Onkyo TX NR609 THX Select 2 Networking HDMI V1.4 Owner's Thread - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 390 Old 03-29-2011, 07:43 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
winston9332's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 5,821
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 30
ABT just sent the ship notice and expect it by the end of the week.
winston9332 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 390 Old 03-29-2011, 08:09 AM
AVS Special Member
 
deepstang's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Dallas-Irving, TX (from Nawlins!)
Posts: 1,708
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
http://www.onkyousa.com/model.cfm?cl...ver&m=TX-NR609



Targeting the sweet spot where affordability meets superb functionality, the TX-NR609 looks set to be another Onkyo classic. This THX® Select2 Plus™ Certified A/V receiver handles content from all your favorite disc-based media, as well as networked audio content from the internet, iPod®/iPhone®, and PC. Six HDMI® inputs—including one on the front panel—provide support for 3D video and ultra-high resolution 4K video upscaling via Marvell Qdeo™. HDMI also carries master-quality audio formats from Dolby and DTS, as well as the expanded surround sound of Audyssey DSX™ and Dolby® Pro Logic® IIz. Three-stage inverted Darlington circuitry and Onkyo’s proprietary WRAT ensure a clean and compelling amplifier performance. And when audio signals are output, the 7.2-channel configuration includes twin subwoofer pre-outs for added bass impact. Meanwhile, a user-friendly on-screen display and GUI make it easy to adjust settings and navigate your content. All this and more makes the TX-NR609 an irresistible choice for the value-seeking home theater fan.

Special Features
•HDMI Support for 3D Video and Audio Return Channel
•Marvell Qdeo™ Video Chip for 4K Upscaling and Processing
•Network Capability Delivers Internet Radio and Network Streaming
•THX® Select2 Plus™ Certified
•Direct Digital Connection of iPod/iPhone via Front-Panel USB Port
•Audyssey DSX™ and Dolby® Pro Logic® IIz Add New Dimensions to Surround Sound
deepstang is offline  
post #3 of 390 Old 03-29-2011, 08:16 AM
AVS Special Member
 
deepstang's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Dallas-Irving, TX (from Nawlins!)
Posts: 1,708
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I am curious to hear feedback on this unit. I am still happily using my 5 year old Onkyo 605. It has performed flawlessly, and has exceeded all my expectations. It has no heat issues and ZERO problems. I have even been very happy with the stripped down Audyssey 2eq.

With the networking of the 6xx model, it does make me wonder if Onkyo will produce a nr709. I think that it is time for Onkyo to retire the 7xx model. When I talked to a seasoned Fry's sales rep yesterday, he said that for 2010 people either bought the 608 or the 808. With the 609 being networked, the 7xx will be a hard sell.

The 2011 NR609 will be a value leader with feature and performance.
deepstang is offline  
post #4 of 390 Old 03-29-2011, 09:15 AM - Thread Starter
AVS Special Member
 
winston9332's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 5,821
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 30
Quote:
Originally Posted by deepstang View Post

I am curious to hear feedback on this unit. I am still happily using my 5 year old Onkyo 605. It has performed flawlessly, and has exceeded all my expectations. It has no heat issues and ZERO problems. I have even been very happy with the stripped down Audyssey 2eq.

With the networking of the 6xx model, it does make me wonder if Onkyo will produce a nr709. I think that it is time for Onkyo to retire the 7xx model. When I talked to a seasoned Fry's sales rep yesterday, he said that for 2010 people either bought the 608 or the 808. With the 609 being networked, the 7xx will be a hard sell.

The 2011 NR609 will be a value leader with feature and performance.

I thought the same thing last year when they pushed THX Select2 processing, audyssey dsx, 1080p scaling and a lot of hdmi.

Pushing down networking to the 508 is a bold move, but a no-brainer in my opinion. The days of optical playback in hometheatre are limited and pioneer will sell a lot of 1021s based solely on airplay.
winston9332 is offline  
post #5 of 390 Old 03-30-2011, 08:28 AM
AVS Special Member
 
osofast240sx's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Plano, TX
Posts: 1,838
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by winston9332 View Post

I thought the same thing last year when they pushed THX Select2 processing, audyssey dsx, 1080p scaling and a lot of hdmi.

Pushing down networking to the 508 is a bold move, but a no-brainer in my opinion. The days of optical playback in hometheatre are limited and pioneer will sell a lot of 1021s based solely on airplay.

come with a apple app?
osofast240sx is offline  
post #6 of 390 Old 04-01-2011, 09:05 PM
Senior Member
 
Dalton's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Rhode Island
Posts: 267
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Did anyone get theirs yet? Feedback?

You only live once. Get what you want!
Dalton is offline  
post #7 of 390 Old 04-01-2011, 09:20 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
winston9332's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 5,821
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 30
Quote:
Originally Posted by Dalton View Post

Did anyone get theirs yet? Feedback?

yes arrived this evening. set up in my bedroom (2 ch setup). will not be able to test until tomorrow.
winston9332 is offline  
post #8 of 390 Old 04-01-2011, 09:20 PM - Thread Starter
AVS Special Member
 
winston9332's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 5,821
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 30
it's not as ugly as you think it is
winston9332 is offline  
post #9 of 390 Old 04-01-2011, 10:41 PM
Member
 
Metalbender's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Washington state
Posts: 140
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 15
I just bought mine i have only had it a couple of days great so far. i am still learning how use all the features. My tv picture is noticeably better than running straight through the cable box. (Toshiba)

FW 15.3 PSB, Now where did I put my beer?
Metalbender is offline  
post #10 of 390 Old 04-03-2011, 02:38 PM
Member
 
mooseboots's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I see that the NR-609 doesn't have an RS-232 connection. Can command & control messages be sent to the unit over Ethernet? I have a HTPC, and I have a cool setup right now between CommandFusion (iPhone app), IntelliMote, and the RS-232 port on my Onkyo SR-705 which allows me to have a customized iPhone App with buttons labeled with various radio stations.

It's nice for listening to Zone 2 on the deck.
mooseboots is offline  
post #11 of 390 Old 04-03-2011, 02:41 PM
Member
 
mooseboots's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by osofast240sx View Post

come with a apple app?

Yes, there's an Onkyo Remote app in the App Store.

Presumably, oRemote (3rd party app) will support the NR609 when the network protocols are released by Onkyo.
mooseboots is offline  
post #12 of 390 Old 04-04-2011, 03:17 PM
AVS Special Member
 
ambesolman's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Atlanta, GA
Posts: 3,019
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 97 Post(s)
Liked: 317
Anyone with a 1080p display notice a difference with the 4k upconversion? I wouldn't assume so but can a 1080p set even display that?
ambesolman is online now  
post #13 of 390 Old 04-04-2011, 04:26 PM
AVS Special Member
 
Ph8te's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 8,281
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 240 Post(s)
Liked: 264
Quote:
Originally Posted by ambesolman View Post

Anyone with a 1080p display notice a difference with the 4k upconversion? I wouldn't assume so but can a 1080p set even display that?

It probably wont even be selectable as there are no 4K sets. I believe another user had this issue where they had a 1080p set, but was trying to use the 4k setting. Right now the 4k upconversion is more marketing hype than anything as there are very few if any consumer sets that will do 4K. Even if you sould output it most likely you would see no benifit due to thelimitation of the display device.
Ph8te is online now  
post #14 of 390 Old 04-05-2011, 04:03 PM
Member
 
jcord51's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Howard Beach, NY
Posts: 104
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by Ph8te View Post

It probably wont even be selectable as there are no 4K sets. I believe another user had this issue where they had a 1080p set, but was trying to use the 4k setting. Right now the 4k upconversion is more marketing hype than anything as there are very few if any consumer sets that will do 4K. Even if you sould output it most likely you would see no benifit due to thelimitation of the display device.

I tried to select that feature and the screen was just blank. I remember the old Oppo units that would up convert to 1080I via HDMI. When I saw that this unit advertised 4000k up convert I was hoping to see a difference. I don't even know why they advertised it as a feature since 4000k sets will not be available for at least a year.
jcord51 is offline  
post #15 of 390 Old 04-05-2011, 04:51 PM
Newbie
 
Alterity17's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
So I am having an issue with this receiver, but it's very small and could be the setup.

When watching TV, the sound will randomly cut out for about 1-2 seconds and then re-establish. The Audio description will disappear on the receiver itself and come back "i.e DTS, Stero, etc).

It is also happening with my HTPC. It's not a huge deal since it will only happen about once a movie, but it's something I would like to get rid of completely.

Any suggestions would be great.

Other than this small issue, which I think is my fault, this receiver is very nice!

Thanks,
Alterity17 is offline  
post #16 of 390 Old 04-05-2011, 05:37 PM
AVS Special Member
 
Ph8te's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 8,281
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 240 Post(s)
Liked: 264
Sounds like an HDMI handshake issue IMO. have you tried switching out cables?
Ph8te is online now  
post #17 of 390 Old 04-05-2011, 08:59 PM
Advanced Member
 
rworne's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 840
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 30
Quote:
Originally Posted by mooseboots View Post

Yes, there's an Onkyo Remote app in the App Store.

Presumably, oRemote (3rd party app) will support the NR609 when the network protocols are released by Onkyo.

Onkyo is not releasing the specs anytime soon according to yesterday's phone call with their support group.

I believe I know what is going on with the new messages the 2011 models are using and as long as the manuals are on line I can come up with what I need to get support included.

1.2.7 is getting ready to go to the beta testers and I'll try to get 509 and 609 support in it this weekend. After that, off to Apple to be reviewed.
rworne is offline  
post #18 of 390 Old 04-06-2011, 06:36 PM
Newbie
 
gizmoz's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 13
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Anyone know if the 609 does HDMI pass through when receiver is on standby? I don't seem to get this to work.
gizmoz is offline  
post #19 of 390 Old 04-06-2011, 07:25 PM
AVS Special Member
 
JChin's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Mesquite Tx
Posts: 8,431
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 36 Post(s)
Liked: 122
Quote:
Originally Posted by gizmoz View Post

Anyone know if the 609 does HDMI pass through when receiver is on standby? I don't seem to get this to work.

Hi gizmoz, go into Hardware Setup and turn on "HDMI Control" which will set "Audio Tv Out" to auto and "HDMI Through" to on (see page 56-57 in OM).

Also Onkyo has added an additional options setting for HDMI Through. You have the options of either Off (Default), Auto detect, Last source selected and specific HDMI Input jack. (previous 60x model only offer Last source).
JChin is offline  
post #20 of 390 Old 04-06-2011, 10:00 PM
Newbie
 
gizmoz's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 13
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by JChin View Post
Hi gizmoz, go into Hardware Setup and turn on "HDMI Control" which will set "Audio Tv Out" to auto and "HDMI Through" to on (see page 56-57 in OM).

Also Onkyo has added an additional options setting for HDMI Through. You have the options of either Off (Default), Auto detect, Last source selected and specific HDMI Input jack. (previous 60x model only offer Last source).
Great! That did the trick. Thanks JChin.
gizmoz is offline  
post #21 of 390 Old 04-09-2011, 01:55 PM
Newbie
 
b4zz4's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hello All

First post, hope you can help. Took delivery of 609, upgrading my 10 year old Yamaha. I have a problem that I'm struggling to resolve. When setting up I attached my HDMI from tv to hdmi out, sky box to CBL/SAT and xbox to Game. When I tried to access the setup on the remote it didn't work, neither could I adjust any sound options. Xbox worked fine. I then tested all the HDMI ports and found only the GAME and PC ports give me all the access available, the others don't offer anything. So at present I'm watching my tv through the PC HDMI. Did a factory reset, it remained the same as when taken out of the box. Any help will be most welcome
b4zz4 is offline  
post #22 of 390 Old 04-09-2011, 02:06 PM
AVS Special Member
 
JChin's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Mesquite Tx
Posts: 8,431
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 36 Post(s)
Liked: 122
Quote:
Originally Posted by b4zz4 View Post

When I tried to access the setup on the remote it didn't work, neither could I adjust any sound options.

Hi b4zz4, using the remote press "Receiver" button first then followed by "Setup" button.
JChin is offline  
post #23 of 390 Old 04-10-2011, 07:01 AM
Newbie
 
b4zz4's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by JChin View Post

Hi b4zz4, using the remote press "Receiver" button first then followed by "Setup" button.

Hi JChin

Thank you so much...I'm now in Onkyo heaven
b4zz4 is offline  
post #24 of 390 Old 04-10-2011, 02:33 PM
Member
 
rjnolberto's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
How is the video processing on the 609?
rjnolberto is offline  
post #25 of 390 Old 04-10-2011, 02:56 PM
Senior Member
 
PreventerWind's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 201
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'm going to choose between this receiver and the Pioneer VSX-1021-K in the coming months. So far the Pioneer has the edge due to Advanced MCACC and better temp control. The Onkyo so far has 1 more HDMI input and a potentially lower price (when a few months pass by). Decisions, decisions...
PreventerWind is offline  
post #26 of 390 Old 04-10-2011, 03:16 PM
Member
 
Vril's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by PreventerWind View Post

I'm going to choose between this receiver and the Pioneer VSX-1021-K in the coming months.

i have read on cnet that the Pioneer VSX-1020-K ethernet connection can be used ONLY for internet radio so maybe this model Pioneer VSX-1021-K is better that way. i also have my eyes on this beauty vs the Onkyo 609

also the new Denon 1912 is to be seen as it will have similar specs, now which one sounds better ?
Vril is offline  
post #27 of 390 Old 04-11-2011, 11:01 AM
Senior Member
 
hollismb's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Atlanta, GA
Posts: 389
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Does this the 609 have a fan in it like the 608, or have they gotten it cooler/quieter from the previous model? If it does have a fan, which side is it on, and how quiet/loud is it?
hollismb is offline  
post #28 of 390 Old 04-11-2011, 12:40 PM
Member
 
defkon's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 118
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
do you think we'll be missing the Audyssey MultEQ on this? I see the RC-370 has MultEQ and this only has 2EQ... as a first time Home theater builder in my place, just wondering if you guys think this iwll make a big diff.
defkon is offline  
post #29 of 390 Old 04-11-2011, 12:45 PM
Senior Member
 
DCM88's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 210
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by defkon View Post

do you think we'll be missing the Audyssey MultEQ on this? I see the RC-370 has MultEQ and this only has 2EQ... as a first time Home theater builder in my place, just wondering if you guys think this iwll make a big diff.

im not sure why the 609 didnt come with MultEQ imo it should have the 709 will have MultEQ-XT so why not give the 609 the MultEQ .... esp when denon will give you it in avr's alot cheaper than the 609
DCM88 is offline  
post #30 of 390 Old 04-11-2011, 01:46 PM
Member
 
CycleWriter's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 32
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Have had my 609 for about 10 days and loving it, but over the weekend something came to light that has me disturbed. I have a Windows Media PC connnected via Linksys DMA2200 extender and a Western Digital Live Hub. All are connected to the 609 via HDMI cables and all network connections are via cat6 cabling. The PC also has a 3tb NAS where I store BD movies converted to MKV files. Saturday night I was watching one of these movies stored locally on the Live Hub and I noticed a little bit of jitter in the picture. It is almost imperceptible, but on slow panning shots it is not quite smooth and appears to drop a frame or two ever so slightly at random. Thought it might have had something to do with the conversion, so I shrugged it off. Yesterday I was watching some recorded TV on the extender (CSI) and again noticed this same jitter. Again, I thought since it was recorded that it might have to do with the source material, so I disconnected the HDMI from the 609 and connected it directly from the extender to the TV. No more jitter.

Now I'm freaking out that the 609 is doing something to the HDMI signal that's causing this jitter. I can't live with this. Since it has happened on 2 different input sources I'm almost sure it has nothing to do with the source material. With the extender the source is stored on a PC and carried over the network, but with the Live Hub the source is stored directly on its 1tb hard drive. I have about a week left to return this unit to the store. Any ideas? Anyone else seeing anything like this? Could it be a setting I need to change?
CycleWriter is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off