Hi can I play my PS3 at 30hertz only? - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 13 Old 03-10-2012, 02:19 PM - Thread Starter
Newbie
 
bravemompy's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi there, I joined this forum hoping someone can help me out please.

I am wondering how to play my PS3 on a LCD panel that will have 30hertz cap only. I am not interested in 50hz, 60, or anything beyond.

I need this 30hertz display in order to play 30fps games much smoother. I have done a lot of testing, and know that 30hertz is much better for 30fps games.

I currently have 60hz TV, and it displays 60fps games flawlessly!

I tried to google what tvs support 30hz but couldnt find nothing at all...

Guys please help me out. What do I need? TV, monitor, cables in order for me to enjoy gaming experience at 30hz playing 30fps games, on my ps3.

Thank you!
bravemompy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 Old 03-10-2012, 02:33 PM
AVS Special Member
 
PlasmaPZ80U's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 7,172
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 79 Post(s)
Liked: 197
Quote:
Originally Posted by bravemompy View Post

Hi there, I joined this forum hoping someone can help me out please.

I am wondering how to play my PS3 on a LCD panel that will have 30hertz cap only. I am not interested in 50hz, 60, or anything beyond.

I need this 30hertz display in order to play 30fps games much smoother. I have done a lot of testing, and know that 30hertz is much better for 30fps games.

I currently have 60hz TV, and it displays 60fps games flawlessly!

I tried to google what tvs support 30hz but couldnt find nothing at all...

Guys please help me out. What do I need? TV, monitor, cables in order for me to enjoy gaming experience at 30hz playing 30fps games, on my ps3.

Thank you!

the PS3 outputs 60Hz only for games, though it can do 1080p 24Hz for BD movies only.
PlasmaPZ80U is offline  
post #3 of 13 Old 03-10-2012, 02:42 PM - Thread Starter
Newbie
 
bravemompy's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks for the reply.

So are you saying that PS3 is capped at 60hz only? Because I think it can be played at 120hz and I even got to play at 50.

There is so little research to how to display 30 hertz on ps3...
bravemompy is offline  
post #4 of 13 Old 03-10-2012, 02:50 PM
AVS Special Member
 
PlasmaPZ80U's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 7,172
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 79 Post(s)
Liked: 197
Quote:
Originally Posted by bravemompy View Post

Thanks for the reply.

So are you saying that PS3 is capped at 60hz only? Because I think it can be played at 120hz and I even got to play at 50.

There is so little research to how to display 30 hertz on ps3...

120Hz is probably for 3D output only and since I have no 3D TVs, that option isn't even shown on my PS3. 50Hz would be for use in Europe, mine is a U.S. model.
PlasmaPZ80U is offline  
post #5 of 13 Old 03-10-2012, 02:53 PM - Thread Starter
Newbie
 
bravemompy's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks again Plasma!

So if I were to ask you, "Is there a tv out there that is capable of outputting in 30hz, would you know any brands?" or LCD monitors doesn't matter.

Because as I look around I think 60hz and 120, 240 are like the standards...

thank you!
bravemompy is offline  
post #6 of 13 Old 03-10-2012, 02:59 PM
AVS Special Member
 
PlasmaPZ80U's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 7,172
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 79 Post(s)
Liked: 197
Quote:
Originally Posted by bravemompy View Post
Thanks again Plasma!

So if I were to ask you, "Is there a tv out there that is capable of outputting in 30hz, would you know any brands?" or LCD monitors doesn't matter.

Because as I look around I think 60hz and 120, 240 are like the standards...

thank you!
it would not output 30Hz but it could accept a 30Hz input signal... take my LG 42LK450 for example:

 

1.pdf 134.060546875k . file
PlasmaPZ80U is offline  
post #7 of 13 Old 03-10-2012, 03:11 PM - Thread Starter
Newbie
 
bravemompy's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks alot plasma for those specs.

You know this is interesting, because the more I read about what Im actually looking for, I am coming to a conclusion that the problem that I am having is know as 2:3 pull down...

Something about frames doubling causing judder, that I have noticed with my 30fps game on my 60hz.

Ill go read more about 240 hz since it seems like to fix the problem

thanks plasma!
bravemompy is offline  
post #8 of 13 Old 03-10-2012, 03:19 PM
AVS Special Member
 
PlasmaPZ80U's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 7,172
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 79 Post(s)
Liked: 197
Quote:
Originally Posted by bravemompy View Post

Thanks alot plasma for those specs.

You know this is interesting, because the more I read about what Im actually looking for, I am coming to a conclusion that the problem that I am having is know as 2:3 pull down...

Something about frames doubling causing judder, that I have noticed with my 30fps game on my 60hz.

Ill go read more about 240 hz since it seems like to fix the problem

thanks plasma!

30Hz goes evenly into 60Hz, so it would 2:2 pulldown and that wouldn't introduce 2:3 pulldown judder (2, 2, 2, 2, 2, 2 even cadence)

2:3 pulldown judder is for going from 24Hz to 60Hz (2, 3, 2, 3, 2, 3 uneven cadence)
PlasmaPZ80U is offline  
post #9 of 13 Old 03-10-2012, 05:00 PM
AVS Special Member
 
YeuEmMaiMai's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 1,076
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by bravemompy View Post

Thanks for the reply.

So are you saying that PS3 is capped at 60hz only? Because I think it can be played at 120hz and I even got to play at 50.

There is so little research to how to display 30 hertz on ps3...

technically the PS3 can output a wide range of video resolutions and refresh rates as the video output is programmable. The PS3 outputs the following display formats only for region 1


HDMI
1080p 24/60
1080i
720p
480p

Component and D-terminal (this be a Japanaese deal)

1080p
1080i
720p
480p
480i

Composite/S-video
480/i

AV Multi SCART
480p/i

For Pal change 480p/i to 576p/i


http://manuals.playstation.net/docum...deooutput.html

3d output

the PS3 cannot output 120hz so lets get that right out of the way

your choices are

1080p at 24fps (for 3d blu-rays)
720p at 60fps for games

Strong or weak in the end we are all dead
YeuEmMaiMai is offline  
post #10 of 13 Old 03-10-2012, 05:29 PM
Advanced Member
 
tential's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 609
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Liked: 43
Probably a good spot to ask but I was thinking of getting the 70LE632U Sharp TV. At the store they told me that it wouldn't be good in gaming because of the refresh rate. That didn't make sense to me because 120 hz refresh rate is way more than what a xbox 360 can put out. Can you clarify this for me as I know at stores they try to sell you newer tech all the time. Will their be jitters in the TV for gaming? Also, why are there jitters on the TV for actual TV? I thought the human eye can't tell after 60 FPS so why do we still see jitters and frame skips/jarrings?
tential is offline  
post #11 of 13 Old 03-10-2012, 06:13 PM
AVS Special Member
 
YeuEmMaiMai's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 1,076
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
The xbox 360 does 3D in the same mannor as the PS3

Strong or weak in the end we are all dead
YeuEmMaiMai is offline  
post #12 of 13 Old 03-10-2012, 07:26 PM - Thread Starter
Newbie
 
bravemompy's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Can you clarify some things for me please, what do you mean PS3 can not out 120hz? Regardless of that, if I have a 120hz TV it should refresh at 120hz no?

Im talking about TV. Or, does somehow ps3 influences TV and locks it at 60hz?

thank you
bravemompy is offline  
post #13 of 13 Old 03-10-2012, 07:52 PM
AVS Special Member
 
YeuEmMaiMai's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 1,076
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by bravemompy View Post

Can you clarify some things for me please, what do you mean PS3 can not out 120hz? Regardless of that, if I have a 120hz TV it should refresh at 120hz no?

Im talking about TV. Or, does somehow ps3 influences TV and locks it at 60hz?

thank you

PS3 is not programmed to output 120hz nor can most (if any) recent or current TVs accept a 120hz input signal. the 120hz is referring to the TV's picture processing ability for things like true motion or crystal clear or whatever the manufacturer is calling their frame insertion technology used for smoothing the playback on the TV....

The max a PS3 will output is 1080p at 60fps..... Same for the 360

BTW Power DVD and other media software can do the same thing in software with media files and they play back butter smooth on my 60hz LCD laptop....I guess that i5 comes in handy after all

Strong or weak in the end we are all dead
YeuEmMaiMai is offline  
Reply LCD Flat Panel Displays

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off