Samsung BD-UP5000 Firmware 1.4 Released Report BUGS\FIXES - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 395 Old 11-06-2008, 06:35 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
SpenceJT's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: Wisconsin, USA
Posts: 1,027
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 13
v1.4 has arrived

Quote:


build date : 2008-11-06 Firmware(US & Canada)

date: Nov. 6, 2008
This Firmware update provides the following benefits:
1. Improves playback compatibility in some movies

I have created this thread to report bugs\\fixes for this particular release. BTW thanks to erray for reporting the find 1st.....

Also thanks to Ph8te, from which I have liberally stollen from his 1.3 thread, which has worked very well as a template.

Quote:


-------------------------------------------------------------------------
To burn this to a CD do the following:
Download the Zip file for the update from the link above.
Once downloaded extract the ISO file to your desktop or desired folder
Open you favorite burning software
Select "Burn an Image" (or something similar, different programs use different language)
Once you get prompted for the file, select the Firmware ISO image that you extracted earlier
Burn the CD (in some cases you may want to lower the burn speed to ensure less errors)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Instructions for Mac Users (from user kwindrem):
Download the zip. It should expand automatically and mount to your desktop. Eject the disc image (you don't need it but it doesn't do any harm to leave it mounted either).

Locate the .iso file.

Right click and select Open With ... Disk Utility.

Insert a CD and click on Burn.

You can also use Toast but need to make sure that you select Copy, then Image File on the left side of the window. Then you must select the .iso file.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Time to start discovering what the update may have fixed/broken!

Regards,
Spence

SpenceJT

www.spenceplace.com

"Someone ever tries to kill you, you try to kill 'em right back!"
- Malcolm Reynolds, Capt. "Serenity" -
SpenceJT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 395 Old 11-06-2008, 07:02 AM
AVS Special Member
 
Foxbat121's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: VA
Posts: 9,815
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 121 Post(s)
Liked: 200
I have one of those Paramount BD released in the summer that will freeze on 1.3 firmware when access menu. However, I can't remember which one it is

Did a brief session of setup and was disappointed to see that Samsung didn't include the 4:3 pillarbox mode (16x9 compressed) in the new firmware that was available for 1500/2500/2550 for a long time.

So I'd assume this firmware will fix the known issue with Paramount BD menu freeze and a few titles that can't be played, i.e. Made of Honor and the latest 007 BD. To be tested will be if it also fixes the Paramount title playback issues in 24p mode.

While Samsung has send out words promise DTS-HD HR and MA decoding updates to BD-P2500/2550 by the end of the year, we can only hope we get some of those features tricle down to us poor 5K owners.
Foxbat121 is offline  
post #3 of 395 Old 11-06-2008, 07:08 AM
AVS Special Member
 
gene9p's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: New York
Posts: 1,303
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 24
hunt for red october, top gun, any tom clancy movie
gene9p is offline  
post #4 of 395 Old 11-06-2008, 07:14 AM
Member
 
Eric Busch's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Orlando, FL
Posts: 71
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Foxbat121 View Post

I have one of those Paramount BD released in the summer that will freeze on 1.3 firmware when access menu. However, I can't remember which one it is

I believe all of their July 29th titles were affected, which would include the 4 Jack Ryan films, Beowulf, Top Gun and Shine a Light.
Eric Busch is offline  
post #5 of 395 Old 11-06-2008, 07:16 AM
Newbie
 
dludingt's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hunt For Red October works perfectly, all of the menus and the fast-forwarding. In addition, the Harry Potter Order of the Phoenix HD DVD can now play the PIP, which always froze my player up.

The "Bonus View" still comes up on my Universal BD's, including Leatherheads.

What a relief to see that some of my discs are working properly!
dludingt is offline  
post #6 of 395 Old 11-06-2008, 07:29 AM
AVS Special Member
 
gene9p's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: New York
Posts: 1,303
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 24
Hunt for Red October and Top Gun working fine now.....safe to assume the paramount releases will be ok now
gene9p is offline  
post #7 of 395 Old 11-06-2008, 07:36 AM
AVS Special Member
 
Foxbat121's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: VA
Posts: 9,815
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 121 Post(s)
Liked: 200
Quote:
Originally Posted by Eric Busch View Post

I believe all of their July 29th titles were affected, which would include the 4 Jack Ryan films, Beowulf, Top Gun and Shine a Light.

I meant to say I forgot which one in my pile of BDs is the Paramount problem disc. Now you mentioned, I remember it is one of the Jack Ryan films.
Foxbat121 is offline  
post #8 of 395 Old 11-06-2008, 07:40 AM
Member
 
tosa68's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Transformers HD-DVD at 24 frames is even worse with the top part of the video flickering. Before updating just now, I confirmed that I still see the flickering at 1.3. After updating to 1.4, it's really bad -- much more frequent flickering and over a larger area down from the top.

If I recall, this was a problem with initial firmware (I saw the flickering then), was fixed at 1.1 (no flicker), then broken again at 1.3, and is now really broken at 1.4. As before, 24 frames off = no flicker; 24 frames on = bad flicker.
tosa68 is offline  
post #9 of 395 Old 11-06-2008, 08:02 AM
Member
 
wlagarde's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Band of Brothers Japaneese import even worse now. On firmware v1.3, there was studdering at 1080p/24 and on 720P, there was occasional green flicker on screen. Audio was previously flawless. Now on firmware v1.4, the flickering is even worse and there are now audio dropouts on bitstream audiophile and pcm modes.
wlagarde is offline  
post #10 of 395 Old 11-06-2008, 09:21 AM
Member
 
wlagarde's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Just to clarify - this is the Japanese import HD-DVD 5-disk set of Band of Brothers and I'm running a Yamaha HTR-6160
wlagarde is offline  
post #11 of 395 Old 11-06-2008, 09:23 AM
Advanced Member
 
cws_kahuna's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Canyon Lake
Posts: 584
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
If anyone has the NIN HD DVD can you give it a shot to see if they fixed it. I still don't understand how they continue to mess up HD DVD playback when nothing has changed on the format at all.

Thanks Richard

They've done studies, you know. 60% of the time it works, every time.
cws_kahuna is offline  
post #12 of 395 Old 11-06-2008, 09:23 AM
Member
 
polyscroll's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 194
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I also just upgraded my BD-UP5000 to v1.4 and now I'm getting audio drop-outs and some stuttering on my HD DVD videos (The Eagles, etc) with DTS audio. The player is set to 1080i, Bitstream (Audiophile), using HDMI and I'm running optical out to my receiver.

I never had this problem before so just to make sure, I reverted back to Firmware 1.3 and all is fine. I even tried 1.4 again and the problem returned so I'm just going to stick with 1.3 until the next one comes out. (If ever)

Why can't Samsung get things right without mucking something else up?

They could learn a few things about firmware upgrades from other manufacturers!

I can't believe they broke something that was just fine.
polyscroll is offline  
post #13 of 395 Old 11-06-2008, 09:44 AM
AVS Special Member
 
Stephen Hopkins's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Douglasville, GA
Posts: 3,308
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
I was really hoping for AVCHD support... has anyone tested yet?

Stephen Hopkins is offline  
post #14 of 395 Old 11-06-2008, 10:29 AM
Member
 
wlagarde's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
polyscroll - how did you revert back to v1.3?
wlagarde is offline  
post #15 of 395 Old 11-06-2008, 10:59 AM
Member
 
polyscroll's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 194
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by wlagarde View Post

polyscroll - how did you revert back to v1.3?

I simply inserted the v1.3 firmware disc. This downgraded the player from v1.4 to v1.3.

The Samsung apparently has this ability to revert back to earlier firmwares if you have the disc. That's why i always download the ISO file from Samsung when a new firmware comes out and burn it to CD.
polyscroll is offline  
post #16 of 395 Old 11-06-2008, 11:02 AM
Member
 
wlagarde's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
polkyscroll - Thanks! I reverted back to v1.3 and things are now back to usual. v1.4 is a mess. I just can't beleive they can't get it right...
wlagarde is offline  
post #17 of 395 Old 11-06-2008, 11:09 AM
 
vinnie97's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nunya
Posts: 11,657
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 213 Post(s)
Liked: 1002
Reading this thread (and others)...I can't help but think how anti-climactic these DF players have become. I am pissed to no end to hear that 24fps flickering is worse. That was the FIRST thing I complained about when 1.3 arrived...I guess I should've called them weekly on the topic.
vinnie97 is offline  
post #18 of 395 Old 11-06-2008, 11:11 AM
 
vinnie97's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nunya
Posts: 11,657
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 213 Post(s)
Liked: 1002
And "Bonus View" is still present? Get out!
vinnie97 is offline  
post #19 of 395 Old 11-06-2008, 11:49 AM
Member
 
Technopath's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'll be updating to 1.4 as soon as I get home. Could someone upload/post link to the 1.3 firmware in case I need to revert back? Thanks in advance.
Technopath is offline  
post #20 of 395 Old 11-06-2008, 12:23 PM
Senior Member
 
DrSchmoe's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Orangevale, CA
Posts: 258
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by vinnie97 View Post

And "Bonus View" is still present? Get out!

Darn, I was hoping they broke-out the option for that message into a distinct setting. You either turn off *all* on-screen UI, or none. I turned it off completely (thus never see "bonus view"), so I need to use the "info" screen to know where I am on a disc, or look at the front panel.
DrSchmoe is offline  
post #21 of 395 Old 11-06-2008, 01:01 PM
AVS Special Member
 
videoaddikt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Clovis, CA
Posts: 2,917
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by DrSchmoe View Post

Darn, I was hoping they broke-out the option for that message into a distinct setting. You either turn off *all* on-screen UI, or none. I turned it off completely (thus never see "bonus view"), so I need to use the "info" screen to know where I am on a disc, or look at the front panel.

That's still my only gripe at this point. Wish they had fixed that with an option to turn it off during viewing.
Everything else seems to work just fine, but have not tried to see if the 'affected' movies now play just fine.
No audio, etc. problems.
Make sure you redo the setup menu after the update. I don't even bother with 24fps. 60Hz playback is just fine with my Sam. plasma.
videoaddikt is offline  
post #22 of 395 Old 11-06-2008, 01:01 PM
Advanced Member
 
cws_kahuna's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Canyon Lake
Posts: 584
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
So if I currently have this player hooked up to a TV that is not 1080P/24 is this firmware OK? It seems it has fixed a lot of the new blu ray disc issues.

Thanks Richard

They've done studies, you know. 60% of the time it works, every time.
cws_kahuna is offline  
post #23 of 395 Old 11-06-2008, 01:19 PM
AVS Special Member
 
videoaddikt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Clovis, CA
Posts: 2,917
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I believe the 60Hz is still the default. The specific display is certainly a variable as to the success of using 24Hz, as may be the specific program material.
videoaddikt is offline  
post #24 of 395 Old 11-06-2008, 01:40 PM
Member
 
Technopath's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by cws_kahuna View Post

If anyone has the NIN HD DVD can you give it a shot to see if they fixed it. I still don't understand how they continue to mess up HD DVD playback when nothing has changed on the format at all.

Using firmware 1.4

NIN: Beside You in Time - Does "not" fully load the beginning menu (it just freezes). Samsung is taking their sweet @ss time fixing issues and I'm losing my cool.
Technopath is offline  
post #25 of 395 Old 11-06-2008, 01:52 PM
 
vinnie97's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nunya
Posts: 11,657
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 213 Post(s)
Liked: 1002
Ok, have done the install and checked a few former problem areas:

Yes, playback of Universal Blu-rays with Bonus View features (i.e. Incredible Hulk) results in the "Bonus View" icon to show when screen messages are enabled. Annoying but at least there is a workaround. Is this more intended behavior?

Pan's Labyrinth HD DVD: I loaded this 4 times. I didn't notice any pops (bitstreamed) within the first 5 minutes of the movie (a place where they usually appear). However, I did have one session with dropouts galore. I'm going to attribute that to a random glitch (stream initialization failure during the HDMI handshake perhaps). If others with the title can confirm, I'll drop this one off the disc problem list.

La Haine HD DVD : This one plays and navigates without locking the player finally. Color me shocked since it's an import and fewer people own it in the NA market. I'm still unable to access scene selection, so this will likely never see a fix. Not a big deal thanks to navigation finally working!

The Kingdom HD DVD : The U-Control menus are still slow as molasses, sometimes taking 10 seconds or more to load or switch between the various fact/trivia columns. Since many HDi menus are similarly sluggish on the disc menu screens themselves, this is just a matter of poorly optimized HDi code as previously stated and I don't see it getting any better than this unfortunately.

Transformers, Disturbia and Beowulf HD DVDs in 24fps : Serious upper screen flickering in scenes with movement and yes, perhaps worse than firmware 1.3. Totally unacceptable. Things We Lost in the Fire was another I checked and I only saw a single flicker in the first 5 minutes, so likely a more intermittent issue on this title.

At least it's not all negative with 1.4...but I was expecting more (my first mistake ).
vinnie97 is offline  
post #26 of 395 Old 11-06-2008, 01:54 PM
 
vinnie97's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nunya
Posts: 11,657
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 213 Post(s)
Liked: 1002
NIN is still not accessible? Now that's some BS.
vinnie97 is offline  
post #27 of 395 Old 11-06-2008, 03:48 PM
Newbie
 
Txstick's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Tucson AZ
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I am still not able to load HIT MAN at all.
Anyone else with this problem?

I called it in to samsung.
Txstick is offline  
post #28 of 395 Old 11-06-2008, 04:34 PM
AVS Special Member
 
Denophile's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: New Hampshire
Posts: 2,297
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
so other than those titles did this do anything good or just screw things up more?
Denophile is offline  
post #29 of 395 Old 11-06-2008, 04:38 PM
AVS Special Member
 
videoaddikt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Clovis, CA
Posts: 2,917
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Txstick View Post

I am still not able to load HIT MAN at all.
Anyone else with this problem?

I called it in to samsung.

'Still'? I never had a problem with HIT MAN (BD), even before the update.
videoaddikt is offline  
post #30 of 395 Old 11-06-2008, 04:41 PM
 
vinnie97's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nunya
Posts: 11,657
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 213 Post(s)
Liked: 1002
Quote:
Originally Posted by Denophile View Post

so other than those titles did this do anything good or just screw things up more?

That's all I've checked...give it a little time for others to verify and report their findings.

Txstick, you either have a bad disc or a defective player (there are hardware batches that have been unable to play Fox discs and were required to be sent in to Samsung to repair).
vinnie97 is offline  
Reply Dual Format Players

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off