Anthem MRX Receivers - 300, 500, 700 Owners Thread & Tweaking Guide - Page 34 - AVS Forum

AVS Forum > Audio > Receivers, Amps, and Processors > Anthem MRX Receivers - 300, 500, 700 Owners Thread & Tweaking Guide

Receivers, Amps, and Processors

Shrike645's Avatar Shrike645
06:42 AM Liked: 13
post #991 of 16687
12-24-2010 | Posts: 761
Joined: Sep 2005
Quote:
Originally Posted by ekka.ied View Post
Hi everyone,

I have a very weired problem. When playing music from any source (Denon DBP-2010 or TViX 6600) in stereo, the audio is tremendously compressed but the moment I switch the 'Audio' to All Ch Stereo, Neo..., Dolby..., it works just fine, very clean.

I am running the llatest firmware powering studio 100's. Any ideas??
Is Dolby volume on?
ekka.ied's Avatar ekka.ied
07:08 AM Liked: 10
post #992 of 16687
12-24-2010 | Posts: 10
Joined: May 2008
Quote:
Originally Posted by Shrike645 View Post
Is Dolby volume on?
No. Infact I just re-installed the firmware, still no good. It's a MRX-500.
HeffeMusic's Avatar HeffeMusic
08:08 AM Liked: 25
post #993 of 16687
12-24-2010 | Posts: 919
Joined: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by ekka.ied View Post


No. Infact I just re-installed the firmware, still no good. It's a MRX-500.

You have to go into the menu of the AVR and turn off Dolby volume for each source.
Chucka's Avatar Chucka
09:17 AM Liked: 21
post #994 of 16687
12-24-2010 | Posts: 319
Joined: Jul 2001
Does anyone have any updates on the progress of the MRX-900? Any sign of it being in the hands of Beta Testers. Will it be shown at CES?

Chucka
Shrike645's Avatar Shrike645
09:21 AM Liked: 13
post #995 of 16687
12-24-2010 | Posts: 761
Joined: Sep 2005
Quote:
Originally Posted by Chucka View Post

Does anyone have any updates on the progress of the MRX-900? Any sign of it being in the hands of Beta Testers. Will it be shown at CES?

Chucka

I think the 900 is still a long ways off.
ekka.ied's Avatar ekka.ied
10:19 AM Liked: 10
post #996 of 16687
12-24-2010 | Posts: 10
Joined: May 2008
Quote:
Originally Posted by HeffeMusic View Post

You have to go into the menu of the AVR and turn off Dolby volume for each source.

I'll check it at my clients place tomorrow but I'm just curious, how is it that an Audio CD plays very cleanly when the DSP is at 'All Channel Stereo' but gets completely muffled when its on 'Stereo' or 'Dolby vs Ref'??

My interconnect is an AQ Forest and the Source is a Denon DBP-2010 just in case.
HeffeMusic's Avatar HeffeMusic
10:47 AM Liked: 25
post #997 of 16687
12-24-2010 | Posts: 919
Joined: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by ekka.ied View Post


I'll check it at my clients place tomorrow but I'm just curious, how is it that an Audio CD plays very cleanly when the DSP is at 'All Channel Stereo' but gets completely muffled when its on 'Stereo' or 'Dolby vs Ref'??

My interconnect is an AQ Forest and the Source is a Denon DBP-2010 just in case.

I think in all channel stereo, there is no Dolby involved.
slvrado's Avatar slvrado
11:06 AM Liked: 10
post #998 of 16687
12-24-2010 | Posts: 15
Joined: Mar 2004
Hi Guys,

Here are my curves, have a look. I can't figure our why my room gain is zero.
LL
LL
LL
TKO1's Avatar TKO1
11:21 AM Liked: 65
post #999 of 16687
12-24-2010 | Posts: 554
Joined: Oct 2008
Quote:
Originally Posted by slvrado View Post

Hi Guys,

Here are my curves, have a look. I can't figure our why my room gain is zero.

I can't offer any reason for your lack of room gain but your subwoofer should not be reproducing sounds that high. Normally you wouldn't expect to see the subwoofer reproduce any frequencies above 500Hz. Yours is reproducing frequencies up to 6kHz! Maybe this is something to look into?

Cheers.

Tony
akopperl's Avatar akopperl
11:51 AM Liked: 10
post #1000 of 16687
12-24-2010 | Posts: 473
Joined: Dec 2001
Does ARC set listener position from speakers?

Also, do I need to shut Dolby Volume off for all sources and set speaker levels to 0 prior to running ARC?

Thanks
Shrike645's Avatar Shrike645
11:56 AM Liked: 13
post #1001 of 16687
12-24-2010 | Posts: 761
Joined: Sep 2005
Quote:
Originally Posted by akopperl View Post

Does ARC set listener position from speakers?

Also, do I need to shut Dolby Volume off for all sources and set speaker levels to 0 prior to running ARC?

Thanks

You need to enter speaker distances manually but you do not need to shut off dolby or set the levels. ARC will do that.
Unobtainium's Avatar Unobtainium
05:15 PM Liked: 11
post #1002 of 16687
12-24-2010 | Posts: 187
Joined: Dec 2010
My new mrx700 is on order with studio 100's, and 2 sub 12's. Going to use this and my HK sig 2.1 to bi-amp the front 3 speakers. Should be a real nice upgrade all around.
Luckily the dealer is coming out to install, set-up, and PBK and ARC the system for me. 2 weeks is going to seem like forever. They had no stock at all.
ekka.ied's Avatar ekka.ied
10:21 PM Liked: 10
post #1003 of 16687
12-24-2010 | Posts: 10
Joined: May 2008
Quote:
Originally Posted by HeffeMusic View Post

I think in all channel stereo, there is no Dolby involved.

Hi,

So I had a look and Dolby Volume is off for all sources but yet the muffled sound when on 'Stereo', 'Dolby vs Ref' & 'Dolby Wide'.

Writing to Anthem, lets see what they have to say.
m_maloney's Avatar m_maloney
01:29 AM Liked: 10
post #1004 of 16687
12-25-2010 | Posts: 7
Joined: Dec 2010
It's Christmas which means I get to open my Anthem MRX500 today!! Happy holidays everyone and thanks for all the helpful info. I'm sure I'll be posting questions soon...
HeffeMusic's Avatar HeffeMusic
05:32 AM Liked: 25
post #1005 of 16687
12-25-2010 | Posts: 919
Joined: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by ekka.ied View Post


Hi,

So I had a look and Dolby Volume is off for all sources but yet the muffled sound when on 'Stereo', 'Dolby vs Ref' & 'Dolby Wide'.

Writing to Anthem, lets see what they have to say.

Hi,
I am curious are you using analog interconnect cables or HDMI? The only way you are going to get the top performance out of this AVR is with HDMI.
ekka.ied's Avatar ekka.ied
09:48 AM Liked: 10
post #1006 of 16687
12-25-2010 | Posts: 10
Joined: May 2008
Quote:
Originally Posted by HeffeMusic View Post

Hi,
I am curious are you using analog interconnect cables or HDMI? The only way you are going to get the top performance out of this AVR is with HDMI.

Everything is on HDMI, source connections and projection output. I'm using the AudioQuest Forest HDMI cables.
HeffeMusic's Avatar HeffeMusic
12:41 PM Liked: 25
post #1007 of 16687
12-25-2010 | Posts: 919
Joined: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by ekka.ied View Post


Everything is on HDMI, source connections and projection output. I'm using the AudioQuest Forest HDMI cables.

Hey guys when ARC reads EQ @ top setting, what does that mean? I feel like my highs are a little hot?
TKO1's Avatar TKO1
01:03 PM Liked: 65
post #1008 of 16687
12-25-2010 | Posts: 554
Joined: Oct 2008
Quote:
Originally Posted by HeffeMusic View Post

Hey guys when ARC reads EQ @ top setting, what does that mean? I feel like my highs are a little hot?

Hi

Not sure I understand your issue. Can you please elaborate?

Cheers

Tony
HeffeMusic's Avatar HeffeMusic
03:03 PM Liked: 25
post #1009 of 16687
12-25-2010 | Posts: 919
Joined: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by TKO1 View Post


Hi

Not sure I understand your issue. Can you please elaborate?

Cheers

Tony

In the targets window under EQ it has a setting from 200-5000. My setting is 5000.
markabuckley's Avatar markabuckley
03:09 PM Liked: 19
post #1010 of 16687
12-25-2010 | Posts: 1,081
Joined: Jan 2007
can you manually EQ > 5khz ?

just in my current setup - I use a -2.5dB cut on my centre at 8khz, and it seems to makea noticeable improvement.

I'm guessing I couldnt' with the MRXs ?
bruce24's Avatar bruce24
03:41 PM Liked: 11
post #1011 of 16687
12-25-2010 | Posts: 229
Joined: Oct 2002
I just unboxed my MRX-500, hooked everything up, powered up for the first time and started going through the setup screens. I soon realized that my select button doesn't work on the remote. While the red light illuminates when I press the SEL button, the receiver doesn't do anything. If I go over and press the button on the receiver, it works.

Has anyone else had this issue?

Thanks,

-Bruce
TKO1's Avatar TKO1
05:26 PM Liked: 65
post #1012 of 16687
12-25-2010 | Posts: 554
Joined: Oct 2008
Quote:
Originally Posted by HeffeMusic View Post

In the targets window under EQ it has a setting from 200-5000. My setting is 5000.

Hi

in this instance this is the maximum frequency where ARC stops applying equalization. In other words ARC will attempt to maintain a constant dB level across the frequency range until it reaches the maximum EQ frequency (e.g. 5000Hz), above this frequency it will not be equalized.

Hope this helps. Cheers.

Tony
TKO1's Avatar TKO1
05:29 PM Liked: 65
post #1013 of 16687
12-25-2010 | Posts: 554
Joined: Oct 2008
Quote:
Originally Posted by markabuckley View Post

can you manually EQ > 5khz ?

just in my current setup - I use a -2.5dB cut on my centre at 8khz, and it seems to makea noticeable improvement.

I'm guessing I couldnt' with the MRXs ?

Hi,

not sure if you can go higher. I never tried it personally and the ARC user manual argues against it:

Quote:


The default correction range is up to 5 kHz. Although the limit can be changed if needed, a higher one is generally not advised since the microphone becomes directional at upper frequencies, affecting measurement accuracy especially if the height of the speaker's high frequency driver is not at ear level.

Hope this helps. Cheers.

Tony
Shrike645's Avatar Shrike645
05:35 PM Liked: 13
post #1014 of 16687
12-25-2010 | Posts: 761
Joined: Sep 2005
Quote:
Originally Posted by TKO1 View Post

Hi,

not sure if you can go higher. I never tried it personally and the ARC user manual argues against it:



Hope this helps. Cheers.

Tony

For The MRX Receivers ARC is limited to 5K. The statement processors allow up to 20K but most people tried it at first but most seem to backing down to 5K.
HeffeMusic's Avatar HeffeMusic
05:58 PM Liked: 25
post #1015 of 16687
12-25-2010 | Posts: 919
Joined: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by TKO1 View Post


Hi

in this instance this is the maximum frequency where ARC stops applying equalization. In other words ARC will attempt to maintain a constant dB level across the frequency range until it reaches the maximum EQ frequency (e.g. 5000Hz), above this frequency it will not be equalized.

Hope this helps. Cheers.

Tony

Ok,
Thanks!
slvrado's Avatar slvrado
06:51 PM Liked: 10
post #1016 of 16687
12-25-2010 | Posts: 15
Joined: Mar 2004
just unboxed my MRX-500, hooked everything up, powered up for the first time and started going through the setup screens. I soon realized that my select button doesn't work on the remote. While the red light illuminates when I press the SEL button, the receiver doesn't do anything. If I go over and press the button on the receiver, it works.

Has anyone else had this issue?

Thanks,

-Bruce


Nope, mine works fine. I have an MRX500.
bruce24's Avatar bruce24
07:22 PM Liked: 11
post #1017 of 16687
12-25-2010 | Posts: 229
Joined: Oct 2002
^^^
Thanks, I'll call Anthem and see if they will send me a replacement.
HeffeMusic's Avatar HeffeMusic
12:25 PM Liked: 25
post #1018 of 16687
12-26-2010 | Posts: 919
Joined: Jan 2008
Hey guy's
I am noticing a sound, a kind of a click that comes out of my rear channels when the amp changes incoming sound codecs. An ex of this is when I am watching a blue ray and the audio changes from Dolby digital to Dts master, you can hear the codec change over with a low popping sound. Has anybody else experienced this?
KB007's Avatar KB007
06:01 PM Liked: 10
post #1019 of 16687
12-26-2010 | Posts: 46
Joined: Jan 2007
Weird thing just started between my MRX700 and Bell HD receiver. On HD channels with DD audio, the sound is gone. Haven't changed anything in either device's config, it just stopped working. If it's an SD channel with PCM 2 channel it works fine. Was only using a single hdmi cable between the 2.

Have changed cables, diff cable in diff input, checked config of the Bell box and it's all as it shoudl be. Have dbl checked with BD player - it works fine into it's normal inout and into the input usually used for the sat receiver. Currently the only way I can get audio from an HD DD channel is via a swapped in optical cable and setting input to Opt1. HDMI Dig just doesn't seem to be working.

Any ideas?
slvrado's Avatar slvrado
06:09 PM Liked: 10
post #1020 of 16687
12-26-2010 | Posts: 15
Joined: Mar 2004
I had the same problem. This has been fixed in a recent software update. Check the release notes on the Anthem web site after you download the upgrade.
Tags: Anthem Mrx500 , Anthem Mrx300 , Anthem Mrx700 , Receivers Amplifiers , Component Amplifiers , 3d Hdtv , Speaker Systems

Gear in this thread - Mrx500 by PriceGrabber.com
Reply Receivers, Amps, and Processors

Subscribe to this Thread

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3