Hook up subwoofer to Integrated amp??? - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
Old 12-12-2012, 07:28 AM - Thread Starter
Newbie
 
LynyrdSkynyrd's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi,

This is a picture of the back of my amplifier Cambridge Audio Azur 350a


And this is a picture of the back of my new sub Klipsch reference rw-12d




What do you guys think is the best way to hook it up? do you wire it in as "B" speakers?

I'm also intrigued by "Rec Out" on my amp - is that like a Line Out? that i could connect to the subs line in?


Thanks
LynyrdSkynyrd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-12-2012, 08:09 AM
AVS Addicted Member
 
arnyk's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Grosse Pointe Woods, MI
Posts: 13,909
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 458 Post(s)
Liked: 1068
Quote:
Originally Posted by LynyrdSkynyrd View Post

Hi,

This is a picture of the back of my amplifier Cambridge Audio Azur 350a


And this is a picture of the back of my new sub Klipsch reference rw-12d



What do you guys think is the best way to hook it up?

Since the integrated amp has no bass managment and the subwoofer doesn't seem to be able to do much to offload the main speakers, there is no "best way", just something that is highly compromised.
Quote:
do you wire it in as "B" speakers?

Been there done that and moving up to an AVR with bass management was a huge upgrade in terms of SQ.
Quote:
I'm also intrigued by "Rec Out" on my amp - is that like a Line Out? that i could connect to the subs line in?

Not a chance. No connection to the amp's volume control.
arnyk is offline  
Old 12-12-2012, 08:45 AM
Member
 
earwaxxer's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Tucson
Posts: 32
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
The best way to run a sub is with its own dedicated amp. If the sub has a 'plate amp' built into it, its best to run an interconnect to the plate amp from the preamp out. You can also run speaker level output, like you said from speaker B to some plate amps if they have the input for it. Record out on an amp is the same as a line level out. You could use that output to your plate amp via interconnects
earwaxxer is offline  
Old 12-12-2012, 08:48 AM
Member
 
earwaxxer's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Tucson
Posts: 32
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Sorry, I just looked closer at your pics - you have both - line level and speaker level inputs on the Klipsh. Use the line level - any of the line outputs on the back of the amp will work
earwaxxer is offline  
Old 12-12-2012, 09:30 AM
AVS Special Member
 
SAM64's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,569
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 7 Post(s)
Liked: 69
Quote:
any of the line outputs on the back of the amp will work

...but won't allow him to control the volume...as mentioned.
SAM64 is offline  
Old 12-12-2012, 09:47 AM - Thread Starter
Newbie
 
LynyrdSkynyrd's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by SAM64 View Post

...but won't allow him to control the volume...as mentioned.

Ok i think i will be using the "B" Speaker outputs because i definitely want to have volume control. I guess that would mean i use the "high level" inputs.

What is the line in on the sub for?
LynyrdSkynyrd is offline  
Old 12-12-2012, 11:23 AM
AVS Addicted Member
 
arnyk's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Grosse Pointe Woods, MI
Posts: 13,909
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 458 Post(s)
Liked: 1068
Quote:
Originally Posted by LynyrdSkynyrd View Post

Quote:
Originally Posted by SAM64 View Post

...but won't allow him to control the volume...as mentioned.

Ok i think i will be using the "B" Speaker outputs because i definitely want to have volume control. I guess that would mean i use the "high level" inputs.

What is the line in on the sub for?

The output of a proper subwoofer crossover, the subwoofer output of an AVR, etc.
arnyk is offline  
Old 12-12-2012, 02:49 PM
AVS Addicted Member
 
Kal Rubinson's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: NYC + Connecticut
Posts: 28,402
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 39 Post(s)
Liked: 119
Quote:
Originally Posted by LynyrdSkynyrd View Post


Ok i think i will be using the "B" Speaker outputs because i definitely want to have volume control. I guess that would mean i use the "high level" inputs.
What is the line in on the sub for?

I am afraid that you have no good options.  What you state above will make sound from the main speakers and the sub but you do not appear to have any way to balance their relative output and no way to remove the lows from the main speakers nor to remove the highs from the sub.  Your amp has no provisions for a sub and your sub lacks all the features needed to work with an amp like that.


Kal Rubinson

"Music in the Round"
Senior Contributing Editor, Stereophile
http://www.stereophile.com/category/music-round

Kal Rubinson is offline  
Old 12-13-2012, 06:37 AM - Thread Starter
Newbie
 
LynyrdSkynyrd's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Kal Rubinson View Post

I am afraid that you have no good options.  What you state above will make sound from the main speakers and the sub but you do not appear to have any way to balance their relative output and no way to remove the lows from the main speakers nor to remove the highs from the sub.  Your amp has no provisions for a sub and your sub lacks all the features needed to work with an amp like that.

Thanks I think this sub has it's own "digital crossover" so i think i should be able to set it so it doesnt creep up into the mids.

Again i'm new at subs but would the only other tuning issue be too much base from my bookshelf speakers?
LynyrdSkynyrd is offline  
Old 12-13-2012, 06:46 AM
AVS Addicted Member
 
arnyk's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Grosse Pointe Woods, MI
Posts: 13,909
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 458 Post(s)
Liked: 1068
Quote:
Originally Posted by LynyrdSkynyrd 

I think this sub has it's own "digital crossover" so i think i should be able to set it so it doesnt creep up into the mids.

You've again missed an important point that many have been trying to get across:

One of the most important goals of adding a subwoofer is offloading your existing speakers and power amp.

That means that there has to be something that hooks between your existing equipment and your existing speakers that filters out the lows and routes them through the sub.

The sub you have can't possibly do it!

The integrated amp you have can't possibly do it.
Quote:
Again i'm new at subs but would the only other tuning issue be too much bass from my bookshelf speakers?

Yes.

Finally! ;-)
arnyk is offline  
Old 12-13-2012, 01:57 PM
AVS Addicted Member
 
Kal Rubinson's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: NYC + Connecticut
Posts: 28,402
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 39 Post(s)
Liked: 119
Quote:
Originally Posted by LynyrdSkynyrd View Post


Thanks I think this sub has it's own "digital crossover" so i think i should be able to set it so it doesnt creep up into the mids.
 

Perhaps but there's no evidence of that in the picture you provided.  There is usually an adjustment knob or two.


Kal Rubinson

"Music in the Round"
Senior Contributing Editor, Stereophile
http://www.stereophile.com/category/music-round

Kal Rubinson is offline  
Old 12-13-2012, 04:21 PM
AVS Addicted Member
 
arnyk's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Grosse Pointe Woods, MI
Posts: 13,909
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 458 Post(s)
Liked: 1068
Quote:
Originally Posted by Kal Rubinson View Post

Quote:
Originally Posted by LynyrdSkynyrd View Post

Thanks I think this sub has it's own "digital crossover" so i think i should be able to set it so it doesnt creep up into the mids.

 
Perhaps but there's no evidence of that in the picture you provided.  There is usually an adjustment knob or two.

Agreed. Here is the back panel of a fully-equipped subwoofer:



Note that there are inputs and outputs for both RCA jacks and speaker jacks.

I couldn't find the comparable picture online for the OP's sub. But, the portion of the back of the sub he shows seems to be a very stripped-down model. It is fine if you have an AVR but you are screwed if you don't.
arnyk is offline  
Old 12-14-2012, 06:45 AM - Thread Starter
Newbie
 
LynyrdSkynyrd's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
It doesn't have a knob but it has a digital screen on the top of it where you can play with all the settings (effectively the same thing).

From what i can see the only thing i'm missing is speaker level outputs that would let me use the subs crossover on the signal to my main speakers.

How many subs out there have this feature? are any of them any good? Most of the highly rated subs i seem to find don't have them.


Thanks guys
LynyrdSkynyrd is offline  
Old 12-15-2012, 08:15 AM
Member
 
earwaxxer's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Tucson
Posts: 32
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hey LS - is there a remote with the sub that allows you to control the crossover/volume? That would explain things a bit. Again, use the line level out from your amp, into your sub.
earwaxxer is offline  
Old 12-15-2012, 12:03 PM
AVS Addicted Member
 
arnyk's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Grosse Pointe Woods, MI
Posts: 13,909
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 458 Post(s)
Liked: 1068
Quote:
Originally Posted by LynyrdSkynyrd View Post

It doesn't have a knob but it has a digital screen on the top of it where you can play with all the settings (effectively the same thing).

From what i can see the only thing i'm missing is speaker level outputs that would let me use the subs crossover on the signal to my main speakers.

If you had an AVR this omission would be meaningless.

Since you don't have an AVR it is highly signficiant.
Quote:
How many subs out there have this feature?

Lots.
Quote:
are any of them any good?

Yes.
Quote:
Most of the highly rated subs i seem to find don't have them.

They were designed for use with AVRs.
arnyk is offline  
Old 12-18-2012, 04:18 PM
Member
 
designmule's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
From the subwoofer spec sheet found on the Klipsch web site:

the RW-12d features the DCS digital user-interface that includes three equalization modes (flat, depth and punch) and three useradjustable presets (music, movie and night) to create specific listening preferences

So as others have said: no crossover. This sub is clearly intended to be used with an AVR.

If you want to augment the bass of your main speakers with a subwoofer, the easiest solution would be to purchase an AVR.

If you really don't want an AVR then you'll want to find a powered subwoofer which has speaker level inputs. You will have two runs of speaker cable, one pair to the mains which will be running full range (far from ideal) and one pair to the sub. You will then attempt to blend the sub with the mains using the crossover and level control. REL subwoofers are designed specifically for this setup, so you might give them a look.
designmule is offline  
 
User Tag List

Thread Tools


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off