How do I view HD "over-the-air" channels on my HD Trinitron? - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 6 Old 02-05-2012, 02:33 PM - Thread Starter
Member
 
ArmorOfGod7's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 27
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 11
I just picked up an HD Trinitron and can't figure out how to view the HD channels through it. I'm not currently paying for cable but still get the "over-the-air" channels coming over the wire (co-ax). When I still had my plasma, it picked up the HD channels fine, but I can't figure it out now. My model # is KV-30HS420.
ArmorOfGod7 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 02-05-2012, 02:45 PM
AVS Addicted Member
 
Ratman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Collingswood, N.J.
Posts: 14,309
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 94 Post(s)
Liked: 261
Your TV doesn't have a QAM (digital tuner). You will need to subscribe and rent a HD cable box from a cable provider or buy an external clear QAM receiver.
Ratman is offline  
post #3 of 6 Old 02-05-2012, 03:42 PM - Thread Starter
Member
 
ArmorOfGod7's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 27
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 11
Ahhh...I thought all the HD Trinitrons did. Thanks!
ArmorOfGod7 is offline  
post #4 of 6 Old 02-06-2012, 04:40 AM
AVS Addicted Member
 
Ratman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Collingswood, N.J.
Posts: 14,309
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 94 Post(s)
Liked: 261
From Amazon product description:

Quote:
Sony 30" FD Trinitron(R) WEGA Hi-Scan(TM) TV KV-30HS420 -
Comes with NTSC analog TV tuner. HDTV reception requires optional HDTV tuner and antenna or special HD cable or satellite service.

Ratman is offline  
post #5 of 6 Old 02-06-2012, 09:32 AM
Member
 
P719C1's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: The Western Hemisphere
Posts: 175
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by ArmorOfGod7 View Post

Ahhh...I thought all the HD Trinitrons did. Thanks!

Only model numbers beginning in KD do. Model numbers beginning in KV only have an analog tuner.

You can still get over-the-air HDTV if you purchase an external OTA HDTV tuner. These cost more than your standard low-quality, low-end, at-one-time-coupon-eligible, digital "converter boxes" but are well worth the extra money. Do a bit of research before buying one, since they all seem to fall into at least one of these categories:
  • Expensive
  • Glitchy or prone to functional problems
  • May require additional hardware to work properly

There is a thread in the HDTV Technical section (click here) that lists current and discontinued models.
P719C1 is offline  
post #6 of 6 Old 02-06-2012, 11:22 AM
Newbie
 
HEYHI's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I had the same problem. I have an HTPC hooked up to mine via HDMI so the fix was simple. I just bought a PCI tuner card for $30. Works like a charm. Also, if you have a laptop with HDMI, an Expresscard, or USB TV tuner can be had for cheap.
HEYHI is offline  
Reply Direct View (single tube) CRT Displays

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off