Sony STR-DH820 deoding problem - AVS Forum
Forum Jump: 
 1Likes
  • 2 Post By streamstree
 
Thread Tools
post #1 of 11 Old 06-11-2011, 03:38 PM - Thread Starter
Member
 
Blurayjunkie's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I just purchased this receiver & I have a PS3 & samsung 3d blu ray player that both output DTS-HD & Dolby TruHD but I can't get the receiver to decode it from either player. The receiver has the logos for both lossless codecs. I have Monster HDMI 1000 cable bought 5 years ago. I get great 2d 18080p & 3d picture. I've checked every setting in the player & reciever. Is it possible that my HDMI cable is 3d & 1080p compliant but not for lossless audio?
Blurayjunkie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 06-11-2011, 04:05 PM
AVS Special Member
 
BIslander's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 8,576
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 79 Post(s)
Liked: 135
It can't be the cable. When you play a lossless track, do you get lossy or stereo?
BIslander is online now  
post #3 of 11 Old 06-11-2011, 04:24 PM - Thread Starter
Member
 
Blurayjunkie's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
It play the audio tracks in LPCM 48hz. The manual for the receiver shows that the display will light up when DTS HD or True HD are being decoded. I ordered some new cables on amazon to see if they will do the trick I guess.
Blurayjunkie is offline  
post #4 of 11 Old 06-11-2011, 04:43 PM
Member
 
hodgjy's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 115
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
You have to force some sources to output bitstream. Sometimes, during the HDMI handshake, the source will output to PCM by default unless you force it to bitstream. See if there are settings to force bitstream out.
hodgjy is offline  
post #5 of 11 Old 06-11-2011, 06:30 PM
AVS Special Member
 
BIslander's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 8,576
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 79 Post(s)
Liked: 135
Quote:
Originally Posted by Blurayjunkie View Post

It play the audio tracks in LPCM 48hz. The manual for the receiver shows that the display will light up when DTS HD or True HD are being decoded. I ordered some new cables on amazon to see if they will do the trick I guess.

Stereo or multichannel? If you are getting stereo, it's likely being caused by the HDMI handshake with the TV. TVs are 2 channel devices and may tell the player to decode the track and downmix it to stereo. Most receivers have a setting that disables the HDMI audio output to the TV.

If you are getting multichannel, that would likely mean you hzve set your players to output PCM. Bitstream is the proper setting to feed encoded audio to your receiver. btw, if you have an older "fat" PS3, it cannot bitstream lossless audio. Another btw: the quality of the lossless audio is the same when decoded in the player for PCM output and when decoded in the receiver.

Again, it is not possible for a cable to cause the problem you describe. Not possible.
BIslander is online now  
post #6 of 11 Old 10-29-2012, 09:17 AM
Newbie
 
joeblu's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hey Blurayjunkie- did you ever solve this problem? I have the identical issue- thought it was the cables too- was not. If you figured it out, the solution would be greatly appreciated. My bluray and PS3 are confirmed bitstreaming out. thanks!
joeblu is offline  
post #7 of 11 Old 01-15-2013, 02:04 AM
Newbie
 
streamstree's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Hi I just joined this forum for this thread. I just got the receiver and had the same problem. I originally set everything on the player which is a sony bdp s590 to out put bit stream, then output the receiver to amp.Long story short, I ended up with the same problem just getting LPCM. Then I looked into the arc handshake between the tv (sony kdlhx820). I had recently updated the firmware and the audio out put was changed back to "tv speakers". I change the setting back to "audio system" and it all works now. DTS and TRUE HD. I've tried several discs.Turned the receiver off and on. Its solid.
Glad to be a part of this forum. I've been lurking for a while now. haha.
jasmart and liteon163 like this.
streamstree is offline  
post #8 of 11 Old 01-15-2013, 09:29 AM
Advanced Member
 
eaamon's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: South mid Tn.
Posts: 548
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 22 Post(s)
Liked: 18
did you read that Sony recommends a Sony HDMI cable only. though there are some others
I believe are compatible. I really do not know the difference yet if someone can share the light......

my HT
eaamon is offline  
post #9 of 11 Old 01-15-2013, 04:25 PM
AVS Special Member
 
BIslander's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 8,576
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 79 Post(s)
Liked: 135
There are no differences among HDMI cables. Sony simply wants people to buy its cables instead of someone else's.
BIslander is online now  
post #10 of 11 Old 01-16-2013, 09:12 AM
Advanced Member
 
eaamon's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: South mid Tn.
Posts: 548
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 22 Post(s)
Liked: 18
Quote:
Originally Posted by BIslander View Post

There are no differences among HDMI cables. Sony simply wants people to buy its cables instead of someone else's.
I would agree they should all be the same. but I have read where many who had sony TV
and sony BR player found they could not get certain audio to/back to their receivers with
out a sony/sony compatible cable.
sony TV forums

my HT
eaamon is offline  
post #11 of 11 Old 10-16-2014, 02:38 PM
Member
 
liteon163's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 27
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I realize I am more than a day late and probably quite a few dollars short, but this thread helped me set up my STR-DH820. I was stumped as to why I couldn't get any DTS out of my Sony BDP-S3100. I made sure the Blu-ray player was set up properly and couldn't figure out why DTS wasn't working properly. Then streamstree pointed out the TV+AMP setting. I changed this to AMP only and voila! Everything is working as it should -- 96/24 files aren't being downsampled to 48 and DTS-HD MA is showing up as it should over HDMI.

It sucks that the receiver can't dynamically adjust this setting (like passing through HDMI audio while in standby mode) because sometimes I want to be able to watch the Blu-ray player on TV without having to dig into the receiver's settings to re-enable TV+AMP. But, being the geek that I am, I'll keep poking around to see if there's a reasonable work-around.

At least now I know how to get it 100% working.

Thanks!

Last edited by liteon163; 10-16-2014 at 02:40 PM. Reason: concision
liteon163 is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off