How to add an external drive to Rogers 8642 HD DVR - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 12 Old 09-18-2011, 12:04 PM - Thread Starter
Member
 
Dave the Canuck's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Toronto, Canada
Posts: 123
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Boy am I frustrated. I have literally scoured the internet for a simple answer on this but all I keep coming across is 100 page threads on various forums that are filled with convoluted and conflicting answers. I was so frustrated I ended up doing a search on "how to cure cancer in three easy steps" so I'd at least get some results I'd understand.

Here's what I've got:
  • Rogers (Cisco) 8642 HD DVR
  • Western Digital Elements 1T external hard drive (new, still in box).
Here's all I want to know:
  • How do I hook the drive into the DVR without screwing it up?
Here's what I've found out so far:
  • Be sure to keep the DVR off when you plug the drive into it.
Here's the info I'm still missing:
  • Do I simply use the USB port to connect the two (the WD drive is USB 2.0)?
  • Is the drive I bought compatible?
  • Is there anything I'm missing about this?

During my search I've heard people go on about SATA drives and other stuff I do not understand (I'm not into this sort of thing at all). I've even come across picture of people taking apart their DVR to make this work for some reason. Maybe they're replacing the internal drive with a bigger one, I don't know.

I even tried to find a manual for the 8642 so I could see what it says about it, but I can't even find that, not even on Cisco's site.

What I'd love to find is simple, step by step instructions on how to do this. Like: Plug USB cable here, then plus the other end here. Now turn on your DVR and follow the formatting instructions.... that sort of thing.

Anyway, thanks for listening to me rant. If anyone has any really simple advice/instructions, I'd be forever in your debt. Thanks in advance.
Dave the Canuck is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old 09-18-2011, 07:48 PM
Newbie
 
snorlax14's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
The WD drive you have is not compatible with the Cisco box. You need a drive that uses an Esata interface not USB 2.0. The USB socket on the Cisco is for an non-existent keyboard or future devices not yet announced. The Esata connector on the back of the Cisco box is for an external drive. Check out digitalhome.ca for all kinds of info on external drives for Cisco boxes mainly in the Rogers subforum.
snorlax14 is offline  
post #3 of 12 Old 09-19-2011, 05:45 AM - Thread Starter
Member
 
Dave the Canuck's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Toronto, Canada
Posts: 123
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks very much for the info, snorlax14. The guy at the BestBuy Geek Squad desk said it would work. I should have known better.
Dave the Canuck is offline  
post #4 of 12 Old 09-20-2011, 04:47 AM
AVS Addicted Member
 
videobruce's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Buffalo NY
Posts: 14,865
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 33 Post(s)
Liked: 100
The term is eSATA. Small 'e' for external;
http://www.sata-io.org/technology/esata.asp

Abundant OTA television is what makes this country different from all others. Lets keep it this way.
The Internet is no place for streaming video.
videobruce is offline  
post #5 of 12 Old 09-20-2011, 04:56 AM - Thread Starter
Member
 
Dave the Canuck's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Toronto, Canada
Posts: 123
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by videobruce View Post

The term is eSATA. Small 'e' for external;
http://www.sata-io.org/technology/esata.asp

Thanks, I didn't know that.

So I took back the first drive and went to a real computer store and picked up the right one.

Here's what worked for me, based on others:
  • Unplugged the DVR
  • Plugged in and turned on the HD
  • Plugged in the DVR and turned it and the TV on.
  • A pop up screen informed me it was going to format the new drive, to which I clicked okay.
  • Within a couple of minutes it said the new drive was formatted successfully.
  • I then checked the amount of space I'd used on the DVR to see if the percentage had dropped (which I was expecting). It had. This pointed to the new drive space added.
So I finally managed to get it worked out, thank god. Thanks for your help guys.
Dave the Canuck is offline  
post #6 of 12 Old 09-20-2011, 05:09 AM
AVS Addicted Member
 
videobruce's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Buffalo NY
Posts: 14,865
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 33 Post(s)
Liked: 100
Can that external drive be used on another similar DVR? Are those rebranded Moto's?

Has CBLT got their PSIP/ID act together yet?

Abundant OTA television is what makes this country different from all others. Lets keep it this way.
The Internet is no place for streaming video.
videobruce is offline  
post #7 of 12 Old 09-20-2011, 05:39 AM - Thread Starter
Member
 
Dave the Canuck's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Toronto, Canada
Posts: 123
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by videobruce View Post

Can that external drive be used on another similar DVR? Are those rebranded Moto's?

Has CBLT got their PSIP/ID act together yet?

Huh!?

The insturctions I followed were to do with the SA 8300HD, so if you have that DVR then I suppose it would work. Anything else I wouldn't know.

As for your second questions, I have no idea what you said so I can't answer it.
Dave the Canuck is offline  
post #8 of 12 Old 09-20-2011, 05:53 AM
AVS Addicted Member
 
videobruce's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Buffalo NY
Posts: 14,865
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 33 Post(s)
Liked: 100
http://www.digitalhome.ca/forum/show...=144966&page=2

Abundant OTA television is what makes this country different from all others. Lets keep it this way.
The Internet is no place for streaming video.
videobruce is offline  
post #9 of 12 Old 09-26-2011, 10:27 AM
Member
 
soulja20's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 30
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
hey dave, once you formatted, did this basically erase all your previously recorded programs on your PVR? Soo... wouldnt your PVR percentage drop down all the way to 0%?
soulja20 is offline  
post #10 of 12 Old 01-31-2013, 06:01 PM
Member
 
pleh4help's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Near Montreal, Qc
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
I realize the last question was posted a while back, but others might sill end up here looking for answers (just as I did)

Having done it myself a while ago, I distinctly remember not losing any recordings that were already on the internal drive
The before & after figures for used drive % were fun to see drop from like 60% to 7%

Back then, it was a SA8300HD, which I still own today, but it now gets very little use
I have a newer Cisco 8642 & I am playing with the eSata ext drive idea...
They used to be very picky with drive make, model, size, specs back then, wondering if it's still the case

My setup:
TV: Samsung plasma 59" pn59d550, DVR: Cisco 8642HD, HTPC: Acer Aspire E1-570,
Peachtree audio DAC-iT, Logitech Harmony 650 remote, Logitech MediaBoard Pro Bluetooth k/b
Receiver: Harman Kardon HK 3490, Speakers: Mission m34i + Mission MS10 sub, Nexus 7 2nd gen
pleh4help is offline  
post #11 of 12 Old 01-09-2014, 10:46 AM
Newbie
 
Mark the Canuck's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10

Are you able to transfer previously recorded stuff from your PVR to the newly added external drive?

Mark the Canuck is offline  
post #12 of 12 Old 01-24-2014, 12:25 PM
Member
 
pleh4help's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Near Montreal, Qc
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
The box manages exclusively how content is distributed between internal and external drive.
It tries to "passively'' equalize % used of both drives.

In my case, I had 60% of internal drive used; all this contents stays there until I delete something.
All recordings I did after adding external drive went on the ext drive until that one reach about the same used %, then only it resumed recording to internal drive, trying to maintain both internal and external on the same used %

My setup:
TV: Samsung plasma 59" pn59d550, DVR: Cisco 8642HD, HTPC: Acer Aspire E1-570,
Peachtree audio DAC-iT, Logitech Harmony 650 remote, Logitech MediaBoard Pro Bluetooth k/b
Receiver: Harman Kardon HK 3490, Speakers: Mission m34i + Mission MS10 sub, Nexus 7 2nd gen
pleh4help is offline  
Reply HDTV Recorders

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off