OTA Channel Confusion - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Baselworld is only a few weeks away. Getting the latest news is easy, Click Here for info on how to join the Watchuseek.com newsletter list. Follow our team for updates featuring event coverage, new product unveilings, watch industry news & more!



Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 10 Old Today, 04:58 PM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 0
OTA Channel Confusion

We decided to cut the cord and ditch cable. I went and purchased an antenna, but my Samsung UN55D8000 seems to be confusing two of the OTA channels.

Here is what is happening...

WJKT comes in on channel 16-1 on the TV. This is the local FOX station. The channel I'm having trouble with is 39-1 which is WNBJ the local NBC affiliate. When I auto program 39-1 is not picked up. The interesting thing is that when I try to manually enter 39-1 with my remote, it redirects to 16-1. What is going on here? I have a feeling that it has to do with the real vs virtual channels of these stations being flip flopped, but I don't know anything about how that works.

Here is a link to rabbitears.info for my area.

rabbitears.info/market.php?request=station_search&callsign=68519

I appreciate any ideas about what is happening or how I may be able to fix it.
Matt Snyder is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old Today, 07:08 PM
AVS Special Member
 
unclehonkey's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,175
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 202 Post(s)
Liked: 36
Well since we dont know exactly where you are its hard to give good advice. There is a sticky at the top of the forum with some info
Mandatory read *** before *** posting

But for starters, yes it is right. NBC is on RF16 maps to 39 and FOX is on RF39 maps to 16. But NBC is low powered (whereas PBS, ABC and FOX are full power) so again since we did not get as much info as we needed to help (not to be a dink but dont care what TV you have...need to know what antenna you have. Is it indoor or outdoor...how high up...etc).

As is noted in the link above it mentions to post in the section where you are located. SInce there isnt a Jackson, TN specific forum I dont know how DrDon (staff) will do this. I've posted any Jackson things in the Memphis thread (as there are people who get both Memphis and Jackson they usually help). Here is the direct link to the Memphis thread
Memphis, TN - HDTV

But first we need a tvfool and what type of antenna you are using
unclehonkey is online now  
post #3 of 10 Old Today, 07:23 PM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 0
Sorry about that... here is my tvfool link.

tvfool.com/?option=com_wrapper&Itemid=29&q=id%3de2cb819c2639a 3
Matt Snyder is online now  
post #4 of 10 Old Today, 07:29 PM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 0
Also, I have a Mohu 30 antenna mounted in my attic.

store.gomohu.com/leaf-30-indoor-hdtv-antenna.html
Matt Snyder is online now  
post #5 of 10 Old Today, 07:32 PM
AVS Special Member
 
unclehonkey's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,175
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 202 Post(s)
Liked: 36
here is the quick link for other members to see
http://tvfool.com/?option=com_wrappe...e2cb819c2639a3

you're pretty close to the towers so really any antenna should work. What type of antenna are you using?

You mentioning when you typed in 39-1 it went to 16 is going to make it harder as I assume typing in 16-1 also puts it on FOX 16?
unclehonkey is online now  
post #6 of 10 Old Today, 07:35 PM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 0
Yes, 16-1 is FOX but 39-1 goes there too... but 39-1 is not in the lineup when browsing channels or when auto programming. Signal strength should definitely not be the issue.

Mohu 30 antenna mounted in the attic.
Matt Snyder is online now  
post #7 of 10 Old Today, 07:35 PM
AVS Special Member
 
unclehonkey's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,175
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 202 Post(s)
Liked: 36
I would suggest maybe trying and move the antenna and rescan to see if 39 (NBC) comes in. Being 7 miles away and not getting it is unusual. But its 1edge which means the signal bounces off 1 thing before it gets to you. I learned with 1 and 2edge you have to fiddle with the antenna. I use to have my antenna as high up on the pole as I could. Then we got a low powered station (I'm in Minneapolis, MN) that for me is 1edge. Couldn't get it. Lowered the antenna 12-13 inches on the mast and now have a great signal.
unclehonkey is online now  
post #8 of 10 Old Today, 07:36 PM
AVS Special Member
 
unclehonkey's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,175
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 202 Post(s)
Liked: 36
Stupid question but do you get 27 (WYJJ?)
unclehonkey is online now  
post #9 of 10 Old Today, 07:39 PM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 0
Quote:
Originally Posted by unclehonkey View Post
Stupid question but do you get 27 (WYJJ?)
No
Matt Snyder is online now  
post #10 of 10 Old Today, 07:44 PM
AVS Special Member
 
unclehonkey's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,175
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 202 Post(s)
Liked: 36
Hmm that's only 4 miles from you. I would try and move the antenna to another spot and see if that helps
unclehonkey is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply Local HDTV Info and Reception

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off