help me Fix my SAMSUNG PN51E530A3FXZA - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
Old 07-24-2014, 06:28 PM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 1
help me Fix my SAMSUNG PN51E530A3FXZA

So my TV wont turn on. absolutely nothing, no standby light. So I figured it would be the power supply, yet all the contact points VA, VE, VS, VSC had the correct voltage, none the less I replaced it... and still same results.
So now I'm thinking it could be the main board or the Y-Main that makes a buzzzing noise. The LED light on the logic board blinks every second, but when I unplug the Y-Sustain, it blinks slower... I could really use a techy individual to lead me through my diagnosis.

I've searched on the internet, but can't find a manual to follow. Any suggestions?
Please and Thank you
mikejoins is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-25-2014, 04:45 AM
Advanced Member
 
tom669's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Leeds, UK
Posts: 964
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 131 Post(s)
Liked: 125
Sounds more like a main board fault to me.

On the logic board, there's a little 4 pin header. Take a piece of wire, a crocodile clip, or a jumper that is used on hard drives (0.1", 2 pins) and connect the pins marked 3 and 4 together. Then carefully disconnect the flat ribbon cable linking the main A/V board and the logic board. Then plug in the TV, and check if you get cycling test patterns on the display.
RyanHomsey likes this.
tom669 is offline  
Old 07-27-2014, 06:27 PM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 1
Alright, took a step forward tonight! I shorted pin 3& 4 and forced the tv into its cycling test patterns... went through the colors with no dead pixels or black bars!

So this means main board should be replaced?! I will order the main board and tell you of my results!

Thank you!
RyanHomsey likes this.
mikejoins is offline  
Old 07-31-2014, 09:26 PM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 1
It worked! The main board needed to be replaced, $20 shipped and my tv is working again. Thank you!!
mikejoins is offline  
Old 08-01-2014, 02:43 AM
Advanced Member
 
tom669's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Leeds, UK
Posts: 964
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 131 Post(s)
Liked: 125
Great to hear you fixed it, I had a D450 series with same fault.
tom669 is offline  
 

Tags
plasma , pn51e530a3fxza , Samsung
Thread Tools


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off