A problem with the Acer ph530 - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 15 Old 06-22-2009, 06:38 AM - Thread Starter
Newbie
 
I amUser's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I posted the following on the ph530 thread earlier but seeing that I didn't get any aswers I made a thread about it. I'm having an annoying problem with my ph530 and despite of mindless searching for a solution I've ended up with nothing useful.
Symptoms are that the screen starts flashing red, green and blue after 15-30 minutes of use. Right before the projector shuts itself down it sounds a series of funny beeping noise sounding like it was suffering
After that it shuts down and the indicators for the lamp and overheating turn into red. If I turn it back on later it repeats all these stages again.

Thanks for your help in advance and sorry for my english...
I amUser is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 Old 06-24-2009, 11:39 AM
Newbie
 
sqwert's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have the same problem, and it's quite a big one at that!

Does anybody know how to fix this? then please answer!
sqwert is offline  
post #3 of 15 Old 06-26-2009, 05:05 PM
AVS Special Member
 
bjmarchini's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3,977
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have also had the overheating problem. It will shutdown after about 30-40 minutes on high. It was fine on eco, but it recently is starting to shut down on eco. I believe the cooling system on these wears out especially in dustier environments like mine in SE PA.

Mine is out of warranty so I am thinking of CAREFULLY taking it apart, cleaning it, and seeing if any of the fans can be replaced with higher capacity ones. Most of these electronics nowadays you standard ##mm fans anymore.

If I have any success, I will post back. I may be taking it apart tomorrow as this is a short weekend with my kids and it may not be used much.

This is a very good projector though for the money otherwise. My lamp currently has 4112 hours on it. I may replace it as it is now noticeably dimmer... though this is in eco mode. still somewhat acceptable under bright when the white color wheel is at 10 under the settings.

HD DVD: 45 SD DVD: 350 BR: 120
PCs: 12, Mame Arcade:1, HD HTPC: 1, WHS Server: 1, HD A3: 2, HD-A30: 1

bjmarchini is offline  
post #4 of 15 Old 07-24-2009, 07:48 AM
Newbie
 
adam.lewer's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Texas
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
While you have it apart, check for bad/blown capacitors. A lot of times if these go out it will start messing with your powers supply and could cause behavior like this
adam.lewer is offline  
post #5 of 15 Old 07-24-2009, 07:57 AM
AVS Special Member
 
Sheridan1952's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Texas
Posts: 1,918
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
Flashing colors in a DLP is also an indication of a color wheel failure.
Sheridan1952 is offline  
post #6 of 15 Old 07-25-2009, 07:08 PM
AVS Special Member
 
frank456's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: guelph, canada
Posts: 1,263
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
The color wheel itself has nothing to do with the problem. I find too many people giving advise on projector problems who really are not in a position to give it.

I always ask posters to PM me for real help so the threads do not get littered with responses from members which really do not know and do not have the equipment to check anything.

I amUser: You have numerous software controlled sensors which regulate by temperature the color wheel positioning in relation to the DLP mirrors depending on the signal timing sent from the source component. This is why your problem is happening after 20-30 minutes after the internal thermostat reaches a set specification. Your temperature light is coming on not because the unit is actually overheating but because the internal thermostat is either not reading properly or it is getting a false signal from some other issue.

As everyone can see just because a projector unit is showing some form of malfunction it does not mean it is something obvious which the projector is showing on the screen.

User: PM me and I will get into more detail since you are getting no response from even the ph530 thread or threads.
frank456 is offline  
post #7 of 15 Old 07-25-2009, 07:22 PM
AVS Special Member
 
Sheridan1952's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Texas
Posts: 1,918
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
It's all yours, frank456. I'll take my years of experience as an a/v technician and stay home.
Sheridan1952 is offline  
post #8 of 15 Old 12-30-2009, 08:57 PM
Member
 
mkvien's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I am having a similar issue with my PH530. Although the bulb is nearly new (somewhere around 125 hours on it), both yesterday and today it has shutdown after a while and give what I believe is a lamp overheat warning. Yesterday it may have been a few hours of run time before it happened, today it was somewhere between 1-2 hours. Hopefully it doesn't become chronic, but I fear it may. I have been running it on regular (non-eco) mode and have had the projector for 5-6 months using 20 or so hours a week without issues. I bought the projector used, so I do not know how many overall hours there are on the machine. In the expert's opinion, what sort of issue am I running into here? Dust, bad fans, thermostat?

Thanks in advance.
mkvien is offline  
post #9 of 15 Old 12-31-2009, 09:51 AM
Newbie
 
massmanjr's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 14
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
My projector stopped working. I think it is a ballast problem.

Problem: when powered on, it starts up (fans come on just fine) and the projector "acts like" it's going to light up correctly. However, no light ever comes on. It goes through this cycle 3-4 times, then the red "temp" and red "lamp" lights come on and stay lit.

So, I decided to get a new 1080p projector and sale the PH530 for scrap parts for anyone interested. Just listed it on ebay.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...STRK:MESELX:IT

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...STRK:MESELX:IT

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...STRK:MESELX:IT
massmanjr is offline  
post #10 of 15 Old 12-31-2009, 12:27 PM
Member
 
mkvien's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by massmanjr View Post

My projector stopped working. I think it is a ballast problem.

Problem: when powered on, it starts up (fans come on just fine) and the projector "acts like" it's going to light up correctly. However, no light ever comes on. It goes through this cycle 3-4 times, then the red "temp" and red "lamp" lights come on and stay lit.

So, I decided to get a new 1080p projector and sale the PH530 for scrap parts for anyone interested. Just listed it on ebay.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...STRK:MESELX:IT

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...STRK:MESELX:IT

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...STRK:MESELX:IT

I'll take the remote, just bought it on eBay. Hopefully I get whatever is starting to go out on mine figured out.
mkvien is offline  
post #11 of 15 Old 07-24-2011, 08:35 AM
Newbie
 
DefaultMike's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hello all ,

Altough an old problem / projector I have the same problem as the TS. The projector shuts down after about 30 minutes with the " lamp" light flashing. After a direct restart it lasts abour 10 minutes. After about an hour is lasts 30 minutes again before shutting down.

Thanks a lot fot your help ,
best regards ,
Mike , The Netherlands
DefaultMike is offline  
post #12 of 15 Old 07-24-2011, 07:53 PM
Member
 
mkvien's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by DefaultMike View Post
Hello all ,

Altough an old problem / projector I have the same problem as the TS. The projector shuts down after about 30 minutes with the " lamp" light flashing. After a direct restart it lasts abour 10 minutes. After about an hour is lasts 30 minutes again before shutting down.

Thanks a lot fot your help ,
best regards ,
Mike , The Netherlands
I started running mine in ECO mode after I had this problem, and nearly 2 years later it is still working fine and hasn't shut down since. If you mess with the settings, you really don't lose a whole like of brightness in ECO mode anyway.
mkvien is offline  
post #13 of 15 Old 07-28-2011, 11:54 AM
Newbie
 
DefaultMike's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks mkvien , just watched 2 whole movies without the beamer shutting down!

Mike
DefaultMike is offline  
post #14 of 15 Old 07-28-2011, 09:30 PM
Member
 
mkvien's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by DefaultMike View Post

Thanks mkvien , just watched 2 whole movies without the beamer shutting down!

Mike


no prob, glad I could help.
mkvien is offline  
post #15 of 15 Old 02-09-2012, 07:53 AM
Newbie
 
GeorgeLewis1's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I hope you get this... I have an acer ph530 with over 4000 hours on the lamp! I always used it in eco mode - but sometimes the system resets and the lamp overheats in regular mode... so, try setting it to economy mode - it lowers the brightness a little, but let's the projector stay on.

Hope this helps.

P.S. It's a bitch registering to this blog! I had to try over and over because your captcha is too hard to read and then you add another thing to fill out which most people don't expect... TOO MUCH HASSLE TO JUST ANSWER A QUESTION FOR SOMEONE!
GeorgeLewis1 is offline  
Reply Digital Projectors - Under $3,000 USD MSRP

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off