*OFFICIAL* Denon AVR 1910/790 Owner's Thread - Page 312 - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #9331 of 9350 Old 07-29-2014, 02:28 PM
Senior Member
 
jasguild's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Tampa, Florida
Posts: 417
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 10
What kind of UPS do I need?

After losing my HDMI board two times in my Denon, I am thinking about using a UPS instead of just a surge protector.

I will have on it my cable box, lcd tv, dvd player and my denon receiver. HOwever in researching UPS, I am reading about Pure Sine UPS versus simulated sine UPS and I am confused.

Do I need Pure Sine UPS for my intended use?

Sincerely

If you ain't a Gator, then you must be GATOR BAIT!!!!
jasguild is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #9332 of 9350 Old 07-29-2014, 02:43 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,602
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1101 Post(s)
Liked: 1521
Consider instead a whole house surge protector installed by an electrician on the outside of the house.

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Mon - Fri: 10am – 10pm EST (Sat/Sun too if you leave message)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is online now  
post #9333 of 9350 Old 07-29-2014, 03:43 PM
Senior Member
 
jasguild's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Tampa, Florida
Posts: 417
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 10
Apparently it does not address brown outs or other sources of surges such as through coax cables

If you ain't a Gator, then you must be GATOR BAIT!!!!
jasguild is offline  
post #9334 of 9350 Old 08-02-2014, 09:28 PM
Member
 
thecoffeeguy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 51
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Hello everyone.
Well, after a good solid 3+ years of running my 1910 receiver, I had a very odd thing start just in the past few days.

Real quick my setup: everything runs through my receiver (DVR, Blu-Ray...)

Now, for some odd reason, i started to hear this low muffled almost popping sound coming from my speakers (center channel, front left and right it seems.)
The really odd thing is, its very erratic. There are times it starts as soon as i turn on the TV or Blu-ray player. There are other times, it doesnt do it at all for a few hours. Or, im watching a movie, it starts out great, then there are short 'periods' where i hear the popping sound. At no point does the receiver ever shut off. Its very bizarre.

Any ideas?
My plan tomorrow is to take it down, unplug everything and give it a look over. The plan is to try and narrow down the issue.

Thanks for the help.

TCG
thecoffeeguy is offline  
post #9335 of 9350 Old 08-03-2014, 07:07 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,602
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1101 Post(s)
Liked: 1521
You may want to try a microprocessor reset and run Audyssey again as well.

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Mon - Fri: 10am – 10pm EST (Sat/Sun too if you leave message)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is online now  
post #9336 of 9350 Old 08-03-2014, 12:08 PM
Member
 
thecoffeeguy's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 51
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by jdsmoothie View Post
You may want to try a microprocessor reset and run Audyssey again as well.
Thanks jdsmoothie.

I did try it (googled how), but so far, no luck.
Think i will try it again as well as pull out the receiver and give it a look over.

Trying to figure out what it could be, but i am drawing a blank here.

Receiver potentially dying perhaps?

Thanks.

TCG
thecoffeeguy is offline  
post #9337 of 9350 Old 08-03-2014, 12:16 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,602
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1101 Post(s)
Liked: 1521
If you have more than just 3 speakers, try swapping them to see if the noise follows the speaker or the amp. Also, if you have lost the Owner's manual, you can download one from Denon's website ....

http://usa.denon.com/us/downloads/productdownloads

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Mon - Fri: 10am – 10pm EST (Sat/Sun too if you leave message)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is online now  
post #9338 of 9350 Old 08-04-2014, 05:28 PM
Member
 
av-novice's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Northeast Ohio, near Cleveland
Posts: 60
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by thecoffeeguy View Post
Thanks jdsmoothie.

I did try it (googled how), but so far, no luck.
Think i will try it again as well as pull out the receiver and give it a look over.

Trying to figure out what it could be, but i am drawing a blank here.

Receiver potentially dying perhaps?

Thanks.

TCG

When new my -1910 had very loud pops and such. Finally fixed via Denon factory repair (think they replaced the HDMI board). If your problem turns out to be this, the cost of replacing that board would probably surpass getting a newer AVR.


AV-N
av-novice is offline  
post #9339 of 9350 Old 08-14-2014, 03:53 PM
Member
 
jertronic's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Just discovered a new music mode on my 1910 by using the buttons behind the secret door on back of remote.

While switching from tv to music I hit the "music" button when I usually just Listen in 5 channel stereo. It gave me the mode of Dolby PL2 Music or DTS NEO Music.

I'm not familiar with these formats but glad to discover new capabilities on the receiver after 4 years of usage.

Jertronic -Denon Convert...long time Yamaha-head
jertronic is offline  
post #9340 of 9350 Old 09-06-2014, 03:16 PM
Newbie
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 0
avr1910 IR Repeater help

I have an AVR1910 which the ir sensor on the front panel speed working. So I bought an ir repeater to plug into the back as recommended by the manual and their customer service.

When I plugged the ir repeater in it didn't work, so I took it over to my 3910 elsewhere and had the same issue. It doesn't appear to be transmitting via the 1/8" to 1/8" cable to the Remote In on the back of the receiver. I tested via the provided ir output cable and it worked fine on the 3910, confirming the repeater works.

Any thoughts on why the 1/8:1/8 wouldn't work like it's supposed to? I've tried via stereo and mono cables, so that isn't it. Here's the repeater I'm using uniqueproductsonline.com/irresyhiirco.html
invictadiv3r is offline  
post #9341 of 9350 Old 09-06-2014, 04:04 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,602
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1101 Post(s)
Liked: 1521
^^
Some work ... others don't. Try a different brand.

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Mon - Fri: 10am – 10pm EST (Sat/Sun too if you leave message)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is online now  
post #9342 of 9350 Old 09-07-2014, 10:34 AM
Newbie
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 0
Any brand or models that you'd recommend for using with the Remote In input on the back?
invictadiv3r is offline  
post #9343 of 9350 Old 09-07-2014, 11:08 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,602
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1101 Post(s)
Liked: 1521
^^
Sorry, but no. Just ensure whatever you try can be returned.

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Mon - Fri: 10am – 10pm EST (Sat/Sun too if you leave message)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is online now  
post #9344 of 9350 Old 09-14-2014, 07:21 AM
Newbie
 
mrnyknicks's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Middletown, De
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 10
Is there a way to have the input at the begining screen come on to SAT/CABLE?

I am having a hard time getting my Harmony Touch remote to switch the reciever to Sat/cable. Is there a way to make the INPUT SAT/CABLE on the opening screen? Once the receiver comes on it shows TV for the input. This question may be in the wrong section but I was hoping someone has had this problem before and can be of help.

My set up:
LG 55 LM7600
Denon-1910
sony s5100 blue ray
verizon cable box
Harmony Touch remote

All going thru the reciever

This is getting so frustating that i am considering buying a new reciever just because of this problem.
mrnyknicks is offline  
post #9345 of 9350 Old 09-14-2014, 07:30 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,602
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1101 Post(s)
Liked: 1521
^^
This is common on the XX11 and newer models with HDMI 1.4, however, should not occur with an HDMI 1.3 model like the 1910. Regardless, the solution is to turn HDMI-CEC (SimpLink) on the TV to OFF and if still no joy, ensure HDMI Control on the 1910 is set to OFF as well.

The **OFFICIAL** Denon AVR-XX12 Model Owner's Thread

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Mon - Fri: 10am – 10pm EST (Sat/Sun too if you leave message)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 

Last edited by jdsmoothie; 09-14-2014 at 08:21 AM.
jdsmoothie is online now  
post #9346 of 9350 Old 09-14-2014, 07:50 AM
Newbie
 
mrnyknicks's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Middletown, De
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 10
Thanks jdsmoothie I will try that as soon as I get home
mrnyknicks is offline  
post #9347 of 9350 Old 09-14-2014, 08:16 AM
AVS Special Member
 
JChin's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Mesquite Tx
Posts: 8,530
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 87 Post(s)
Liked: 134
Quote:
Originally Posted by mrnyknicks View Post
Is there a way to have the input at the begining screen come on to SAT/CABLE?

I am having a hard time getting my Harmony Touch remote to switch the reciever to Sat/cable. Is there a way to make the INPUT SAT/CABLE on the opening screen? Once the receiver comes on it shows TV for the input.

Hi mrnyknicks, one option is delete TV input if you're not using the TV smart feature and passing audio to Denon receiver.


Manual Setup -> Option Setup => Source Delete
JChin is offline  
post #9348 of 9350 Old 09-14-2014, 08:34 AM
Newbie
 
mrnyknicks's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Middletown, De
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 10
So just so I am understanding you correct, there is an option to just delete the TV INPUT on the 1910?
mrnyknicks is offline  
post #9349 of 9350 Old 09-14-2014, 08:54 AM
AVS Special Member
 
JChin's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Mesquite Tx
Posts: 8,530
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 87 Post(s)
Liked: 134
Quote:
Originally Posted by mrnyknicks View Post
So just so I am understanding you correct, there is an option to just delete the TV INPUT on the 1910?
Yep
JChin is offline  
post #9350 of 9350 Old 09-14-2014, 08:56 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,602
Mentioned: 10 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1101 Post(s)
Liked: 1521
Quote:
Originally Posted by mrnyknicks View Post
So just so I am understanding you correct, there is an option to just delete the TV INPUT on the 1910?
You're not actually "deleting" it, rather simply "hiding" it so the AVR no longer sees it as a source.

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	84
Size:	20.2 KB
ID:	262082  

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Mon - Fri: 10am – 10pm EST (Sat/Sun too if you leave message)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 

Last edited by jdsmoothie; 09-14-2014 at 09:00 AM.
jdsmoothie is online now  
Reply Receivers, Amps, and Processors

Tags
Denon Avr1910 7 1 Channel Multi Zone Home Theater Receiver With 1080p Hdmi Connectivity , Denon Avr790 7 1 Channel Multi Zone Home Theater Receiver With 1080p Hdmi Connectivity
Gear in this thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off