Display Reset on TV Poweron/Poweroff - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 12 Old 01-16-2010, 04:57 PM - Thread Starter
Newbie
 
JousterL's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Friend recommended me here, as I've not had any luck finding any solution myself.

I have a Windows 7 Ultimate PC with two video cards, an older Nvidia GeForce 7800 GTX and a newer ATI Radeon 4650. One monitor is a DVI 19" LCD panel, and is sharing the ATI card with the TV, where I'm outputting 1080p signal through native HDMI (provided on-card) at present. I have tried utilizing a DVI-HDMI adapter with my Nvidia card prior to acquiring said ATI card (more on that later). At present, the Nvidia card is driving a 17" LCD VGA panel, which I use in day-to-day dual-monitor setup with the 19" mentioned above. The TV in question is a Philips 42PFL7403d-f7 42" LCD TV, which supports HDMI 1.3. In the past month, I have added an intermediary reciever, a Yamaha RX-V565, which also supports HDMI 1.3 and sends the HDMI through after interpreting the signal. However, this issue has occured prior to the receiver being in place, and the receiver does not correct this issue.

When I turn on my TV, despite having the system understand the three displays are active at all times, my other two monitors flash off and on several times. This would be a mild annoyance save that it resets the positions of many problems running (requiring about a minute and a half to clear my TV display of programs that were previously running on other monitors) and crashes other programs (Pidgin doesn't like being shifted around quickly). This occurs on all three monitors, despite one being on a physically separate card.

I've tried stripping down my video drivers to the bare driver-level component (I.E. no Control Centers), but this does not solve the problem either.

The only other piece of information I can provide is that every time it does this, I hear the Windows "Hardware removed" sound play.

Am I incorrect in my initial assumption (back when I purchased the TV) that the TV would behave more or less like another monitor (I.E. the system state does not change when I turn it on or off), and if so, is there a way to prevent this from happening?
JousterL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old 01-17-2010, 10:39 AM - Thread Starter
Newbie
 
JousterL's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Little more information after a friend pointed me to look... it seems that the issue is that when the TV is in standby Windows sees it as a "Generic PnP Monitor", but upon activating it becomes a "Philips 105S (105S2)". It still uses the same driver file that my other monitors use. The in-built Microsoft one. Upon power-down it reverts back to "Generic PnP Monitor".

Is there a way to suppress this behavior (I.E. force it to always be one or the other?)
JousterL is offline  
post #3 of 12 Old 01-17-2010, 11:35 AM
Senior Member
 
zzyckz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 382
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
You might want to give this thread a look...

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1091403

zzyckz
zzyckz is offline  
post #4 of 12 Old 01-17-2010, 12:12 PM - Thread Starter
Newbie
 
JousterL's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I followed the instructions in that thread, utilizing the attached .inf and the MonInfo program to derive the following EDIDs:

Philips:
0x00,0xFF,0xFF,0xFF,0xFF,0xFF,0xFF,0x00,0x41,0x0C,0x01,0x00, 0x01,0x01,0x01,0x01,0x2C,0x11,0x01,0x03,0x80,0x47,0x28,0x78, 0x8A,0x28,0x8E,0x9E,0x55,0x48,0x97,0x24,0x16,0x48,0x4B,0x21, 0x08,0x00,0x81,0x80,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01, 0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x02,0x3A,0x80,0x18,0x71,0x38, 0x2D,0x40,0x58,0x2C,0x44,0x00,0xC4,0x8E,0x21,0x00,0x00,0x18, 0x01,0x1D,0x80,0x18,0x71,0x1C,0x16,0x20,0x58,0x2C,0x25,0x00, 0xC4,0x8E,0x21,0x00,0x00,0x98,0x00,0x00,0x00,0xFC,0x00,0x50, 0x68,0x69,0x6C,0x69,0x70,0x73,0x0A,0x20,0x20,0x20,0x20,0x20, 0x00,0x00,0x00,0xFD,0x00,0x2F,0x55,0x1F,0x50,0x0E,0x00,0x0A, 0x20,0x20,0x20,0x20,0x20,0x20,0x01,0x43,0x02,0x03,0x29,0x74, 0x50,0x1F,0x90,0x20,0x14,0x05,0x13,0x04,0x12,0x11,0x03,0x02, 0x01,0x16,0x15,0x07,0x06,0x26,0x09,0x1F,0x07,0x11,0x07,0x50, 0x83,0x01,0x00,0x00,0x68,0x03,0x0C,0x00,0x31,0x00,0x38,0x2D, 0x00,0x01,0x1D,0x00,0x72,0x51,0xD0,0x1E,0x20,0x6E,0x28,0x55, 0x00,0xC4,0x8E,0x21,0x00,0x00,0x1E,0x01,0x1D,0x00,0xBC,0x52, 0xD0,0x1E,0x20,0xB8,0x28,0x55,0x40,0xC4,0x8E,0x21,0x00,0x00, 0x1E,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00, 0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00, 0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00, 0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00, 0x00,0x00,0x00,0xB5
Yamaha
0x00,0xFF,0xFF,0xFF,0xFF,0xFF,0xFF,0x00,0x65,0xA8,0x38,0x31, 0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x13,0x01,0x03,0x80,0x00,0x00,0x78, 0x0A,0x0D,0xC9,0xA0,0x57,0x47,0x98,0x27,0x12,0x48,0x4C,0x00, 0x00,0x00,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01, 0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x01,0x1D,0x80,0x18,0x71,0x1C, 0x16,0x20,0x58,0x2C,0x25,0x00,0xC4,0x8E,0x21,0x00,0x00,0x9E, 0x01,0x1D,0x80,0xD0,0x72,0x1C,0x16,0x20,0x10,0x2C,0x25,0x80, 0xC4,0x8E,0x21,0x00,0x00,0x9E,0x00,0x00,0x00,0xFC,0x00,0x52, 0x58,0x2D,0x56,0x35,0x36,0x35,0x0A,0x20,0x20,0x20,0x20,0x20, 0x00,0x00,0x00,0xFD,0x00,0x17,0x79,0x0F,0x5B,0x0F,0x00,0x0A, 0x20,0x20,0x20,0x20,0x20,0x20,0x01,0x53,0x02,0x03,0x45,0x74, 0x5A,0x85,0x04,0x02,0x03,0x06,0x07,0x10,0x0E,0x0F,0x0A,0x0B, 0x23,0x24,0x14,0x13,0x11,0x12,0x15,0x16,0x1F,0x1D,0x1E,0x19, 0x1A,0x25,0x26,0x38,0x09,0x7F,0x07,0x0F,0x7F,0x07,0x15,0x07, 0x50,0x3E,0x1F,0xC0,0x4D,0x02,0x00,0x57,0x06,0x00,0x67,0x54, 0x00,0x5F,0x54,0x01,0x83,0x5F,0x00,0x00,0x68,0x03,0x0C,0x00, 0x31,0x00,0x80,0x21,0x00,0x8C,0x0A,0xD0,0x8A,0x20,0xE0,0x2D, 0x10,0x10,0x3E,0x96,0x00,0x13,0x8E,0x21,0x00,0x00,0x18,0x8C, 0x0A,0xD0,0x90,0x20,0x40,0x31,0x20,0x0C,0x40,0x55,0x00,0x13, 0x8E,0x21,0x00,0x00,0x18,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00, 0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00, 0x00,0x00,0x00,0x3F

However, upon restarting and turning on the TV, my monitors still flashed off and on again with the Windows hardware sound, and now I have to go into Display resolution and "Detect" before the TV will receive a signal (it now turns on and doesn't have a signal). I've reverted the drivers back to pre-EDID-Override drivers (standard Windows driver).

Any other advice you can offer? I called Philips in hope that maybe someone there might have some advice, but I got a rote "Since HDMI is a one-way connection, there is something misconfigured with your PC. Please contact the PC Manufacturer for further assistance". Given that I built the PC myself...
JousterL is offline  
post #5 of 12 Old 01-17-2010, 01:19 PM
Senior Member
 
zzyckz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 382
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Why don't you ask for help in that thread, they (a couple of members of this forum) might have to modify your EDID info overriding it so it works. Once you added the receiver to the chain the PC is getting conflicting information from the way it was originally configured. Even if it had occurred before, now it has to deal with another device adding to the problem.

Explain in complete detail you setup and it's configuration (before/after) and what is going to be your optimal configuration. This is a common occurrence, you're not the only one with problems getting a TV/AVR to work correctly connected to a PC when a HDMI/HDCP connection is in play. Follow the instructions given and hopefully you'll up and running with their help.

zzyckz
zzyckz is offline  
post #6 of 12 Old 01-17-2010, 03:11 PM - Thread Starter
Newbie
 
JousterL's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks for the advice. I did so, and am hopefully awaiting a response.
Inquiry into EDID Edit
JousterL is offline  
post #7 of 12 Old 01-19-2010, 02:19 PM - Thread Starter
Newbie
 
JousterL's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Unfortunately, they were not able to help me. I did the EDID override, and while I'm not having trouble with the override inf file, it did not solve the cycling of the display adapters. The best I got was:

Quote:


The dynamic re-detection of display devices is normal, and should not be a problem as long as you don't lose connection on the HDMI display device. FWIW I can live with it on my dual display setup.

The problem is that, despite not losing connection (I.E. TV is in standby, no cables are disconnected), the re-detection still resets everything.

So in other words, still looking for assistance, perhaps in a different direction.
JousterL is offline  
post #8 of 12 Old 01-19-2010, 03:02 PM
AVS Special Member
 
vladd's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Louisville, KY
Posts: 5,465
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 35
Whenever the TV goes into standby or is turned off, it breaks the electrical connection. It doesn't matter that the cables are still connected.
vladd is offline  
post #9 of 12 Old 01-19-2010, 03:22 PM
AVS Club Gold
 
Tulli's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 5,161
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 16 Post(s)
Liked: 80
Did you try disabling the "AMD External Events Utility", as I formerly suggested? It's the only way that I'm aware of to stop re-detection on ATI. OTH I don't know about Nvidia, but maybe that helps.

EDID Overrides (capture, install/uninstall, troubleshooting)
Tulli is offline  
post #10 of 12 Old 01-19-2010, 03:36 PM
Senior Member
 
zzyckz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 382
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
If understood correctly, I think you want the option of having all the displays active at anytime?

Perhaps you need a signal splitter to keep all your devices connected, maintaining the connections hot all the time from a single input to four outputs.

http://www.gefen.com/kvm/dproduct.jsp?prod_id=9150

zzyckz
zzyckz is offline  
post #11 of 12 Old 01-19-2010, 03:52 PM
AVS Club Gold
 
Tulli's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 5,161
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 16 Post(s)
Liked: 80
The HDTV connected to the AVR should be the only problem, as the other two are VGA/DVI computer monitors, right?

In a typical monitor+HDTV setup like mine, when I turn off the HDTV the main monitor only flashes during re-detection with no more issues. When I turn on the HDTV, or switch sources on the TV/AVR, the re-detection also takes place but I get my HDTV correctly detected by my 4670 with overriden EDID.

But this is a hybrid video card setup so I don't know ...

Anyway, as the problem is the HDTV (or AVR) turning on/off a Gefen HDMI Detective Plus instead would be the solution as it would keep that HDMI connection alive.

EDID Overrides (capture, install/uninstall, troubleshooting)
Tulli is offline  
post #12 of 12 Old 01-19-2010, 05:17 PM - Thread Starter
Newbie
 
JousterL's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Tulli: Yes, I apologize at omitting that detail. I disabled the ATI External Events service, and unfortunately this did not solve the problem. I have also tried stripping both the NVidia drivers and the ATI drivers to their bare minimums, and this also did not solve the problem.

My next attempt will be taking my computer to a nearby friend's house who owns a different TV... a 46" Sony Bravia LCD TV. This should at least tell me whether or not the issue is just related to my TV, or if it is in fact an issue with the computer (driver or hardware), as Philips tech support had informed me.

Depending on the results there I will look into the Gefen device that you suggested, as well as simplifying my setup (removing the Nvidia card). But yes, my other two displays are a DVI 19" and a VGA 17" LCD.
JousterL is offline  
Reply Home Theater Computers

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off