older PCs with a 2 tb limit - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 2 Old 06-21-2013, 02:41 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
stefuel's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: Marshfield, MA, USA
Posts: 5,881
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 13
I have a couple of Dell Precision 390 work stations. The mother boards have 4 SATA ports. So I thought I would use one as a server. I put three 2TB drives in it, configured it for raid 5 in bios and loaded Windows 7 Home premium. I partitioned off 100 GB for the OS and other applications with the hope of saving the rest for storage. I seem to have run into a 2TB limitation and not sure why. Admittedy this is my first experiance with raid and also with larger then 1TB drives. I know that one drive is the redundant drive so I should see about 3.9 TBs of unallocated space but I don't. I really want the Raid 5 to protect the long hours involved in processing 400+ BD's and DVD's for storage. Any ideas or work-arounds for this? Thanks,

Current owner of the last/best AmPro on the planet. The mighty 4600HD, and it's still running...better than Barco's, especially southern ones.
stefuel is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 Old 06-21-2013, 07:25 AM
AVS Special Member
 
Kelson's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Delaware - The First State (USA)
Posts: 9,925
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 169 Post(s)
Liked: 324
Hardware RAID generally requires drives of equal size to build the array. If you partition a portion of one drive for your OS, outside the array, you limit the size of your RAID because the other drives can be no larger than the smallest drive in the array. You should have a small separate drive, like an SSD, dedicated to your OS and apps that is not part of the RAID array. Win-7 does not have a 2TB limit but you are using a BIOS RAID function on an old computer which will be dated and so it is not surprising that it has the 2TB limit of MFT partitions.

There are several different approaches I can suggest, none of which use the dated BIOS RAID function of your Dell. The easiest, cheapest and most flexible would be a software RAID solution like FlexRaid to run under Win-7. You can put in 4 drives of any size, reserve a partition on the C: drive for the OS and apps and combine the rest into a RAID array with single or multi-disk redundancy. At a later time you can add additional HDD's via external enclosure and include them in the original array or create a second array.

If you prefer to use hardware RAID, you can buy an external 4 or 8-bay RAID enclosure that will attach to your Dell via eSATA or USB -- i.e. Mediasonic ProRAID 4 Bay Enclosure (HFR2-SU3S2) or the Mediasonic ProRAID 8 Bay Enclosure (H8R2-SU3S2). Or you can choose to buy a PCIe RAID card and non-RAID 4-bay or 8-bay enclosures (i.e. Mediasonic HF2-SU3S2 or H82-SU3S2). Hardware RAID solutions like these will require all drives be the same size and if you start with a 3 drive RAID 5 array and later want to add a fourth HDD, you will generally have to rebuild the array from scratch. The upfront cost of buying all the drives at once can be substantial and you have to put some thought into how much storage you will need for the future so you don't buy undersized drives.

- kelson h

The bitterness of poor quality lasts long after the sweetness of the low price is forgotten . . . life is too short to drink bad wine

Kelson is offline  
Reply Networking, Media Servers & Content Streaming

Tags
Dell Precision 390 Workstation Tower Intel 3 4ghz Pentium D Dual Core Cpu Processor 3gb Ddr2 Dual In

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off