Is the AMD A8-5600K and the embedded HD 7560D good enough for HD and live tv? - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 26 Old 11-03-2013, 10:18 PM - Thread Starter
Senior Member
 
dannieboiz's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Bay Area
Posts: 338
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
I need to build a very simple budget HTPC for the bedroom. It's only purpose is to be on 24/7 so we can watch live tv from my HDhomerun Prime and play the streamed HD movies from the server. I tried the extender route and don't like it.

My living home HTPC is a core i7 8gb of ram and an HD6450 and handle everything I throw at it.
dannieboiz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 26 Old 11-03-2013, 10:55 PM
AVS Special Member
 
lespurgeon's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: California
Posts: 2,457
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 42
Unless you are going to do something strange with it - re-encode UHD or something in real time.
lespurgeon is offline  
post #3 of 26 Old 11-04-2013, 04:33 AM
AVS Special Member
 
pittsoccer33's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Pittsburgh (East Liberty)
Posts: 1,869
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 84 Post(s)
Liked: 205
If you just want to play video then you don't need a very powerful cpu and the integrated graphics will be fine too.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Integration for whole home ATSC, CableCARD, FM radio, Blu-Ray, HD-DVD, DVD, VHS control & capture, video games, and archived & streaming media playback

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Restore the initial MLL on a 2009 Panasonic plasma
pittsoccer33 is online now  
post #4 of 26 Old 11-04-2013, 06:31 AM
AVS Special Member
 
Andy_Steb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: New Orleans
Posts: 1,017
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Liked: 152
The integrated HD 7560D has stronger graphics than the HD 6450 in your living room. The biggest thing for you will be how well does it handle the 29/59 bug for live TV.

Considering that the iGPU shares system memory, you might consider buying faster ram than the standard 1600.

Andy_Steb is offline  
post #5 of 26 Old 11-04-2013, 04:44 PM - Thread Starter
Senior Member
 
dannieboiz's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Bay Area
Posts: 338
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Right now, I have a dell 6400 that has a p8700 CPU, 4gb Ram with the integrated G45 intel card that is worthless. I can do live tv but everything about it is slow. When I try to play an HD movie with DTS track I would get delays and lots of lags.

as I said, it's going to do nothing else but serve one purpose. Play media, live tv and hd movies.

This is what I'm thinking for the new gig

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813157363 (only 1066 memory) $90
4gb 1066 ram $50
the 5700k $100
90-128gb SSD Sata III $80-$100
I want to keep it as simple as possible

I already have an ITX case,

I can put it all together for $350 >

2nd option

Core i3 3210 $120
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813135323 $60
4gb Ram $50
same SSD drives ($80-100)
HD6450 http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814121439 ($35)


Both for both system is going to be about the same at the end of the day. From you you guys are saying, the core i3 route might be a better option.
dannieboiz is offline  
post #6 of 26 Old 11-04-2013, 05:44 PM
AVS Special Member
 
pittsoccer33's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Pittsburgh (East Liberty)
Posts: 1,869
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 84 Post(s)
Liked: 205
I upgraded this year from a core 2 duo and my a10 5800k is an order of magnitude faster. it does things on 30% cpu that my old computer couldn't do at all. compressing a dvr'd movie would take 18-30 hours on my c2d (and leave the pc unavailable for anything else. this does it faster than real time.

but if I was building something for my bedroom id either use a Pentium or an A4. I kind of like the look of Bay Trail too for something that could potentially be fanless.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Integration for whole home ATSC, CableCARD, FM radio, Blu-Ray, HD-DVD, DVD, VHS control & capture, video games, and archived & streaming media playback

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Restore the initial MLL on a 2009 Panasonic plasma
pittsoccer33 is online now  
post #7 of 26 Old 11-04-2013, 07:32 PM
AVS Special Member
 
lespurgeon's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: California
Posts: 2,457
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 42
over those choices, I'd go AMD. That MB should do 1866 memory if it is the FM2A75M-ITX R2.0 model.
lespurgeon is offline  
post #8 of 26 Old 11-05-2013, 11:00 AM
AVS Special Member
 
Andrew Hornfeck's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: AL
Posts: 2,557
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
Liked: 16

I built an A6-3500 based system for my bedroom and couldn't be happier!  It's an older socket FM1 and does playback from WMC & my Prime as well as MediaPortal for my movies & OTA tuners.  I'll not comment about the i3 as I've only built AMD 'cause I feel their products are well priced and perform excellently!

Andrew Hornfeck is offline  
post #9 of 26 Old 11-05-2013, 01:50 PM
AVS Special Member
 
StardogChampion's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: New Hampshire, USA
Posts: 3,008
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 37 Post(s)
Liked: 125
My livingroom HTPC has a A8-3820 with DDR3-1866 and it does live TV just fine. My bedroom HTPC has a G620 with DDR3-1333. It also does live TV just fine.

 

 

StardogChampion is offline  
post #10 of 26 Old 11-05-2013, 03:21 PM - Thread Starter
Senior Member
 
dannieboiz's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Bay Area
Posts: 338
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
thanks for all the feedback guys. At least I know I can go with some of the lower end processor if I want to save a few bucks.

I might even scrap the idea of the SSD and reuse some of the sata drives sitting around the house.
dannieboiz is offline  
post #11 of 26 Old 11-05-2013, 11:42 PM
AVS Special Member
 
Mike99's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Illinois
Posts: 3,002
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Liked: 45
Quote:
Originally Posted by dannieboiz View Post

thanks for all the feedback guys. At least I know I can go with some of the lower end processor if I want to save a few bucks.

I might even scrap the idea of the SSD and reuse some of the sata drives sitting around the house.

I used an Intel G620 with an inexpensive $25 mobo & it works just fine for recording & playing. While I'm sure an SSD would speed some things up, I just use a 1.5TB HDD. The HTPC is usually in sleep mode & wakes up to record & then goes back to sleep. Speed is not an issue in this case because I'm not even watching it. And when I do want to watch something it only has to wake from the sleep mode which does not take a lot of time. So if you really want a budget build why not use one of your SATA HDD drives. You can always add an SDD later if you still want to.
Mike99 is offline  
post #12 of 26 Old 11-06-2013, 06:55 AM
Member
 
Jeff Krogue's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 59
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10

I would steer away from the 100W cpu for HTPC use, instead go for AMD A8-5500 Trinity 3.2GHz or A8-6500 Richland 3.5GHz.

Jeff Krogue is offline  
post #13 of 26 Old 11-06-2013, 07:21 AM
Member
 
SlantNGo's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 141
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 16
Quote:
Originally Posted by Jeff Krogue View Post

I would steer away from the 100W cpu for HTPC use, instead go for AMD A8-5500 Trinity 3.2GHz or A8-6500 Richland 3.5GHz.

Agreed. I went A10-5700 for this reason. I run a micro-ATX with a Big Shuriken 2 inside a Silverstone GD05-B and after adding a tuner card (which seems to run hot, disrupt airflow inside my case, or both), I'm glad I did not try to go for A8-5600K or A10-5800K. Then again, I do use it for gaming, and it's not exactly in a well-ventilated area so others can probably run a more thermal-friendly set up than me.
SlantNGo is offline  
post #14 of 26 Old 11-06-2013, 08:26 AM
Advanced Member
 
utee05's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Austin,TX
Posts: 823
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 13
I have a couple of htpcs built with an a10-5800k. I use this liveTV and streaming media from my NAS. It works fine. I would have gone with a lower power cpu but I got these from a friend so decided to put them to use.
utee05 is offline  
post #15 of 26 Old 11-06-2013, 08:46 AM
Member
 
SlantNGo's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 141
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 16
Quote:
Originally Posted by utee05 View Post

I have a couple of htpcs built with an a10-5800k. I use this liveTV and streaming media from my NAS. It works fine. I would have gone with a lower power cpu but I got these from a friend so decided to put them to use.

Did you have to underclock or throttle the CPU at all? I remember renethx recommended throttling even the A10-5700 if using the stock cooler. I can't see how the stock cooler is anywhere near sufficient for the A10-5800K.
SlantNGo is offline  
post #16 of 26 Old 11-06-2013, 09:09 AM
Advanced Member
 
Ruiner's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 529
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 18
Quote:
Originally Posted by SlantNGo View Post

Big Shuriken 2.

I use that cooler too and it works pretty well on my A8K for mixed htpc/gaming pc. The OEM cooler is pretty lame. That said, this cpu idles very cool and doesn't get hot unless pushed. I doubt it would heat up much under regular HTPC duty excepting madVR. If needed, you can throttle the max cpu speed very easily in CCC.
Ruiner is offline  
post #17 of 26 Old 11-06-2013, 10:39 AM
Member
 
SlantNGo's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 141
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 16
Quote:
Originally Posted by Ruiner View Post

I use that cooler too and it works pretty well on my A8K for mixed htpc/gaming pc. The OEM cooler is pretty lame. That said, this cpu idles very cool and doesn't get hot unless pushed. I doubt it would heat up much under regular HTPC duty excepting madVR. If needed, you can throttle the max cpu speed very easily in CCC.

Yep, the only time my CPU fan spins up is after gaming. It sits at about 600 rpm idle and is pretty much inaudible. My motherboard has no heat sink on the VRM though so my case fan usually a bit faster (700-800 rpm) to keep the VRM chips cool. If I tinkered a bit more I could have the CPU fan run faster to help with that as well (from the spillover).
SlantNGo is offline  
post #18 of 26 Old 11-06-2013, 05:49 PM - Thread Starter
Senior Member
 
dannieboiz's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Bay Area
Posts: 338
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Went through my geek bucket and found a motherboard with an E8300 CPU along with 8 sticks of 2gb PC3 10600 Didn't think it was working but I decided to stick 8gb ram into it and fired her up. Loaded Win 7 X64 and actually got live tv using the default VGA port. The simple route is to pick up a low profile HD6450 or something along that line and call it a day.

But I found something else in the bucket of geek stuff that kind of put me in a dilemma, There was also a Core i7-870. LOL only thing missing now is a 1156 motherboard and a VGA card.

I can probably ebay the i7 for $120 or more. That would almost pay for a an A8 and a motherboard itself. or do I pick up a MB for the i7 and start my build around that.

Man, I really gotta go through my stuff and sell of what I don't need before buying more stuff. Regardless, looks like I'll need to buy a graphics card for either choice so I'm going to start with that and think about it. LOL
dannieboiz is offline  
post #19 of 26 Old 11-06-2013, 06:05 PM
AVS Special Member
 
Mike99's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Illinois
Posts: 3,002
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Liked: 45
This HD6450 goes on sale every once in a while. I got one for $15 after rebate,
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814127584

It does have a small fan but I'm not sure what I'm hearing when the HTPC wakes upc - the CPU fan, the PSU fan, or the video card fan. Maybe a little of each one. I bought it because I was experiencing a 29/59 bug when watching some older SD TV programs.
Mike99 is offline  
post #20 of 26 Old 11-06-2013, 08:30 PM
Advanced Member
 
utee05's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Austin,TX
Posts: 823
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by SlantNGo View Post

Did you have to underclock or throttle the CPU at all? I remember renethx recommended throttling even the A10-5700 if using the stock cooler. I can't see how the stock cooler is anywhere near sufficient for the A10-5800K.

My cpu did not come with a stock cooler since I got it from a friend. I am using an aftermarket cooler. I believe it is an arctic cooling brand. It is working fine for me. It is running at stock.
utee05 is offline  
post #21 of 26 Old 11-07-2013, 12:33 PM
AVS Special Member
 
Andrew Hornfeck's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: AL
Posts: 2,557
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
Liked: 16

My A6-3500 triple-core APU w/stock hsf works fine - the mobo's CMOS has a silent mode for the CPU fan which slows it way down after reboot.  This is nice for noise and tells me the APU isn't generating much heat.  If you have the E8300 running, check the heat and fan requirements... if you're good with the noise then adding $20 for a HD6450 would be a CHEAP solution - you could sell the i7 and never worry with the FM2-based AMD.  IF the E8300 is too noisy you could consider an aftermarket hsf and still keep it!  The point is, you don't need much CPU for a bedroom PC, just a $20 video card and you're set!  And... you can tell folks you whipped it up out o' spare parts in your geek bucket!

Andrew Hornfeck is offline  
post #22 of 26 Old 11-07-2013, 02:48 PM - Thread Starter
Senior Member
 
dannieboiz's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Bay Area
Posts: 338
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Andrew Hornfeck View Post

My A6-3500 triple-core APU w/stock hsf works fine - the mobo's CMOS has a silent mode for the CPU fan which slows it way down after reboot.  This is nice for noise and tells me the APU isn't generating much heat.  If you have the E8300 running, check the heat and fan requirements... if you're good with the noise then adding $20 for a HD6450 would be a CHEAP solution - you could sell the i7 and never worry with the FM2-based AMD.  IF the E8300 is too noisy you could consider an aftermarket hsf and still keep it!  The point is, you don't need much CPU for a bedroom PC, just a $20 video card and you're set!  And... you can tell folks you whipped it up out o' spare parts in your geek bucket!

The E8300 and the stock fan I'm using is actually so much more quiet than the E6400 laptop fan I was using. So far, live tv is flying still slower than my i7 2600k in the living room but over all I'm very please with the performance and that's with the embedded VGA port. Image is definitely not as vibrant but I can live with it until the 6450 go closer to the $20 mark. I think i paid only $30 for mine last year.


OTH: Would it make sense to buy an HD7000 graphic card? I don't do game so would I gain anything from it?
dannieboiz is offline  
post #23 of 26 Old 11-12-2013, 11:00 AM
AVS Special Member
 
Andrew Hornfeck's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: AL
Posts: 2,557
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
Liked: 16

I'm actually surprised to see how many HD6450 cards are still available.  Usually they phase out once the next generation hits/saturates the marketplace.  I wouldn't spend the $$ for a HD7xxx for HTPC.  I would keep my eyes peeled for a weekend special, closeout sale or something along those lines for a HD6450, but not expecting the regular price to dip much below where they're now.

Andrew Hornfeck is offline  
post #24 of 26 Old 11-18-2013, 02:12 AM
AVS Special Member
 
Bruce Embry's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: East Coast
Posts: 1,089
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by Jeff Krogue View Post

I would steer away from the 100W cpu for HTPC use, instead go for AMD A8-5500 Trinity 3.2GHz or A8-6500 Richland 3.5GHz.

Im running the A8-5500 Trinity and it handles all tasks without any problem. It has played back a Blu-ray while trans-coding True DolbyHD to DTS5.1 and recording 2 HDTV streams from Live-TV at the same time. I have it in a fan-less Steacom case with ASRock motherboard,8G Ram, 1TB hardrive and FusionHDTV 7 Dual Express tuner.

Bruce.in.Triangle NC
Firewire is alive and kicking!
Bruce Embry is offline  
post #25 of 26 Old 11-19-2013, 05:11 AM
Newbie
 
briancassingena's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10

Compressing a dvr'd movie would take 18-30 hours on my c2d and leave the pc unavailable for anything else.Loaded Win 7 X64 and actually got live tv using the default VGA port. The simple route is to pick up a low profile HD6450 or something along that line and call it a day.

lh8uQf

briancassingena is offline  
post #26 of 26 Old 11-21-2013, 06:51 PM - Thread Starter
Senior Member
 
dannieboiz's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Bay Area
Posts: 338
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
So I scored a deal on a 6570 the other day for $25 dropped that in the livingroom htpc and completed my build with the other i7 870, 8gb ram, 250gb sata ii drive and the 6450 from the other htpc. Works great and no more lag. I'm waiting for some crazy deal next week on another 6450 for the E8300 and give that to my parents. smile.gif
dannieboiz is offline  
Reply Home Theater Computers

Tags
Amd A8 5600k 3 6ghz Socket Fm2 Quad Core Desktop Processor
Gear in this thread - 5600k by PriceGrabber.com

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off