Sherwood R-972 User Thread - Page 41 - AVS Forum
Forum Jump: 
 1Likes
Reply
 
Thread Tools
post #1201 of 3216 Old 03-05-2012, 11:50 AM
Member
 
cacophonix's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: dallas, tx
Posts: 162
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by Twylight View Post

Curt:

Why does Trinnov knock the level down so hard on my speakers - usually -17db (all channels, I have very big speakers)

I too have the same concern. Unlike you, i am connecting the receiver directly to the speakers, and with trinnov reducing the levels this extent, i'm having to turn up the knob quite a bit. And the amps of R972 are not all that powerful ... so i'm a bit worried about when it'll run out of juice.
cacophonix is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1202 of 3216 Old 03-05-2012, 11:56 AM
Senior Member
 
Curt_Trinnov's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Huntington Beach, Ca
Posts: 297
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 24
Great questions. I'd like to see them asked in the thread R972 Trinnov User Notes:

I'm answering all Trinnov related questions for the R972 in "R972 Trinnov User Notes" to give new R972 users a focused place to learn about Trinnov. This is because R972 Users thread covers so much, from video-HDMI-rack mounting....

I believe this is the most efficient way to share valuable information about Trinnov in a DSP based receiver. Thanks for your understanding and I'll look for your posts there.

Cheers,

___________
Curt Hoyt
3D Audio Consultant

Trinnov Audio
USA

Curt_Trinnov is offline  
post #1203 of 3216 Old 03-05-2012, 12:04 PM
Senior Member
 
Guinness77's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 259
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 10
Does the 972 have discrete volume control for zone 2 & zone 3? I see that zone 2 does, but I do not see much in the manual regarding zone 3. Does zone 3 accept ir commands for its volume?

Thanks
Guinness77 is online now  
post #1204 of 3216 Old 03-05-2012, 12:58 PM
AVS Addicted Member
 
cschang's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Manhattan Beach, CA
Posts: 14,769
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 28 Post(s)
Liked: 76
How long is the included mic cable for the R972?

-curtis

Owner of
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Volunteer Mod at the
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Like all things on the Internet, do your research, as forums have a good amount of misinformation.

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

cschang is offline  
post #1205 of 3216 Old 03-05-2012, 01:11 PM
Advanced Member
 
Elmo C's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 618
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 16
It's about 15 ft.
Elmo C is offline  
post #1206 of 3216 Old 03-05-2012, 02:13 PM
AVS Addicted Member
 
cschang's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Manhattan Beach, CA
Posts: 14,769
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 28 Post(s)
Liked: 76
Quote:
Originally Posted by Elmo C View Post

It's about 15 ft.

Thanks Elmo....that should work for my setup.

-curtis

Owner of
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Volunteer Mod at the
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Like all things on the Internet, do your research, as forums have a good amount of misinformation.

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

cschang is offline  
post #1207 of 3216 Old 03-05-2012, 03:08 PM
AVS Addicted Member
 
cschang's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Manhattan Beach, CA
Posts: 14,769
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 28 Post(s)
Liked: 76
Jeff.

Do you know if the bulk of the remote codes for the P-965 will work with the R-972?

-curtis

Owner of
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Volunteer Mod at the
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Like all things on the Internet, do your research, as forums have a good amount of misinformation.

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

cschang is offline  
post #1208 of 3216 Old 03-05-2012, 04:03 PM
Member
 
dkaleita's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Michigan, USA
Posts: 49
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I just posted a fairly detailed review of my first few days with my R972 and Trinnov in the R972 Trinnov User Notes thread.

I don't know if links work here, but here's a try: http://www.avsforum.com/avs-vb/showt...2#post21738792
dkaleita is offline  
post #1209 of 3216 Old 03-06-2012, 08:14 AM
Advanced Member
 
Brucemck2's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 735
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 17
I am considering a 972 ....

All audio and video switching will be done way upstream by a whole house Crestron device ...

In that configuration am I likely to have the audio delays (drop outs) when I change channels on a D* satellite service? Satellite TV will be the primary source material for this room, with an occasional Kaleidescape movie or CD thrown into the mix.

Thanks
Brucemck2 is offline  
post #1210 of 3216 Old 03-06-2012, 10:44 AM
Advanced Member
 
Twylight's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 555
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
its not a drop out - its just a delay before it kicks in - a few seconds

I only get it when switching sources - i dont think you will get it if you dont change sources on the receiver itself

REW...most expensive freeware ever...

Twylight is offline  
post #1211 of 3216 Old 03-06-2012, 11:21 AM
AVS Special Member
 
Raul GS's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 2,193
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 24
I'm presently looking at this unit, but would like to get a better idea of its performance. Have most of the bugs been worked out by now? Can it be controlled through an Ipad?
Thanks

Ignorance more frequently begets confidence, than it does knowledge. Charles Darwin
Raul GS is offline  
post #1212 of 3216 Old 03-07-2012, 12:41 AM
Member
 
islandman2020's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 127
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 13
I've got a R-972 coming tomorrow.....yahoo! Can't wait! Anyway, will Trinnov operate when using the analog section of this unit? I have an HK AVR-354 whose room correction technology only works when using HDMI. I wondered if the R-972 also works like that? On my short list is an Oppo BDP-93 or 95. If Trinnov works via analog I would be tempted to get the BSP-95. Anyone ever used any of the Oppo's via analog with this unit? Thanks in advance, Devlon
islandman2020 is offline  
post #1213 of 3216 Old 03-07-2012, 08:03 AM
AVS Special Member
 
Stereojeff's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Whittier, CA USA
Posts: 1,506
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 21
Trinnov on the R-972 is available with 2-channel analog input, any coaxial or toslink digital input or any HDMI input. It is not available for the 7.1 channel analog input.

Jeff
Stereojeff is offline  
post #1214 of 3216 Old 03-07-2012, 04:12 PM
Member
 
islandman2020's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 127
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by Stereojeff View Post

Trinnov on the R-972 is available with 2-channel analog input, any coaxial or toslink digital input or any HDMI input. It is not available for the 7.1 channel analog input.

Jeff

Thanks for the response Jeff, but here is what is confusing:

"Audio Performance using both analog and digital audio sources, the Sherwood Newcastle R-972, in both 5.1 and 7.1, channel setups, delivered an excellent surround image, bolstered especially by the effect of the Trinnov Optimizer."

This is a quote from Robert Silva's review of this unit: http://hometheater.about.com/od/avre...ort_review.htm

His statement can be misinterpreted in making you think he was using Trinnov for 5.1/7.1 analog as well.

Ok, thanks again.
islandman2020 is offline  
post #1215 of 3216 Old 03-09-2012, 11:54 AM
Advanced Member
 
Twylight's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 555
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Is there any way to make "pure audio" work with an hdmi input?

REW...most expensive freeware ever...

Twylight is offline  
post #1216 of 3216 Old 03-09-2012, 02:02 PM
Senior Member
 
Curt_Trinnov's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Huntington Beach, Ca
Posts: 297
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 24
Thanks to all who are contributing in the R972 Trinnov User Notes Thread. The notes have been updated with more details re calibrations, speakers, layouts, etc, and include a table of contents. I hope this is of help to all current and future R972 users. Comments welcome in the thread.

www.cahoyt.com/trinnov/r972trinnov.pdf

___________
Curt Hoyt
3D Audio Consultant

Trinnov Audio
USA

Curt_Trinnov is offline  
post #1217 of 3216 Old 03-09-2012, 09:37 PM
AVS Addicted Member
 
cschang's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Manhattan Beach, CA
Posts: 14,769
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 28 Post(s)
Liked: 76
Got my unit this evening.

Set-up has been pretty simple so far, just takes some time.

I had to put my blu-ray player on HDMI1 for a good handshake. My FiOS DVR does fine on either HDMI1 or HDMI2.

A few times I would not get output from my L/R mains when watching the DVR and the signal was 2 channel.

Not liking the remote too much.

Now for some listening...

-curtis

Owner of
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Volunteer Mod at the
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Like all things on the Internet, do your research, as forums have a good amount of misinformation.

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

cschang is offline  
post #1218 of 3216 Old 03-10-2012, 10:09 AM
AVS Special Member
 
Audiodork's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Siesta Key, Florida
Posts: 2,442
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 30
Hello,
The Remote Control is the worst I have ever seen bundled with a $1500+ AVR. It really can only control the AVR. It really is a pity as it offers both IR and RF. Only on the DVD do you have access to the Navigation Keys. At first, I thought my Remote was defective until I read the part of the Owners Manual where it lays out what Buttons you have access to on each Input.
I personally use the RC from my TX-NR3008 when I use the 972. Otherwise, I would purchase a Harmony or other Universal Remote as the S/N's is certainly not one.
AD

Radio Shack SPL Meter Owner
Audiodork is offline  
post #1219 of 3216 Old 03-10-2012, 10:53 AM
AVS Addicted Member
 
cschang's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Manhattan Beach, CA
Posts: 14,769
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 28 Post(s)
Liked: 76
the remote aside....

This thing sounds real good!

For movies, I am very happy with the seamless and coherent surround experience.

For music, even though I had great imaging before, it seems to be a bit better now.

-curtis

Owner of
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Volunteer Mod at the
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Like all things on the Internet, do your research, as forums have a good amount of misinformation.

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

cschang is offline  
post #1220 of 3216 Old 03-10-2012, 12:08 PM
Senior Member
 
moparfan's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 361
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
I noticed if you look at the endcaps first, then navigate away, A4Less throws them in for free if you add then add R-972.


What was your setup before?

Quote:
Originally Posted by cschang View Post

the remote aside....

This thing sounds real good!

For movies, I am very happy with the seamless and coherent surround experience.

For music, even though I had great imaging before, it seems to be a bit better now.

moparfan is offline  
post #1221 of 3216 Old 03-10-2012, 12:39 PM
AVS Addicted Member
 
cschang's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Manhattan Beach, CA
Posts: 14,769
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 28 Post(s)
Liked: 76
Quote:
Originally Posted by moparfan View Post

I noticed if you look at the endcaps first, then navigate away, A4Less throws them in for free if you add then add R-972.


What was your setup before?

Yeah..I got the free endcaps, but didn't look at them online first. They add a nice touch.

I actually had a Sherwood P-965 in the system before the R-972. It has served me well in the last 5-6 years or so...was very happy with it.

Going to an HDMI setup, I have gotten rid of 7+ cables!

-curtis

Owner of
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Volunteer Mod at the
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Like all things on the Internet, do your research, as forums have a good amount of misinformation.

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

cschang is offline  
post #1222 of 3216 Old 03-11-2012, 04:41 PM
Member
 
stm69's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Cincinnati, OH
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 22
Thinking about getting this for my basement system. Speaker placement is ok for fr/l/r, real l/r will be to the sides (not back) of couch.

1) Anyone know how well the 972 will deal with 4 ohm speakers? 5 channels driven. I am using an oldie but goodie Sony 777ES at the moment, perhaps the 972 as preamp and 777 as amp.

2) Any chance there is a firmware update that will get rid of the 4-5 second channel pause when switching audio codecs?

3) Anything else I need to know? System includes 3D projector and input from a HTPC. Don't care about networking/airplay etc, anything that streams or audio will be handled by HTPC.

I'm pondering the 972 (+ external amp) compared to the Denon 4311 for ~$1300. Tough decisions.

stm69 is offline  
post #1223 of 3216 Old 03-11-2012, 05:21 PM
Senior Member
 
moparfan's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 361
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
What 4 ohm speakers do you have?

2) I'd say the likelihood is nil since this thing seems to be discontinued.
moparfan is offline  
post #1224 of 3216 Old 03-11-2012, 05:59 PM
AVS Special Member
 
Jon S's Avatar
 
Join Date: Nov 1999
Location: Sunny Hawaii
Posts: 2,700
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Liked: 43
Has anyone noticed that the Sherwood USA site is down? I tried IE8 and Firefox, the browser just hangs...

If it's not a BIG screen, it's not a theater...
Jon S is offline  
post #1225 of 3216 Old 03-11-2012, 06:26 PM
Member
 
stm69's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Cincinnati, OH
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 22
Quote:
Originally Posted by moparfan View Post

What 4 ohm speakers do you have?

2) I'd say the likelihood is nil since this thing seems to be discontinued.

I'm using 4 Dynaudio A80's for L/R/Lrear/Rrear and a Dynaudio C120+ for center. Will have to confirm the model # for the center but am pretty sure - it also appears to be a 6 ohm speaker.

From my experience with their drivers, they tend to like lots of power.

http://www.dynaudio.com/eng/archive/...audience80.php
http://www.dynaudio.com/eng/archive/...cec120plus.php

stm69 is offline  
post #1226 of 3216 Old 03-12-2012, 06:58 AM
Member
 
mam01's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I see that R-977 is on the website. I dont recall seeing this before and I had been looking at the 972 due to the enticing pricepoint at A4L in addition to the Onkyo 709 / 809. Is this the replacement for the 972?
mam01 is offline  
post #1227 of 3216 Old 03-12-2012, 07:04 AM
AVS Special Member
 
Audiodork's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Siesta Key, Florida
Posts: 2,442
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 30
Quote:
Originally Posted by mam01 View Post

I see that R-977 is on the website. I dont recall seeing this before and I had been looking at the 972 due to the enticing pricepoint at A4L in addition to the Onkyo 709 / 809. Is this the replacement for the 972?

The 977 certainly appears to be the replacement for the 972. I appears that it does not offer Trinnov, but the announced features are about as vague as they possibly can be. There is not even a closeup of the 977. The Website is back. It just no longer has the 972 on it.

Radio Shack SPL Meter Owner
Audiodork is offline  
post #1228 of 3216 Old 03-12-2012, 07:31 AM
Advanced Member
 
Elmo C's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 618
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 16
Does anyone know if the a4less units come with the +3-6 DB low freq curves?
Elmo C is offline  
post #1229 of 3216 Old 03-12-2012, 08:43 AM
RUR
Innocent Bystander
 
RUR's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: California Republic
Posts: 2,300
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 89 Post(s)
Liked: 61
Quote:
Originally Posted by Elmo C View Post

Does anyone know if the a4less units come with the +3-6 DB low freq curves?

I don't believe so, but Sherwood seems to be supplying them upon request or several folks here, who have already acquired them, could provide. I have copies I picked up for a friend's 972 if push comes to shove...
RUR is offline  
post #1230 of 3216 Old 03-12-2012, 09:34 AM
AVS Addicted Member
 
cschang's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Manhattan Beach, CA
Posts: 14,769
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 28 Post(s)
Liked: 76
Quote:
Originally Posted by RUR View Post

I don't believe so, but Sherwood seems to be supplying them upon request or several folks here, who have already acquired them, could provide. I have copies I picked up for a friend's 972 if push comes to shove...

Correct...I also got copies from a friend.

But according to the notes and this thread, after calibration, you could just but up the gain on the sub amp.

Now that I think about...does doing that have the same type of effect as the +3/+6 low freq curves? Maybe I will just play with that tonight.

So far, I am pretty impressed with the unit besides it quirks.

Now...if someone has an URC MXF file for the R972, that would really make my day.

-curtis

Owner of
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Volunteer Mod at the
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

Like all things on the Internet, do your research, as forums have a good amount of misinformation.

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

cschang is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

Tags
Sherwood Newcastle R 972

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off