Official Sony XBR4/XBR5 calibration thread - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 5494 Old 08-19-2007, 08:00 PM - Thread Starter
Senior Member
 
niksem's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 218
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I think it is time. Please, post the type of TV you got: 32", 40", 46, or 52" and settings you use. It would also be helpful if agree what kind of channels/HD sources/movies types to turn Cinemotion on or off.

Wiki Calibration link.

http://tjexbr.wiki.zoho.com/HomePage.html
niksem is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5494 Old 08-19-2007, 09:30 PM
AVS Special Member
 
axmode's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 1,980
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by niksem View Post

I think it is time. Please, post the type of TV you got: 32", 40", 46, or 52" and settings you use. It would also be helpful if agree what kind of channels/HD sources/movies types to turn Cinemotion on or off.

LOL.

If you start an "official" calibration thread, don't forget to actually post your own calibration settings.

Just a thought

Samsung: 52" 850 / 46" 61 / 40" 61 / PS3 / BD-P1500 / A3 HD-DVD / Format Neutral
axmode is offline  
post #3 of 5494 Old 08-19-2007, 09:34 PM - Thread Starter
Senior Member
 
niksem's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 218
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
i will update
niksem is offline  
post #4 of 5494 Old 08-19-2007, 11:45 PM - Thread Starter
Senior Member
 
niksem's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 218
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
well, now it is the only xbr4/5 thread
niksem is offline  
post #5 of 5494 Old 08-20-2007, 12:22 PM
Senior Member
 
poiv3's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: TN
Posts: 352
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Looking forward to seeing some good settings, though I think it will be a while before enough people get their tvs and do some serious calibrations.

P.S. Settings from XBR2/3 thread seem to be quite off for this new generation.
poiv3 is offline  
post #6 of 5494 Old 08-20-2007, 02:13 PM
Member
 
coma426's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Here are the settings I came up with for my 52" XBR4 after running the Avia calibration dvd.

HDMI Settings (BD playback via PS3)

Picture Mode: Custom
Backlight: 4
Picture: 72* (initially set at 55, upon further testing set to 72)
Brightness: 52
Color: 57
Hue: 0
Color Temperature: Neutral
Sharpness: 30
Noise Reduction: Off

Advanced Settings
White Blance:
R-Gain: 0
G-Gain: -5
B-Gain: -5
R-Bias: 0
G-Bias: -5
B-Bias: 0
Color Space: Standard (Setting to Wide may require further dialing of R-G-B Bias and Gain as it tends to emphasize G and B)
Detail Enhancer: High
Everything else set to Off
(Setting Detail Enhancer to High results in some extremely sharp detail on live action BD material)

Motion Enhancer: set to Off for most BD material, set to High for SD cable
coma426 is offline  
post #7 of 5494 Old 08-20-2007, 02:16 PM
AVS Special Member
 
slumpey326's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: New York
Posts: 1,494
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
I think your settings were great come426
slumpey326 is offline  
post #8 of 5494 Old 08-20-2007, 03:16 PM
Member
 
edwyun's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 179
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
thanks coma. gotta get home to try those settings. have you fooled around with the DRC Mode at all?
edwyun is offline  
post #9 of 5494 Old 08-20-2007, 03:45 PM
Member
 
coma426's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by edwyun View Post

thanks coma. gotta get home to try those settings. have you fooled around with the DRC Mode at all?

Haven't done any tests with the DRC mode yet. I have it turned off so far.
coma426 is offline  
post #10 of 5494 Old 08-20-2007, 06:19 PM
Senior Member
 
HD-Gaming's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 453
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
looking forward to trying coma's setting out tomorrow



but my question is will this settings be good for when playing games also?( on both the 360 and ps3?

PSN: Unbreakable21
XBL: xgho5tx
HD-Gaming is offline  
post #11 of 5494 Old 08-21-2007, 07:30 AM
Member
 
edwyun's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 179
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Coma:

The settings worked pretty well. Perhaps slightly too bright for my tastes but other than that, excellent!

Thanks.
edwyun is offline  
post #12 of 5494 Old 08-21-2007, 09:18 AM
Member
 
coma426's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Edwyun:

think maybe my initial settings were more accurate? I originally had picture set to 55. I think during the daytime with ambient light present a higher picture setting works well but last night watching a movie I felt some eye fatigue as well and dropped it back down to 55. Have you done any tweaks from my settings? I'm still trying to dial it in a bit more myself.
coma426 is offline  
post #13 of 5494 Old 08-21-2007, 10:04 AM
Senior Member
 
HD-Gaming's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 453
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by coma426 View Post

Edwyun:

think maybe my initial settings were more accurate? I originally had picture set to 55. I think during the daytime with ambient light present a higher picture setting works well but last night watching a movie I felt some eye fatigue as well and dropped it back down to 55. Have you done any tweaks from my settings? I'm still trying to dial it in a bit more myself.




how do you feel these settings are with gaming?

PSN: Unbreakable21
XBL: xgho5tx
HD-Gaming is offline  
post #14 of 5494 Old 08-21-2007, 10:08 AM
Senior Member
 
gordong11's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 432
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I finally got mine 30 mins ago will be posting pictures. Looks great. No clouding, no dead pixels, no banding do far. Only hooked up to my XA2 right now.

It's all about 1080P/24 & HD audio
Toshiba HD-XA2
Panasonic DMP-BD30K
Sony KDL-40XBR4
Elite VSX-92TXH (w/7.1)
gordong11 is offline  
post #15 of 5494 Old 08-21-2007, 10:13 AM
Member
 
edwyun's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 179
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by coma426 View Post

Have you done any tweaks from my settings? I'm still trying to dial it in a bit more myself.

Wish I could right now - I'm at work

What I did was use your settings as posted but just turned on "black corrector". it worked well but didn't have time to fiddle any more or check if it was making things too dark.

That DRC palette control looks interesting...
edwyun is offline  
post #16 of 5494 Old 08-21-2007, 10:53 AM
Member
 
MikeDaMan's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 97
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi, Coma426 I used your settings for my PS3 and 360. There PERFECT!. I'm using this on a XBR3 by the way.
MikeDaMan is offline  
post #17 of 5494 Old 08-21-2007, 11:12 AM
Member
 
coma426's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by HD-Gaming View Post

how do you feel these settings are with gaming?

I thought they were good but I only ran the Dirt and Heavenly Sword demos with those settings. (picture set to 55) and didn't have gaming mode turned on. No motion artifacts, just some screen tearing on Heavenly Sword but that's inherent to the demo and not something introduced by the TV.

Also, I started messing around with the DRC settings last night while watching HBO. I'll keep messing with it and post if I think I can get a better picture with it tweaked properly or if its better to have it turned off.

Would've been nice to have two cable inputs on this set. Then I could just use PBP to see the difference while I adjust settings using the same source / different inputs.
coma426 is offline  
post #18 of 5494 Old 08-21-2007, 02:06 PM
Member
 
bogmancometh's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
If someone can post their HDMI connection settings for this tv through Motorola 3416 Comcast box I would appreciate it
bogmancometh is offline  
post #19 of 5494 Old 08-21-2007, 04:23 PM
Senior Member
 
Alex the Great's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 334
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by coma426 View Post

I thought they were good but I only ran the Dirt and Heavenly Sword demos with those settings. (picture set to 55) and didn't have gaming mode turned on. No motion artifacts, just some screen tearing on Heavenly Sword but that's inherent to the demo and not something introduced by the TV.

Also, I started messing around with the DRC settings last night while watching HBO. I'll keep messing with it and post if I think I can get a better picture with it tweaked properly or if its better to have it turned off.

Would've been nice to have two cable inputs on this set. Then I could just use PBP to see the difference while I adjust settings using the same source / different inputs.

Thank you to share your settings.
Do you have a STB settings? I found it difficult if not impossible to have a common settings for SD and HD channels.
Would be nice to hear your advise on Video Option settings as well.
FYI: I have 3250HD STB connected to HDMI post #1.
Alex the Great is offline  
post #20 of 5494 Old 08-21-2007, 04:41 PM
Member
 
coma426's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Alex the Great View Post

Thank to share your settings.
Do you have a STB settings? I found it difficult if not impossible to have a common settings for SD and HD channels.
Would be nice to hear your advise on Video Option settings as well.
FYI: I have 3250HD STB connected to HDMI post #1.

I agree. I adjusted my HD settings and then used them for SD and they need quite a bit of dialinlg for SD to look natural.

Here's a question which possibly nobody can answer. If you're watching HD and SD at the same time using PBP, are you effectively seeing both picture settings at the same time? If so, it would be possible to have a movie playing from HBO on demand (or some other channel) via cable and the same movie via DVD or Blu-ray HD-DVD and dial the pictures together. I think it would require hitting the HOME button to do the dialing on the correct input, and quite a bit of back and forth between dialing and viewing the content PBP but it would be better than just guessing. Anyone care to give it a shot?
coma426 is offline  
post #21 of 5494 Old 08-21-2007, 05:06 PM
Senior Member
 
Alex the Great's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 334
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by coma426 View Post

I agree. I adjusted my HD settings and then used them for SD and they need quite a bit of dialinlg for SD to look natural.

Here's a question which possibly nobody can answer. If you're watching HD and SD at the same time using PBP, are you effectively seeing both picture settings at the same time? If so, it would be possible to have a movie playing from HBO on demand (or some other channel) via cable and the same movie via DVD or Blu-ray HD-DVD and dial the pictures together. I think it would require hitting the HOME button to do the dialing on the correct input, and quite a bit of back and forth between dialing and viewing the content PBP but it would be better than just guessing. Anyone care to give it a shot?

Looking forward to see your settings after professional calibration. Hopefully you will be able to do it for different inputs and feedings.
Best of luck,
AG
Alex the Great is offline  
post #22 of 5494 Old 08-21-2007, 08:31 PM
Senior Member
 
HD-Gaming's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 453
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by coma426 View Post

Here are the settings I came up with for my 52" XBR4 after running the Avia calibration dvd.

HDMI Settings (BD playback via PS3)

Picture Mode: Custom
Backlight: 4
Picture: 72* (initially set at 55, upon further testing set to 72)
Brightness: 52
Color: 57
Hue: 0
Color Temperature: Neutral
Sharpness: 30
Noise Reduction: Off

Advanced Settings
White Blance:
R-Gain: 0
G-Gain: -5
B-Gain: -5
R-Bias: 0
G-Bias: -5
B-Bias: 0
Color Space: Standard (Setting to Wide may require further dialing of R-G-B Bias and Gain as it tends to emphasize G and B)
Detail Enhancer: High
Everything else set to Off
(Setting Detail Enhancer to High results in some extremely sharp detail on live action BD material)

Motion Enhancer: set to Off for most BD material, set to High for SD cable



what's wrong with having motion flow on? how is it worse?

PSN: Unbreakable21
XBL: xgho5tx
HD-Gaming is offline  
post #23 of 5494 Old 08-21-2007, 08:45 PM
AVS Special Member
 
bpmurr's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Baltimore, MD
Posts: 3,948
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 18
Quote:
Originally Posted by coma426 View Post

Here are the settings I came up with for my 52" XBR4 after running the Avia calibration dvd.

HDMI Settings (BD playback via PS3)

Picture Mode: Custom
Backlight: 4
Picture: 72* (initially set at 55, upon further testing set to 72)
Brightness: 52
Color: 57
Hue: 0
Color Temperature: Neutral
Sharpness: 30
Noise Reduction: Off

Advanced Settings
White Blance:
R-Gain: 0
G-Gain: -5
B-Gain: -5
R-Bias: 0
G-Bias: -5
B-Bias: 0
Color Space: Standard (Setting to Wide may require further dialing of R-G-B Bias and Gain as it tends to emphasize G and B)
Detail Enhancer: High
Everything else set to Off
(Setting Detail Enhancer to High results in some extremely sharp detail on live action BD material)

Motion Enhancer: set to Off for most BD material, set to High for SD cable

I tried these out and I'm with on everything but the white balance. That is pushing red.

55HX950 l SC-1522-K l SP-PK51FS l RW12-D l XBox 360 Slim l PS3 60GB l RNG200 l P31 LIVE:BPMURR PSN:BPMURR

bpmurr is offline  
post #24 of 5494 Old 08-22-2007, 08:52 AM
Member
 
coma426's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by HD-Gaming View Post

what's wrong with having motion flow on? how is it worse?

I found that watching BD from the PS3 motionflow and cinemotion weren't necessary. With motionflow set to standard or high (while watching 24p BD) there is some artifacting along edges of moving objects. If an arm waves across the screen you might see a sort of rippling effect on the trailing edge of the arm. That is with cinemotion turned off. With it set to Auto2 and motion flow to high I didn't notice it very much at all. I'll do some tests setting cinemotion to Auto2 and motionflow to standard and to high on some fast moving material on Casino Royale tonight and report back, but I think that those settings are better suited to non BD material as the playback with them both turned off was silky smooth. On SD material those settings can smooth out the image nicely.

Quote:
Originally Posted by bpmurr View Post

I tried these out and I'm with on everything but the white balance. That is pushing red.

As for my gamma and bias settings, I agree that its pushing red. I think I had colorspace set to wide when I did my calibration and wide seems to push yellow and green. I think lowering red and green some (maybe -3?) and not blue is a bit more color accurate. Still dialing it in and doing some tests with paused BD material where I switch the input from HDMI1 to HDMI2 and have everything set the same except the color gain and bias as I work on dialing those values.

Has anyone done any dialing for SD content? I'm curious to know if anyone is using a different color temperature setting than neutral for SD.
coma426 is offline  
post #25 of 5494 Old 08-22-2007, 01:15 PM
AVS Special Member
 
slumpey326's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: New York
Posts: 1,494
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
gordong11
Senior Member


Join Date: Dec 2006
Posts: 329 Prelim settings

--------------------------------------------------------------------------------

Here is a good setting, but I need to see how it holds up, and what changes it needs. XA2 directly into the XBR4 via HDMI 1.3 cable. Calibrated using LOTR Fellowship, as it's a tough calibration.

CUSTOM
Backlight: 4
Picture: 68
Brightness: 53
Color: 51
Hue: 0
Temp: Neutral
Sharpness: 55
Noise Reduc: Low
Black Corrector: Off
Advanced CE: Medium
Gamma: Low
Clear White: Off
Color Space: Standard
Live Color: Off
WHITE BALANCE:

Red Gain: -3
Green Gain: -5
Blue Gain: 0
Red Bias: -2
Green Bias: -1
Blue Bias: 0

Detail Enhancer: Low
Edge Enhancer: High

Motion Enhancer: Standard

Someone Else give these a whirl, and post your level of happiness. Thanks
__________________
Toshiba HD-XA2
Sony KDL-40XBR4 (Coming Soon, 8/21/2007, appt. confirmed)
Sony KDL-40V2500 1080P LCD
Yamaha YSP-800 Digital Sound Projector
slumpey326 is offline  
post #26 of 5494 Old 08-23-2007, 10:33 AM
Newbie
 
DZL1970's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Greetings everyone,
I'm glad I found this place.......I have been driving myself nuts for the last 3 weeks trying to calibrate my LCD. I first purchased the KDL-40w3000, and after tweeking for a week decided it had to go back. I originally was using
a 32" bravia S2010, and it looked great I had no complaints. But I wanted something bigger to watch, and of course 1080p 24. So after returing the
W3000 I picked up the KDL-40XBR4, for a price I am still shocked at
I saved a little over 700. So here is my dilema I have been trying to calibrate
the xbr4 for about a week now, using different settings I found on this sight,
and I still can't get the pic to pop like it did on my 32" the only way I get it
close to what I like is through tweeking Vivid.
I am using HDMI cables for both BD 300, and HDDVD XA2. they are running through a Sony DG1000 first and then to the TV (for audio purposes)
I'm okay w/ the pq with both, but they don't look like they did on the 32"
Maybe a little more tweeking. If I have them set to anything but vivid, the
pq looks dull, uninspired, and flat(muted)
The biggest problem I have is the pq that I am getting from Directv HD. I am using the H20, and the H20 700, and both look horrible. Both are directly connected using HDMI, and set to 1080i output. the pq looks horrible, and no where nears the 32" I tweek one channel and the rest look horrible
Could it be the compression Directv uses???
Anyway My apologies for this being long winded, any help or suggestions would be much appreciated!!
The one good thing is my XBR4 has no clouds or stuck pixels so that was a plus
Also the HDMI cables I am using are a mixture of Monoprice, and mid to high end monster.............any suggestions
DZL1970 is offline  
post #27 of 5494 Old 08-23-2007, 04:21 PM
Member
 
speed08's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
My settings

KDL40XBR4

CUSTOM
Backlight: 2
Picture: 80
Brightness: 51
Color: 63
Hue: 0
Temp: Neutral
Sharpness: 50
Noise Red: Off
DRC Mode: Off
Black Corrector: Off
Advanced CE: Off
Gamma: Off
Clear White: Off
Color Space: Standard
Live Color: Off

WHITE BALANCE:
Red Gain: -2
Green Gain: -4
Blue Gain: -10
Red Bias: -4
Green Bias: -4
Blue Bias: 1

Detail Enhancer: High
Edge Enhancer: Off
Power Savings: Off

Motion Enhancer: High
speed08 is offline  
post #28 of 5494 Old 08-23-2007, 04:36 PM
Member
 
bogmancometh's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Speed 08 what is that setting for dvd? tv? what kind of box if cable...
bogmancometh is offline  
post #29 of 5494 Old 08-23-2007, 04:46 PM
AVS Special Member
 
slumpey326's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: New York
Posts: 1,494
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
spped8, what do you have cinamotion set to
slumpey326 is offline  
post #30 of 5494 Old 08-23-2007, 04:47 PM
Member
 
speed08's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'm using the same settings for DVD/Cable box. The cable box I'm using is the Scientific Atlanta Explorer 3250HD.
speed08 is offline  
Reply LCD Flat Panel Displays

Tags
Sony Bravia Xbr Kdl 52xbr4 52 Inch 1080p Lcd Hdtv , Sony Bravia Xbr Series Kdl 52xbr5 52 Inch 1080p Lcd Hdtv , Lcd Hdtv , Sony Bravia Xbr Kdl 32xbr4 32 Lcd Hdtv
Gear in this thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off