Need Help With VLC Please - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 5 Old 07-16-2013, 10:40 PM - Thread Starter
Newbie
 
BigGoose62's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
OK, fist specs. Windows 7 x64 with HDMI cable from MoBo to HDTV. Very Simple.

Now, I had to reinstall Windows 7 on my system, and obviously reinstall VLC. Before, I could play everything just fine. But now, my .mkv files with dts audio will play video but no audio.

I cant figure out what. I have tweaked the settings and still cant get it to work. Any advice would be welcome.

Thank you!
BigGoose62 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 07-17-2013, 11:14 AM
AVS Special Member
 
Selden Ball's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Location: upstate NY
Posts: 6,796
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 235 Post(s)
Liked: 384
Exactly what motherboard do you have?
In particular, what is the manufacturer of the audio/video/HDMI chipset?

Have you installed up to date video drivers downloaded from the video hardware's manufacturer?
(The drivers provided by Microsoft often are way out of date.)
HDMI audio drivers usually are provided with the HDMI video drivers.

Selden
Selden Ball is offline  
post #3 of 5 Old 07-17-2013, 11:53 AM
AVS Special Member
 
Pagali's Avatar
 
Join Date: Feb 2000
Location: Elk Grove, CA
Posts: 1,022
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 16
I think Selden has a good lead for you there. I recently found myself in the same situation, only it was with Zoom Player, and only MP3 and AAC audio failed to play... other formats were fine. Somebody at the ZP forum finally suggested I check to see if I had reinstalled the MB's audio drivers. Sure enough, I hadn't, but as soon as they were installed everything played again.

Also, since you're missing all audio output, check to see that Windows or VLC's audio isn't muted in the Windows audio mixer settings. They're known to sometimes mute themselves for no apparent reason.
Pagali is offline  
post #4 of 5 Old 07-17-2013, 01:11 PM
AVS Special Member
 
Sammy2's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Right next to Wineville, CA
Posts: 9,835
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 115 Post(s)
Liked: 189
Drop VLC for MPC-HC with LAV.

Sammy2 is offline  
post #5 of 5 Old 07-17-2013, 06:26 PM - Thread Starter
Newbie
 
BigGoose62's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
First, I just want to say that the problem has been resolved! I will explain at the bottom

Quote:
Originally Posted by Selden Ball View Post

Exactly what motherboard do you have?
In particular, what is the manufacturer of the audio/video/HDMI chipset?

Have you installed up to date video drivers downloaded from the video hardware's manufacturer?
(The drivers provided by Microsoft often are way out of date.)
HDMI audio drivers usually are provided with the HDMI video drivers.

My MoBo is a Gigabyte Z77-D3H with an Intel i7 3770 CPU. This CPU has Intel HD 4000 graphics and for audio I have Intel Device Audio. The driver for Intel Device Audio has been tricky for me to find, so I only have the version that Windows 7 supplies me with. But you are right about those being out of date occasionally. I want to thank you for your response, which I believe might have helped me resolve the problem. Please read the end of my post to see what I did.

Quote:
Originally Posted by Pagali View Post

I think Selden has a good lead for you there. I recently found myself in the same situation, only it was with Zoom Player, and only MP3 and AAC audio failed to play... other formats were fine. Somebody at the ZP forum finally suggested I check to see if I had reinstalled the MB's audio drivers. Sure enough, I hadn't, but as soon as they were installed everything played again.

Also, since you're missing all audio output, check to see that Windows or VLC's audio isn't muted in the Windows audio mixer settings. They're known to sometimes mute themselves for no apparent reason.

I had already installed the audio driver, but it was a good idea to check. Also, I might not have clarified, but I was not missing all audio output. All audio output worked perfectly except .dts audio from inside .mkv files. I do not have any standalone .dts audio files, so I am not sure if they would play or not.

Quote:
Originally Posted by Sammy2 View Post

Drop VLC for MPC-HC with LAV.

I am unfamiliar with MPC-HC, and also with LAV. Would you care to elaborate? But I must say, I have been extremely pleased with VLC. What benefits would MPC-HC offer me?




As for how I fixed the problem (if I even had anything to do with it), it is very simple. Following Selden Ball's advice, I went to Device Manager and found my Intel Device Audio driver. From there, I asked Windows to check for a newer version. Windows informed me that the version I had installed was the best available. So I said OK and tried to look online for a newer version. But I couldn't find it, so I went to look in the settings again. In order to get to the settings, I had to open VLC. When I played a video to open VLC, the audio was working. This was a file that wasn't working before. So either the Windows driver check somehow fixed it (odd if true), or else it somehow resolved itself without my knowledge.

Anyway, thank you guys for your help!
BigGoose62 is offline  
Reply Home Theater Computers

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off