Washington, DC / Baltimore, MD - HDTV - Page 105 - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Baselworld is only a few weeks away. Getting the latest news is easy, Click Here for info on how to join the Watchuseek.com newsletter list. Follow our team for updates featuring event coverage, new product unveilings, watch industry news & more!


Forum Jump: 
 23Likes
Reply
 
Thread Tools
post #3121 of 14107 Old 09-23-2007, 06:10 PM
AVS Special Member
 
mikemikeb's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: DC Area
Posts: 1,906
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by markbulla View Post

Little known fact: WNUV 54 is the highest power commercial station in the state of MD (5 million watts ERP). Actually, that's the highest FCC licensed power available in the US.

There is one other station in MD that is also putting out 5 million watts. Anyone want to guess what it is?

WMPT Annapolis?

hokiefan, you may need both a new balun and cabling...
mikemikeb is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #3122 of 14107 Old 09-23-2007, 06:25 PM
AVS Special Member
 
Marcus Carr's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Baltimore City
Posts: 8,119
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18 Post(s)
Liked: 44
Before the Simpsons tonight WBFF said to "watch The Simpsons in HD on Comcast channel 213".

YOU ARE READING AVS FORUM

Marcus Carr is offline  
post #3123 of 14107 Old 09-23-2007, 06:52 PM
AVS Special Member
 
afiggatt's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Sterling, VA
Posts: 4,300
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by hokiefan View Post

Yea I was kind of surprised at the difference in signal level between channels on the spec-a. I played with changing the direction of the antenna (Az, elevation) but it appears to be in the optimal direction. The only thing I can think of is the large tree that is directly inbetween the antenna and the DC towers. Also there is a BGE residential service power line (single wire that runs pole to pole to a transformer) at about the same level as my antenna, between the antenna and DC towers, any chance that is blocking signal?

The power line could be a problem if it is a major line close to the antenna. But you have the Radio Shack U-75R which I have tried. I have found it to be a very touchy antenna for the right aim, even for highly directional antenna. I compared it to the Channel Master 4221 4 Bay bowtie and the CM 4221 won handily for picking up stations both in DC and Baltimore even with the U-75R aimed at either city. The U-75R has the advantage of being lightweight and easy to set up, but I would recommend the CM 4221 or CM 4228 over it any day.

One thing you could try with your U-75R is tilt the aim upwards a bit if it is level.
afiggatt is offline  
post #3124 of 14107 Old 09-23-2007, 07:50 PM
Member
 
HDDAVID's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Columbia, MD
Posts: 109
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 22 Post(s)
Liked: 15
I'm watching WJZ DT on D* in SD instead of HD tonight.Anyone else with the same issue?
BTW I called WJZ and they said because the football game ran late CBS does not send out a HD signal. Does this sound right?
HDDAVID is offline  
post #3125 of 14107 Old 09-23-2007, 08:14 PM
Member
 
HokieNav's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Odenton, MD
Posts: 28
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by afiggatt View Post

The power line could be a problem if it is a major line close to the antenna. But you have the Radio Shack U-75R which I have tried. I have found it to be a very touchy antenna for the right aim, even for highly directional antenna. I compared it to the Channel Master 4221 4 Bay bowtie and the CM 4221 won handily for picking up stations both in DC and Baltimore even with the U-75R aimed at either city. The U-75R has the advantage of being lightweight and easy to set up, but I would recommend the CM 4221 or CM 4228 over it any day.

One thing you could try with your U-75R is tilt the aim upwards a bit if it is level.

Hokiefan, I've got a 4221 sitting on the floor here in Odenton that you're welcome to borrow if you want to try a quick antenna swap to test this theory before spending money/fooling with cable issues. Drop me a PM if you're interested, us Hokies gotta stick together!
HokieNav is offline  
post #3126 of 14107 Old 09-24-2007, 05:47 AM
Advanced Member
 
Knicks_Fan's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Arlington, VA
Posts: 768
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 11
Quote:


BTW I called WJZ and they said because the football game ran late CBS does not send out a HD signal. Does this sound right?

Rethink:
How many prime-time network feeds was CBS sending yesterday causing this statement to be made? CBS did not even have the doubleheader this week. There were three regional games on at 4pm (Cle-Oak- the lone 4pm SD game, Jax-Den, Cin-Sea) one of which WJZ carried because the Ravens were on WBFF/WTTG at 1pm, another SD game, and a CBS game usually cannot be shown against it in Baltimore.

Perhaps next year, when the NFL's mandate about HD kicks in, this will no longer be the case and the infrastructure will be there.
Knicks_Fan is offline  
post #3127 of 14107 Old 09-24-2007, 06:39 AM
AVS Special Member
 
CycloneGT's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Boyds, Maryland Useful Posts: 15
Posts: 6,501
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 29 Post(s)
Liked: 22
Quote:
Originally Posted by markbulla View Post

Little known fact: WNUV 54 is the highest power commercial station in the state of MD (5 million watts ERP). Actually, that's the highest FCC licensed power available in the US.

There is one other station in MD that is also putting out 5 million watts. Anyone want to guess what it is?

Let me guess? WBFF?

Going to sign up for Dish Network? PM me for a ClubDish referral number that will give you a $50 credit on your first bill.
CycloneGT is offline  
post #3128 of 14107 Old 09-24-2007, 07:36 AM
Member
 
DRal's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by DVDO+WESTY=1080p View Post

had same problem, buy a motorola signal booster from circuit city I live in manassas and I can pick up all the DC HD's

Well I picked up a new indoor antenna, reception was no better no worse. I spent a great amount of time moving that antenna around, change the direction I am aiming it etc....

So i ordered the motorola signal booster, hopefully that will solve the problem.
DRal is offline  
post #3129 of 14107 Old 09-24-2007, 08:28 AM
Advanced Member
 
machpost's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Washington, D.C.
Posts: 782
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Michigan State at Notre Dame on Saturday, on WRC-DT looked horrible. Has anyone else noticed this? NBC seems to do the worst job of covering football in HD. Or was it the aforementioned widescreen SD?
machpost is offline  
post #3130 of 14107 Old 09-24-2007, 08:32 AM
AVS Special Member
 
CycloneGT's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Boyds, Maryland Useful Posts: 15
Posts: 6,501
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 29 Post(s)
Liked: 22
NBC games have been panned for years. They just don't get it.

So its not your set, its them

Going to sign up for Dish Network? PM me for a ClubDish referral number that will give you a $50 credit on your first bill.
CycloneGT is offline  
post #3131 of 14107 Old 09-24-2007, 09:21 AM
Advanced Member
 
markbulla's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Laurel, MD (PG County - The REAL Laurel!)
Posts: 541
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by mikemikeb View Post

WMPT Annapolis?

hokiefan, you may need both a new balun and cabling...

Quote:
Originally Posted by CycloneGT View Post

Let me guess? WBFF?

It is WMPT in Annapolis. And since they are at a lower frequency than me, their 5 million watts goes further than my 5 million watts...

Then again, my antenna is 153 meters (about 502 feet) higher than theirs, above sea level.

Mark
markbulla is offline  
post #3132 of 14107 Old 09-24-2007, 09:25 AM
Advanced Member
 
markbulla's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Laurel, MD (PG County - The REAL Laurel!)
Posts: 541
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Knicks_Fan View Post

Rethink:
How many prime-time network feeds was CBS sending yesterday causing this statement to be made? CBS did not even have the doubleheader this week. There were three regional games on at 4pm (Cle-Oak- the lone 4pm SD game, Jax-Den, Cin-Sea) one of which WJZ carried because the Ravens were on WBFF/WTTG at 1pm, another SD game, and a CBS game usually cannot be shown against it in Baltimore.

Perhaps next year, when the NFL's mandate about HD kicks in, this will no longer be the case and the infrastructure will be there.

That's the reason that they didn't have HD then - CBS was doing their regular HD programming at the regular time, but WJZ had to time-shift the programming due to the second football game, and apparently, they, like us, have no way to time-shift HD programming... (currently...)

Mark
markbulla is offline  
post #3133 of 14107 Old 09-24-2007, 09:26 AM
Senior Member
 
JK77's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Unity Township, PA
Posts: 484
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Marcus Carr View Post

Before the Simpsons tonight WBFF said to "watch The Simpsons in HD on Comcast channel 213".

My Sinclair Fox station does the same thing, and even runs "WANT TO SEE FOX 53 in HDTV? CALL 1-800-COMCAST!" in the news ticker during their 10 PM news. Everytime I see that I think, "That's funny, I'm watching it now without them."

The My Network station, which is the other half of the Sinclair twinstick operation, shows their Comcast slot during promos.
JK77 is offline  
post #3134 of 14107 Old 09-24-2007, 09:26 AM
Senior Member
 
JK77's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Unity Township, PA
Posts: 484
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by markbulla View Post

Even if your signals are a bit higher on the roof, the fact is that something is blocking or interfering with the DC stations. You can tell this because three of the Baltimore stations, 38, 40, and 46 are on the order of 10 dB higher than the DC stations. Reorienting the antenna might help, but you might have to move it...

BTW, it's nice to see that the highest signal level you are getting is from my station - WNUV channel 54!

I was in Columbia this past weekend visiting a friend, and decided to bring my WinTV HVR-950 to see what I could pick up. Not only could I pick up yours, but all of the Baltimore DTVs with the little antenna Hauppauge provides with some problems with WUTB.
JK77 is offline  
post #3135 of 14107 Old 09-24-2007, 10:19 AM
Member
 
MD_HT1's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Baltimore, MD
Posts: 77
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Anyone having problems getting WJZ working through a windows media center?

I have perfect signal and it suddenly stopped working a few weeks ago.

I can see it with other HD tuners, but not through Windows MCE.

Can anyone else confirm this?

Thanks.

Knowledge is the best democratizer.
MD_HT1 is offline  
post #3136 of 14107 Old 09-24-2007, 10:27 AM
AVS Special Member
 
CycloneGT's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Boyds, Maryland Useful Posts: 15
Posts: 6,501
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 29 Post(s)
Liked: 22
Quote:
Originally Posted by JK77 View Post

Not only could I pick up yours, but all of the Baltimore DTVs with the little antenna Hauppauge provides with some problems with WUTB.

I was able to pick up WUTB-DT here in Germantown last week, it was weak though (both in signal strength and content)

Going to sign up for Dish Network? PM me for a ClubDish referral number that will give you a $50 credit on your first bill.
CycloneGT is offline  
post #3137 of 14107 Old 09-24-2007, 01:20 PM
AVS Special Member
 
afiggatt's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Sterling, VA
Posts: 4,300
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Warning for Verizon Fios subscribers: Guide data messed up today for NBC HD in Washington Metro area

Heads up for any Washington Metro region Verizon Fios subscribers planning to record Heroes or the two new NBC shows in HD tonight on the Fios 6416 DVR. The guide data for for WRC-DT NBC 4 on channel 807 is off by a half-hour. It has the series premiere of Chuck starting at 8:30 PM ET, season premiere of Heroes at 9:30 PM, Journeyman at 10:30 PM. The guide in fact is off by 1/2 hour for channel 807 for the entire day. This 1/2 hour error is for 807 only as far as I can tell as the times for HD ABC, CBS, Fox and SD channel for WRC on channel 4 are correct. The guide for 807 goes back to the correct time after midnight for Conan at 12:30 AM ET and is correct for tomorrow. Looks like people will need to set manual recording times for the 6416 if they want the full hour of Heroes tonight. I like the picture quality and net speed for Fios, but yet another screwup in the guide data, this one for a major network on the day the new fall season really starts up.
afiggatt is offline  
post #3138 of 14107 Old 09-24-2007, 01:39 PM
AVS Special Member
 
Grayson73's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Potomac, MD
Posts: 1,099
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 17
Do any of you use indoor antennas? If so, which one?

I live in Potomac, MD and want to try a few.
Grayson73 is offline  
post #3139 of 14107 Old 09-24-2007, 01:43 PM
Advanced Member
 
markbulla's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Laurel, MD (PG County - The REAL Laurel!)
Posts: 541
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by JK77 View Post

I was in Columbia this past weekend visiting a friend, and decided to bring my WinTV HVR-950 to see what I could pick up. Not only could I pick up yours, but all of the Baltimore DTVs with the little antenna Hauppauge provides with some problems with WUTB.

WUTB-DT and WUTB-TV both come off of the WNUV tower in Catonsville. It's off of Rt. 40, just on the other side of the Patapsco River from Howard County, so it's not really surprising that you cam pick it up in Columbia. It is kinda surprising that it was picked up in Germantown, though. WUTB doesn't yet have their full power transmitter in.

Mark
markbulla is offline  
post #3140 of 14107 Old 09-24-2007, 02:15 PM
Advanced Member
 
4HiMarks's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Laurel, MD
Posts: 586
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 13
I made some changes in my basement and moved my HT into a different room with all new cable runs. The new location is a bit further from my "distribution center" where everything comes into the house. I have not moved the controller unit for the OT antenna rotor yet, though. I have a couple of questions first:

1) The original run isn't long enough to reach the new location. Am I right in assuming a splice isn't going to be a problem?

2) What gauge of cable is needed? The existing piece looks pretty thin. There seems to be 4 strands, but two of them go into the same connection on the back of the unit. Do I need all four (I don't know how they are connected at the antenna end on the roof).

3) Can I use four-wire phone cable? Or, even better, I have a run of cat 5 already going to the area behind the TV. I just hooked it up to the ethernet port on my Dish VIP-622, and it works fine. Ethernet only uses 4 of the 8 wires in a cat 5 cable. Can I just splice into the other 4 without degrading my ethernet (622 use only for that cable) or the controller box signals?

-Chris
4HiMarks is offline  
post #3141 of 14107 Old 09-24-2007, 02:27 PM
AVS Special Member
 
CycloneGT's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Boyds, Maryland Useful Posts: 15
Posts: 6,501
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 29 Post(s)
Liked: 22
I think that #3 is a big no no. I don't think that twisted pair is going to like the contoller signals on neigboring pairs. But hey, it only lasts during the rotation right? hehe.

I used some "alarm" wire which my builders had run up to the attic when my house was being built. It wasn't much more than phone line with a solid core (not that thin braided stuff). I think, mine uses 3 wires, but if you only have two currently connected and it works, I can't see why it would stop if you continued to use the same two.

Going to sign up for Dish Network? PM me for a ClubDish referral number that will give you a $50 credit on your first bill.
CycloneGT is offline  
post #3142 of 14107 Old 09-24-2007, 03:24 PM
Advanced Member
 
4HiMarks's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Laurel, MD
Posts: 586
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 13
I think you misunderstood me. All four wires are in use, but two of them are twisted together and connected to the same jack so there are only three distinct "signals".

-Chris
4HiMarks is offline  
post #3143 of 14107 Old 09-24-2007, 03:44 PM
Senior Member
 
JK77's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Unity Township, PA
Posts: 484
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by markbulla View Post

WUTB-DT and WUTB-TV both come off of the WNUV tower in Catonsville. It's off of Rt. 40, just on the other side of the Patapsco River from Howard County, so it's not really surprising that you cam pick it up in Columbia. It is kinda surprising that it was picked up in Germantown, though. WUTB doesn't yet have their full power transmitter in.

I was surprised that the little 4.5" high antenna that comes with the WinTV stick could pick up anything. At home, it doesn't receive anything but I am atleast 30-40 miles from any transmitter and the terrain varies more. After the dropped frames on 24, I checked the FCC database and saw the low power level.
JK77 is offline  
post #3144 of 14107 Old 09-24-2007, 05:03 PM
Member
 
i5hawn's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
du dun duuuuuuuuuuuuun

avsforum to the rescue again
i5hawn is offline  
post #3145 of 14107 Old 09-24-2007, 05:08 PM
Advanced Member
 
fmsjr's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Arnold MD
Posts: 518
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by afiggatt View Post

Warning for Verizon Fios subscribers: Guide data messed up today for NBC HD in Washington Metro area

I called the FSC at 7:40 (before checking here), amazingly got through to a live body quickly but they knew nothing about this and they proceeded to reset all of the boxes. Of course that didn't help (and the channels barely came back in time for the new shows at 8.) They put me on hold for about 10 minutes and then... dialtone!

Let's hope this doesn't happen too often (if ever again)... much less during season premieres.
fmsjr is offline  
post #3146 of 14107 Old 09-24-2007, 05:30 PM
Newbie
 
jcole66's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Arlington VA
Posts: 13
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'm in the Arlington area with Comcast and using a SciAtl 8300HD box and noticed that the audio drop outs have started back up again either viewing live HD channels or recorded channels.

This was a big problem last spring but seemed to clear itself up over the summer.

FOX is the worst tonight and my recording of Family Guy last night is darn near impossible to watch. I seem to notice it on all the network channels but HBO/Showtime seem to be ok for me. And I cant recall having problems with them ever in the past.

Anyone else ? or is it just me. Comcast always just wants to "replace the box" but honestly I dont think it's the box thats the problem.

I'm about THIS close to going out and getting my TivoHD that I've wanted but I"m not sure if it will resolve this issue if it's a signal strength problem.

Ideas?
jcole66 is offline  
post #3147 of 14107 Old 09-24-2007, 05:41 PM
Member
 
maestro73's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Alexandria, VA
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
This is happening to me as well. It has been for a few days now. I'm using the same box w/ Comcast Alexandria. Incidentally, I tried my OTA channels and I seem to be getting similar break ups, although less often. Very strange and very annoying. So maybe it's not Comcast?
maestro73 is offline  
post #3148 of 14107 Old 09-24-2007, 06:24 PM
Member
 
maestro73's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Alexandria, VA
Posts: 158
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Audio drop outs seem to have stopped, but ESPN-HD and CSN-HD were out for a while. So I guess it was Comcast. Both are back on but ESPN-HD is still a little flakey.
maestro73 is offline  
post #3149 of 14107 Old 09-24-2007, 06:30 PM
Member
 
mark_1581's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Alexandria, VA
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I've had audio drop outs on all my HD channels from Comcast Alexandria (SA8300HD) for the past couple days as well. It's really starting to get annoying.

I wish Verizon and the city would reach an agreement, Comcast just keeps getting worse.
mark_1581 is offline  
post #3150 of 14107 Old 09-24-2007, 06:37 PM
Newbie
 
jcole66's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Arlington VA
Posts: 13
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Yes it seems to be better for me now as well. It's odd how this happens.

My 8pm recording of Prison Break is impossible to watch. I have K-Ville on now and it's been fine for the past 10 minutes.

I'm hoping Heroes doesn't suffer the audio drop outs!

I wonder if anyone who isnt using the SA8300HD has this issue? I've been using the same 8300 for 2.5 years now and it really just became an this past spring. And typically is always the worst on FOX.

Crossing my fingers it was an isolated incident!
jcole66 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply Local HDTV Info and Reception

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off