Graphics card recommendations. Newly built system problems. Please HELP! - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 11 Old 01-05-2013, 09:22 AM - Thread Starter
Member
 
jjwilliams623's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Boston, Ma
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hello,


Questions:

  1. Am I correct in saying that a simple “mechanical connector” (no electronics involved) can be used to switch in EITHER direction between Display Port, HDMI and DVI? And further in one direction DOWN to VGA, i.e. (DP, HDMI, DVI to VGA)?
  2. Is it likely with the hardware mentioned below that I will have a better quality picture/video/spreadsheet, etc. from a graphics card than I will from the onboard Intel HD 4000 graphics?
  3. Is it true that Nvidia cards will be more compatible with my hardware because they use the same chipset as Intel?


Please recommend a good graphics board to me.

Here are my needs:

  1. Hopefully between $50- $80
  2. I typically have maybe 30 windows open between IE, Outlook, Windows Media Center, Excel, Windows Explorer, etc., etc.
  3. Although this is still up in the air, I think I would like the board to have a HDMI, a VGA (unless I can convert a digital port to VGA with a simple connector) and either a DVI or a Display port.
  4. I DON’T do any gaming and maybe a little video editing 3 or 4 times a year.
  5. If my understanding is correct in my converter question above and I can only support 2 monitors/TVs per MB or GC then here is my preference for the highest quality results on my Monitors/TV:

  1. 40” 1080p, 120 Hz LED TV - a lot of watching Windows Media Center via HDMI, maybe DVI
  2. maybe a new 24” monitor with either HDMI, DVI or maybe display port (although DP is doubtful as it doesn’t seem like that is very common and affordable yet on the monitor or graphics card)
  3. 19” VGA monitor for office work
  4. 19” VGA monitor - occasionally watching Windows Media Center


Here is my newly built system:

Motherboard: Gigabyte GA-Z77X-UD5H
Processor: Intel I5 3570K
Memory: 2 x 8 GB of Corsair Vengeance CMZ16GX3M2A1600C10 running at 1600
Boot disk: Crucial 128 GB SSD Model #: CT128M4SSD2
Currently the 2nd disk is a Western Digital 1 TB Model # WD1001FALS

NOTHING IS OVERCLOCKED.
RUNNING ENTIRE SYSTEM WITH FACTORY DEFAULTS.
Windows 7 64 bit has all its updates!

Believe it or not, in the 2 weeks that I have had this running, I have had maybe 12 BSD!!!! Once while updating the driver on a Radeon HD6450 (FYI this is the graphics card I am looking to replace). Several times when I was just trying to restart!

I also get flickering from both the VGA and HDMI port off of the MB which I don’t get with the Radeon.

Is Gigabyte just as good as any other MB?

If you have any ideas and/or answers to these problems I would love to hear your thoughts!

Thanks so much for your input!

JJ

Regards,

James
jjwilliams623 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 01-05-2013, 09:40 PM
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,026
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 128 Post(s)
Liked: 344
Intel HD 4000 graphics supports two displays (HDMI + DVI) and three displays (HDMI+DVI+DP). NVIDIA Kepler supports up to four displays (HDMIx2+DVIx2). AMD supports up to six displays (HDMI+DVI+DPx4). Of course not every graphics card supports it, it depends on each model. You can also use iGPU and dGPU(s) simultaneously.
renethx is offline  
post #3 of 11 Old 01-06-2013, 11:02 AM - Thread Starter
Member
 
jjwilliams623's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Boston, Ma
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by renethx View Post

Intel HD 4000 graphics supports two displays (HDMI + DVI) and three displays (HDMI+DVI+DP).

I didn't know that. I was told by Gigabyte that I could only use a total of 2 (any combination, VGA, DVI, HDMI, DP) monitors/TVs from the motherboard ports at the same time?

Regards,

James
jjwilliams623 is offline  
post #4 of 11 Old 01-06-2013, 11:41 AM
Advanced Member
 
Tiddles88's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 583
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 24
If you have three outputs then that HD 4000 iGPU can support 3 displays. I'd uninstall anything Radeon, reboot and try running off the inbuilt GPU and see if that works without BSOD'ing.
Tiddles88 is offline  
post #5 of 11 Old 01-06-2013, 12:00 PM - Thread Starter
Member
 
jjwilliams623's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Boston, Ma
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Tiddles88 View Post

If you have three outputs then that HD 4000 iGPU can support 3 displays. I'd uninstall anything Radeon, reboot and try running off the inbuilt GPU and see if that works without BSOD'ing.

Thanks, Intel told me that I could run 3 monitors but Gigabyte says their board will only support 2 at a time. Not sure about daisy chaining on the DP. Unfortunately, right now I only have 2 VGA monitors and 1 40" HDMI and the DVI on the MB is not a DVI-A so I can't test that right now.

Regards,

James
jjwilliams623 is offline  
post #6 of 11 Old 01-06-2013, 12:26 PM
Advanced Member
 
Tiddles88's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 583
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 24
Well if you are looking for new GPU I'd get this one:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814121643

HDMI, VGA and 2 DVI. New Kepler architecture and good build quality.
Tiddles88 is offline  
post #7 of 11 Old 01-06-2013, 01:07 PM - Thread Starter
Member
 
jjwilliams623's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Boston, Ma
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Tiddles88 View Post

Well if you are looking for new GPU I'd get this one:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814121643
HDMI, VGA and 2 DVI. New Kepler architecture and good build quality.

Thanks, not used to something that “big!” Wonder if it is too much for my needs. How many ports can be active at one time? The DVI ports cannot be converted to VGA right? Is it quiet? Would my 600 power supply handle it with no problem? If I want a DP is it going to increase the price a lot?

Regards,

James
jjwilliams623 is offline  
post #8 of 11 Old 01-06-2013, 02:23 PM
AVS Special Member
 
onlysublime's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 4,649
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 493
Looking at the DVI ports on that graphics card, they're DVI digital only (no holes for analog) so they can't be converted to VGA.
onlysublime is offline  
post #9 of 11 Old 01-06-2013, 06:43 PM
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,026
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 128 Post(s)
Liked: 344
HIS iCooler H777F1G2M Radeon HD 7770
SAPPHIRE Vapor-X Radeon HD 7770

These cards supports simultaneous 2 x TMDS (i.e. DVI/HDMI) output + DP(s). DVI-I port support TMDS to VGA conversion, although I am not sure if two simultaneous VGA is supported. You can use Intel onboard VGA too. There are many (mini)DP to HDMI/DVI/VGA *active* adapters available (an active adapter has a real chip that converts DP singals to TMDS/VGA, while a passive adapter just tells GPU to send TMDS signals over the DP port.). Check AMD Eyefinity Technology - Recommended Adapters. Why 7770? Because only 7770 and higher support madVR Jinc3+AR/Jinc3+AR/Catmull-Rom+AR+LL.

On the other hand, NVIDIA Kepler supports simultaneous 4 x TMDS output (NVIDIA ignores DP). GTX 650 Ti is minimum if you are interested in madVR Jinc3+AR/Jinc3+AR/Catmull-Rom+AR+LL.
renethx is offline  
post #10 of 11 Old 01-06-2013, 07:32 PM - Thread Starter
Member
 
jjwilliams623's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Boston, Ma
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by renethx View Post

HIS iCooler H777F1G2M Radeon HD 7770
SAPPHIRE Vapor-X Radeon HD 7770
These cards supports simultaneous 2 x TMDS (i.e. DVI/HDMI) output + DP(s). DVI-I port support TMDS to VGA conversion, although I am not sure if two simultaneous VGA is supported. You can use Intel onboard VGA too. There are many (mini)DP to HDMI/DVI/VGA *active* adapters available (an active adapter has a real chip that converts DP singals to TMDS/VGA, while a passive adapter just tells GPU to send TMDS signals over the DP port.). Check AMD Eyefinity Technology - Recommended Adapters. Why 7770? Because only 7770 and higher support madVR Jinc3+AR/Jinc3+AR/Catmull-Rom+AR+LL.
On the other hand, NVIDIA Kepler supports simultaneous 4 x TMDS output (NVIDIA ignores DP). GTX 650 Ti is minimum if you are interested in madVR Jinc3+AR/Jinc3+AR/Catmull-Rom+AR+LL.

Thanks. I will have to study up on all the technical terms to see if I understand it all. At first glance, both cards seem like too much for me. I don't do any gaming, just trying to get a mix of monitors on at the same time. Is there something less robust that will accomplish what I want to do?

Regards,

James
jjwilliams623 is offline  
post #11 of 11 Old 01-06-2013, 07:37 PM - Thread Starter
Member
 
jjwilliams623's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Boston, Ma
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Anyone have any ideas on the flickering when watching recorded TV on Media Center, fuzzy fonts from the Intel 4000 on the MB? How about all the crashes and the inability to load the AMD Catalyst Control Center?

Regards,

James
jjwilliams623 is offline  
Reply Home Theater Computers

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off