HTPC with Casatunes Server, possible? - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 7 Old 02-17-2012, 04:31 PM - Thread Starter
Advanced Member
 
nexus99's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 544
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Is it possible to have a rather small HTPC that can act as both a Video device for playing movies/TV etc and also act as a Casatunes server?

Casatunes needs 6 channels off a sound card to output audio to a whole home audio switcher.

So I assume that the HTPC would need 2 sound cards maybe?

I can see having music streaming to the whole home audio amp at the same time a movie is streaming to the AVR.

Thanks in advance for advice.

My HTPC Build.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
nexus99 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 02-17-2012, 05:59 PM
Senior Member
 
xfett's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 294
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 18
Why would you need 2 soundcards? The web site shows that they make a 6 zone output soundcard so I dont understand what your asking?

"Man, I told you we shouldn't have shot Niedermeyer"

xfett is offline  
post #3 of 7 Old 02-17-2012, 07:00 PM - Thread Starter
Advanced Member
 
nexus99's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 544
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Casatunes will be outputting 8 channels of audio. 4 different MP3s going to 4 differnet amps.

I'll then need some way to get the audio from a movie out. This will be another 6(5.1) channels of audio.

I'm not sure what the best way to output 14 channels of audio simultaneously.

My HTPC Build.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
nexus99 is offline  
post #4 of 7 Old 02-17-2012, 07:05 PM
Senior Member
 
xfett's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 294
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 18
If your using any newer video cards with HDMI outputs that will carry your audio.

"Man, I told you we shouldn't have shot Niedermeyer"

xfett is offline  
post #5 of 7 Old 02-18-2012, 12:20 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
nexus99's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 544
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hmmm, is there a system board out there that has HDMI that can carry 1080P as well as HD audio... that also has standard sound card ports that i can use to carry at least 4 channels of audio?

I need everything to operate simultaneously.

My HTPC Build.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
nexus99 is offline  
post #6 of 7 Old 02-18-2012, 08:23 AM
Member
 
tcs2tx's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Chicago, IL
Posts: 188
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Whether you need a discrete sound card depends on how many inputs you have on your multizone setup. Win 7 will use one sound output (e.g., HDMI) and all other outputs on your motherboard can be managed by Casatunes. There are many choices of motherboards with HDMI, coax, spdif, and 7.1 (I.e., 4 analog outputs). With a separate DAC, you could use the coax and spdif to give you additional analog outputs.

My setup is the following:

1) HTPC
- Intel SB w/on-board HDMI and 7.1
- generic 7.1 PCI sound card
- CasaTunes

2) Emotiva UMC-1 preamp

3) Nuvo Technologies Grand Concerto (6 audio inputs)

Connections
- HDMI to preamp for local room
- preamp zone 2 output to input 6 on Nuvo
- CasaTunes manages discrete sound card and outputs to inputs 1-4 on Nuvo
- CasaTunes manages onboard 7.1 and outputs 1 to input 5 on Nuvo

My old Russound only had 4 inputs so I did not need the discrete sound card. With the Nuvo, I got a cheap 7.1 sound card off eBay.
tcs2tx is offline  
post #7 of 7 Old 02-18-2012, 02:00 PM - Thread Starter
Advanced Member
 
nexus99's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 544
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
This is just what I am looking to do! Thanks for the info!

My HTPC Build.
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
nexus99 is offline  
Reply Home Theater Computers

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off