Official Epson EH-TW 9200 5030UB Owners' Thread - Page 202 - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
 378Likes
Reply
Thread Tools
post #6031 of 6045 Old 04-09-2017, 08:15 PM
AVS Forum Addicted Member
 
Mike Garrett's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 17,304
Mentioned: 72 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6028 Post(s)
Liked: 3891
Send a message via Skype™ to Mike Garrett
Quote:
Originally Posted by saintblues View Post
helppp

Hi,

ive had my Epson 5030ub for about 3 years. was running fine until last week.
I purchased this projector new as part of my home theater build. As of today it had about 4200 hours on it (original bulb). I had just bought a new bulb as i knew it was going to be requiring a replacement soon. It's been working perfectly for the time ive owned it, until a week ago where it simply died. This is what happened:

The error occurred like this:
1. I pushed the standby button twice as normal on the remote to turnoff the projector after watching for about 2 hours.
2. Suddenly i heard something inside the projector rumble really loudly, a sound i had never heard before. It was not the sound of the auto iris adjusting as ive heard that many times. it was a different noise. Then the temp light started flashing bright red and status light blue and simultaneously the fan went to overdrive and started blowing air like crazy. (im not sure if i heard a little pop sound in the moment but maybe there was maybe there wasn't).
3. The projector then turned itself off after about 20 seconds etc.
4. I switched it off from the power assuming it would be okay the next morning and probably that it just needed a replacement bulb which i knew was needing to be changed. So i went to sleep.
5. next morning i found one my fuse in my house was tripped however the surge protector i had the projector plugged into was fine. i turned on the fuse and I then went to turn the projector on from the remote and then this --->
"power light" remains off, all i was getting was a flashing orange "lamp light" and a flashing blue "status light" which according to the manual indicates an internal error / malfunction with the projector (contact epson for help). The unit is powered but nothing at all happens. The projector will not turn on.
6. i tried the new bulb just to see if that was the issue but no help there. so its definitely not a bulb issue.

i rang EPSON who forwarded me onto one of their repairers who is telling me that the entire optical engine and mainboard needs to be replaced and that i am looking in the "thousands" to get it fixed. He says there isnt any issue with the power supply etc.

I am out of warranty but this is a catastrophic major failure, what are my chances regarding getting any help from EPSON? I mean i dont want to pay thousands to get this fixed and neither do i want to take out thousands of more dollars to buy an entirely new projector.

has any owners of the Epson 5010, 5020, 5025, 5030 or even 5040 owners know anything about this? Please help
No way I would put a bunch of money into that projector. I would look at a B-stock RS400 first.

mjgarrett100@gmail.com

My Baffle wall LCR build: http://www.avsforum.com/forum/155-di...-tpl-150h.html
Mike Garrett is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #6032 of 6045 Old 04-10-2017, 08:44 AM
Newbie
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 0
Hi Dears,

Please, I really need your help.

I live in Brazil, and I purchased an Epson 5030UBe (firmware 111) projector one year ago.
Since I bought this projector I have faced some problems known with this model as “Delayed Start Problem”:

“...sometimes the lamp strike is delayed and the fan goes into high-speed mode for up to two minutes before the EPSON logo appears.
Worse still, the lamp will sometimes fail to strike at all and the projector simply shuts down after a few minutes in the high fan mode (when this happens the orange lamp light comes on)...”

(From this Forum community).

That’s exactly what happens with my unit, with the orange lamp flashing when it shut down in high fan mode.

This problem was not so frequent as now. Now I try to start on the projector several times, frequently more than 6 times before it works. Yesterday I gave up after several attempts (more than ten).

Problem is that Epson didn´t sell this projector in Brazil, it was imported and sold here by some stores.
They can not help me.
I love the image of this projector, but I am very sad because of this problem.


Please, any suggestion?

Thank you very much
Edumar1962 is offline  
post #6033 of 6045 Old 04-10-2017, 09:42 AM
AVS Forum Special Member
 
kriktsemaj99's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Montreal, Canada
Posts: 6,746
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 648 Post(s)
Liked: 367
^ How many hours do you have on the bulb? It's possible this problem is related to the bulb, but nobody knows for sure. If you already had a spare bulb I would definitely try it.

You already have the 111 firmware that seemed to help in my case.
kriktsemaj99 is online now  
 
post #6034 of 6045 Old 04-10-2017, 10:45 AM
Newbie
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 0
It has only 90 hours. May be a defective lamp?

I contact a service center and they told me that this projector needs the ballast replaced.

It is incredible that Epson doesn´t care about this problem.

I like this projector, but if I will have to buy a new one, it will not be Epson again.
Edumar1962 is offline  
post #6035 of 6045 Old 04-10-2017, 04:23 PM
Member
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 0
Quote:
Originally Posted by Edumar1962 View Post
It has only 90 hours. May be a defective lamp?

I contact a service center and they told me that this projector needs the ballast replaced.

It is incredible that Epson doesn´t care about this problem.

I like this projector, but if I will have to buy a new one, it will not be Epson again.
Im sorry to hear this, with my problems no body cares, ive rung epson so many times... they dont give a ****. Just tell me its out of warranty take it to a service department who want me to replace the mainboard and the entire optical engine...

What really pisses me off the most is that EPSON wont even tell me the part numbers so that i can shop around and look for it to see where i can get it the cheapest and how much it actually costs. they say it will be thousands but dont give me an exact figure....

its so frustrating.. no more EPSON for me... and if i do buy any projector i will sell it long before the warranty expires.
saintblues is offline  
post #6036 of 6045 Old 04-14-2017, 08:09 PM
Member
 
nat75's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Toronto Canada
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Hi Guys

Just bought a refurb 5030 UBE from Epson, love the projector.

Can any of you give me a good recommendation for a ceiling mount or post a link for me ?

I have looked around and theres a lot to choose from but I want to get feedback from your own purchases.

Thanks Nat.
nat75 is offline  
post #6037 of 6045 Old 04-17-2017, 08:27 AM
Member
 
nando820's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by Edumar1962 View Post

“...sometimes the lamp strike is delayed and the fan goes into high-speed mode for up to two minutes before the EPSON logo appears.
Worse still, the lamp will sometimes fail to strike at all and the projector simply shuts down after a few minutes in the high fan mode (when this happens the orange lamp light comes on)...”

(From this Forum community).

That’s exactly what happens with my unit, with the orange lamp flashing when it shut down in high fan mode.


Thank you very much
My projector is behaving similarly. Don't use it regularly, but I had it since 2015. Is it safe to assume is the lamp ?
Also any recommendations on which lamp to get? should I stick with an original from Epson ? also where should I get it from, is there a site that has good prices on lamps ?

Thank you in advance
nando820 is offline  
post #6038 of 6045 Old 04-18-2017, 01:29 AM
Member
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 0
Quote:
Originally Posted by nando820 View Post
My projector is behaving similarly. Don't use it regularly, but I had it since 2015. Is it safe to assume is the lamp ?
Also any recommendations on which lamp to get? should I stick with an original from Epson ? also where should I get it from, is there a site that has good prices on lamps ?

Thank you in advance
Hi,

should get it for around a $100. Only use original Epson bulbs, dont use other aftermarkets ones. U need the ELPLP69 bulb
saintblues is offline  
post #6039 of 6045 Unread 04-19-2017, 10:29 AM
AVS Forum Special Member
 
Bluescale's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Oregon
Posts: 1,346
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 527 Post(s)
Liked: 202
Quote:
Originally Posted by Edumar1962 View Post
I contact a service center and they told me that this projector needs the ballast replaced.
Have you tried calling Epson support? Even though it is not sold in Brazil, they may still be willing to honor the warranty. If so, they will just send you a replacement unit.
Bluescale is online now  
post #6040 of 6045 Unread 04-19-2017, 08:13 PM
Member
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 0
Quote:
Originally Posted by Bluescale View Post
Have you tried calling Epson support? Even though it is not sold in Brazil, they may still be willing to honor the warranty. If so, they will just send you a replacement unit.
hey mate, even im thinking it may be my ballast or internal power supply, ive just opened a new thread check it out EPSON 5030ub

what are you thoughts?
saintblues is offline  
post #6041 of 6045 Unread 04-19-2017, 08:21 PM
AVS Forum Special Member
 
Bluescale's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Oregon
Posts: 1,346
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 527 Post(s)
Liked: 202
Quote:
Originally Posted by saintblues View Post
hey mate, even im thinking it may be my ballast or internal power supply, ive just opened a new thread check it out EPSON 5030ub

what are you thoughts?
I just took a look at the other thread. Unfortunately, I think you're out of luck
Bluescale is online now  
post #6042 of 6045 Unread 04-19-2017, 11:23 PM
Member
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 0
Quote:
Originally Posted by Bluescale View Post
I just took a look at the other thread. Unfortunately, I think you're out of luck
so do you actually think its my power supply? do you think it would be worth a shot spending a $150 for a brandnew powersupply unit? or do you think its fried my motherboard?

do you think there is any way i can check for error codes on the motherboard without a psu (powersupply)?
saintblues is offline  
post #6043 of 6045 Unread Yesterday, 08:41 AM
AVS Forum Special Member
 
Bluescale's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Oregon
Posts: 1,346
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 527 Post(s)
Liked: 202
Quote:
Originally Posted by saintblues View Post
so do you actually think its my power supply? do you think it would be worth a shot spending a $150 for a brandnew powersupply unit? or do you think its fried my motherboard?

do you think there is any way i can check for error codes on the motherboard without a psu (powersupply)?
I have no idea, but I'm not sure I would spend $150 to test. Have you found a service manual that shows how to swap out the power supply?
Bluescale is online now  
post #6044 of 6045 Unread Yesterday, 11:42 PM
Member
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 0
Quote:
Originally Posted by Bluescale View Post
I have no idea, but I'm not sure I would spend $150 to test. Have you found a service manual that shows how to swap out the power supply?
Hi,

no i dont have a service manual but ive already opened it up to try and do some diagnosis. it shouldn't be too difficult for me to swap the psu board out, i have some experiance with internals of computers etc so it doesnt seem to daunting of a task as it would to others.

unfortunely i cant find any service manuals, ive only found a exploded diagram of the projector. do you know where i can get the service manuals? that would be amazing if i could grab that somehow
saintblues is offline  
post #6045 of 6045 Unread Today, 09:29 AM
AVS Forum Special Member
 
Bluescale's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Oregon
Posts: 1,346
Mentioned: 9 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 527 Post(s)
Liked: 202
Quote:
Originally Posted by saintblues View Post

unfortunely i cant find any service manuals, ive only found a exploded diagram of the projector. do you know where i can get the service manuals? that would be amazing if i could grab that somehow
No, unfortunately I could not find it either. I was searching for it recently, but eventually gave up. I was even willing to pay for it, but I just couldn't find it anywhere online.
Bluescale is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply Digital Hi-End Projectors - $3,000+ USD MSRP

Tags
Epson 5030ub 2d 3d 1080p 3lcd Projector
Gear in this thread



Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off