Guide to Building a HTPC, Workstation and Server - Page 34 - AVS Forum
Forum Jump: 
 13Likes
Reply
 
Thread Tools
post #991 of 19293 Old 02-02-2008, 11:52 AM
Member
 
crashdumy's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 61
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by renethx View Post

crashdumy

None of them supports H.264 hardware decode, meaning high CPU usage. Among them G35 is the best, but overpriced (~$135) imo.

- GIGABYTE GA-G31M-S2L + Radeon HD 3450 (total ~$117)
- eVGA GeForce 7100 + GeForce 8500 GT (total ~$142)

is a better choice. You need to buy the ATI proprietary DVI-HDMI dongle for the first choice.



thanks for the advice
crashdumy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #992 of 19293 Old 02-02-2008, 11:58 AM
 
tate16t's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by renethx View Post

Vista 32-Bit Ultimate for System - OEM (but do you need Ultimate?)

I thought I did for the Media Center but I see the 32-bit Home Premium will do?
tate16t is offline  
post #993 of 19293 Old 02-02-2008, 12:13 PM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
Quote:
Originally Posted by tate16t View Post

I thought I did for the Media Center but I see the 32-bit Home Premium will do?

Home Premium is for HTPC. Ultimate includes Home Premium and Business.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #994 of 19293 Old 02-02-2008, 12:57 PM
Advanced Member
 
audionewer's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 698
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
i was wondering does it matter which motherboard i buy ?

for example like : nividia 7150 board or G33 motherboard for HTPc because i usually use it for HTPc? what about Dual memory channel or not? because 7150 doesnot have dual channel but G33 has dual channel?
audionewer is offline  
post #995 of 19293 Old 02-02-2008, 01:32 PM
Advanced Member
 
ChrisMorley's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Austin, TX
Posts: 770
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I recommend waiting the 4 weeks until AMD 780G boards are available. Around the same time Phenom 9100e chips should be out too. Then make a decision.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
ChrisMorley is offline  
post #996 of 19293 Old 02-02-2008, 03:39 PM
 
tate16t's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by ChrisMorley View Post

I recommend waiting the 4 weeks until AMD 780G boards are available. Around the same time Phenom 9100e chips should be out too. Then make a decision.

Can you forward links to info on the 780G boards or Phenom 9100e chips?
tate16t is offline  
post #997 of 19293 Old 02-02-2008, 08:55 PM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
Quote:
Originally Posted by audionewer View Post

i was wondering does it matter which motherboard i buy ?

for example like : nividia 7150 board or G33 motherboard for HTPc because i usually use it for HTPc? what about Dual memory channel or not? because 7150 does not have dual channel but G33 has dual channel?

There is no noticeable video playback performance difference between 7150 and G33 when you use a discrete graphics card.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #998 of 19293 Old 02-03-2008, 05:42 AM
Senior Member
 
jerome8283's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 491
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 10
Quote:


Can you forward links to info on the 780G boards or Phenom 9100e chips?

Never mind. I got it.
jerome8283 is offline  
post #999 of 19293 Old 02-03-2008, 05:52 AM
Senior Member
 
jerome8283's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 491
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 10
renethx,

Do you have any inside information on the new 780G boards? Do you think the performance between it and having a discrete graphic card solution will be significant? As you know, I’m close to making a decision on the configuration below but I’m contemplating waiting. What is your thought?

Near Ready to buy config:

•CPU: Core 2 Duo E4600 2.4GHz Socket 775 $143.99
•CPU Cooler: ZEROtherm BTF90 $30.99 after $10.00 Mail-In Rebate ($40.99)
•Motherboard: GIGABYTE GA-EP35-DS4 Intel P35 chipset ATX $ 179.99
•Memory: Crucial Ballistix BL2KIT12864AA804 DDR2-800 2 x 1GB Kit $49.99 after $25.00 Mail-In Rebate ($74.99)
•Graphics Card: SAPPHIRE 100237L Radeon HD 3650 512MB 128-bit GDDR3 $104.99
•HDD: Samsung SpinPoint T166 500GB HD501LJ 500GB SATA $109.99
•PSU: Antec NeoHE 430 $69.99
•Case: SilverStone Lascala SST-LC10B-M $139.99 (not totally decided)
•Optical Drive: LG GGC-H20L Super Multi Blue Blu-ray Disc & HD DVD-ROM Drive $299.99
•Windows Vista 32-bit Home Premium $ 109.99
•Power DVD - $89
•Logitech EX110 Wireless KB + Mouse or 1 x Media Centre Keyboard/Mouse combo (not totally decided)
jerome8283 is offline  
post #1000 of 19293 Old 02-03-2008, 06:49 AM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
jerome8283

If you go with AMD 780G with integrated Radeon HD 3200, you can save some money ($200-$250):

- CPU: Athlon 64 X2 5600+ Black Edition, $100
- Motherboard: GIGABYTE GA-MA78GM-S2H, $80? (there will be several ATX mbs too.)
- Radeon HD 3200 IGP, $0
- mATX case such as Antec Fusion (Black) 430

Radeon HD 3200 will be just enough for the HTPC tasks. But you have to wait until March. Of course HD 3470 / HD 3650 is better in several respects (see bit-tech.net - First Look: ATI Radeon HD 3450, 3470 & 3650). Your original component selection is very nice and you will be satisfied. It's up to you.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #1001 of 19293 Old 02-03-2008, 07:02 AM
Senior Member
 
jerome8283's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 491
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by renethx View Post

jerome8283

If you go with AMD 780G with integrated Radeon HD 3200, you can save some money ($200-$250):

- CPU: Athlon 64 X2 5600+ Black Edition, $100
- Motherboard: GIGABYTE GA-MA78GM-S2H, $80? (there will be several ATX mbs too.)
- Radeon HD 3200 IGP, $0
- mATX case such as Antec Fusion (Black) 430

Radeon HD 3200 will be just enough for the HTPC tasks. But you have to wait until March. Of course HD 3470 / HD 3650 is better in several respects (see bit-tech.net - First Look: ATI Radeon HD 3450, 3470 & 3650). Your original component selection is very nice and you will be satisfied. It's up to you.

Thanks as always for your quick (always informative) response!
jerome8283 is offline  
post #1002 of 19293 Old 02-03-2008, 09:49 AM
Advanced Member
 
Speqtre's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: NoVA
Posts: 596
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
What do we know about Nvidia's upcoming 8200 IGP solution for AMD procs? Any good advance word?
Speqtre is offline  
post #1003 of 19293 Old 02-03-2008, 09:59 AM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
The only latest news is BIOSTAR (and J&W) launched a 8200 mb:

GF8200 M2+

Picture is here. (But it's not yet available, at least in US.)

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #1004 of 19293 Old 02-03-2008, 11:36 AM
AVS Special Member
 
Smitty2k1's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Washington DC
Posts: 1,034
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by renethx View Post

The only latest news is BIOSTAR (and J&W) launched a 8200 mb:

GF8200 M2+

Picture is here. (But it's not yet available, at least in US.)

I'm pretty excited for this mortherboard. However, I do not know if I feel good about the 6 channel audio.
Smitty2k1 is online now  
post #1005 of 19293 Old 02-03-2008, 05:46 PM
Member
 
David O's Avatar
 
Join Date: Jan 2000
Location: Sydney, NSW, Australia
Posts: 186
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by Smitty2k1 View Post

I'm pretty excited for this mortherboard. However, I do not know if I feel good about the 6 channel audio.

May be a misquote - it says 8 channels in the text (just above the table that says 6 channels).
David O is offline  
post #1006 of 19293 Old 02-03-2008, 10:25 PM
Newbie
 
*canister*'s Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have an ATI 2600 Pro card that I just installed. Now when I open Winows Media Center I get a black screen w/ audio and my mouse. I know this is a driver issue. If I uninstall the driver Media Center will open OK. As soon as I load the driver again my problem starts. Is there a driver or a patch for this problem? Is anyone else having a problem w/ the 2xxx series cards and Media Center?

If I can't get this working what NVidia cards (silent) would you recommend?
*canister* is offline  
post #1007 of 19293 Old 02-03-2008, 10:50 PM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
*canister*

Please explain more. Can you start Media Center normally? When does the black screen appear?

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #1008 of 19293 Old 02-03-2008, 11:20 PM
Newbie
 
*canister*'s Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Media Center does not start normally, everthing else on my compter works fine. When I open it I can hear the audio and see my mouse. The menu is just a black screen though. The bottons (My Videos, My Music, ect.) are still there eventhough I can't see them. The only thing I can see is the Help screen when I hit F1, but in the help menu when a dialoge box appears in the bottom right corner its solid blue so I can't see that either. When I uninstall the ATI driver I can open Media Center and see the menu like normal (in low res). When I reinstall the drivers its back to the black screen. I've tried every driver from June until now and nothing works.

Now just to make sure that it wasn't a problem with Media Center I put an old NVidia card in and everything worked fine.
*canister* is offline  
post #1009 of 19293 Old 02-03-2008, 11:53 PM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
Perhaps there is no definitive fix for it unfortunately.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #1010 of 19293 Old 02-04-2008, 12:13 AM
Newbie
 
*canister*'s Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Maybe I'll just put it on the shelf until some driver fix comes out.

Could you suggest a good NVidia card? I do no gaming. Only really used for DVDs on HDD and recorded TV (SD & HD)

Looking for something around $100 or less
Silent cooling or very quite fan

Whats the best value right now?

Thanks for your help!
*canister* is offline  
post #1011 of 19293 Old 02-04-2008, 12:27 AM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
Quote:
Originally Posted by *canister* View Post

Maybe I'll just put it on the shelf until some driver fix comes out.

Could you suggest a good NVidia card? I do no gaming. Only really used for DVDs on HDD and recorded TV (SD & HD)

Looking for something around $100 or less
Silent cooling or very quite fan

Whats the best value right now?

Thanks for your help!

- XFS GeForce 8500 GT GT PV-T86J-UAHG, $60 AR
- ASUS ASUS EN8500GT SILENT MAGIC/HTP/512M, $64 AR

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #1012 of 19293 Old 02-04-2008, 12:58 AM
Newbie
 
*canister*'s Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks. I was thinking of a 8500 card but but didn't know if it was enough.

This card also caught my eye.

XFX PVT84JUSD4 GeForce 8600GT 256MB 128-bit GDDR3 - $80AR

Not exactly silent but has a a pretty quite ZALMAN fan. Are there any real advantages of the 8600gt over a 8500gt as far as video playback goes?

I was also wondering do most HTPCs use ATI or Nvidia cards, what do most people perfer? I just got into HTPCs over the past few month and I'm trying to switch some parts out in a recent build I did to make it into a HTPC. So sorry for all the questions but I like to hear the opinion of people who have knowledge on the subject.
*canister* is offline  
post #1013 of 19293 Old 02-04-2008, 01:44 AM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
Some say 8600 GT is better for 1080i HDTV because deinterlacing is done in more powerful stream processors (I haven't seen difference). If you want to be sure, this is your choice.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #1014 of 19293 Old 02-04-2008, 08:09 AM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
NVIDIA uploaded the GeForce 8200 mGPU page.


LL

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #1015 of 19293 Old 02-04-2008, 10:51 AM
Member
 
crashdumy's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 61
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
renethx

how much gain will i see from running dual channel ram? I have already purchased some but if there is no real performance gain for htpc then it won't bind me up too bad not to run that way.

I only ask because the NVidia micro-atx boards don't support dual channel. But other than that I kind of like the sound of this one:

http://www.tigerdirect.com/applicati...184&CatId=2541
crashdumy is offline  
post #1016 of 19293 Old 02-04-2008, 12:18 PM - Thread Starter
AVS Club Gold
 
renethx's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 16,188
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 208 Post(s)
Liked: 371
Quote:
Originally Posted by crashdumy View Post

how much gain will i see from running dual channel ram?

None at all as far as video playback is concerned.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

-
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
renethx is offline  
post #1017 of 19293 Old 02-04-2008, 01:47 PM
Member
 
crashdumy's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 61
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by renethx View Post

None at all as far as video playback is concerned.

http://www.tomshardware.com/2007/10/...ing/index.html

Yeah I think your right. Thanks again!

CD
crashdumy is offline  
post #1018 of 19293 Old 02-04-2008, 03:16 PM
Advanced Member
 
audionewer's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 698
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
do i need to have 1:1 ratio if i am building HTPC? i am getting E8400 and maybe getting this board: gigabyte G33 matx board or Asus P5k-VM. i am thinking to get Evga 71xx board but this is not manual for the bios?
audionewer is offline  
post #1019 of 19293 Old 02-04-2008, 04:11 PM
Newbie
 
*canister*'s Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by renethx View Post

Perhaps there is no definitive fix for it unfortunately.

Thanks for all the help. I finally found a solution. In the post about getting the same black screen in Vista after coming out of sleep mode someone mentioned upping the PCIe voltage, well that did it.

So, if anyone else is getting a black screen when opening Media Center w/ an ATI 2xxx series card (I know I'm not the only one) try turning up the voltage to your PCIe.
*canister* is offline  
post #1020 of 19293 Old 02-04-2008, 05:39 PM
Advanced Member
 
leftheaded's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Alameda, CA
Posts: 524
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by renethx View Post

NVIDIA uploaded the GeForce 8200 mGPU page.


interesting.. so, is this going to be the "the motherboard" for dedicated HTPC use... well, for those not wanting a discrete graphics card anyway?
leftheaded is offline  
Reply Home Theater Computers

Tags
Computers

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off