HLPXX63W Owners Thread/Problems/Tweaks/Service Menu/Discretes etc. - Page 4 - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #91 of 1116 Old 12-20-2004, 05:56 PM
Senior Member
 
gimphboi's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 310
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally posted by htwaits
You might also have him contact SethS who consults with Samsung and has done several HLPxx63 sets with good results.

Do you have his email address?

Thanks,

-Tony
gimphboi is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #92 of 1116 Old 12-20-2004, 06:01 PM
Senior Member
 
gimphboi's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 310
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally posted by gimphboi
Do you have his email address?

Thanks,

-Tony

Never mind, I looked him up in the member profile.

-Tony
gimphboi is offline  
post #93 of 1116 Old 12-20-2004, 06:05 PM
AVS Club Gold
 
htwaits's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Palo Alto, CA
Posts: 24,828
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 107 Post(s)
Liked: 472
Quote:
Originally posted by gimphboi
Do you have his email address?

I just sent it to you in a PM.
htwaits is offline  
post #94 of 1116 Old 12-20-2004, 06:48 PM
Advanced Member
 
andersa's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 547
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Anyway to buy a PDF of it or something?

I doubt it. Hard copy is $29.95 with S/H.

/Anders
andersa is offline  
post #95 of 1116 Old 12-20-2004, 10:15 PM
Member
 
bent98's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: NY
Posts: 130
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I went to my local store and requested a different TV. I have since ordered a SONY KDF-55XS955. I hope Im making the right choice. I just couldnt get rid of green in greyscale on 2 tvs. Samsung support sucked. Oh well. Lets see what happends.
bent98 is offline  
post #96 of 1116 Old 12-21-2004, 07:31 AM
Senior Member
 
gimphboi's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 310
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Now I'm curious...

I was reading on the old HLM/HLN tweaks thread and there was some confusion as to what a AutoColor Reset does. Does anyone know what it does on the HLP models?

Thanks,

-Tony
gimphboi is offline  
post #97 of 1116 Old 12-21-2004, 07:53 AM
Member
 
Vertigo's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Arizona
Posts: 191
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally posted by Cheezmo
I would try seeing if MATR_CBG and MATR_CRG can be used to get the green color decoding balanced (NOT for any grayscale issues). I would use the "Gamma On" parameter to isolate green instead of using a filter.

I did this and man all my colors are right on now. Thanks Cheezmo. What I did in order to make this work perfectly was tricky. I isolated each color using Gamma On setting, quit SM and when to Cinema mode to see how each color looked until it looked perfect. I ended up with the following settings:

Contrast: 90
Brightness: 40
Color: 50
Sharpness: 0

My only complaint now is black level of course and getting an ISF professional to calibrate gray scale. It's looking great though. Be careful on setting 7 on Gamma On as Cheezmo indicated. I believe setting 3 isolates blue, 4 is green and 6 is red.
Vertigo is offline  
post #98 of 1116 Old 12-21-2004, 08:44 AM
Senior Member
 
gimphboi's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 310
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I spoke with the ISF technician this morning and he says he has been in contact with Sencore regarding the issues. He mentioned the possibility of using some sort of Sencore auto calibration software/unit. I'm not sure which. The HLP5063 doesn't have a RS-232 port on it, but I did notice a "SERVICE" jack on the back. Has anyone else heard of calibrators using this or the Sencore product he mentioned? He is still waiting for Sencore to finalize the information that he needs.

Thanks,

-Tony
gimphboi is offline  
post #99 of 1116 Old 12-21-2004, 02:48 PM
AVS Special Member
 
Cheezmo's Avatar
 
Join Date: May 1999
Location: Plano, TX
Posts: 1,666
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
He is probably talking about the C3 interface that some Pioneers have. Sencore and Milori (and possibly one or two others) have software that can interface to those Pioneers, but I'm not aware of anything eminent for Samsung DLP RPTVs, especially those that are already on the market.

Steve Martin
former ISF Calibrator
If you can see my pixels, you are sitting too close.
Cheezmo is offline  
post #100 of 1116 Old 12-22-2004, 07:09 AM
Senior Member
 
gimphboi's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 310
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:


Originally posted by Cheezmo
He is probably talking about the C3 interface that some Pioneers have. Sencore and Milori (and possibly one or two others) have software that can interface to those Pioneers, but I'm not aware of anything eminent for Samsung DLP RPTVs, especially those that are already on the market.

Thanks for the info, I kind of figured that. He should be hearing back from Sencore today so perhaps I will have some new info to share.

BTW, are you familiar with what AutoColor Reset does on the Samsung HLP's?

Thanks,

-Tony
gimphboi is offline  
post #101 of 1116 Old 12-22-2004, 08:48 AM
Member
 
Ball's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:


Originally posted by gimphboi
Does someone have a spreadsheet with the 1014 default values? I found one for the 1011 and another firmware, but not the 1014.

gimphboi - Do you still have the spreadsheet for 1011? I've been trying to find one for a while now...
Ball is offline  
post #102 of 1116 Old 12-22-2004, 09:03 AM
Senior Member
 
gimphboi's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 310
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:


Originally posted by Ball
gimphboi - Do you still have the spreadsheet for 1011? I've been trying to find one for a while now...

As it turns out, I was incorrect, it contains 1013 and 1028.

Sorry,

-Tony
gimphboi is offline  
post #103 of 1116 Old 12-22-2004, 10:44 AM
Member
 
Ball's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:


Originally posted by gimphboi
As it turns out, I was incorrect, it contains 1013 and 1028.

Sorry,

-Tony


No problem, thanks!
Ball is offline  
post #104 of 1116 Old 12-23-2004, 04:03 PM
Member
 
bent98's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: NY
Posts: 130
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I posted b4 that im getting rid of samsung and getting a sony kdf-55xs955. The samsung guys called my back and said its a simple fix for the green problem. Something about a jumper needs to be switch. There is a incompatablity on one of the boards. They were supposed to come today. They never showed up. As soon as I get info I will post if and what the fix was!
bent98 is offline  
post #105 of 1116 Old 12-24-2004, 10:27 PM
AVS Special Member
 
wingnut4772's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,470
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 29
I bought the HLP5663 with the 1035 firmware and the picture was a horrible green with some purple to boot. Two light engines and a didital board later I am sending it back. The picture is terrible. I was going to trade it back for the same but I decided to get the 5085. I saw the pic in the showroom on this and was thrilled...no green.

Kaboom.
wingnut4772 is offline  
post #106 of 1116 Old 12-25-2004, 07:39 AM
Member
 
bent98's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: NY
Posts: 130
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Im waiting for them to come. It has to be a issue with 1035 firmware with 5663W. Supposed to be a jumper setting. As soon as I get info ill post it.
bent98 is offline  
post #107 of 1116 Old 12-25-2004, 09:49 AM
AVS Special Member
 
wingnut4772's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,470
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 29
You would think the Samsung service guy would have heard of that. Oh well.....Now i just have to figure out where to put my center speaker.

Kaboom.
wingnut4772 is offline  
post #108 of 1116 Old 12-25-2004, 01:20 PM
Member
 
network23's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 73
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
For anyone that is interested, I posted my settings here:
http://dlphdtvs.com/dlptvs/viewtopic.php?p=3#3
also, the factory settings (in case you get it out of wack) are here:
http://dlphdtvs.com/dlptvs/viewtopic.php?t=4

I used the AVIA disk and it was well worth it.
(HLN507 Samsung)
network23 is offline  
post #109 of 1116 Old 12-28-2004, 06:58 AM
Member
 
Vertigo's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Arizona
Posts: 191
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I am happy to report that after color decoding I did a couple of weeks ago, all is still well. The colors are much better now than my previous Mits 46805, even after ISF calibration and etc. I have close to 200 hours burned into the set now as well.

bent98, I never really had the problem you had. Did you get them to come and fix your set yet? What I was seeing was a green tint in dark scenes. The color decoding corrected that though.

Does anybody know how to turn off Antenna input by any chance? It is annoying when I toggle through Source button that it always comes up, even though there is nothing plugged into that input.

Thanks.
Vertigo is offline  
post #110 of 1116 Old 01-03-2005, 10:43 AM
Newbie
 
rodney_a's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 14
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
is the Expand mode available over component?

i have my STB feeding 720p into my 4663 component inputs and I only get wide and 4:3 when i hit the P.SIZE button on my remote.

is this picture mode only available over DVI or HDMI?

thanks in advance!
rodney_a is offline  
post #111 of 1116 Old 01-03-2005, 12:22 PM
AVS Club Gold
 
htwaits's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Palo Alto, CA
Posts: 24,828
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 107 Post(s)
Liked: 472
Quote:
Originally posted by rodney_a
is the Expand mode available over component?

I don't think so.

i have my STB feeding 720p into my 4663 component inputs and I only get wide and 4:3 when i hit the P.SIZE button on my remote.

If you switch the input to 480i or 480p I think you would get Panorama, Zoom1, and Zoom2 as well.

is this picture mode only available over DVI or HDMI?

I get Wide (TV), Wide (PC), Expand, and 4x3 with 720p through either DVI or HDMI. Wide (PC) is scaled to be a little smaller than the screen and can be useful for PC desk top work. Wide (TV) or Expand are best for movies and HDTV. Expand gives you a 1x1 bit map with a small (~1%) amount of over-scan. That's your sharpest image.

htwaits is offline  
post #112 of 1116 Old 01-03-2005, 02:14 PM
Newbie
 
rodney_a's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 14
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
htwaits: thanks for the reply

another question...does anyone know how to adjust the green push in cinema mode? i know it's supposed to represent the 6500k standard (i've read that it uses the WARM2 picture setting), but to me it just looks to green.

i've been using the standard mode since i purchased the set, but the cinema mode does seem to provide nicer PQ with less noise/artifacts.

is there something in the Service Menu i can adjust?

BTW my set is a 4663 w/ the 1014 firmware...
rodney_a is offline  
post #113 of 1116 Old 01-03-2005, 03:00 PM
AVS Club Gold
 
htwaits's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Palo Alto, CA
Posts: 24,828
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 107 Post(s)
Liked: 472
Quote:


Originally posted by rodney_a
another question...does anyone know how to adjust the green push in cinema mode? i know it's supposed to represent the 6500k standard (i've read that it uses the WARM2 picture setting), but to me it just looks to green.

You can get a copy of Issue 58 of The Perfect Vision "2005 Buyer's Guide" which has a good article on calibration using the Digital Video Essentials calibration disk.

I changed gamma from 6 to zero in our HLP5063 which had firmware 1011 and thought I had good PQ. Our new HLP5063 has gamma set to 2 and I used the magazine to calibrate it. No problem with PQ but I'm sure the color balance and gray scale will benefit from an ISF calibration.

I'm on my way out now but if you want more details let me know.
htwaits is offline  
post #114 of 1116 Old 01-04-2005, 09:25 AM
Senior Member
 
gimphboi's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 310
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Well, it's been a little while since I posted about my troubles getting my HLP calibrated. The ISF tech is still waiting to hear back from Sencore. Christmas and New Year's has made response time predictably slow. Now it looks like CES is slowing their response as well. I'll let you know how this all turns out.

-T
gimphboi is offline  
post #115 of 1116 Old 01-04-2005, 11:03 AM
Member
 
Vertigo's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Arizona
Posts: 191
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
The green push can be easily be fixed by calibrating color decoder via SM as listed. Remember that when you are in SM, it uses Standard Warm 1 I believe. You have to isolate each color via Gamma On setting and go back to main menu to change to Cinema and adjust from there. For gray scale you need an ISF professional.
Vertigo is offline  
post #116 of 1116 Old 01-04-2005, 12:22 PM
Member
 
1Mark1's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Couch
Posts: 146
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have the 5063/1014 firmware and also had a green tint in cinema mode. Changed gamma from default 6 to 0 and green tint is gone.
1Mark1 is offline  
post #117 of 1116 Old 01-04-2005, 09:59 PM
AVS Club Gold
 
htwaits's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Palo Alto, CA
Posts: 24,828
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 107 Post(s)
Liked: 472
Quote:


Originally posted by 1Mark1
I have the 5063/1014 firmware and also had a green tint in cinema mode. Changed gamma from default 6 to 0 and green tint is gone.

I did the same thing with firmware version 1011/5063.
htwaits is offline  
post #118 of 1116 Old 01-04-2005, 11:12 PM
Member
 
kevinha's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Chicago, IL
Posts: 85
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
When you guys say "green," how green are we talking? A tinge of green or really green?

I was watching Seasion 3 of 24 on DVD today and noticed that Jack's daughter's hair (bleached blonde) has a green tinge to it ... and that the feeling of the picture overall has a green tinge.

I've calibrated with the standard DVE three bar pluge, though in trying to get the blues (and along with them, the reds and the greens) aligned has been very difficult.

Thoughts?
kevinha is offline  
post #119 of 1116 Old 01-05-2005, 02:40 AM
Newbie
 
oswegoguy's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
After using the thx calibrations on my 4663 i have wiped out almost all green problems.My main problem was color was way to hi and contrast to low.My color on normal and cinema is at 35 which may seem low to alot of you but on my set after watching a dvd last night seems just right.No over exaggeration of colors.My contrast is at 90 and brightness at 50 i dont even know what sharpness is due to the fact i just pushed it anywhere it doesnt seem to do much.Color by the way on dynamic is at 42.Anyhow my only problem now is on cinema mode there just seems to be a dark green tinge in the blacks.Nothing like bright greens or anything just seems to my eyes greener than other settings.Its only in cinema.Mind you there isnt any tinge to hair or anything to that matter but just seems like it has a greener look to it in dark scenes.Is this normal or should i get ahold of samsung.
oswegoguy is offline  
post #120 of 1116 Old 01-05-2005, 12:27 PM
Member
 
steel102's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 52
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi: Great guide, unfortunately, lowering the gamma to zero didn't fix the problem i'm having, so I will contact Samsung. One question though: I do not have Avia or DVE, so could I use the built in test patterns accessible from the service menu to calibrate the TV? If so, what should I look for in each of the patterns?

Thank you
steel102 is offline  
Reply Rear Projection Units

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off