EDID Override Thread - Page 15 - AVS Forum
Forum Jump: 
 2Likes
Reply
 
Thread Tools
post #421 of 3181 Old 02-02-2009, 04:16 AM
Newbie
 
omcpero's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
OK Guys,

I made progress!!

1. First get the latest 9.1 Catalyst drivers. There is a good chance your card is not yet supported so please search for drivere .inf modding. Try latest "Mobility Modder", it should work, follow the instructions on their site.

2. Install latest Realtek HDMI audio driver (R2.03), and Realtek audio codec (R2.04)

3. Restart your system

4. connect HDMI from your laptop to HDMI 1. Yamaha port (DVD titled). Other Yamaha HDMI ports will only process "Stereo" chanell.

You should see red HDMI title displayed on your Yamaha LCD! If not, disconnect HDMI cable and connect again.

The new driver seems to force Realtek chip to send EDID sygnal to the Yamaha AVR, so AVR gets it is connected to HDMI instead of DVI.

Now getting 5.1 & 7.1 surround through HDMI!

My OS Vista 32bit, SP1
GC Ati Mobility Radeon HD 3470
AVR Yamaha RX-V463
LCD LG500047
omcpero is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #422 of 3181 Old 02-02-2009, 05:33 PM
Member
 
ziggler's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
omg, after many installs/reinstalls, registry tweaking and edid .inf writing, turns out it was my receiver's setting - somehow it got switched to analog input instead of hdmi for audio

anyhow, now I don't even need the override method as 9.1 works (and better too - before with the edid override the sound would clip at the start).
ziggler is offline  
post #423 of 3181 Old 02-02-2009, 09:47 PM
Newbie
 
chilimost's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hello, I apologize if I am just an idiot here, but I just can't quite seem to get this setup working. I've tried to read this and other threads regarding all this, but my head is hurting trying to figure this out..

I'm not *quite* sure if this even will work simply with an EDID override or not..

I've got the following setup:

Windows Vista (32bit)
HTPC (Intel G45 based) - onboard HDMI ->
Yamaha RX-V863 Receiver (via HDMI 3 input) ->
Sharp LC-42D64U TV (via HDMI)

The problem is that I cannot get any display from my HTPC when using the receiver in-between. I have no problem when connecting directly to the TV. I understand the issue *seems* to be related to HDCP / COPP / OPM and the receiver as a "repeater" device. Since others seem to be able to use this setup (or similar) with the latest drivers (which I have), I am hoping that this is now only an EDID issue...

I've used moninfo to get the following info:

When connected to the TV:

Monitor
Model name............... SHARP HDMI
Windows description...... Generic PnP Monitor
Manufacturer............. Sharp
Plug and Play ID......... SHP0FFB
Serial number............ n/a
Manufacture date......... 2007, ISO week 255
Filter driver............ monitor
-------------------------
EDID revision............ 1.3
Input signal type........ Digital
Color bit depth.......... Undefined
Display type............. RGB color
Screen size.............. 820 x 460 mm (37.0 in)
Power management......... Active off/sleep
Extension blocs.......... 1 (CEA-EXT)
-------------------------
DDC/CI................... n/a

Color characteristics
Default color space...... Non-sRGB
Display gamma............ 2.20
Red chromaticity......... Rx 0.633 - Ry 0.333
Green chromaticity....... Gx 0.205 - Gy 0.702
Blue chromaticity........ Bx 0.150 - By 0.081
White point (default).... Wx 0.292 - Wy 0.322
Additional descriptors... None

Timing characteristics
Horizontal scan range.... 15-75kHz
Vertical scan range...... 55-76Hz
Video bandwidth.......... 170MHz
CVT standard............. Not supported
GTF standard............. Not supported
Additional descriptors... None
Preferred timing......... Yes
Native/preferred timing.. 1920x1080p at 60Hz (16:9)
Modeline............... "1920x1080" 148.500 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync
Detailed timing #1....... 1360x768p at 60Hz
Modeline............... "1360x768" 85.500 1360 1424 1536 1792 768 771 777 795 +hsync +vsync

Standard timings supported
720 x 400p at 70Hz - IBM VGA
640 x 480p at 60Hz - IBM VGA
640 x 480p at 72Hz - VESA
640 x 480p at 75Hz - VESA
800 x 600p at 56Hz - VESA
800 x 600p at 60Hz - VESA
800 x 600p at 72Hz - VESA
800 x 600p at 75Hz - VESA
1024 x 768p at 60Hz - VESA
1024 x 768p at 70Hz - VESA
1024 x 768p at 75Hz - VESA
1920 x 1080p at 60Hz - VESA STD
1600 x 1200p at 60Hz - VESA STD
1400 x 1050p at 60Hz - VESA STD
1280 x 1024p at 60Hz - VESA STD

EIA/CEA-861 Information
Revision number.......... 3
DTV underscan............ Not supported
Basic audio.............. Supported
YCbCr 4:4:4.............. Supported
YCbCr 4:2:2.............. Supported
YCbCr 4:2:2.............. Supported
Native formats........... 1
Detailed timing #1....... 1920x1080i at 60Hz (16:9)
Modeline............... "1920x1080" 74.250 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1094 1124 interlace +hsync +vsync
Detailed timing #2....... 1280x720p at 60Hz (16:9)
Modeline............... "1280x720" 74.250 1280 1390 1430 1650 720 725 730 750 +hsync +vsync
Detailed timing #3....... 720x480p at 60Hz
Modeline............... "720x480" 27.000 720 736 798 858 480 489 495 525 -hsync -vsync
Detailed timing #4....... 1440x480i at 60Hz
Modeline............... "1440x480" 27.000 1440 1478 1602 1716 480 488 494 524 interlace -hsync -vsync

CE video data (timings supported)
1920 x 1080p at 60Hz - HDTV (16:9, 1:1) [Native]
1920 x 1080i at 60Hz - HDTV (16:9, 1:1)
1280 x 720p at 60Hz - HDTV (16:9, 1:1)
720 x 480p at 60Hz - EDTV (16:9, 32:27)
720 x 480p at 60Hz - EDTV (4:3, 8:9)
720 x 480i at 60Hz - Doublescan (16:9, 32:27)
720 x 480i at 60Hz - Doublescan (4:3, 8:9)
640 x 480p at 60Hz - Default (4:3, 1:1)
NB: NTSC refresh rate = (Hz*1000)/1001

CE audio data (formats supported)
LPCM 2-channel, 16-bit at 32/44/48 kHz

CE speaker allocation data
Channel configuration.... 2.0
Front left/right......... Yes
Front LFE................ No
Front center............. No
Rear left/right.......... No
Rear center.............. No
Front left/right center.. No
Rear left/right center... No
Rear LFE................. No

CE vendor specific data (VSDB)
IEEE registration number. 0x000C03
CEC physical address..... 0.2.0.0
Supports AI (ACP, ISRC).. Yes
Supports 48bpp........... No
Supports 36bpp........... Yes
Supports 30bpp........... Yes
Supports YCbCr 4:4:4..... Yes
Supports dual-link DVI... No
Maximum TMDS clock....... 225MHz

Report information
Date generated........... 2/2/2009
Software revision........ 2.20.0.779
Raw data................. 00,FF,FF,FF,FF,FF,FF,00,4D,10,FB,0F,00,00,00,00,FF,11,01,03, 80,52,2E,78,2A,1B,BE,A2,55,34,B3,26,
......................... 14,4A,52,AF,CE,00,D1,C0,A9,40,90,40,81,80,01,01,01,01,01,01, 01,01,02,3A,80,18,71,38,2D,40,58,2C,
......................... 45,00,34,CC,31,00,00,1E,66,21,50,B0,51,00,1B,30,40,70,36,00, 00,00,00,00,00,1E,00,00,00,FC,00,53,
......................... 48,41,52,50,20,48,44,4D,49,0A,20,20,00,00,00,FD,00,37,4C,0F, 4B,11,00,0A,20,20,20,20,20,20,01,A7,
......................... 02,03,21,71,48,90,05,04,03,02,07,06,01,23,09,07,01,83,01,00, 00,E3,05,03,01,67,03,0C,00,20,00,B8,
......................... 2D,01,1D,80,18,71,1C,16,20,58,2C,25,00,34,CC,31,00,00,9E,01, 1D,00,72,51,D0,1E,20,6E,28,55,00,34,
......................... CC,31,00,00,1E,8C,0A,D0,8A,20,E0,2D,10,10,3E,96,00,67,CC,21, 00,00,18,8C,0A,A0,14,51,F0,16,00,26,
......................... 7C,43,00,67,CC,21,00,00,98,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00, 00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,4D





When connected to the Receiver:

Monitor
Model name............... RX-V863
Manufacturer............. Yamaha
Plug and Play ID......... YMH312B
Serial number............ n/a
Manufacture date......... 2008, ISO week 0
-------------------------
EDID revision............ 1.3
Input signal type........ Digital
Color bit depth.......... Undefined
Display type............. RGB color
Screen size.............. Undefined or variable
Power management......... Not supported
Extension blocs.......... 1 (Reserved - 0x00)
-------------------------
DDC/CI................... Not supported

Color characteristics
Default color space...... Non-sRGB
Display gamma............ 2.20
Red chromaticity......... Rx 0.625 - Ry 0.340
Green chromaticity....... Gx 0.280 - Gy 0.595
Blue chromaticity........ Bx 0.155 - By 0.070
White point (default).... Wx 0.283 - Wy 0.298
Additional descriptors... None

Timing characteristics
Horizontal scan range.... 15-91kHz
Vertical scan range...... 23-121Hz
Video bandwidth.......... 150MHz
CVT standard............. Not supported
GTF standard............. Not supported
Additional descriptors... None
Preferred timing......... Yes
Native/preferred timing.. 1920x1080i at 60Hz (16:9)
Modeline............... "1920x1080" 74.250 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1094 1124 interlace +hsync +vsync
Detailed timing #1....... 1920x1080i at 50Hz (16:9)
Modeline............... "1920x1080" 74.250 1920 2448 2492 2640 1080 1148 1158 1124 interlace +hsync +vsync

Standard timings supported

Report information
Date generated........... 2/2/2009
Software revision........ 2.20.0.779
Raw data................. 00,FF,FF,FF,FF,FF,FF,00,65,A8,2B,31,00,00,00,00,00,12,01,03, 80,00,00,78,0A,0D,C9,A0,57,47,98,27,
......................... 12,48,4C,00,00,00,01,01,01,01,01,01,01,01,01,01,01,01,01,01, 01,01,01,1D,80,18,71,1C,16,20,58,2C,
......................... 25,00,C4,8E,21,00,00,9E,01,1D,80,D0,72,1C,16,20,10,2C,25,80, C4,8E,21,00,00,9E,00,00,00,FC,00,52,
......................... 58,2D,56,38,36,33,0A,20,20,20,20,20,00,00,00,FD,00,17,79,0F, 5B,0F,00,0A,20,20,20,20,20,20,01,60


I've tried a couple of things to generate the monitor.inf file and then updating the driver on my system, but can't get it working. The last attempt would actually cause the system to blue-screen if the TV was on after the desktop loaded. I'm pretty sure I'm being a dumb-ass and missing something simple here, but would *really* appreciate it if someone could help me with a proper INF file if the two bits of information above are all that is needed..

Thanks very much for any assistance you can provide!
chilimost is offline  
post #424 of 3181 Old 02-03-2009, 09:06 AM
Senior Member
 
Empirical's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: SW FL
Posts: 305
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Chilimost, this is the same issue I have with different hardware. I posted earlier --asus hdmi 780g mobo to sony kds60a2020 - i can run 1920 x 1080 and pass 2 channel audio. When i run the hdmi through my avr (Strda5200es) I get nothing out to the tv no picture or sound. No one on here seemed to be able to offer any advice. I suspect it is the same issue where the monitor edid is "corrupted" by the avr in between. I am going to write my own inf as suggested in this thread (Go to first page ). I just need a little tim eto do this. I also have a complicating factor in that my mon info data for my 5200 is reporting 1280 x 720 as native res, although this is claerly not the case.
No idea why everyone else seems to get picture with 2 channel as the problem when I ( and apparently you) are getting no picture at all. Again no one on here seems to be familiar with the issue. I have considered posting a new thread. Just as some advice post your mon info details as text doc attachments. I will update you if I make any progress on my situation.
Empirical is offline  
post #425 of 3181 Old 02-03-2009, 09:48 AM
Senior Member
 
Empirical's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: SW FL
Posts: 305
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Updated mon info files. Can anyone help with what the final file should be? Also how would I apply the inf if my problem is no video output through avr? Would I apply when attache ddirect to HDMI input of TV?

 

kds60a2020.txt 4.640625k . file

 

strda5200es.txt 4.7880859375k . file
Attached Files
File Type: txt strda5200es.txt (4.8 KB, 0 views)
File Type: txt kds60a2020.txt (4.6 KB, 0 views)
Empirical is offline  
post #426 of 3181 Old 02-03-2009, 10:18 AM
Senior Member
 
Empirical's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: SW FL
Posts: 305
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Empirical View Post
Updated mon info files. Can anyone help with what the final file should be? Also how would I apply the inf if my problem is no video output through avr? Would I apply when attache ddirect to HDMI input of TV?
In the interest of being detailed i reran mon info with hdmi direct to avr and NO hdmi out attached. When I did the mon info data is completely different than the last one i run ( with HDMI out attached from avr to tv). Also the desktop was set at 1920 x 1080 (direct to tv) - after running mon info direct to tv and no hdmi out from avr. I switched back to direct to TV and the desktop was resized to 1440 x 480
Can anyone shed some light on this?

 

strda5200es-direct.txt 4.642578125k . file
Attached Files
File Type: txt strda5200es-direct.txt (4.6 KB, 0 views)
Empirical is offline  
post #427 of 3181 Old 02-03-2009, 12:21 PM
Newbie
 
chilimost's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'll also re-run moninfo w/o the TV attached to the receiver (to see if I get a different output), and then attach those files later tonight..

Thanks again!
chilimost is offline  
post #428 of 3181 Old 02-04-2009, 04:08 PM
Member
 
ToughRowToHoe's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 128
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I've had a problem using the HDMI out from my 2600 for quite a while now. It has always shown 2-channels and only output stereo in most programs. Fortunately, it did/does work using MPC-HT. I recently purchased Arcsoft TMT and want to fix the problem to use TMT as well. I have run Moninfo on both my Sharp LC46D62U and Onkyo 604 (text files attached). I took the first four blocks of EDID info from the Sharp and the last four from the Onkyo and put them into the text file per instructions. I believe I've done it right with no extra spaces and formatted correctly. Unforunately, it isn't working for me. I still have only LR speakers available over HDMI and in TMT. Could somebody have a look? I've attached my .inf. Have I made an error in setting up the file? Thanks.

Just wanted to add that it only shows/showed 2-channels in the Playback Devices tab of the Sounds applet and only two channels appear in the Configuration utility.

 

Sharp LCD EDID.txt 5.078125k . file

 

Onkyo 604 EDID.txt 5.2646484375k . file

 

EDIDOverride.inf.txt 2.638671875k . file
Attached Files
File Type: txt EDIDOverride.inf.txt (2.6 KB, 0 views)
File Type: txt Onkyo 604 EDID.txt (5.3 KB, 0 views)
File Type: txt Sharp LCD EDID.txt (5.1 KB, 1 views)
ToughRowToHoe is offline  
post #429 of 3181 Old 02-04-2009, 04:19 PM
Advanced Member
 
kemac's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Mesa,AZ
Posts: 721
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
2 channel PCM is all the 2600 supports unless you bitstream 5.1 DD/DTS.
kemac is online now  
post #430 of 3181 Old 02-04-2009, 04:35 PM
Member
 
ToughRowToHoe's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 128
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Kemac, look at my sig .
ToughRowToHoe is offline  
post #431 of 3181 Old 02-04-2009, 05:01 PM
Advanced Member
 
kemac's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Mesa,AZ
Posts: 721
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
I guess I don't understand what your trying to achieve ToughRow, your card only support 2 ch how does overriding the EDID help you? I am pretty sure the behavior your are witnessing is normal for that series card. If you want to be able to select more than 2 ch in TMT you need a 4XXX series card.
kemac is online now  
post #432 of 3181 Old 02-04-2009, 08:14 PM
Member
 
ToughRowToHoe's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 128
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by kemac View Post

I guess I don't understand what your trying to achieve ToughRow, your card only support 2 ch how does overriding the EDID help you? I am pretty sure the behavior your are witnessing is normal for that series card. If you want to be able to select more than 2 ch in TMT you need a 4XXX series card.

Kemac, the 2XXX cards support DD and DTS multichannel sound not just 2 channel PCM. Like many of those trying to use the EDID override, I am only getting 2 channel PCM through to my Onkyo receiver. It is very likely due to the same EDID problem. I was hoping to have somebody look at my EDID override file and see if it has any flaws in it.
ToughRowToHoe is offline  
post #433 of 3181 Old 02-05-2009, 05:30 AM
Advanced Member
 
kemac's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Mesa,AZ
Posts: 721
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by ToughRowToHoe View Post

Kemac, the 2XXX cards support DD and DTS multichannel sound not just 2 channel PCM. Like many of those trying to use the EDID override, I am only getting 2 channel PCM through to my Onkyo receiver. It is very likely due to the same EDID problem. I was hoping to have somebody look at my EDID override file and see if it has any flaws in it.


This thread was originally conceived for 4XXX owners not getting any sound with the pre 9.1 CCC drivers and certain AVRs, yes some other have been able to use it to solve other sound issues. Not sure about your specific case however. Those having issue with DD/DTS in this thread with 2XXX/3XXX are having configuration issues outside of the EDID override for the most part.

If your not getting DD/DTS it might be because your player is not passing through DD/DTS bitsteam through from your source material. What OS are you on and are you able to send the DD/DTS test tones from windows?

Does your TV support DD? have you tried connection directly to your set? If your set doesn't support DD/DTS you also need to make sure your not using audio passthrough on your AVR (IE using your TV speakers)


You might also want to check this out http://blogo.biz/?p=24 for some things to check/try.

For TMT you might want to check that thread to make sure you have TMT configuired properly to bitsteam DD/DTS.

One last option if you still want to eliminate your custom inf, try the inf in the first post, if you still have the same behavior your custom file is probably fine.
kemac is online now  
post #434 of 3181 Old 02-05-2009, 02:45 PM
Member
 
ToughRowToHoe's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 128
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Look, kemac. This thread is the "EDID Override Thread" where the original poster states: "Ok so I have found a way to get around the problem of not recieving sound from the ATI card and would like to share it." While you don't seem to understand, this problem is NOT ONLY RESTRICTED TO 4XXX cards. I really thank you for trying to help but I am asking if somebody could look at my file. Thanks.
ToughRowToHoe is offline  
post #435 of 3181 Old 02-05-2009, 04:28 PM
Advanced Member
 
kemac's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Mesa,AZ
Posts: 721
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
TRTH, You have sound....

I have helped a few others in this thread with DD/DTS passthrough issues after resolving the no sound issue, (Some were 2X/3X users) maybe one of them will help you once you determine your inf is ok.

Good Luck!
kemac is online now  
post #436 of 3181 Old 02-05-2009, 04:59 PM
AVS Special Member
 
Wo0zy's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1,816
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by ToughRowToHoe View Post

I am asking if somebody could look at my file. Thanks.

Your second EDID block (which contains the Short Audio Descriptors) seems fine. I can see 8-channel, 48khz support listed for both DTS (3F 07 C0) and AC3 (17 07 50) as well as LPCM (2 and 8 channel) and AAC.

I'd be interested to see a moninfo report with the HTPC, AVR and TV all connected but so far your issue doesn't suggest an EDID problem. Sorry.

Wo0zy
Wo0zy is offline  
post #437 of 3181 Old 02-05-2009, 05:05 PM
Member
 
ToughRowToHoe's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 128
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thank you Woozy. No errors then?
ToughRowToHoe is offline  
post #438 of 3181 Old 02-05-2009, 05:11 PM
Member
 
ToughRowToHoe's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 128
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by kemac View Post

TRTH, You have sound....

I have helped a few others in this thread with DD/DTS passthrough issues after resolving the no sound issue, (Some were 2X/3X users) maybe one of them will help you once you determine your inf is ok.

Good Luck!

kemac, thank you for your effort to help me. I really do appreciate it.
ToughRowToHoe is offline  
post #439 of 3181 Old 02-05-2009, 06:26 PM
Member
 
ToughRowToHoe's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 128
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
kemac, I only just now got why you were highlighting that AC3 was bitstreamed on the earlier cards. My problem has to be in the program.

Edit: actually, this is incorrect. The EDID information should matter just as much for the 2XXX and 3XXX. Whatever. I still appreciate the help.

Edit again: Of course you are right, the "problem" was with the nut who holds the wheel. It is very unlikely for the EDID issue to be at fault for problems with those earlier cards.
ToughRowToHoe is offline  
post #440 of 3181 Old 02-05-2009, 11:27 PM
Member
 
SnowGoose's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by Tutts View Post

I have the info for the Yamaha HTR-6180 if someone is interested.

I would appreciate your HTR-6180 info. TIA!
SnowGoose is offline  
post #441 of 3181 Old 02-06-2009, 04:14 AM
Newbie
 
alez_arg's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
well... now with catalyst 9.1 in WinXP SP3 the HD4850 (with denon AVR 1909) now works OK, hdmi detected, and got sound through AVR, i got 2ch stereo, dolby digital and dts, but i can't find any way of get LPCM 5.1 or 7.1 from pc to the avr
what i need to do for convert true hd/other format in HD from mkv to lpcm and send over hdmi ?
powerdvd 7.3 doesn't work, shows only 2.0/5.1/7.1/spdif format for audio output, in spdif sounds like garbage and in others formats sounds in stereo
alez_arg is offline  
post #442 of 3181 Old 02-06-2009, 05:19 AM
Advanced Member
 
kemac's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Mesa,AZ
Posts: 721
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by ToughRowToHoe View Post

kemac, I only just now got why you were highlighting that AC3 was bitstreamed on the earlier cards. My problem has to be in the program.

Edit: actually, this is incorrect. The EDID information should matter just as much for the 2XXX and 3XXX. Whatever. I still appreciate the help.

Edit again: Of course you are right, the "problem" was with the nut who holds the wheel. It is very unlikely for the EDID issue to be at fault for problems with those earlier cards.


Thats right, you have to make sure your passing through the biststeamed AC3 with your software player. If the player converts AC3 to PCM them your only going to get two channels. Thats why your MPC was working but your having difficulty with TMT, the palyer must be configuired to passthrough the AC3 and not transcode it to something else.
kemac is online now  
post #443 of 3181 Old 02-07-2009, 03:24 PM
Newbie
 
MongoXXL's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Was able to get my HDMI audio working using the EDID override instructions in this thread. Many thanks!

System: Windows Vista x64
Video Card: HIS Radeon HD 4850 IceQ

Display: Panasonic TH-58PZ700U

HKR,EDID_OVERRIDE,"0",0x01,0x00,0xFF,0xFF,0xFF,0xFF,0xFF,0xFF,
0x00,0x34,0xA9,0x62,0xA0,0x72,0x36,0x01,
0x00,0x22,0x11,0x01,0x03,0x80,0x00,0x00,
0x78,0x0A,0xDA,0xFF,0xA3,0x58,0x4A,0xA2,
0x29,0x17,0x49,0x4B,0x00,0x00,0x00,0x01,
0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,
0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x02,
0x3A,0x80,0x18,0x71,0x38,0x2D,0x40,0x58,
0x2C,0x45,0x00,0x98,0x06,0x32,0x00,0x00,
0x1E,0x01,0x1D,0x80,0x18,0x71,0x1C,0x16,
0x20,0x58,0x2C,0x25,0x00,0x98,0x06,0x32,
0x00,0x00,0x9E,0x00,0x00,0x00,0xFC,0x00,
0x50,0x41,0x4E,0x41,0x53,0x4F,0x4E,0x49,
0x43,0x2D,0x54,0x56,0x0A,0x00,0x00,0x00,
0xFD,0x00,0x3B,0x3D,0x0F,0x44,0x0F,0x00,
0x0A,0x20,0x20,0x20,0x20,0x20,0x20,0x01,0x55

Receiver: Yamaha RX-V863

HKR,EDID_OVERRIDE,"1",0x01,0x02,0x03,0x18,0x74,0x48,0x90,0x05,
0x04,0x03,0x02,0x07,0x06,0x01,0x23,0x09,
0x07,0x01,0x66,0x03,0x0C,0x00,0x11,0x00,
0x80,0x8C,0x0A,0xD0,0x8A,0x20,0xE0,0x2D,
0x10,0x10,0x3E,0x96,0x00,0x98,0x06,0x32,
0x00,0x00,0x18,0x8C,0x0A,0xD0,0x8A,0x20,
0xE0,0x2D,0x10,0x10,0x3E,0x96,0x00,0xB2,
0x06,0x22,0x00,0x00,0x18,0x00,0x00,0x00,
0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,
0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,
0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,
0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,
0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,
0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,
0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,
0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x45
MongoXXL is offline  
post #444 of 3181 Old 02-08-2009, 10:38 AM
Newbie
 
wayne8's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
After downloading the latest Realtek HD audio driver yesterday, I was finally able to get dolby 5.1 from PC to my Denon 3808CI AV receiver over HDMI cable from Diamond 4870 graphics card. After updating the Realtek HD audio driver, the PowerDVD 8 Ultra program gave me the option finally to output over HDMI using ACM or DTS.
I would like to get true hd sound going across the hdmi interface.
What is limiting the PC to only output dolby 5.1 48khz to my receiver?
Is the EDID info exchange still a problem here or does Window's Vista, these drivers, and powerDVD 8 Ultra still can't deliver TrueHD sound?
All these software and hardware components promise TrueHD sound but it is not happening.

Setup:
Windows Vista Home Premium
PowerDVD 8 Ultra
RealTek HD audio driver (2.13 or 2.14?)
Diamond 4870 1G grahics card
Denon 3808CI
wayne8 is offline  
post #445 of 3181 Old 02-08-2009, 03:31 PM
Member
 
goob's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 46
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Not sure if this has been asked here before, but is it possible that this solution will fix the HDMI dropouts between HTPC's and Projectors that is pretty common?

I don't have an AVR in the loop, and have a direct DVI to HDMI cable to the PJ, but the HTPC will often not recognise the PJ correctly and if any res changes are made, it loses the signal altogether. Apparently this is pretty common.
Shutting down and waiting an hour or so, then restarting will make it work as it re-establishes the EDID information.
goob is offline  
post #446 of 3181 Old 02-10-2009, 11:07 AM
Newbie
 
wayne8's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Can anyone here help get me TrueHD sound with my setup above
wayne8 is offline  
post #447 of 3181 Old 02-10-2009, 11:57 AM
Advanced Member
 
kemac's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Mesa,AZ
Posts: 721
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by wayne8 View Post

Can anyone here help get me TrueHD sound with my setup above

Its not possible to bitstream THD with your setup if thats what your trying to accomplish? You can listen to THD as decoded by PDVD into 8 ch LPCM which should be practically identical...


This thread gives a good rundown of the current HTPC audio situation.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1093445
kemac is online now  
post #448 of 3181 Old 02-15-2009, 11:35 AM
Newbie
 
williaml99's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Visiontek HD 4870 quest for LPCM
First of all let me say thanks for this thread!
Vista SP1 32bit, Intel 965 P4, 4GB RAM D975XBX2, HD 4870, PCI 650 TV tuner.
Harmon Kardon AVR 247 and Samsung HL-T6187S
I have always been able to get DD output with VMC and Snap stream but no MC PCM from BLU-RAY play. I have cleaned up all drivers from previous cards, uninstalled TMT, EDIDOverride, and uninstalled (Realtek ATI HDMI Audio Device R2.13 2008/12/31) and installed ATI 9.1. I am now considering the next move. In theory do I need to put the Realtek or anything else back on before I install TMT and try again.
Also I will upload my EDIDOverride to see if someone would be kind enough to see if I made any mistakes.
Again thanks for the great thread!
Bill

 

EDIDOverride.txt 3.8701171875k . file
Attached Files
File Type: txt EDIDOverride.txt (3.9 KB, 0 views)
williaml99 is offline  
post #449 of 3181 Old 02-15-2009, 04:24 PM
Newbie
 
williaml99's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I had Success, no need to do EDIDOverride in this case. The Realtek driver did the trick along with catalyst 9.1. This made the AVR show MULTI CH PCM but the final step was in the control panel sound applet was to disable the onboard sound. I’m pretty sure looking at non present devices in device manager and clearing out old entries and drivers of previous video cards was good also.
This thread was a great help to me.
Thanks
Bill
williaml99 is offline  
post #450 of 3181 Old 02-15-2009, 06:22 PM
Member
 
djlah's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 86
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
just to check from everyone....
I'm able to get 7.1ch PCM to my yamaha 663, as we can see the DisplayPanel show PCM. by using FFshow, able to get Dolby Digital too..

as Control Panel | Audio, there is sound properties testing. 3 opts supported:
1. DTS Audio
2. Dolby Digital
3. Microsoft WMA Pro Audio

tested all but only DTS & DD able to hear and show in 663 panel.
I'm interested to know whether are we able to get DTS instead of DD/PCM by using MPC-HC or other software or update EDID Override file ??


btw:
1. my powerDVD 8 ultra failed me as always show "has stopped working"
2. WinDVD & TMT Audio option only show up to 8speakers. no others...
djlah is offline  
Reply Home Theater Computers

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off