Unusual Toshiba Bulb issue... - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 3 Old 03-12-2012, 04:54 PM - Thread Starter
Newbie
 
DeepBlueSC's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hey everyone! Total nubee here. Anyway, after scouring these & other forums, I seem to have a different issue/problem/cause than what I've found so far:

Toshiba 72HX196 (Cinema Series). Purchased new in mid 2006. Has worked flawlessly for years. About 2 months ago the original bulb popped. Was late at night & we were watching when it exploded. Anyway, in expectation of this day, I had purchased a replacement bulb which I believe is a factory unit, but unsure. Bulb was left in box & put away until needed. Next day I followed instructions & replaced bulb.

Here's the issue: Ever since the bulb went out/was replaced the unit will randomly fail to light. Audio works fine, but no picture & bulb out LED flashes. Unit will go through its relight sequence, usually to no avail. I can cycle the unit off & on with limited success. In other words, sometimes it will come on & work fine, other times I have to unplug it & replug it to get it to work. Have noticed problem is becoming more prevalent lately. At first it was a rarity, but now it will not light more often than it will & after powering it off-n-on a few dozen times I usually have to pull the plug to get it to come on.

Any ideas/advice as to what is wrong here?? I'm considering finding another bulb to replace the original with, but am leery of pouring too much money into that hole before I start it on fire...

Thanks in advance for any help!
DeepBlueSC is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 03-24-2012, 05:48 AM
AVS Addicted Member
 
videobruce's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Buffalo NY
Posts: 15,406
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 300 Post(s)
Liked: 161
1. It's a lamp.
2. Sounds like the ballast.

.
.
Abundant OTA television is what makes this country different from all others. Lets keep it this way. If you like Wi-Fi so much, OTA fits right in. After all, it is wireless.
videobruce is offline  
post #3 of 3 Old 03-24-2012, 09:00 PM
AVS Special Member
 
aydu's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Central Illinois
Posts: 3,756
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 52 Post(s)
Liked: 61
I have a different model Toshiba but mine has the same problem if I use anything other than an official Toshiba brand bulb/lamp.

I've tried compatible lamps and they all develop problems igniting, which is the problem you are having. Once lit, they work fine.

I buy my replacement lamps directly from Toshiba. They are more expensive, but they do come with a 6 month warranty. I buy them with a credit card that doubles the manufacturer's warranty, which gives me a year's coverage.

It is hard to tell with on-line vendors whether they are selling an official Toshiba product (if so, it will come in a Toshiba box with the Toshiba name plainly evident. It will also contain a Toshiba warranty card inside the box.

Even if you buy a Toshiba product from an on-line vendor, there is no guarantee that it is the latest version of the lamp. Toshiba has had problems with premature failure of their lamps, and had supposedly made improvements to them.

To me, the lamp issue comes down to the age old comparison of price vs value. Other lamps may be less expensive, but the ignition problems they present make them a poor value to me.
aydu is online now  
Reply Rear Projection Units

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off