Marantz AV7005 - Page 6 - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #151 of 9656 Old 09-15-2010, 03:26 PM
AVS Special Member
 
Kevin R. Anderson's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Salt Lake City, UT
Posts: 1,341
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Smackrabbit View Post

Well, as a quick note, the Marantz does have the option to have someone with an Audyssey Pro kit come and do a full room measurements.

Can a consumer buy an Audyssey Pro Kit? I've been tweaking my room for some time using Room EQ Wizard, so I think I could figure out how to use it.

If I could purchase an Audyssey Pro Kit for the Marantz, that would put it back on my radar.

ISF Certified
Kevin R. Anderson is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #152 of 9656 Old 09-15-2010, 03:44 PM
Member
 
jedrgy's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 77
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Kevin R. Anderson View Post

Can a consumer buy an Audyssey Pro Kit? I've been tweaking my room for some time using Room EQ Wizard, so I think I could figure out how to use it.

If I could purchase an Audyssey Pro Kit for the Marantz, that would put it back on my radar.

Yes you can but it's pretty pricey. $400-$500.
jedrgy is offline  
post #153 of 9656 Old 09-15-2010, 03:48 PM
AVS Addicted Member
 
Bill Mac's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 11,473
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 86 Post(s)
Liked: 430
Quote:
Originally Posted by cmryan821 View Post

I was completely sold on the av7005 when I thought it had MultiEQ XT32. The dual sub correction that XT32 has is a big selling point for me. I may still buy it but now I have to consider the new Onkyo/Integra units.

You could also look at the Denon 4311 which will have Audyssey XT32. A bit more than the AV7005 but quite a feature packed AVR which of course can also be used as a prepro.

Bill

My SACD collection, watch it grow and my wallet shrink ;-).

 

Denon 4311 (in preamp mode), Parasound 2100, Boston Acoustics A7200 amp, Oppo BDP-103, Consonance CD120, Panasonic TC-P60GT50 plasma, Panamax 5100EX, Salk Song Towers, Song Center, ADS 300C (surrounds) and two Rythmik F12SEs.
Bill Mac is online now  
post #154 of 9656 Old 09-15-2010, 04:37 PM
AVS Special Member
 
Stereodude's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Detroit Metro Area
Posts: 9,901
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 489 Post(s)
Liked: 528
Quote:
Originally Posted by jedrgy View Post

Yes you can but it's pretty pricey. $400-$500.

Is that the only cost, or do you need to pay something to unlock the unit itself?
Stereodude is offline  
post #155 of 9656 Old 09-15-2010, 05:40 PM
Senior Member
 
the_phew's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 305
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by Stereodude View Post

Isn't it 32x the resolution for the filters, not that it has 32x as many filters?

I don't know enough about room correction software to know if "32x the filter resolution" is semantically equivalent to "32x the number of filters".

All I know is that it's probably easier to flatten out the frequency response when you have 512 control points to work with rather than 16. As for XT w/Pro vs. XT32 non-Pro; I just want a flat response. As far as I know, Pro just gives the user control of the transfer function, it doesn't magically give you a flatter response.

It seems like the appeal of Audyssey Pro is if you want to color the frequency response to your liking ("bright", "warm", etc), which I can understand for some people. Personally, I'll just trust the recording engineer and shoot for the flattest response I can get.
the_phew is offline  
post #156 of 9656 Old 09-15-2010, 07:41 PM
AVS Special Member
 
Warpdrv's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Wisconsin
Posts: 7,350
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 15
Honestly I think to have the ability to tweak ones room response is quite a treat.....

I already have ARC with my D2v with absolutely no ability to adjust the response... I can't complain with what I'm hearing at this point but it sure would be nice to be able to adjust things from time to time...

The AV7005 will reside in my second system but honestly, I think its a ground breaking product with its price point, especially since they have fixed all the shortcomings of the 8003 - hopefully Marantz is looking to implement a top of the line Pre-Pro later down the line with even more advanced features like XT32 in a more budget minded product, unlike the Denon AVP or Anthem D2v pricepoint. Ultimately XT32 is in all practical purposes right now in uncharted territory.

XT with pro addition is already pretty impressive as it sits.... Just look at Kal Rubinsons comparisons of ARC and XT w/Pro
Warpdrv is offline  
post #157 of 9656 Old 09-16-2010, 06:36 AM
Advanced Member
 
Smackrabbit's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Portland, OR, USA
Posts: 893
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 30
Quote:
Originally Posted by Stereodude View Post

Is that the only cost, or do you need to pay something to unlock the unit itself?

I believe that you need to contact Audyssey to get a usage key every time you want to use the kit (the key matches up to a specific component, such at an AV7005), and I think that does cost something, so you can't just buy the kit and use it day after day to tweak your settings. However, I'm not sure, but I have a friend that owns the pro kit so I can ask him about it.

Chris Heinonen
Senior Editor, Secrets of Home Theater and High Fidelity, www.hometheaterhifi.com
Displays Editor, AnandTech.com
Contributor, HDGuru.com and Wirecutter.com
ISF Level II Certified Calibrator, ReferenceHomeTheater.com
Smackrabbit is offline  
post #158 of 9656 Old 09-16-2010, 07:42 AM
AVS Addicted Member
 
Kal Rubinson's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: NYC + Connecticut
Posts: 28,428
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 61 Post(s)
Liked: 126
Quote:
Originally Posted by Stereodude View Post

Is that the only cost, or do you need to pay something to unlock the unit itself?

Quote:
Originally Posted by Smackrabbit View Post

I believe that you need to contact Audyssey to get a usage key every time you want to use the kit (the key matches up to a specific component, such at an AV7005), and I think that does cost something, so you can't just buy the kit and use it day after day to tweak your settings. However, I'm not sure, but I have a friend that owns the pro kit so I can ask him about it.

First, you need to buy a license from Audyssey and that is linked to the MAC address of your particular prepro. From this, Audyssey will give you a "key" so that you can address your prepro from MultEQ Pro. This key is date-coded and expires but, since you paid for a license for your prepro, Audyssey will generate a new key on request without any additional charges.

So, yes, there is an additional cost but it is also a one-time cost.

Kal Rubinson

"Music in the Round"
Senior Contributing Editor, Stereophile
http://www.stereophile.com/category/music-round

Kal Rubinson is offline  
post #159 of 9656 Old 09-16-2010, 10:39 AM
Advanced Member
 
Minge's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Minneapolis
Posts: 695
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
If I hold my breath will it make this unit come to market faster? Sometime in October maybe?
Minge is offline  
post #160 of 9656 Old 09-16-2010, 10:58 AM
AVS Special Member
 
Kevin R. Anderson's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Salt Lake City, UT
Posts: 1,341
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Kal Rubinson View Post

This key is date-coded and expires but, since you paid for a license for your prepro, Audyssey will generate a new key on request without any additional charges. So, yes, there is an additional cost but it is also a one-time cost.

I've done some research on this because I'm thinking it is the way to go. As I understand it, you buy the kit and then you buy a license for the specific pre/pro or AVR you want to calibrate. Once you've paid for the license, you can rerun the calibration as much as you want for that piece of hardware. However, if you buy a new pre/pro or want to calibrate your friend's system, then you must buy a new license for that different piece of equipment.

Sounds like a fair licensing scheme to me.

ISF Certified
Kevin R. Anderson is offline  
post #161 of 9656 Old 09-16-2010, 11:09 AM
AVS Addicted Member
 
Kal Rubinson's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: NYC + Connecticut
Posts: 28,428
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 61 Post(s)
Liked: 126
Quote:
Originally Posted by Kevin R. Anderson View Post

I've done some research on this because I'm thinking it is the way to go. As I understand it, you buy the kit and then you buy a license for the specific pre/pro or AVR you want to calibrate. Once you've paid for the license, you can rerun the calibration as much as you want for that piece of hardware. However, if you buy a new pre/pro or want to calibrate your friend's system, then you must buy a new license for that different piece of equipment.

Sounds like a fair licensing scheme to me.

Right. Of course, while the key is active, you may use it as often as you wish. I just wanted to make the point that you will have to re-new it eventually but at no additional cost.

Kal Rubinson

"Music in the Round"
Senior Contributing Editor, Stereophile
http://www.stereophile.com/category/music-round

Kal Rubinson is offline  
post #162 of 9656 Old 09-16-2010, 11:27 AM
Advanced Member
 
Minge's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Minneapolis
Posts: 695
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
All kidding aside I am in need right now...I may opt for the receiver version and just use it as a pre-pro if the wait is going to be too long. Is there any type of time frame being suggested for market on this unit?
Minge is offline  
post #163 of 9656 Old 09-16-2010, 11:36 AM
AVS Special Member
 
cmryan821's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: New Orleans, LA
Posts: 1,046
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by Minge View Post

All kidding aside I am in need right now...I may opt for the receiver version and just use it as a pre-pro if the wait is going to be too long. Is there any type of time frame being suggested for market on this unit?

I talked to Marantz customer service last week and they told me early November.
cmryan821 is offline  
post #164 of 9656 Old 09-16-2010, 11:46 AM
Advanced Member
 
Minge's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Minneapolis
Posts: 695
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
^^^^

Thank you!
Minge is offline  
post #165 of 9656 Old 09-16-2010, 12:26 PM
Member
 
mosh00's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 125
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I am looking at replacing my B&K Ref 70 with this Marantz (AV7005). Anyone have a guess on how it will compare? Also, does anyone know the dimensions of the Marantz. I have a custom built HT cabinet and the Pre/Pro cannot be taller than 7".

Thanks.
mosh00 is offline  
post #166 of 9656 Old 09-16-2010, 12:33 PM
AVS Special Member
 
SnellKrell's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Upper East Side - Manhattan
Posts: 2,146
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
At the bottom of the page there's a link to the unit's "User Guide" - all you want to know - except the specific delivery date.

http://us.marantz.com/Products/3255.asp
SnellKrell is offline  
post #167 of 9656 Old 09-16-2010, 01:33 PM
Member
 
BrianC69's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 16
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by mosh00 View Post

I am looking at replacing my B&K Ref 70 with this Marantz (AV7005). Anyone have a guess on how it will compare? Also, does anyone know the dimensions of the Marantz. I have a custom built HT cabinet and the Pre/Pro cannot be taller than 7".

Thanks.


5U rack space with feet attached, 4U without.

RMK8003AV Rack Mount Kit (also fits AV7005).
BrianC69 is offline  
post #168 of 9656 Old 09-16-2010, 01:41 PM
Member
 
PGriff1051's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 101
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Minge View Post

All kidding aside I am in need right now...I may opt for the receiver version and just use it as a pre-pro if the wait is going to be too long. Is there any type of time frame being suggested for market on this unit?

I'm using the SR7005 with 3 Emotiva UPA-1's for the front channels and it's fantastic. I like it better than the UMC-1, XPA-2 and XPA-5 I toyed with a few months ago (also used the AV8003 with the XPA'a as well) So far it's the best $2K I've spent on this obsession. That said, I was waiting for the new Anthem receivers and may give them a shot just in case
PGriff1051 is offline  
post #169 of 9656 Old 09-16-2010, 01:55 PM
Member
 
mosh00's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 125
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by SnellKrell View Post

At the bottom of the page there's a link to the unit's "User Guide" - all you want to know - except the specific delivery date.

http://us.marantz.com/Products/3255.asp

Great! Thank you.
mosh00 is offline  
post #170 of 9656 Old 09-16-2010, 02:28 PM
Member
 
dlary's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Will the AV7005 pass 1080p/24? How good is its video processor?
dlary is offline  
post #171 of 9656 Old 09-16-2010, 07:56 PM
EJD
Member
 
EJD's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Oregon
Posts: 113
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by PGriff1051 View Post

I'm using the SR7005 with 3 Emotiva UPA-1's for the front channels and it's fantastic.

Did you try out the internal amps in the receiver before the Emos? If so, what did you think?
EJD is offline  
post #172 of 9656 Old 09-17-2010, 05:55 AM
Advanced Member
 
Minge's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Minneapolis
Posts: 695
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by PGriff1051 View Post

I'm using the SR7005 with 3 Emotiva UPA-1's for the front channels and it's fantastic. I like it better than the UMC-1, XPA-2 and XPA-5 I toyed with a few months ago (also used the AV8003 with the XPA'a as well) So far it's the best $2K I've spent on this obsession. That said, I was waiting for the new Anthem receivers and may give them a shot just in case

I to was thinking about the anthem receivers and the word I have gotten from a high volume Paradigm dealer who has inside track to the new Anthem receivers is as with all new products do not be shocked to have some wrinkles to iron out even after there release.

I am just not sure I am up for a brand new piece to the market that may be buggy out of the box. The availability of ARC in an affordable receiver sure is tempting.
Minge is offline  
post #173 of 9656 Old 09-17-2010, 06:13 AM
Senior Member
 
henningh's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 300
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Anyone know if you can assign a physical input to more than one virtual input? I'd like to set up my PS3 with different surround modes and video options depending on whether I'm watching a movie or playing a game.
henningh is offline  
post #174 of 9656 Old 09-17-2010, 07:14 AM
AVS Special Member
 
DonH50's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Monument CO
Posts: 6,029
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 149 Post(s)
Liked: 255
The AV7005 is on the web page now. I skimmed the specs, but does anybody see a compelling reason to get the AV7005 instead of the SR7005 given only $100 price difference to add amps to their pre/pro? I am not sure I saw any other feature differences between the two but must have missed something... Still no XT32.

Curious - Don

"After silence, that which best expresses the inexpressible, is music" - Aldous Huxley
DonH50 is offline  
post #175 of 9656 Old 09-17-2010, 07:44 AM
AVS Special Member
 
SnellKrell's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Upper East Side - Manhattan
Posts: 2,146
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
The pricing of the SR7005 is extremely attractive, but I already have a 5-Channel Marantz amplifier, so the AV7005 is for me.

Whenever it shows up!
SnellKrell is offline  
post #176 of 9656 Old 09-17-2010, 08:00 AM
Member
 
swspiers's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Jacksonville, NC
Posts: 78
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by DonH50 View Post

The AV7005 is on the web page now. I skimmed the specs, but does anybody see a compelling reason to get the AV7005 instead of the SR7005 given only $100 price difference to add amps to their pre/pro? I am not sure I saw any other feature differences between the two but must have missed something... Still no XT32.

Curious - Don

I believe the AV7005 also has balanced out, if that makes a difference for you.
swspiers is online now  
post #177 of 9656 Old 09-17-2010, 08:21 AM
AVS Addicted Member
 
Bill Mac's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 11,473
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 86 Post(s)
Liked: 430
Quote:
Originally Posted by DonH50 View Post

The AV7005 is on the web page now. I skimmed the specs, but does anybody see a compelling reason to get the AV7005 instead of the SR7005 given only $100 price difference to add amps to their pre/pro? I am not sure I saw any other feature differences between the two but must have missed something... Still no XT32.

Curious - Don

If the specs are basically identical I see no reason to go with the SR7005 either. The AV7005 has balanced preouts and preouts for Height and Wide speakers but the SR7005 has the amp section. So it would be a choice based on what one needs from a processor. I think the fact that the SR/AV7005 does not have XT32 would lead me toward the Denon 4311 or one of the Onkyos that have XT32. I'm not sure whether the AV7005 would be an improvement or a lateral move when compared to my 886.

Bill

My SACD collection, watch it grow and my wallet shrink ;-).

 

Denon 4311 (in preamp mode), Parasound 2100, Boston Acoustics A7200 amp, Oppo BDP-103, Consonance CD120, Panasonic TC-P60GT50 plasma, Panamax 5100EX, Salk Song Towers, Song Center, ADS 300C (surrounds) and two Rythmik F12SEs.
Bill Mac is online now  
post #178 of 9656 Old 09-17-2010, 08:22 AM
Member
 
pjonkheer's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Chicago, IL
Posts: 187
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Bill Mac View Post

If the specs are basically identical I see no reason to go with the SR7005 either. The AV7005 has balanced preouts and preouts for Height and Wide speakers but the SR7005 has the amp section. So it would be a choice based on what one needs from a processor. I think the fact that the SR/AV7005 does not have XT32 would lead me toward the Denon 4311 or one of the Onkyos that have XT32. I'm not sure whether the AV7005 would be an improvement or a lateral move when compared to my 886.

Bill

The Denon 4311 fwiw is lacking quality dacs.
pjonkheer is offline  
post #179 of 9656 Old 09-17-2010, 08:26 AM
Senior Member
 
Jon SS's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Toronto, Canada
Posts: 468
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by DonH50 View Post

The AV7005 is on the web page now. I skimmed the specs, but does anybody see a compelling reason to get the AV7005 instead of the SR7005 given only $100 price difference to add amps to their pre/pro? I am not sure I saw any other feature differences between the two but must have missed something... Still no XT32.

Curious - Don

The AV7005 may also produce less heat than the SR7005? I am wondering if this would be the case for any receiver vs pre-pro?
Jon SS is offline  
post #180 of 9656 Old 09-17-2010, 08:28 AM
AVS Special Member
 
DonH50's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Monument CO
Posts: 6,029
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 149 Post(s)
Liked: 255
I'll have to print out and compare specs again a little closer. Hard to believe adding the amps is only an extra $100!

Heat, almost certainly higher for the AVR (any AVR), but not a problem for me at the moment. I have enough space around the AVR and cut open the back of my console for more airflow (and easier access to all those &^#@ wires!)

Balanced would be as plus as my main amps f(Emotiva) or L/R/C and surrounds have balanced inputs. However, I am currently using the amps in my Pioneer receiver to drive the rears so having the amps would save me having to buy one more amp... I am not sure there's much difference in balanced runs for 6' in a consumer system (100' snake at a concert, yeah; 6' at home, not so sure) but have no way of telling if the amp's sound would improve.

More thinking to do! - Don

"After silence, that which best expresses the inexpressible, is music" - Aldous Huxley
DonH50 is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

Tags
Marantz Av7005 Pre Processor
Gear in this thread - Av7005 by PriceGrabber.com

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off