Paradigm Ceiling SA-15R-30 woofer died - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 18 Old 07-02-2013, 06:29 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
Made some major HT changes and just discovered the woofer is dead on one of my ceilings. The SA-15R-30 is the one that fires on a 30 deg angle.

I don't know if it happened during my old setup or after setting up new.

Old setup was a pair of Legacy Focus SE mains, Paradigm C5 center, Pair of Paradigm SA-15R's for surrounds and these SA-15R-30's for rears.
AVR was Pioneer SC-05 driving all of the speakers except the mains which were driven by a Bryston 14bsst.
The Pioneer runs their MCCAC audio setup.


New setup...

Denon 4520ci

Mains: Seaton Cat12 self powered
Center: Seaton Cat8 self powered
Same Paradigm surrounds.

Now come to think of it, when I originally ran the Audyssey setup I do not recall the back speaker acting up.

Yesterday after doing some speaker placement tweeking, I ran Audyssey and discovered the one rear ceiling Paradigm only producing highs. The woofer is dead.

Looking into the Denon setup and looking at the specs for the SA-15R-30, the Paradigm Sigs have 4ohm rating but I had the AVR set to 8ohm. Could that have done the damage?
I went up into the attic and checked all connections... wiggled them. No sign of anything burnt out or loose.

Looks like I have to remove it and have a closer look. Unfortunately I purchased these brand new on ebay on 10-29-09 from a private individual so I don't believe warranty is an option.

Is there something on the crossover board I may have blown? Any tips on troubleshooting?

Otherwise I'll be buying a replacement unit.

Thanks all.


See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 Old 07-02-2013, 06:34 AM
AVS Forum Special Member
 
flyng_fool's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Frisco, TX
Posts: 3,841
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 182 Post(s)
Liked: 166
Pull it out and put a continuity tester across the leads of the voice coil. If that is good then double check all of the wire connections. If those are good then you have a bad crossover. Then you have to isolate which component of the crossover is bad. Not hard to fix if you know which component is the culprit.

Television: Mitsubishi WD65737 DLP
Processor: Emotiva UMC-200
Amps: Carver AV 806x/Behringer EP4000
Mains: DCM TimeFrame 600 Center: AT 453C
Surrounds: AT 251.1 Sub: Danley DTS-10
Blu Ray: Panasonic DMP-BD655
flyng_fool is offline  
post #3 of 18 Old 07-02-2013, 06:42 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
I'm not an expert electronics guy.Am I checking continuity or resistance? It's 4ohm so I should get around 3 ohm reading for a good voice coil?

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
 
post #4 of 18 Old 07-02-2013, 06:45 AM
AVS Forum Special Member
 
flyng_fool's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Frisco, TX
Posts: 3,841
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 182 Post(s)
Liked: 166
Just check for continuity. The Impedance specs for the speaker is the dynamic impedance and not the nominal resistance.
mhrischuk likes this.

Television: Mitsubishi WD65737 DLP
Processor: Emotiva UMC-200
Amps: Carver AV 806x/Behringer EP4000
Mains: DCM TimeFrame 600 Center: AT 453C
Surrounds: AT 251.1 Sub: Danley DTS-10
Blu Ray: Panasonic DMP-BD655
flyng_fool is offline  
post #5 of 18 Old 07-02-2013, 07:39 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
Thanks,

That was easy. No continuity. No sound either when I hook up a source directly to the woofer.

Voice coil is history.

Can I purchase just the driver?

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
post #6 of 18 Old 07-02-2013, 08:03 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
Just got off the phone with Paradigm.

I should have the new woofer in two days at $130 shipped.

I've been using these speakers for 2 or 3 years and I play hard sometimes. Not bad cost wise to repair.


On edit:

As to the cause, the tech said if there was no sign of heat... which there was not, overdriving was most likely not the cause. He said it was just a coil gone bad. Happens sometimes.

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
post #7 of 18 Old 07-02-2013, 01:42 PM
AVS Forum Special Member
 
flyng_fool's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Frisco, TX
Posts: 3,841
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 182 Post(s)
Liked: 166
Glad to hear you were able to pinpoint the problem and get it fixed.
mhrischuk likes this.

Television: Mitsubishi WD65737 DLP
Processor: Emotiva UMC-200
Amps: Carver AV 806x/Behringer EP4000
Mains: DCM TimeFrame 600 Center: AT 453C
Surrounds: AT 251.1 Sub: Danley DTS-10
Blu Ray: Panasonic DMP-BD655
flyng_fool is offline  
post #8 of 18 Old 07-02-2013, 01:58 PM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
Thanks for your help!

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
post #9 of 18 Old 07-11-2013, 09:09 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
Got the new woofer in a few days. Paradigm customer service seems really good.
Replaced the bad one.

Looking at the bad one it looks like a manufacturer defect. The spider was not glued properly to the voice coil. It was crooked. When it moved it broke the coil wire. Had to tear it apart to see where the wire was broke.

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
post #10 of 18 Old 07-11-2013, 12:43 PM
AVS Forum Special Member
 
flyng_fool's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Frisco, TX
Posts: 3,841
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 182 Post(s)
Liked: 166
It's good that they back up their product. Happy that you were able to get it up and running.

Television: Mitsubishi WD65737 DLP
Processor: Emotiva UMC-200
Amps: Carver AV 806x/Behringer EP4000
Mains: DCM TimeFrame 600 Center: AT 453C
Surrounds: AT 251.1 Sub: Danley DTS-10
Blu Ray: Panasonic DMP-BD655
flyng_fool is offline  
post #11 of 18 Old 07-14-2013, 03:50 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
It wasn't covered under warranty since I did not purchase them from an authorized dealer. Cost me $140 which to me is reasonable.

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
post #12 of 18 Old 11-06-2016, 06:20 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
Just blew out two more Paradigm woofers. That makes 3 so far.
Seems hey had a bad on voice coil construction. The first one that went, I tore apart and found the glue holding the voice coil to the spider failed. I will do the same with the other 2 to see if the same happened. Once the coil comes loose from the spider, the wire breaks.

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
post #13 of 18 Old 11-06-2016, 08:54 AM
AVS Forum Special Member
 
Gooddoc's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 7,883
Mentioned: 159 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3108 Post(s)
Liked: 2413
Quote:
Originally Posted by mhrischuk View Post
Just blew out two more Paradigm woofers. That makes 3 so far.
Seems hey had a bad on voice coil construction. The first one that went, I tore apart and found the glue holding the voice coil to the spider failed. I will do the same with the other 2 to see if the same happened. Once the coil comes loose from the spider, the wire breaks.
I blew one out some time ago, but never had it repaired. I pulled them out since I never felt that having my rear surrounds in the ceiling produced the desired effect. Just too high up compared to the side surrounds.

So I have a couple I'll sell very cheap if you need/want them. One works just fine, the other has a bad woofer, just like yours.
Gooddoc is offline  
post #14 of 18 Old 11-06-2016, 09:17 AM
AVS Forum Special Member
 
vitod's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Pocono, PA
Posts: 3,620
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 278 Post(s)
Liked: 153
I'm very surprised. Paradigm is known for quality and workmanship. I believe these are not made in China but in Canada. Weird.

Panasonic AE-8000, Carada BW 120", Paradigm Studio 40v3 x 2, Paradigm 690v4, Paradigm ADP 470v3 (rears), Micca M-8C x 4, Volt 6 x 2 (SR), SI DS4-18 in 12cuft X 2, Marantz 7702MKII, OPPO 103D, Emotiva XPA-3,
vitod is offline  
post #15 of 18 Old 11-06-2016, 10:40 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
Well I pulled one of the bad ones. Same problem. Voice coil glue joint failed.

So I have two types.
2 SA-15R's which are direct firing
2 SA-15R 30's which are angled at 30 deg.

You can replace the woofer in the 30 degree model because the woofer is a separate unit.
Unfortunately the SA-15R direct firing the woofer is built right into the frame. You need to send it in for repair.

The one woofer I replaced a year a couple of years ago is still good. Not sure if they revised the adhesive joint glue or design.

These speakers retail at like $1000 each. Pretty sad.

Gooddoc... PM me. I may take you up on that.

Mike

Here is the glue joint failure

http://www.avsforum.com/forum/attach...1&d=1478457612
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20161106_132617.jpg
Views:	21
Size:	107.2 KB
ID:	1756801  

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
post #16 of 18 Old 11-06-2016, 11:50 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
I fixed the SA-15R direct fire. Bad solder joint on the crossover...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	solder.jpg
Views:	18
Size:	131.6 KB
ID:	1756993  

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
post #17 of 18 Old 11-07-2016, 06:10 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
The other speaker that went was the SR-15R 30. This one you can remove the woofer. It's held on with 4 screws. It would not play at all when directly hooked up to an amp. I cut the diaphragm out and the dust cover Noticed some white residue and discoloration on the magnet. Some of the debris was scraped onto the voice coil but I don't think this was the issue.


The voice coil winding did have some discoloration. Found a break in the coil winding almost the same place last years woofer broke. Under the glue at the coil/spider joint. Continuity tested the coil.... had continuity so the coil itself seemed good. Notice the white residue inside the voice coil.



Bottom line out of 4 of these, three have failed over seven years.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20161107_071215.jpg
Views:	58
Size:	174.8 KB
ID:	1758057   Click image for larger version

Name:	paradigm8.jpg
Views:	53
Size:	93.0 KB
ID:	1758065   Click image for larger version

Name:	paradigm11.jpg
Views:	49
Size:	85.8 KB
ID:	1758073  

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.

Last edited by mhrischuk; 11-07-2016 at 08:04 AM.
mhrischuk is offline  
post #18 of 18 Old 11-07-2016, 11:45 AM - Thread Starter
Advanced Member
 
mhrischuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Garnet Valley, Pa.
Posts: 788
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
Liked: 88
Just got off the phone with Paradigm. They ignored pretty much any of my history with these speakers and said there is nothing they can do for me. I had to purchase a new woofer. Last one I bought was $130 a few years back. They jacked them up to $195. Don't think I would ever consider purchasing Paradigm ever again.

See My System Here
Processor: Emotiva XMC-1
R/C/L Amps... (3) Emotiva XPR-1's (1750w x 3 = 5250w)
Surround Amps: Emotiva XPA-5 G2 (200 x 4 = 800w) not using 5th
Zone 2: Emotiva Mini-X a-100 driving 2 Boston Acoustics Voyager 70's
10050 watts total power.
mhrischuk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply Speakers

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off