OFFICIAL Sony STR-DN1010 3D-Ready HDMI 1.4 Receiver Thread - Page 9 - AVS Forum
View Poll Results: In order to view 3DTV content with HD audio, I...
need a new HDMI 1.4/3DTV-ready receiver 0 0%
refuse to get a new receiver (will settle for standard AC3/DTS) 0 0%
am a skeptic - my non-3DTV ready receiver will still decode HD audio 0 0%
already have a HDMI 1.4/3DTV-ready receiver 0 0%
Voters: 0. You may not vote on this poll

Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #241 of 362 Old 04-22-2011, 04:36 AM
Member
 
- wardog -'s Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Michigan
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by - wardog - View Post

I assume you repeated this with the mic in the same position? Try repeated tests, moving the mic for each test and see if you can duplicate this.

Auto-cal and all it's whiz-bang technology aside, one should reasonably be able to hear an out of phase pairing of the FL and FR.

If your room and system(FL+FR) placement allow, with the SP PATTERN set to 2.0(only FL+FR), place yourself centered between and at equi-distance out front of the FL and FR and listen to a bassy 5.1 encoded source. The sound you hear should itself be sonically "centered' between the two speakers. Like your eyes can actually focus on where the sounds are emanating from between the two speakers. Not sounding as if it is coming from behind. Or that eery "inside your head' , WTF sense/feeling.

Also, the below is copied from the 1010's manual. Again, I believe it represents what the mic is "hearing' sonically due to room, furnishings, and or system placement. Whiz-bang.

Do the simple test above first. Given the mic vs human ear, I'd vote human ear.

pg 41 of the available online manual I have here states:
Code:
*When the speaker(s) is (are) out of the phase,
OUT is displayed on the TV screen. The
+ and - terminals of the speaker may be
connected the other way around.
However, depending on the speakers, OUT
appears on the TV screen even though the
speakers are connected properly. This is
because of the speakers' specifications. In
this case, you can continue to use the
receiver.
- wardog - is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #242 of 362 Old 05-03-2011, 08:45 AM
Member
 
mrdjman's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 171
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I don't know why it's so difficult - speaker wire generally has one side that has a stripe running down it - just make sure it's in the same (pos or neg) position on both the speaker & receiver, and you should be good to go...unless i'm missing something here...and I've been known to miss things...
mrdjman is offline  
post #243 of 362 Old 05-04-2011, 11:06 PM
Newbie
 
camino0341's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I just could not tell you why its saying "out" but I switched out my bookshelf speakers and used my Paradigm monitor 9s as the test dummy and it read "in". I know its not the wiring in the reciever and its not the speakers due to the fact I switched right for left and so on. I ran the auto cal 3 times in different spots and all came out the same. All in all I'm just going to leave it wired the way it should be even if the 1010 reads out of phase. Thanks for all the input.
camino0341 is offline  
post #244 of 362 Old 05-08-2011, 03:11 AM
Newbie
 
eddieruiz001's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
So I have the 1010 with an HDMI from my Verizon Fios box but I do not get any sound even though the program watching is 5.1 surround sound. I have put it on standby to get sound from my tv speakers instead. I then switch it to the PS3 and no problem there. Is there something I have to change to get sound from my Fios Box?
eddieruiz001 is offline  
post #245 of 362 Old 05-13-2011, 05:25 PM
Member
 
- wardog -'s Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Michigan
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by eddieruiz001 View Post

So I have the 1010 with an HDMI from my Verizon Fios box but I do not get any sound even though the program watching is 5.1 surround sound. I have put it on standby to get sound from my tv speakers instead. I then switch it to the PS3 and no problem there. Is there something I have to change to get sound from my Fios Box?

Hmmm, I'd check my settings/assignments for the inputs first.

Settings > Input (whichever one you have your HDMI from the Verizon box)



In the Manual, > Advanced Operations > Enjoying the sound/images from other inputs.
- wardog - is offline  
post #246 of 362 Old 05-17-2011, 11:24 AM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Purchased the DN1010 recently from a well known retailer in Washington state at a nice discount.

This to replace a Sony 820. Installed last Wednesday and can report all features work as advertised.
The AVR is connected via HDMI to an iScan Duo (Audio only) HDMI output and properly decodes the audio from all eight devices connected to the Duo including a NeoTV550, Dune H1, Tivo Premiere and 2 BD Players, Toshiba HDDVD player, Mits S-VHS VCR and Pioneer Laserdisc player.

I would have no reservations in recommending this AVR.

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #247 of 362 Old 05-17-2011, 11:32 AM
Newbie
 
Stickmonkey's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I bought a 1010 in December last year. Despite some annoying things (not being able to rename or disable inputs, hdmi control switching samsung tv input to tv instead of hdmi1, etc.). I found ways around them and was general happy with the receiver at the price. However, recently when planing blu ray discs the hdmi cuts out. Signal is lost and it takes many seconds to re-establish the signal. This is completely unacceptable for watching movies as it occurs quite frequently. I have reviewed all my settings and cannot find a cause. As near as I recall it didn't ever do this prior. If I can't find a solution soon, I'm going to need a new receiver.

This replaced a yamaha receiver that had worked 100% for years. Just didn't have 3d pass thru or multiple hdmi inputs.

My setup is a samsung 55" 7000 series 3d tv. On hdmi out with arc.
Blu ray is samsung 3d blu ray that came with the tv. On hdmi2
Directv satellite on hdmi1.
Xbox360 slim on hdmi3
Wii on component input.

It's in an open cabinet with plenty of air flow. It may have an occasional movie or game case laid on it, but I've never noticed it to be hot ever.

Suggestions?
Stickmonkey is offline  
post #248 of 362 Old 05-17-2011, 04:36 PM
Newbie
 
camino0341's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'd say try using different hdmi cables, it may be your blu-ray player so don't rule out the reciever. You can rename inputs through the menu on the reciever for some reason its not possible in the gui.
camino0341 is offline  
post #249 of 362 Old 05-18-2011, 08:36 AM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
stickmonkey

The initial setup pamphlet recommends a Factory Clear before first use, a procedure I followed. Press power on the AVR for 10+ seconds.

This may be advised since final factory tests may leave miscellaneous settings in the flash memory which could return to haunt the owner.

While this may not account for your problem a factory clear may still resolve your difficulty albeit at the expense of losing your settings.

Beyond that HDMI can be tricky especially cables. I use Monoprice HDMI cables exclusively and never have problems with those.

Having read this entire thread IMO some of the reported problems seem to be due to user (cockpit) error. This is a complex device with a myriad of settings, it takes time and effort to understand.

I keep a copy of the user manual (pdf) on the computer for reference when changing settings on the 1010

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #250 of 362 Old 05-22-2011, 08:17 AM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Good review on the DN-1010 here:
http://www.hometheater.com/content/s...00-av-receiver

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #251 of 362 Old 05-26-2011, 06:04 AM
Member
 
- wardog -'s Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Michigan
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by catmother View Post

Good review on the DN-1010 here:
http://www.hometheater.com/content/s...00-av-receiver

Um, ya better look closer. Even the linkage pasted states DN1000.
- wardog - is offline  
post #252 of 362 Old 05-26-2011, 07:54 AM
Senior Member
 
DRC72's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Greater Hartford, CT
Posts: 240
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13 Post(s)
Liked: 17
Quote:
Originally Posted by - wardog - View Post


Um, ya better look closer. Even the linkage pasted states DN1000.

Haha! Good catch!
DRC72 is offline  
post #253 of 362 Old 05-27-2011, 07:57 AM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by - wardog - View Post

Um, ya better look closer. Even the linkage pasted states DN1000.

Not that much difference between the 1000 and the 1010.

Chief differences are HDMI 1.4, 3D pasthru, ARC and HDMI pasthru on standby.

But there is always Cnet:
http://reviews.cnet.com/av-receivers...ml#reviewPage1

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #254 of 362 Old 05-27-2011, 05:45 PM
Member
 
- wardog -'s Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Michigan
Posts: 64
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by catmother View Post

But there is always Cnet:
http://reviews.cnet.com/av-receivers...ml#reviewPage1

No. In all reality there isn't that much difference. More me poking ya than anything else.
- wardog - is offline  
post #255 of 362 Old 05-28-2011, 07:15 AM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by - wardog - View Post

No. In all reality there isn't that much difference. More me poking ya than anything else.

Understood and you are welcome.

The 1010 does what is needed, decode the DBTHD and DTS HD MA bitstream relayed from a Dune H1 media player and other sources via an iScan Duo VP hence no need for any video processing in the 1010.

The Duo Audio only HDMI goes to the 1010 which works. The 1010 does not play nice with the Duo for video. Connecting the Duo video+audio HDMI to the 1010 wipes out the video for some inexplicable reason. No matter, don't need it.

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #256 of 362 Old 05-28-2011, 05:42 PM
Senior Member
 
DRC72's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Greater Hartford, CT
Posts: 240
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13 Post(s)
Liked: 17
Quote:
Originally Posted by - wardog -

No. In all reality there isn't that much difference. More me poking ya than anything else.
No matter their both pieces of ****.
DRC72 is offline  
post #257 of 362 Old 05-30-2011, 07:23 PM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by DRC72 View Post

No matter their both pieces of ****.

Don't post unless you own one.

Do You ?

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #258 of 362 Old 05-31-2011, 06:36 PM
Senior Member
 
DRC72's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Greater Hartford, CT
Posts: 240
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13 Post(s)
Liked: 17
Quote:
Originally Posted by catmother View Post


Don't post unless you own one.

Do You ?

I did, but I returned it for obvious reasons.
DRC72 is offline  
post #259 of 362 Old 06-01-2011, 12:02 AM
Newbie
 
camino0341's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I found a great deal on a 2 channel power amp, can I connect it to the receiver using the cd/sacd pre outs. If so will I still have control of the volume/ bass & treble settings through the receiver. Basically using the 1010 as a pre amp. I will be powering paradigm monitor 9s for stereo listening.
camino0341 is offline  
post #260 of 362 Old 06-05-2011, 09:17 AM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by camino0341 View Post

I found a great deal on a 2 channel power amp, can I connect it to the receiver using the cd/sacd pre outs. If so will I still have control of the volume/ bass & treble settings through the receiver. Basically using the 1010 as a pre amp. I will be powering paradigm monitor 9s for stereo listening.

Have never used this method so this is just a guess.
You may get analog only, 2 ch stereo.
Advanced codecs, DB THD DTS MA can only pass via HDMI and may get lost via the SACD out.

Probably better to post to a thread dealing with SACD

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #261 of 362 Old 06-14-2011, 06:16 AM
Newbie
 
sfoster9871's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Does anyone know how to get the sound to pass back to the TV from the Sony STR-DN1010 receiver using component cables? I hooked up my Wii to a Sony Bravia 3D TV and there is a picture, but I cannot figure out how to get the sound back on.
sfoster9871 is offline  
post #262 of 362 Old 06-15-2011, 07:22 AM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by sfoster9871 View Post

Does anyone know how to get the sound to pass back to the TV from the Sony STR-DN1010 receiver using component cables? I hooked up my Wii to a Sony Bravia 3D TV and there is a picture, but I cannot figure out how to get the sound back on.

Component caries video only.

You will need to connect the 2 channel audio from the Wii to the corresponding audio input on the 1010 and let the 1010 convert to HDMI to feed the TV.

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #263 of 362 Old 06-16-2011, 06:12 PM
AVS Special Member
 
JChin's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Mesquite Tx
Posts: 8,547
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 97 Post(s)
Liked: 134
Quote:
Originally Posted by sfoster9871 View Post

Does anyone know how to get the sound to pass back to the TV from the Sony STR-DN1010 receiver using component cables? I hooked up my Wii to a Sony Bravia 3D TV and there is a picture, but I cannot figure out how to get the sound back on.

Hi sfoster9871, where is the Wii audio connect, tv or receiver?
JChin is offline  
post #264 of 362 Old 06-18-2011, 09:49 AM
Senior Member
 
DR.DTS's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 440
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 14
Hello


I'm looking at upgrading my older Denon 1801 and just recently started looking at the Sony AVRs. I've been a Denon fan forever but based on what I'm looking for and budget even the entry 1911 is out-of-reach.

I'm interested in the Sony since we have a Sony 52Z5100 TV and Sony BDP-S360 BRP. Using the "sync" function would be useful. I just haven't kept up with performance and customer satisfaction on these. I know well of denons rep along with Yamaha and Onkyos which are two models I'm considering.

For the features, power, sync and overall features this can be had for around $300 average. My "budget" for now is $300-$350 max. I like the 'pass thru" feature but sad to see no usb port. Don't have a iPod or iPhone. Sound quality and getting True-HD and DTS-HD Master is my main concern since the 1801 Denon has none and still uses "S-video_ connections". I wanted to confirm that pass thru upscalling willl work component to HDMI since my 360 uses component cables. Streaming connections to one HDMI would be a big plus.


So for basic and nott everyday use (this is in the REC Room) how does this Sony stack up overall or should I go back and consider the Onkyo HT-RC360 and Yamaha RX-V567?
DR.DTS is offline  
post #265 of 362 Old 06-19-2011, 06:59 AM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
^

A good AVR for the price.

Have not tested the component to HDMI since every source in my HT is HDMI.

The Cnet review is a good start:
http://reviews.cnet.com/av-receivers...tml#cnetReview

The reviewer does state that the component to HDMI conversdion was not that great.

Your choice but the 1010 does everything I need at a budget price. Paid 250 on a special from a reputable etailer.

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #266 of 362 Old 06-19-2011, 08:21 AM
Senior Member
 
DR.DTS's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 440
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 14
Well I'm about to cross the Onkyo RC360 off due to reading reviews all over about a few issues with the firmware upgrade, some quirks and once again heat, which Onkyos in the past seem to have as well. Some have also mentioned despite the power rating you need to push the volume control almost half way.


So how is the power/sound and about as important the heat?
DR.DTS is offline  
post #267 of 362 Old 06-20-2011, 06:58 AM
AVS Special Member
 
catmother's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: La Jolla, CA
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by DR.DTS View Post

Well I'm about to cross the Onkyo RC360 off due to reading reviews all over about a few issues with the firmware upgrade, some quirks and once again heat, which Onkyos in the past seem to have as well. Some have also mentioned despite the power rating you need to push the volume control almost half way.


So how is the power/sound and about as important the heat?

Power and sound are fine IMO and the 1010 runs very cool, top only moderately warm after 1 hour use.

You are smart to read the threads an any AVR you are contemplating. The Onkyo problems are well known and of long standing.

Certified HDTV junkie and AVS addict
U.S. Army FA WWII
catmother is offline  
post #268 of 362 Old 06-20-2011, 06:38 PM
Senior Member
 
DR.DTS's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 440
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 14
I see the newer line of AVRs from Sony...820 and 1020 are out. Any word on them compared to the 810 and 1010 models? I do see a usb port for one thing. Some good reviews over at Amazon and even Crutchfield so far on the Sonys but nothing to much on the new line.


And yes i'm considering another model...Yamaha 667 and got a few comments about the "heat & hot" on Onkyo models. I'd love to see a comparion shot with severl model without their tops on so to see the heat sinks and layout. I still like the thought of "sync" with my Sony 52Z5100 and BR player.
DR.DTS is offline  
post #269 of 362 Old 06-22-2011, 11:42 AM
Newbie
 
OkStatePokes1's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
...I've had my DN1010 for a month and a half or so, and while the setup was a pain in the a$$ at times, it performs flawlessly with no issues as reported in previous posts.

As an added point, I definitely have not experienced the problems with the subwoofer (decreased output/power). Mine sounds just as good as it did with my previous Sony AVR. It produces plenty of bass...and there is no problem making adjustments, if needed. Most of the people noting issues with their sub are saying their sub no longer "shakes their entire room/house." My question would be, "why do you actually want/need that to happen?" If it has the ability to do so, great...if not, that's fine too...but how many times do you REALLY think it's necessary? If you have your sub cranked that high, it completely defeats the purpose of having the home theater setup in the first place. This line of thinking can be compared to people who insist on dumping $5k worth of subs/amps into their 1984 Toyota Corolla...complete with oversized spoiler and spinners.
OkStatePokes1 is offline  
post #270 of 362 Old 06-28-2011, 06:26 AM
Member
 
OlderNDirt's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 59
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Looking for a little help/advice here.

I picked up the STR-DN1010 a few days ago as the final update component to my HT. After spending most of the day getting it hooked up and working properly(?), I am not sure I am reaping that much,if any benefit (other then the hdmi/3D passthrough) over my old Sony STR-DB930. Both using paradigm speakers.

I was really looking forward to the benefit of hearing trueHD audio, but in the brief usage using BluRay source audio, I hear little if any improvement. Before spending a lot more time trying to tweak this receiver for the best audio quality, just wanted to check if I may have taken enough of a step down in receiver/sound quality to eliminate the benefit of processing TrueHD audio. Or are my ears/hearing just getting too old to tell a difference?

Thanks for any help/advice/suggestions.
OlderNDirt is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off