Is it better to install WIRED ap on all floors instead of ALOT of long homeruns ? - Page 2 - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
 
Thread Tools
Old 04-23-2012, 10:33 AM
AVS Forum Special Member
 
MrBobb's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 3,724
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 164 Post(s)
Liked: 63
Quote:
Originally Posted by Charles R View Post

It's still early but wireless will take over the world... just like the corded phone didn't have a chance.

Wireless has its place for sure, but wireless has a basic drawback that it's spectrum limited and interference prone.

Meanwhile I've been surprised, again and again by relatively inexpensive (vs fiber) faster and faster CAT coppers.
MrBobb is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-23-2012, 11:46 AM
AVS Forum Special Member
 
Suntan's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Twin Cities
Posts: 7,285
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 75 Post(s)
Liked: 107
Quote:
Originally Posted by gregzoll View Post

Suntan, please show us the information from the industry, that this is a proper process for networking? Have you ever seen it done your way in commercial applications? What you are doing, is how we used to do Token Ring topology. It does not work with current methods, is why everyone uses Star Topology. Why, because it works.

What are you talking about? This is nothing like the old token ring.

You have one main switch (preferably where your media server is connected to, you run cables from that switch to nodes in your house where it makes sense. You then break it out to the end devices.

I have a switch in the basement serving my basement theater plus two additional switches (the router on the main floor and a switch up in the main bedroom.) The media server PC is also connected to this basement switch.

The switch in the router is used to connect devices and laptops (when I want to go wired to transfer large quanities of data) in the livingroom while the switch in the bedroom runs a couple of media players as well as offering the ability to plug a laptop in up there.

Never had a problem.

The OP said he's thinking he'll have 10 or so devices. How many of those do you actually think will be running full bore at the same time?

Let's be generous and say 6 at a time. No Rokus or anything, just 6 streamers that only do Blu Ray rips. Let's say that in this averaged sized, 3400 sq' house he has 6 TVs and all 6 are expected to playback a different BR rip at the same time.

Furthermore, let's say that all 6 of these different BRs are encoded at the absolute max bitrate of 50Mbps, constant bitrate. Its not going to happen, most BRs have an average bitrate of half this or less, but let's say it anyway.

Now with all that going on, let's say he still wants to transfer some backup data or something to a laptop. All 6, *full bore* BR rips run about 37.5MBps, leaving a transfer rate of at least 20MBps to transfer his backup files.

Personally, on my network, it is quite normal to see 60MBps transfer between computers on different switches, even with HD media playing to some network streamers. So that is where I'm getting my numbers. And I use the cheapest switches Newegg had available at the time.

-Suntan
Suntan is offline  
Old 04-23-2012, 02:15 PM
 
gregzoll's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,552
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 33
Suntan are you going to listen to what we are stating, continue in your own direction? By your proposal, you are suggesting that everyone go back and rewire their networks in the same topology as to how Thinnet/Token ring was wired.

There is a reason that all of us that do this professionally, whether it is a side job or our 9 to 5 know what we are talking about, when it comes to doing it how we were taught/learned through work, or had to go through the processes to earn cert's or college/university degrees.

I know of no network out there in the way you are suggesting, with the exception of those that use repeaters to extend the length or use the design you are stating for backhaul.

Next time I have a 48 wire drop, or a 6 wire drop, I will let you know and you can design it for me. Oh, it also would probably have wifi with Radius and a VPN to another in the office, along with another router in the mix and a few managed switches.
gregzoll is offline  
 
Old 04-23-2012, 03:00 PM
AVS Forum Special Member
 
Suntan's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Twin Cities
Posts: 7,285
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 75 Post(s)
Liked: 107
Quote:
Originally Posted by gregzoll View Post

Suntan are you going to listen to what we are stating, continue in your own direction? By your proposal, you are suggesting that everyone go back and rewire theirnetworks in the same topology as to how Thinnet/Token ring was wired.

There is a reason that all of us that do this professionally, whether it is a side job or our 9 to 5 know what we are talking about, when it comes to doing it how we were taught/learned through work, or had to go through the processes to earn cert's or college/university degrees.

I know of no network out there in the way you are suggesting, with the exception of those that use repeaters to extend the length or use the design you are stating for backhaul.

Next timeI have a 48 wire drop, or a 6 wire drop, I will let you know and you can design it for me. Oh, it also would probably have wifi with Radius and a VPN to another in the office, along with another router in the mix and a few managed switches.

I fail to understand how you bragging about being in IT tech is related to a post about a guy asking what he should to *with his existing, prebuilt house.*

I do notice how you have spent your time talking about "theoretical problem this" and "hypothetical that" yet the only bits you have to add about the actual topic of distributing media throughout your house is how you can successfully manage to watch a couple of Netflix and Amazon VOD streams... Color me unimpressed.

Anyway, I'm done here. The OP knows my position so I'll bow out. All you theoretical doomsayers can continue to tell him about the theoretical problems that he will run into, by running his network pretty much the same way I have been doing it for a decade without any problems.

-Suntan
Suntan is offline  
Old 04-23-2012, 09:35 PM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
brickie's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Plano,IL
Posts: 6,211
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Liked: 25
I appreciate all the info guys..Although this thread has most definitely went in a direction I wasn't planning.Haven't made up my mind and probably won't until I get involved. As a minor test I did hook up a wired router as a switch to a line that I ran for Xbox 360 in the basement.Actually had a total of 4 devices hooked to it and everything ran perfect. Actually scares me when I thin that in that one spot alone there are 4 devices that could be wired! Probably under estimated what I might need.

Even though right now I'm pretty much doing only local type streaming I will probably get a Roku and play around with it,or do Netflix possibly. Even the new Dish Hopper setup which I currently stream thru would need this connection... Obviously I still don't see all these devices running at once.

But once again thanks for info..At least I know that it could be done both ways successfully. Even if one may be the more preferred way by professionals.

brickie

AM I THE ONLY OASIS IN THE DESERT OF STUPIDITY......" SIR BRICKENBOCKER"
brickie is offline  
Old 04-24-2012, 01:25 PM
AVS Forum Special Member
 
MrBobb's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 3,724
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 164 Post(s)
Liked: 63
Quote:
Originally Posted by brickie View Post

Actually scares me when I thin that in that one spot alone there are 4 devices that could be wired! Probably under estimated what I might need.

By the main entertainment area doesn't hurt to have a couple extras, but worst just add a local mini switch.

Quote:


Although this thread has most definitely went in a direction I wasn't planning.

What else is news, u ask a simple question, and sum people take that as their clue to republish their manifesto.
MrBobb is offline  
Old 04-24-2012, 02:56 PM
 
SAM64's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,623
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Liked: 78
Quote:


Suntan are you going to listen to what we are stating, continue in your own direction?

Greg, have you ever listened to, or acknowledged, any of the multiple corrections directed at you, explaining in detail how wrong you are so many times?
SAM64 is offline  
Old 04-24-2012, 04:41 PM
AVS Forum Special Member
 
Swampfox's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 3,676
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 15 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by brickie View Post

But once again thanks for info..At least I know that it could be done both ways successfully. Even if one may be the more preferred way by professionals.

brickie

I have an IT person on staff to manage my network and computers.
We have multiple devises that produce or require large data files. So at any time huge blocks of data may be transferred among multiple machines.
Clearly we want those machines to be on a home run to a common switch.
Yet, some low demand desktops, printers, fax machines are plugged into small switches and share a port. It wasn't planed that way but some offices grew more than what we anticipated, and pulling more wires was lower priority than other issues. It's ugly, but it works. My IT guy knows better, but sometimes hooking up a $30 switch to get a fax and printer in an office is quicker and easier than pulling wires.
Not ideal, but life is tradeoffs.
Swampfox is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
 
Thread Tools


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off