Need help with streaming music to my receiver - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 20 Old 03-22-2013, 04:57 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
Stryker412's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ocean County, NJ
Posts: 4,517
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
Apologies if this is not the right section for my question. I am hooking up an old receiver of mine for use with outdoor speakers. I'd like to buy some sort of unit that will allow me to send the audio from my iPhone to my receiver. I don't have music on my iPhone I only use Spotify. Does anyone know something that will allow me to do this? I know my brother has a Sonos system but I'm looking for something cheaper.
Stryker412 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 03-22-2013, 05:46 PM
AVS Special Member
 
cburbs's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Somewhere in Oregon
Posts: 2,892
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 18
There is the pure i-20 - http://www.pure.com/product/i-20-vl-61429/
I am sure there are cheaper devices if you google but I know this device is mentioned alot.

"Dang! You got shocks, pegs... lucky! You ever take it off any sweet jumps? "

Sony 55EX500 Settings
cburbs is offline  
post #3 of 20 Old 03-22-2013, 05:59 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
Stryker412's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ocean County, NJ
Posts: 4,517
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
Sorry I should have said I don't want to dock it. I want to be able to control it while outside. I just want to send the audio of my phone to a device that is hooked to my receiver. Preferably via wifi. I don't think Bluetooth will have the range.
Stryker412 is offline  
post #4 of 20 Old 03-23-2013, 06:43 PM
Member
 
mwecksell's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Any apple Airplay device will work. If you don't want to replace your reciever with an airplay enabled model, get an applets for $100, or an airport express for less. My 6 year old airport express was purchased to be a wireless print server, and has since been retired to the living room as a source for my audio there. It even has optical audio out.
mwecksell is offline  
post #5 of 20 Old 03-24-2013, 08:02 AM
Advanced Member
 
lulimet's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Perkasie, PA
Posts: 956
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 44 Post(s)
Liked: 65
I too would suggest an Apple Airport Express if your receiver has an optical digital input.
lulimet is offline  
post #6 of 20 Old 03-24-2013, 06:22 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
Stryker412's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ocean County, NJ
Posts: 4,517
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
Does the Airport express require a constant ethernet connection? The receiver for outside will be situated in our laundry room and there are no ethernet connections anywhere near it. I was hoping I could set the Airport up through a wired connection then unplug to be wireless. Can this be done?

I see the old version is available for $80.

http://www.adorama.com/ACAEXPBS.html?gclid=CP6sw5TQlrYCFUVN4AodkAIAFA
Stryker412 is offline  
post #7 of 20 Old 03-24-2013, 08:52 PM
Member
 
rntlee's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 189
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
Do you own an ipod? Connect it to your receiver, control Spotify on it via your iphone with this.

I do something similar with my iPod, a Pure i20 dock and my iPad, but i'm using Rdio and Remotedio.
rntlee is offline  
post #8 of 20 Old 03-24-2013, 09:19 PM
AVS Special Member
 
stevensctt's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Scottsdale, AZ
Posts: 1,360
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 17
Quote:
Originally Posted by Stryker412 View Post

Does the Airport express require a constant ethernet connection? The receiver for outside will be situated in our laundry room and there are no ethernet connections anywhere near it. I was hoping I could set the Airport up through a wired connection then unplug to be wireless. Can this be done?

I see the old version is available for $80.

http://www.adorama.com/ACAEXPBS.html?gclid=CP6sw5TQlrYCFUVN4AodkAIAFA

The Apple AE does not require an Ethernet connection, a stand alone device that only needs access to WiFi. I have three AEs at home. I think an AE is pefect for your needs. You can access AE seemlesly with an iPhone or iPad. Check the Apple sight for refurbs, essentially new units.
stevensctt is offline  
post #9 of 20 Old 03-24-2013, 09:46 PM
AVS Special Member
 
fatuglyguy's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Mars
Posts: 1,423
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 53 Post(s)
Liked: 131
Definitely get an Airport Express, you can score used ones pretty cheap on ebay. I got a previous-generation one (A1264) in great condition with the original packing/documentation for $60 there. Just be careful which one you buy, I believe you have to stick with one of the wireless-N models in order to stream directly from your phone (I know that at least some of the older units do not allow streaming from direct from your phone, but a computer only -- not sure at which model the cutoff is).

ht Panasonic 60" ZT60, Monitor Audio: Silver RX6, RX Centre, RX1; Martinlogan Dynamo 700, Marantz SR5006, PS3, Oppo BDP-103D, Panamax M-5100PM
2ch Sony 32" W650A, Sonus faber Toy Monitor, REL T3, Marantz PM8004, Sony BDP-S1000ES, JVC T-X3 tuner, Apple TV, Peachtree Audio DAC•iT, Panamax MR4300
pc Monitor Audio Radius 90HD, Audioengine D1, FiiO A1
+ Sony 65" XBRX850B, Sony BDP-S5100
fatuglyguy is offline  
post #10 of 20 Old 03-25-2013, 09:39 AM
AVS Special Member
 
mcnarus's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 6,179
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 122 Post(s)
Liked: 323
Quote:
Definitely get an Airport Express, you can score used ones pretty cheap on ebay. I got a previous-generation one (A1264) in great condition with the original packing/documentation for $60 there.
A better value can be had from the Apple Refurb Store. Current gen AE is $85, previous gen is $69. Full warranty plus 90 days tech support.

If you can't explain how it works, you can't say it doesn't.—The High-End Creed

mcnarus is offline  
post #11 of 20 Old 03-25-2013, 10:47 AM
Member
 
rntlee's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 189
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
Can't you only stream iTunes to an AE? He wants to use Spotify as he has no music on his phone.
rntlee is offline  
post #12 of 20 Old 03-25-2013, 11:58 AM
AVS Special Member
 
fatuglyguy's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Mars
Posts: 1,423
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 53 Post(s)
Liked: 131
Quote:
Originally Posted by rntlee View Post

Can't you only stream iTunes to an AE? He wants to use Spotify as he has no music on his phone.

Sporify app on an iOS device + AirPlay would do the trick.

Like I said, original (wireless-G AE units -- I believe) will only stream iTunes and only from a Mac or PC. Not so with newer units.

And those are indeed very good deals on refurb AEs. Wish I would have thought about visiting the apple website before I bought mine.

ht Panasonic 60" ZT60, Monitor Audio: Silver RX6, RX Centre, RX1; Martinlogan Dynamo 700, Marantz SR5006, PS3, Oppo BDP-103D, Panamax M-5100PM
2ch Sony 32" W650A, Sonus faber Toy Monitor, REL T3, Marantz PM8004, Sony BDP-S1000ES, JVC T-X3 tuner, Apple TV, Peachtree Audio DAC•iT, Panamax MR4300
pc Monitor Audio Radius 90HD, Audioengine D1, FiiO A1
+ Sony 65" XBRX850B, Sony BDP-S5100
fatuglyguy is offline  
post #13 of 20 Old 03-25-2013, 09:15 PM
Member
 
White fish's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 81
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
So when you say stream directly from you phone do you mean without wifi

And maybe I'm not seeing something in the pics on the net but I don't see an optical port
Thanks

been working for awhile and still to shy to post my own build thread
White fish is offline  
post #14 of 20 Old 03-25-2013, 10:38 PM
AVS Special Member
 
fatuglyguy's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Mars
Posts: 1,423
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 53 Post(s)
Liked: 131
No, the iOS device would need to be connected to the same network that the Airport Express is on. E.g. -- on my iPhone, double-click the home button, swipe left, tap the AirPlay icon, and you're streaming whatever's playing on your phone.

The Airport Express has a single audio out that doubles as an analog 3.5mm out or a mini-Toslink digital out; it isn't a full-sized optical connection.

ht Panasonic 60" ZT60, Monitor Audio: Silver RX6, RX Centre, RX1; Martinlogan Dynamo 700, Marantz SR5006, PS3, Oppo BDP-103D, Panamax M-5100PM
2ch Sony 32" W650A, Sonus faber Toy Monitor, REL T3, Marantz PM8004, Sony BDP-S1000ES, JVC T-X3 tuner, Apple TV, Peachtree Audio DAC•iT, Panamax MR4300
pc Monitor Audio Radius 90HD, Audioengine D1, FiiO A1
+ Sony 65" XBRX850B, Sony BDP-S5100
fatuglyguy is offline  
post #15 of 20 Old 03-27-2013, 06:51 AM
Member
 
mwecksell's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Airport express, any generation, will support full audio streaming from any Airplay enables iOS device or iTunes on a Mac or pc. Any app on your iPhone - spotify, pandora, music - will send audio over. The old ones ony support whatever wifi flavor (b, g, n) was current when they were released.
mwecksell is offline  
post #16 of 20 Old 03-27-2013, 10:01 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
Stryker412's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ocean County, NJ
Posts: 4,517
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
I think I'll get the AE. My only concern is if one day I ever go to a non-iOS device I'll be back where I am now. However I still have 1.5yrs on my contract, plus my wife now wants a Macbook..... smile.gif

Since it'll be going in the laundry room I think the older generation model will be best. Is there any reason that I would need the newer model?
Stryker412 is offline  
post #17 of 20 Old 03-27-2013, 09:37 PM
Member
 
White fish's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 81
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
ok so we dont want the A108x (the G wifi)

but which one is better the A1264 (1st gen) or the A1392 (2nd gen)

been working for awhile and still to shy to post my own build thread
White fish is offline  
post #18 of 20 Old 03-28-2013, 11:48 AM
AVS Special Member
 
mcnarus's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 6,179
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 122 Post(s)
Liked: 323
Quote:
but which one is better the A1264 (1st gen) or the A1392 (2nd gen)
If you need dual-band, the new one. Otherwise, it doesn't matter.

If you can't explain how it works, you can't say it doesn't.—The High-End Creed

mcnarus is offline  
post #19 of 20 Old 03-30-2013, 12:27 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
Stryker412's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ocean County, NJ
Posts: 4,517
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
I ordered the previous gen AE and it's already shipped out. One more question, is there a way to send only the audio to the AE while watching a movie? I want to test showing movies outside and will hook the iPad to a projector but need to send the audio to the AE for our outdoor speakers. Can this be done?
Stryker412 is offline  
post #20 of 20 Old 04-05-2013, 06:14 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
Stryker412's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ocean County, NJ
Posts: 4,517
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
Hooked up the AE last night and everything is working as I wanted it to. Thank you all for the suggestions.
Stryker412 is offline  
Reply 2-Channel Audio



Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off