Getting an HDCP Error with my Pioneer AVR - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 21 Old 04-03-2012, 12:19 AM - Thread Starter
Member
 
theaf1don's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have a Pioneer 1021 AVR with a Panasonic 65ST30 plasma tv. Recently I've been getting a random HDCP error when watching comcast tv (it happened with the apple tv a couple times also). The screen just turns black and the AVR says HDCP error. I have to turn the AVR on/off to get it working again. It is really annoying and seems to be random. Any thoughts? I'm using HDMI only.
theaf1don is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 Old 04-03-2012, 12:46 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,327
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 956 Post(s)
Liked: 1485
Comcast boxes are among the worst offenders of HDMI handshake errors, although can be easily resolved by bypassing the AVR and passing HDMI straight to the TV with optical from the box to the AVR for surround sound.

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AV Gear 

Mon - Fri: 8am – 8pm EST (Sat/Sun too, will return call if I don't pick up)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #3 of 21 Old 04-03-2012, 08:07 AM
AVS Special Member
 
M Code's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Joshua Tree, CA
Posts: 9,895
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 109 Post(s)
Liked: 124
Make sure the Pioneer & Comcast box have the latest firmware installed..
Also try a different power turn-on sequence..
1. Display
2. AVR
3. Comcast

Just my $0.02...
M Code is offline  
post #4 of 21 Old 04-03-2012, 07:58 PM - Thread Starter
Member
 
theaf1don's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
So I've ruled out some of the issues. I've come to the conclusion the problem is somewhere between the Panasoic Plasma and AVR.

I just had the error come up on the apple tv, and once I turned the panasonic tv off, but left everything else the same, the error stopped. I ordered a few new HDMI cables in case that is the problem. The TV is a Panasonic 65ST30
theaf1don is offline  
post #5 of 21 Old 04-04-2012, 03:23 PM - Thread Starter
Member
 
theaf1don's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Any thoughts?
theaf1don is offline  
post #6 of 21 Old 04-04-2012, 03:52 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,327
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 956 Post(s)
Liked: 1485
Huh? The work around I suggested will resolve your issue and is the most common solution to your issue, unless of course you want to replace the Comcast box with DirecTV or Dish.

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AV Gear 

Mon - Fri: 8am – 8pm EST (Sat/Sun too, will return call if I don't pick up)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #7 of 21 Old 04-04-2012, 03:55 PM - Thread Starter
Member
 
theaf1don's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
But I had the same problem with my Apple TV. I only started getting these issues this week, I just got the Panasonic tv last week.
theaf1don is offline  
post #8 of 21 Old 04-04-2012, 04:26 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 44,327
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 956 Post(s)
Liked: 1485
But is the AppleTV issue consistant? Try powering on in this order, TV, wait a few seconds, AVR, wait a few seconds, and then the source device.

---------------------------------
"JD" –
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AV Gear 

Mon - Fri: 8am – 8pm EST (Sat/Sun too, will return call if I don't pick up)
Call for pricing on Denon, Marantz, Yamaha, Def Tech, Atlantic Tech, Parasound
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #9 of 21 Old 04-04-2012, 05:18 PM - Thread Starter
Member
 
theaf1don's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by jdsmoothie View Post

But is the AppleTV issue consistant? Try powering on in this order, TV, wait a few seconds, AVR, wait a few seconds, and then the source device.

The Apple TV issue has happened only 2 times. The comcast like 10+. I'll try this tonight, thanks!
theaf1don is offline  
post #10 of 21 Old 04-05-2012, 12:39 AM - Thread Starter
Member
 
theaf1don's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Aghh I'm getting really frustrated now. I tried what you said several times but I got the error at least 15 times while watching tv tonight. I've turned off video conversion on the AVR too but the issue still persists.

So the screen goes black, it says HDCP error on the AVR, but the audio remains. Sometimes the video appears by itself, other times I have to restart the AVR and/or the TV as well.
theaf1don is offline  
post #11 of 21 Old 04-05-2012, 12:42 AM
AVS Special Member
 
keyboardcat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
Maybe the tv is bad Will the store let you return it still?
keyboardcat is offline  
post #12 of 21 Old 04-05-2012, 12:43 AM
AVS Special Member
 
keyboardcat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
did comcast say any things to try?
keyboardcat is offline  
post #13 of 21 Old 04-05-2012, 12:45 AM
AVS Special Member
 
keyboardcat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
someone else had hdmi issues with panasonic also

http://www.highdefforum.com/cable-pr...er-plasma.html
keyboardcat is offline  
post #14 of 21 Old 04-05-2012, 12:48 AM
AVS Special Member
 
keyboardcat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
keyboardcat is offline  
post #15 of 21 Old 04-05-2012, 12:59 AM - Thread Starter
Member
 
theaf1don's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by keyboardcat View Post

Maybe the tv is bad Will the store let you return it still?

The TV is from Amazon so I have like 2 weeks left to return it. I didn't have any issues for the first week I had it. Things just started getting weird the 2nd week.

Now that I think about it, the problem seems to have started after I tried hooking up my PS3 to the AVR which didn't work. I thought maybe the HDMI port on the PS3 was just busted because I couldn't get a clear picture, it kept being fuzzy. I didn't really get a chance to research it again but it seems like all these HDCP errors have been happening after that night.
theaf1don is offline  
post #16 of 21 Old 04-05-2012, 01:13 AM
AVS Special Member
 
keyboardcat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
I don't have comcast hdmi or a avr with hdmi on it, so I can't give good information on troubleshooting that, but I keep reading about a lot of hdmi issues with receivers. I was just playing xbox live on my 42 inch panasonic lcd tv. I plan to hook up my stereo receiver with speakers to it, but I haven't done it yet. careful with amazon return policy. they make you pay hefty re stocking fees on some items. since the tv might be defective maybe they won't charge you to return it. I haven't had any issues yet playing ps3 with hdmi on the tv yet.
keyboardcat is offline  
post #17 of 21 Old 04-05-2012, 01:15 AM
AVS Special Member
 
keyboardcat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
I found this http://www.youtube.com/watch?v=t3V4gY6H140
someone on his comments said connect the ps3 or ps3 slim to the receiver and hold 5 seconds the power button because the ps3 send the to all connections video and audio

Letsplaymaker1998 8 months ago
keyboardcat is offline  
post #18 of 21 Old 04-05-2012, 01:17 AM
AVS Special Member
 
keyboardcat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
he had panasonic hdmi issue with ps3
http://www.youtube.com/watch?v=WXefPf4m8Vo
keyboardcat is offline  
post #19 of 21 Old 04-05-2012, 01:37 AM
AVS Special Member
 
keyboardcat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
going to bed I hope that your hdcp error gets fixed.
keyboardcat is offline  
post #20 of 21 Old 04-05-2012, 03:40 PM
AVS Special Member
 
keyboardcat's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 19
Have things got any better with the error?
keyboardcat is offline  
post #21 of 21 Old 04-05-2012, 06:10 PM - Thread Starter
Member
 
theaf1don's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 53
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'm still at work so I haven't been able to try. I'll update this once I get home tonight.
theaf1don is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off