IR blaster channel # translator project - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 4 Old 03-03-2013, 01:56 PM - Thread Starter
Newbie
 
daveinmichigan's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi all,
Does anyone have a system for translating the channel number (based on cable guide) sent out by the Replay on IR to a different number that is the actual OTA channel and sending that to a tuner? I'm not talking about adding new IR codes. I need channel 2 translated to 35, and 9 to 41, etc then sent to the OTA tuner.

I have a Showstopper 2000. There are about 8 stations in my area. My guide is based on a local cable system which matches some of the OTA channel numbers. (I don't have cable, just use it as the guide.) I get 3 or 4 of the 8 possible channels depending on the cable settings I pick. (I'm counting channels as stations not including subchannels.)

I've seen the Patterson converter but I don't have DirectTV.
I've tried Wirns but for various reasons it doesn't work for me.

The Arduino has IR rx and tx libraries. I'm planning on a Arduino that receives the IR blaster signal from the Replay. This could be IR or a direct connection in place of the optical part. It receives the channnel #, does a lookup table translation, then sends the new number out as IR to the tuner. I could maybe use the serial port but then I'm stuck with DirectTV guide - at least that's how I understand it to work.

I found one guy on line that did this with a PicAxe but he never published the code.
http://www.picaxeforum.co.uk/archive/index.php/t-17569.html

It could be any micro; Arduino, PIC, basic stamp, doesn't matter. I've even looked at using one to take IR to serial, another gets the serial, translates the numbers and sends it to a third to make it IR. I'm basically looking for the shortest/quickest path.

Thanks
daveinmichigan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 03-03-2013, 07:27 PM
 
ReplayLurker's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 101
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
If you're trying to use WiRNS with a Showstopper, then you need to use something like the FREESCO package to connect the dial up. And, it would take something like WiRNS or some other RNS package (which you can find on Ian's page if you look for it) to change the channel numbers. However, typically you can find some satellite lineup which at least has the correct local channel numbers. You can look at the channel numbers for the different satellite lineups by viewing them on the SS or something like Zap2it. Pick one that has the channel numbers which match your local channel numbers, and then edit the channels on the SS to remove the satellite channels.
ReplayLurker is offline  
post #3 of 4 Old 03-03-2013, 08:41 PM - Thread Starter
Newbie
 
daveinmichigan's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I tried Wirns a couple years ago but just gave up. I think the instructions were improved last fall when it looked like the guide was going away. But with a 2000 it requires a modem, a PC to host it, FREESCO, etc. It was more then I wanted to take on.

I also run into memory limitations occasionally. Too many saved programs probably. I think DirectTV with its 1000+ channels would cause memory problems even though using a serial port would be easier.
daveinmichigan is offline  
post #4 of 4 Old 03-03-2013, 10:16 PM
 
ReplayLurker's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 101
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by daveinmichigan View Post

I also run into memory limitations occasionally. Too many saved programs probably. I think DirectTV with its 1000+ channels would cause memory problems even though using a serial port would be easier.

If you can successfully choose a satellite lineup, then you would remove all the channels that you don't want to use in the RTV setup, there is a channel edit. Then it won't have too many channels, only the locals that you want, which sounds like less than a dozen, and it shouldn't be using much memory.
ReplayLurker is offline  
Reply ReplayTV & Showstopper PVRs

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off