First post and I have a problem: Mits WD57831 - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 8 Old 05-06-2009, 08:18 PM - Thread Starter
Newbie
 
Willsellout's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Coos Bay, OR
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hello everyone this is my first post and sorry for it to be one asking for help
My name is Dan and me and the wife plunked down some serious coin for our Mitsubishi WD57831 about a year and a half ago. We initially bought a previous Mitsubishi TV but the fan noise was unbearable so we took it back to the dealer and shelled out a few more bills and god the Diamond line version from 2007.

Within 3 months a lamp went out. Tech came out and replaced the bulb and heat sensors. 6 months later tv goes out again and we get a new bulb. 6 months later TV starts going out again randomly at ever decreasing intervals.

I'm sitting here tonight and it has begun shutting itself off about every half hour. I know we are at the end here.

I called the dealer when it started happening and found that we are out of our warranty but they think something is wrong so we get file a claim with Mitsubishi. The tech calls me a month ago and tells me to get the trouble code when the TV shuts off. I oblige and I get a code "34", which he tells me is either a bulb or the light engine. The dealer calls a couple days later and tells me they are trying to get a new light engine but Mitsubishi isn't making it easy.

I get a call from the dealer a couple weeks ago who tells me that Mitsubishi thinks it's the ballast and they are sending a replacement. I continue to wait for them to send the part while my TV is getting increasingly unreliable (now that's a statement; a TV that was never reliable is now even less so).

Basically the point of the story is, does anyone know what the "34" trouble code is? Is it what they told me? Has anyone had any similar problems that they fixed? I did a search but couldn't find anything similar.

We are actually going to buy a new LCD or Plasma tv either way. I don't like unreliable products so I'm going to fix it (hopefully) and then take a huge hit and sell it.

Any advice or insight would be great.

Thanks!

Dan
Willsellout is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 05-07-2009, 08:07 AM
AVS Special Member
 
hammerdwn's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Northern California
Posts: 4,737
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 87 Post(s)
Liked: 40
34 = Lamp Error, which can be lamp or ballast or light engine. It will have to fail with a tech present to get the correct diagnosis. If the tech cant see the problem happen, the best they can do is start with the lamp and ballast. BTW, it is not unusual for the lamp to fail often on this model. The first generation of lamp(s) had a filter screen that had very fine mesh which gets clogged with dust and causes high failure rate. So if lamp is repeatedly replaced with "old" style, it will continue to fail. There are also user menu settings that can shorten the lamp life- Quick restart power mode is a killer, it needs to be set to low power.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
hammerdwn is online now  
post #3 of 8 Old 05-07-2009, 04:07 PM - Thread Starter
Newbie
 
Willsellout's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Coos Bay, OR
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
So are there new lamps that are out that don't fail as often? Something that lasts more than 6 months? Or is it simply a case of "the lamps that fit this tv are old style and fail often"? I'll have to change the power up mode as well, its been on quick start since we bought it. This is the most high maintenance TV i've ever owned. What a pain.
Willsellout is offline  
post #4 of 8 Old 05-07-2009, 04:57 PM - Thread Starter
Newbie
 
Willsellout's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Coos Bay, OR
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Also, would the way it is shutting off give a clue to whats going on? Basically we never get any warnings, it just shuts off and the red light comes on. Our first lamp experience, the TV posted a warning saying the TV was going to shut off. These recent episodes the TV is just shutting off. On one night last weekend the TV's fan started revving up every few seconds as if it were trying to cool off something and then it would shut off. Last night it simply just shut off without warning twice.

Any ideas?
Willsellout is offline  
post #5 of 8 Old 05-08-2009, 07:36 AM
AVS Special Member
 
hammerdwn's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Location: Northern California
Posts: 4,737
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 87 Post(s)
Liked: 40
The new lamps have a larger screen so they are supposed to last longer. You could pull your lamp and check if it has the new filter screen. In your case quick restart is probably a big reason for early failure. The "airflow blocked tv will shut down" message is just a thermal sensor failure (the tv is not actually overheating, the bad thermal is tricking it), sounds like that was repaired.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
hammerdwn is online now  
post #6 of 8 Old 05-08-2009, 09:22 AM - Thread Starter
Newbie
 
Willsellout's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Coos Bay, OR
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
OK, I changed the power up option and hopefully the ballast will correct the shutoff. I'll probably order a new lamp as well just to be safe. Actually I'll try and get Mits to give me one. They've been pretty good thus far. Thanks for the replies!
Willsellout is offline  
post #7 of 8 Old 05-08-2009, 04:14 PM - Thread Starter
Newbie
 
Willsellout's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Coos Bay, OR
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Well I just spoke to Mitsubishi because the parts are taking so long. They seem to have cleared up the confusion and it should ship out Monday. They are also convinced that my current lamp is one of the old style and are shipping me a new one next week, free of charge. The TV is out of warranty so I'm really happy...I didn't expect this kind of service from them.
Willsellout is offline  
post #8 of 8 Old 11-13-2012, 09:38 AM
Newbie
 
Soundby's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I've a 2007 WD-57831 and my problem seems to be a bit unique. It was working fine then the next day I turned it on and the BRIGHTNESS had decreased around 40-50%. I put a new lamp in it, but the problem was the same. All the adjustments seem to work and the picture seems to be ok, it just won't increase the brightness back to standard levels.

Could this problem be related to the Ballast and/or the Optical Engine?
Soundby is offline  
Reply Rear Projection Units

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off