HDMI to ethernet to coax and back again? - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 7 Old 07-02-2012, 04:29 AM - Thread Starter
Newbie
 
twibmassa's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
SO, i have a similar situation to a lot of people. I moved in to a new home about a year ago and have rg6 coax ran to every room in the house. I have Directv and have a piggyback feed of one of my receivers to the rest of the house, however the quality is fairly poor. I want to see if there is any way to get HD to at least 1 other room. My tv is 2 floors away and running new cable, hdmi or component, is out of the question. I have researched this for a while now. I have seen products that can produce an HD feed over coax, but are mostly for businesses and cost WAY too much. I have seen a few cheaper devices and wondered if anyone could offer any advice as to whether either of them would work in combination with one another.

My first idea is HDMI to CAT6 ethernet. While I cannot run an ethernet 2 floors up I wondered about a powerline adapter. So basically hdmi-ethernet-powerline and back again. I feel this would never work, but in theory it might, probably very poor quality with all the interference im bound to get.

My 2nd idea is using my existing coax. So basically HDMI to ethernet, and ethernet through my existing coax. Ive seen devices (MoCA adapter) that can transfer high speed data over rg6 coax. So, hdmi to ethernet adapter to MoCA adapter and back again. I know this all sounds ridiculous. But im not paying $600 dollars or tons more to get hd on another tv with some other devices ive seen. I also dont want to dish out the initial cost and $10 a month fee for another receiver.

Im basically starting this thread so someone smarter than me can tell me there is some sort of non-compliance issue or technical concern as to why either of these ideas will never work.
I am open to any input or suggestions but please dont suggest any "solutions" that going to cost hundreds or thousands. Because I know there are HD rf modulators that would do the trick.
I know there are threads very close to this one however I think mine is unique. Please help, this whole situation has been racking my brain for over a year now. Any input is appreciated. Thanks!
twibmassa is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 07-02-2012, 08:54 AM
AVS Special Member
 
jautor's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Houston, TX
Posts: 8,322
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 327 Post(s)
Liked: 380
So you have coax throughout the house, correct? And you're using DirecTV?

Just upgrade the dish to an SWM model (Single Wire Multiswitch) and add receivers. You can turn on "whole house DVR" service, too, to share content from the DVR(s) to any capable receiver. All equipment must be SWM-capable, which will be any of the HD-DVR boxes and any recent receiver.

The SWM setup allows a single coax to be used just like Cable TV would (splitters are ok). Yes, you'll incur the additional box rentals, but you also gain the flexibility of watching different shows on each set, and the break-even compared to the alternatives is several years anyway...

Jeff

Rock Creek Theater -- CIH, Panamorph, Martin Logan, SVS PB2000, Carada Masquerade, Grafik Eye, Bar table, Green Glue, JVC RS50 
Theater build photos: http://photobucket.com/autor-ht
jautor is online now  
post #3 of 7 Old 07-02-2012, 09:52 AM
Vin
AVS Special Member
 
Vin's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Clifton, NJ
Posts: 1,094
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Liked: 18
Quote:
Originally Posted by twibmassa View Post

My 2nd idea is using my existing coax. So basically HDMI to ethernet, and ethernet through my existing coax. Ive seen devices (MoCA adapter) that can transfer high speed data over rg6 coax. So, hdmi to ethernet adapter to MoCA adapter and back again. I know this all sounds ridiculous. But im not paying $600 dollars or tons more to get hd on another tv with some other devices ive seen. I also dont want to dish out the initial cost and $10 a month fee for another receiver.

I actually tried this but it didn't work for me, i.e., no signal. I eventually wound up going wireless with the http://www.ebay.com/itm/Actiontec-MWTV200KIT-My-WirelessTV-WiFi-HDMI-Transmitter-Receiver-HD-kit-/360470199674?pt=US_Internet_Media_Streamers&hash=item53edb2bd7a. I have 2 DirecTV HR2x HD DVRs and a Roku box connected to an HDMI 4x2 matrix switch with one output of the HDMI matrix feeding the Actiontec in my basement....the remote TV is in my bedroom one floor above and the picture and audio quality is excellent, you'd never know it was a wireless connection. Maybe once a week I'll have no picture when I turn on the bedroom TV which is easily solved by power cycling the Actiontec receiver (I've never lost the signal while viewing though).

I had also considered your other idea with the powerline adapters but never tried it...let us know if you try it and whether it worked or not.

With that said, Jeff's suggestion to go with another reciever (for only $6/month) is the simplest solution with a SWM setup and an existing coaxial cable line to that room. I didn't go this route even though I already have SWM and WHDVR service becuase I definitely wanted another HD DVR and not a receiver but didn't want the DVR to be physically located in the bedroom due to the noise the HDD produces. The Actiontec kit (which I found for less than $70 shipped on ebay) is a more than acceptable solution for me.

Vin
Vin is offline  
post #4 of 7 Old 07-02-2012, 05:09 PM - Thread Starter
Newbie
 
twibmassa's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hey, thanks for the suggestion. In all my research I havent found that wireless HD device. I was even like " I know this has to exist!" But that sounds like a perfect solution for me. I could even cycle it to different locations easily when need be, I already have SWM and whole home DVR but I just dont want to add another receiver. It may come to that some day though. I have 6 HD displays and only 2 are being used to full potential. I will probably give that product a shot, thanks again.
twibmassa is offline  
post #5 of 7 Old 04-11-2013, 11:49 AM
Newbie
 
ronaldpalka's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Kinda have a similar question but cannot find a device to do this....Help would be appreciated!

Hello. I have a home in NJ (excellent Cable TV service) and a home in South Florida (horrible). This is my idea. Hopefully someone can help me out

In NJ - Scientific Atlanta Cablebox, with its own remote. HDMI, Coax, Red-Yellow-Red, Blue-Green-Yellow, OUT and IR out

wish to connect the cable box to a "DEVICE" (thats where I need help) to the internet via ethernet into the router in NJ....

In FL -" DEVICE " would ideally connect to the internet (hard wired) and would connect to the TV via HDMI. The remote for the cable box in NJ would be used down here and would be controlled through "DEVICE" to change the box channels and features in NJ.

Any suggestions?

Thanks
ronaldpalka is offline  
post #6 of 7 Old 04-11-2013, 12:48 PM
Newbie
 
ronaldpalka's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Or...anything that will stream the cable coax signal over the internet in NJ, then something that will take it from the internet in FL turn it back into coax and have the cable box down here?
ronaldpalka is offline  
post #7 of 7 Old 04-11-2013, 01:35 PM
AVS Special Member
 
jautor's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Houston, TX
Posts: 8,322
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 327 Post(s)
Liked: 380
Answered in your thread. Please don't ask the same question in three different threads...

Rock Creek Theater -- CIH, Panamorph, Martin Logan, SVS PB2000, Carada Masquerade, Grafik Eye, Bar table, Green Glue, JVC RS50 
Theater build photos: http://photobucket.com/autor-ht
jautor is online now  
Reply Home A/V Distribution

Tags
Cables Interconnects , New Steren Cat 6 Coupler Adapter Kv7180 , Directv , Roku

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off