they have a pretty healthy list of drivers available, there always seems to be one or two devices we as dealers need that Elan hasn't written yet.

Other than that, I highly recommend the system.

Is there a published list of drivers that is available to the general public? It would help to know what works and what doesnt? It would help to make my final decision.
chomperoni is offline  
post #5 of 120 Old 12-14-2010, 06:06 AM
Advanced Member
 
Chicagorep's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Round Lake, IL
Posts: 969
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
The Elan g! driver list is very extensive, over 450 products are supported. I think you would be hard pressed to find a product that supports 2 way communication that isn't on the list.
Chicagorep is offline  
post #6 of 120 Old 12-14-2010, 08:16 AM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
You can locate you local dealer and perhaps they would give you the list.

You can create you own "one-way" IR devices and serial RS-232 devices.

You can also have the system respond to incoming IR and serial signals which can generate any of the standard system events.

You cannot duplicate the behavior of a system supplied two-way driver but you can still do quite a bit.

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #7 of 120 Old 12-14-2010, 08:23 AM - Thread Starter
Senior Member
 
chomperoni's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 274
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by fcwilt View Post

You can locate you local dealer and perhaps they would give you the list.

You can create you own "one-way" IR devices and serial RS-232 devices.

You can also have the system respond to incoming IR and serial signals which can generate any of the standard system events.

You cannot duplicate the behavior of a system supplied two-way driver but you can still do quite a bit.

Sorry if I am not familiar with the terms. When you say one way or two way I am guessing that one way you can send command to device only while two way the device can also send commands to the system. Is that correct ?
chomperoni is offline  
post #8 of 120 Old 12-14-2010, 08:40 AM
Advanced Member
 
39CentStamp's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Chicago
Posts: 957
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Yes. An easy to understand reason for 2way is volume feedback indicator on your remote. Another example is having the currently selected source highlighted. Another is cover art and meta data from 2way audio sources.

Custom Installation Blog: http://www.wiremunky.com
User Interface Design Blog: http://www.guijaboard.com
39CentStamp is offline  
post #9 of 120 Old 03-28-2011, 08:39 AM
Member
 
JOJO888's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
May I write a driver myself if meet a new equipment?
Or could I send HEX code to series port follow its control protocol?
I just care about ELAN g! flexibility.
thx
JOJO888 is offline  
post #10 of 120 Old 03-28-2011, 10:15 AM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
Quote:
Originally Posted by JOJO888 View Post

May I write a driver myself if meet a new equipment?

No.
Quote:
Originally Posted by JOJO888 View Post

Or could I send HEX code to series port follow its control protocol?
thx

Yes.

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #11 of 120 Old 03-28-2011, 09:06 PM
Member
 
JOJO888's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi,Frederick

Thanks for your help. I was told to use the Generic Serial Device driver to add support for any RS-232 device.You know,by this way,it is one-way control work.If I need get what feed back from serial port how can I make it? Such as a projector,or a Daikin air-condition.thx
JOJO888 is offline  
post #12 of 120 Old 03-29-2011, 12:02 AM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
Quote:
Originally Posted by JOJO888 View Post

Hi,Frederick

Thanks for your help. I was told to use the Generic Serial Device driver to add support for any RS-232 device.You know,by this way,it is one-way control work.If I need get what feed back from serial port how can I make it? Such as a projector,or a Daikin air-condition.thx

If the device sends a fixed string of characters something like OK, READY, etc you can detect that with a Generic Serial Device (GSD).

If the device sends a variable string of characters like VOL=## (where ## could be from 00 to 99) then you could only detect the VOL= part or a specifc value like VOL=00.

To detect a string you first define the same string as you would for sending it.

Then you define a "Code Received" event for that string - you are of course limited to the normal set of actions for such an event.

One thing to point out (at least with the older HomeLogic) if you have, lets say, three different GSDs and each one has, say, a POWER_ON command then when trying to select that string for the event you will see
POWER_ON
POWER_ON
POWER_ON
in the list of strings to choose from. You need of course to select the correct one. To do that you can temporarily change the name (in the GSD of interest) to something else to determine which one to choose.

Or you can give all of the strings for a given device a prefix like TV_ or DVD_ or SAT_. So now you would have:
TV_POWER_ON
DVD_POWER_ON
SAT_POWER_ON

Perhaps in the newer version the have improved the user interface for this sort of selection.

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #13 of 120 Old 03-29-2011, 11:04 PM
Member
 
JOJO888's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thank you,my freind. Have you integrate g! in a complex case? I wanna how to make g! cooperate with Lutron and Dainkin together if GSD are not able to get accurate feed back data. I am curious and looking for it in ELAN Uni site. Unfortunately I did not find answer. Would you please teach me how to deal with it? thx,Frederick
JOJO888 is offline  
post #14 of 120 Old 03-30-2011, 06:20 AM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
Quote:
Originally Posted by JOJO888 View Post

Thank you,my freind. Have you integrate g! in a complex case? I wanna how to make g! cooperate with Lutron and Dainkin together if GSD are not able to get accurate feed back data. I am curious and looking for it in ELAN Uni site. Unfortunately I did not find answer. Would you please teach me how to deal with it? thx,Frederick

I have not used either Lutron of Dainkin.

I still have the older HomeLogic system installed.

So I don't think I can be of much help unless you have simple, specific questions.

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #15 of 120 Old 03-31-2011, 07:23 PM
Member
 
JOJO888's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thank you .Your advice is very helpful.
Will you upgrade to new g! product line? I guess it is more powerful than HL.
JOJO888 is offline  
post #16 of 120 Old 03-31-2011, 07:37 PM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
Quote:
Originally Posted by JOJO888 View Post

Thank you .Your advice is very helpful.
Will you upgrade to new g! product line? I guess it is more powerful than HL.

Currently (according to my dealer) there is no upgrade path. If that is true, then I need to save up to purchase the new hardware and software - I will but it will take some time.

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #17 of 120 Old 04-01-2011, 08:16 PM
Newbie
 
aspalla's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Unfortunately, that is true ( I am a dealer)
aspalla is offline  
post #18 of 120 Old 04-01-2011, 08:25 PM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
Quote:
Originally Posted by aspalla View Post

Unfortunately, that is true ( I am a dealer)

That's too bad.

I wouldn't expect to have an upgrade path on the hardware but it would be nice if Elan would allow "transfer" of my "pro" licenses to a new box.

Oh well...

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #19 of 120 Old 04-03-2011, 01:13 PM
Senior Member
 
Airric's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Eastern PA
Posts: 211
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by fcwilt

That's too bad.

I wouldn't expect to have an upgrade path on the hardware but it would be nice if Elan would allow "transfer" of my "pro" licenses to a new box.

Oh well...
Actually it's not true that Elan doesn't allow upgrades of HomeLogic systems to g! I've done the upgrade to two my client's systems. There's just a few catches to getting your system upgraded as they won't upgrade every system out there:

1. They won't approve an upgrade of your system if you still have any legacy Elan interfaces in your system (i.e. VIA touchscreens, Z keypads, etc.)
2. Having a dealer who has a good relationship with the right people in Elan Elan's "official" position to date has been to not update HomeLogic systems to g! But that doesn't mean they won't. Your dealer just needs to get the right people to approve the update.

While HomeBrick processors are fully g! compatible (even 5 year old HomeLogic ones), going forward, any new hardware features will be exclusive to the HCxx controllers. For example, the new HR2 remote will only work on HCxx controllers. That being said, Elan will offer an upgrade program for HomeBrick owners to move to a HCxx controller in the near future.

Eric
Current Concepts
Home Automation Specialists
Airric is offline  
post #20 of 120 Old 04-03-2011, 01:15 PM
Senior Member
 
Airric's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Eastern PA
Posts: 211
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
And also Frederick, Elan will also allow a transfer of Pro apps and licenses from a g! Homebrick to a g! HCxx controller.

Eric
Current Concepts
Home Automation Specialists
Airric is offline  
post #21 of 120 Old 04-03-2011, 01:19 PM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
Quote:
Originally Posted by Airric View Post
And also Frederick, Elan will also allow a transfer of Pro apps and licenses from a g! Homebrick to a g! HCxx controller.
Hmm...

I will have to get back to my dealer and have them check this out.

I was planning on getting the new hardware and if I can transfer my pro licenses that would be a real plus.

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #22 of 120 Old 04-03-2011, 09:03 PM
Member
 
JOJO888's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
For me ,it is not a problem.I do not have HL controller. I have a plan to get HC06 and TS7,plus ipad, if I have confidence of 2-way communication between HCXX and climate devices.

I think g! will be good products based on IP.Only small problem is not flexible as other central control system.
JOJO888 is offline  
post #23 of 120 Old 04-04-2011, 05:06 PM
Senior Member
 
Airric's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Eastern PA
Posts: 211
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
JOJO, which Lutron system do you have? Elan already has 2-way drivers for Homeworks, RadioRA, and RadioRA2. As long as you have one them you'll be fine. Are you international?

Eric
Current Concepts
Home Automation Specialists
Airric is offline  
post #24 of 120 Old 04-04-2011, 06:07 PM
Member
 
JOJO888's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Yes.I am international. Now I am in Beijing.Next month I will be in Australia. I will get a set of homeworks system to test. I heard it is good for Elan g!. You know,Lutron is a bit expensive. I hope to find a better way to apply 2-way control for cheaper lighting and climate system even though not included in Elan driver list.I am looking for detail progamming advice. But it seems hard to send and get accurate feed back via RS-232/485 manully in g!(Frederick's advice is helpful,thanks very much) This situation make me down.So far I hope g! more powerful. I will try more after I get its HC6 and TS7.Any achievement will be post here to share with you.
JOJO888 is offline  
post #25 of 120 Old 04-04-2011, 07:55 PM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
You may want to investigate UPB lighting.

It works very well with HomeLogic.

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #26 of 120 Old 04-05-2011, 08:53 PM
Member
 
JOJO888's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
thx.Would you give me an advice for brand? I guess HAI is OK. I found a dealer in China.
JOJO888 is offline  
post #27 of 120 Old 04-05-2011, 09:20 PM
AVS Club Gold
 
fcwilt's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Smith Mountain Lake, VA
Posts: 1,073
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 19
Quote:
Originally Posted by JOJO888 View Post

thx.Would you give me an advice for brand? I guess HAI is OK. I found a dealer in China.

http://pulseworx.com/ (the company that developed UPB technology - if I remember correctly)

http://www.homeauto.com/main.asp

http://simply-automated.com/index.php

http://www.webmtn.com/index.php

I've used them all.

Regards, Frederick C. Wilt
fcwilt is offline  
post #28 of 120 Old 04-22-2011, 12:33 PM - Thread Starter
Senior Member
 
chomperoni's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 274
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
I am looking at a sony bdp-CX7000ES blu ray disc mega changer. It has rs232 port. Does anyone know if it will work with the Elan G system?
chomperoni is offline  
post #29 of 120 Old 04-22-2011, 01:51 PM
Advanced Member
 
Chicagorep's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Round Lake, IL
Posts: 969
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by chomperoni View Post

I am looking at a sony bdp-CX7000ES blu ray disc mega changer. It has rs232 port. Does anyone know if it will work with the Elan G system?

Yes, it is listed in the Common Resource Library
Chicagorep is offline  
post #30 of 120 Old 04-22-2011, 03:02 PM - Thread Starter
Senior Member
 
chomperoni's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 274
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
So does that mean that it will show the cover art through the élan g interface or is it the Sony xbar?
chomperoni is offline  
Reply Home Automation

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off