How long can a DVI cable be? - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 20 Old 09-08-2004, 08:49 AM - Thread Starter
Member
 
6500Kelvin's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 87
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I've found a 15' DVI cable and a 20' Monster cable (at about 4 times the price) but I haven't found a DVI cable any longer than that. Does anyone know of a longer cable or does anyone know if I can get a female to female adapter and put two 15' cables together? Is there a technical reason why that wouldn't be a good idea?
6500Kelvin is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 09-08-2004, 09:15 AM
Member
 
bigdeek's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: San Diego, CA.
Posts: 74
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally posted by 6500Kelvin
I've found a 15' DVI cable and a 20' Monster cable (at about 4 times the price) but I haven't found a DVI cable any longer than that. Does anyone know of a longer cable or does anyone know if I can get a female to female adapter and put two 15' cables together? Is there a technical reason why that wouldn't be a good idea?
Forget that Monster priced cable you found.

Already been down this road. Look up and click on the sponsor link for RAM Connectivity Solutions. The other place to look is http://www.bluejeanscable.com/

Basically, both of those sites have high quality cables and for a 30' DVI cable you are still only looking at 100 bucks or so. I run a 30' DVI cable from blue jeans and it is perfect. RAM will go up to a 50' dvi cable, but I barely can deal with the delay in a 30' run while my player syncs up with my pj. I fear a 50' run might be a little long, but should still work.

Both have no questions return policy, so just buy what length you need and return it if it doesn't work for you.

later.
bigdeek is offline  
post #3 of 20 Old 09-08-2004, 09:32 AM
Senior Member
 
Craig Woodhall's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 356
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
i have a 10meter DVI cable from ram electronics that works great from my HTPC to my projector.. they are expensive though, i think around $200 cdn.

Craig
Craig Woodhall is offline  
post #4 of 20 Old 09-08-2004, 09:39 AM
AVS Special Member
 
zxlr8's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Powell, Wyoming
Posts: 1,118
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
www.monoprices.com the only place you need to go. I have an extension I will sell you.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

zxlr88- Xbox live and PS Network
zxlr8 is offline  
post #5 of 20 Old 09-08-2004, 12:58 PM - Thread Starter
Member
 
6500Kelvin's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 87
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks, I'll look into those sites.
6500Kelvin is offline  
post #6 of 20 Old 09-08-2004, 01:26 PM
Senior Member
 
Jcam9's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Cross Plains, WI
Posts: 334
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I just ordered a NXG "high performance" 20' DVI from buyextras.com for $43. They have a 30' for $69.95. Looks nice, we will see how it performs.

It's not the size of your subwoofer.....ok, yeah it is:)
Jcam9 is offline  
post #7 of 20 Old 09-08-2004, 07:07 PM
Advanced Member
 
shunx's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Canada
Posts: 548
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally posted by bigdeek
I barely can deal with the delay in a 30' run while my player syncs up with my pj.
Does that mean the video is not in sync with the audio? If so, how serious is it?

Has anyone else noticed this?
shunx is offline  
post #8 of 20 Old 09-10-2004, 11:41 AM
Member
 
egress123's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
bump.

I would like to know the answer to shunx's question too.
egress123 is offline  
post #9 of 20 Old 09-10-2004, 12:27 PM
Senior Member
 
baileyler's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Chadds Ford, PA
Posts: 273
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
While experiences vary, the "standard" for DVI cables without getting into sparklies issues is 7.5m. Again, may people report no issues with some longer cables, but it is hit and miss. It also depends on what resolution you will be using.

I have a 10m Lindy DVI cable between my HTPC and Sanyo PLC-XP30, and I have sparklies at 1024x768 but not 800x600. I compensated for the problem with signal amplification (Gefen DVI distribution amplifier).

By the way, I have no issues with audio/video sync at 10m.
baileyler is offline  
post #10 of 20 Old 09-10-2004, 12:51 PM
Senior Member
 
jeffleonard's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Westlake, Ohio
Posts: 467
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 15
I had occasional sparklies with my 10 meter Lindy cable.

I got fed up after a while and got a 10 meter from better cables. Still had sparklies. Ended up getting the 6 meter exchanged at bettercables, no more sparklies! Unfortunately, I ended up rearranging my equipment around the room to do so...

I think that 720p is the most bandwidth intensive HD resolution. I never had sparklies on games that ran 800X600.

Lots of people have success with the 10 meter DVI, I wasn't one of them.

I think that staying at/under the 7.5 meters is almost guaranteed success.
jeffleonard is offline  
post #11 of 20 Old 09-13-2004, 07:27 AM
Member
 
egress123's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
jeffleonard.

What resolution were you using? 800x600? 1024x768?

Thanks.
egress123 is offline  
post #12 of 20 Old 09-13-2004, 08:53 AM
Member
 
rudib's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Slovenia
Posts: 77
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Radeon 9500 -> 10m Lindy SLD DVI-D cable -> Panny 500 ... Works perfectly with 1280x720.
rudib is offline  
post #13 of 20 Old 09-13-2004, 10:31 AM
Senior Member
 
jeffleonard's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Westlake, Ohio
Posts: 467
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 15
Quote:
Originally posted by egress123
jeffleonard.

What resolution were you using? 800x600? 1024x768?

Thanks.
I run 1280 X 720 @ 60Hz via my HTPC with a ATI Radeon 9700 Pro.
jeffleonard is offline  
post #14 of 20 Old 09-13-2004, 11:40 AM
Newbie
 
montyburnz's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Here's a weird question. I have an infocus 4805 so I got their M1-DVI 10m cable. However it's not long enough (story of my life) and I would like to use a DVI extension cable. I saw some that were dual link but the Infocus cable is single link. The question is would a dual link extension cable work on a single link dvi cable? The single link cable should "fit" in the female end of the dvi dual link extension cable but I'm not sure.
montyburnz is offline  
post #15 of 20 Old 09-13-2004, 11:49 AM
Senior Member
 
storminorm's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: DAWSONVILLE,GEORGIA
Posts: 394
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I purchased a 30' dvi cable from Ram Electronics and have a beautiful picture with no problems of any kind. Sim2 projector with a Bravo Dvd player and Directv HD.....awesome

don't bend over in the garden granny....them taters got eyes
storminorm is offline  
post #16 of 20 Old 09-13-2004, 12:05 PM
Member
 
egress123's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
The reason why I was interested in people's resolution is because I am struggling whether to purchase X2 or 4805.

I definitely want to go with DVI cable and it has to be at least 30' long. If 30' DVI cable can support 1024x768 resolution without any problems, I wanna go for 4805. However, if this is going to be a problem, i would rather go with X2.

can someone comment on this?

Thanks.
egress123 is offline  
post #17 of 20 Old 09-13-2004, 12:30 PM
Senior Member
 
jeffleonard's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Westlake, Ohio
Posts: 467
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 15
Egress,

I wouldn't base your projector purchase on the DVI cable. You can buy equipment to amplify the signal if you get stuck. I know that spending extra $ isn't really that great of an option, but it is an option.

Get the projector that you really want, and you can work out any connectivity (<- is that a real word?) issues if you have one.

By the way, if spending extra cash on little upgrades isn't in your nature, building a theater may not be a good hobby for you. Because it will turn into your hobby!
jeffleonard is offline  
post #18 of 20 Old 09-13-2004, 03:07 PM
Member
 
egress123's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
jeffleonard, Why not? to me, paying 500-600 more for 4805 is worth to get 4x wheel DLP, DVI, and brighter projector is worth it. However, if I have to pay 300 dollars for the amplifier if 30' DVI is not good enough, then it's going to be 800 to 900 more. then it's not worth going for 4805 over X2.

I'm sure that's the same reason why you went thru all the hassle to return your 10meter cable to 6 meter cable and rearranged your Home theater configuration, instead just buying one amplifier. Budget, man. that's one important factor on everything.
egress123 is offline  
post #19 of 20 Old 09-13-2004, 10:31 PM
AVS Special Member
 
GreggPenn's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Kansas
Posts: 1,105
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I started another thread that I will ask a moderator to merge with this one.

Seems the concensus is 7.5m -- but for what resolution? Many cable boxes feed 1920x1080 (1080i). Because of the increase bandwidth, would you expect 7.5m to shrink?
GreggPenn is offline  
post #20 of 20 Old 09-15-2004, 12:11 PM
AVS Special Member
 
GreggPenn's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Kansas
Posts: 1,105
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
bump
GreggPenn is offline  
Closed Thread Digital Projectors - Under $3,000 USD MSRP

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off