Onkyo TX-NR818 "official" owner's thread discussion - Page 19 - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #541 of 9926 Old 06-15-2012, 11:30 AM
Member
 
dumbasbell's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 71
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have a question. It seems when I watch Blu-Ray all sound seem to go to 7.1, even when I am watching a movie with 5.1. How do I fix that?
dumbasbell is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #542 of 9926 Old 06-15-2012, 01:23 PM - Thread Starter
AVS Addicted Member
 
jmpage2's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 10,053
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 77
My 818 just arrived... even better, my wife has a ton of stuff going on tomorrow so there should be ample time to play. smile.gif
jmpage2 is offline  
post #543 of 9926 Old 06-15-2012, 01:57 PM
AVS Club Gold
 
joerod's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: MIDWEST (just outside Chicago)
Posts: 22,082
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 65 Post(s)
Liked: 106
Just found out I will be Reviewing a newer Receiver (can't say which it is yet) soon so I will be selling my "like new" 818 shortly. I will list it next week in the classifieds. smile.gif

Build your own Concession Stand Counter for cheap! Search -> Joe Rod Home Theater .Com

Check out these new Lighted Cup Holders:
http://hstrial-jrodriguez996.homeste...=1402680301175
joerod is online now  
post #544 of 9926 Old 06-15-2012, 03:27 PM
Blu-ray Reviewer
 
Ralph Potts's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Middletown NY
Posts: 9,090
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 87 Post(s)
Liked: 467
Quote:
Originally Posted by dumbasbell View Post

I have a question. It seems when I watch Blu-Ray all sound seem to go to 7.1, even when I am watching a movie with 5.1. How do I fix that?

Greetings,

When you say "all sounds seem to go to 7.1" can you elaborate? What does the display say and how do you have your speakers configured?


Regards,

Ralph C. Potts
Blu-ray Reviews
AVS Forum
My Home Theater
My DVD/HD DVD/Blu-ray Collection
Ralph Potts is offline  
post #545 of 9926 Old 06-15-2012, 03:32 PM
Advanced Member
 
Stylz25's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Edmonton,Alberta
Posts: 699
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 14
Quote:
Originally Posted by joerod View Post

Just found out I will be Reviewing a newer Receiver (can't say which it is yet) soon so I will be selling my "like new" 818 shortly. I will list it next week in the classifieds. smile.gif

Can't wait to see what it is!! Hoping it is a higher end Onkyo!!!!! biggrin.gif
Stylz25 is offline  
post #546 of 9926 Old 06-15-2012, 04:09 PM
Member
 
jaliscojorge's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 83
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by jmpage2 View Post

My 818 just arrived... even better, my wife has a ton of stuff going on tomorrow so there should be ample time to play. smile.gif
Cant wait to hear what you think about it. I've read some reviews saying that the sub woofer wasn't hitting as tight as some people would have liked. I hope that is not a receiver problem and something not right on the users part.
jaliscojorge is offline  
post #547 of 9926 Old 06-15-2012, 09:00 PM
Member
 
beezar's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 198
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Anyone know if the 818 would have trouble driving 4 ohm speakers? The speakers have high sensitivity (98 dB) and I don't really listen up to reference level, but would like that ability for sure.

Really don't want to get separates as that means more cash...
beezar is offline  
post #548 of 9926 Old 06-15-2012, 09:12 PM
Member
 
The Scott's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 58
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by beezar View Post

Anyone know if the 818 would have trouble driving 4 ohm speakers? The speakers have high sensitivity (98 dB) and I don't really listen up to reference level, but would like that ability for sure.
Really don't want to get separates as that means more cash...

I wrote Onkyo USA about just that and they replied yesterday.

They said so long as all my speakers are 4 Ohm and the receiver is set to drive them, it will be fine. You cannot mix 4 Ohm and 6 to 8 Ohm speakers. I have a thing for Magnepans but I have decided to stay with Klipsch for now as I don't have the cash to buy 5 to 7 Maggies for the 818.
The Scott is offline  
post #549 of 9926 Old 06-15-2012, 09:33 PM
Member
 
BlueDude's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Orlando, FL
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I am looking to replace my 805 with either a 809 or 818, mostly for the video processing and extra inputs. I'm pretty ambivalent about XT32 because I already run the sub with a AS-EQ1 that I plan to keep (and it does two subs, which the 818 can't do). I've been reading about both the 809 and 818, but other than XT32 they seem awfully similar. Is the 818 worth $300 more?
BlueDude is offline  
post #550 of 9926 Old 06-15-2012, 09:55 PM
Member
 
dumbasbell's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 71
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Ralph Potts View Post

Greetings,
When you say "all sounds seem to go to 7.1" can you elaborate? What does the display say and how do you have your speakers configured?
Regards,
When I watch BD movie with DTS-HD 5.1 for example, all the speakers on front LCD panel light up. Even though I have 7.1 speakers set up, if I am watching a movie that is mixed in 5.1 channel, shouldn't the receiver only use 5 speakers with subwoofer and not the entire 7 speakers? On a another note, how many here use Intelivolume and if you do at what volume do you set it at?
dumbasbell is offline  
post #551 of 9926 Old 06-15-2012, 10:05 PM
Newbie
 
hschaaps's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Netherlands
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Anyone tried the hdmi switch functionality of the 818? When my 818 is off it will display the picture of my xbox 360 and ps3 but I'm not getting any sound, what could be wrong?

Edit: Pull the power cord seems to have fixed it for now, bad firmware frown.gif
hschaaps is offline  
post #552 of 9926 Old 06-15-2012, 10:45 PM
Newbie
 
hschaaps's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Netherlands
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by kawie01 View Post

Anyone having trouble with the latest firmware? My video switching freezes for some of my components. I can swith to ps3 and xbox. But will freeze if i switch any other.

I'm having trouble as well, it's a mess frown.gif Had to pull the power cord a couple of times to get a picture at all frown.gif

Switching is very crap, sometimes it works, sometimes I get noting. In standby it doesn't detect when I power off the xbox and turn on the ps3, picture stays black frown.gif
hschaaps is offline  
post #553 of 9926 Old 06-15-2012, 11:19 PM
Member
 
jaliscojorge's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 83
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by hschaaps View Post

Quote:
Originally Posted by kawie01 View Post

Anyone having trouble with the latest firmware? My video switching freezes for some of my components. I can swith to ps3 and xbox. But will freeze if i switch any other.

I'm having trouble as well, it's a mess frown.gif Had to pull the power cord a couple of times to get a picture at all frown.gif

Switching is very crap, sometimes it works, sometimes I get noting. In standby it doesn't detect when I power off the xbox and turn on the ps3, picture stays black frown.gif
Is it supposed to detect what input is being used while the unit is off and automatically switch to that input? On my 707 I had to turn it off with the input I wanted to pass though chosen for it to work no auto detect and switch on it's own.

Typed from a ZENned out vibrant. Thanks to DD!
jaliscojorge is offline  
post #554 of 9926 Old 06-16-2012, 03:52 AM
Blu-ray Reviewer
 
Ralph Potts's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Middletown NY
Posts: 9,090
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 87 Post(s)
Liked: 467
Quote:
Originally Posted by dumbasbell View Post

When I watch BD movie with DTS-HD 5.1 for example, all the speakers on front LCD panel light up. Even though I have 7.1 speakers set up, if I am watching a movie that is mixed in 5.1 channel, shouldn't the receiver only use 5 speakers with subwoofer and not the entire 7 speakers? On a another note, how many here use Intelivolume and if you do at what volume do you set it at?

Greetings,

You have the receiver set up for 7 speakers and PLIIx processing. That is why all of the speaker icons are lit on the front panel during 5.1 channel playback. If you only wany straight decoding you can set it that way in the Listening mode setup menu.


Regards,

Ralph C. Potts
Blu-ray Reviews
AVS Forum
My Home Theater
My DVD/HD DVD/Blu-ray Collection
Ralph Potts is offline  
post #555 of 9926 Old 06-16-2012, 03:57 AM
Newbie
 
hschaaps's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Netherlands
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by jaliscojorge View Post

Is it supposed to detect what input is being used while the unit is off and automatically switch to that input? On my 707 I had to turn it off with the input I wanted to pass though chosen for it to work no auto detect and switch on it's own.
Typed from a ZENned out vibrant. Thanks to DD!

I just assumed it would switch sources in standby but apparently it's not supposed to do that.
Coming from a standalone switch I just figured a receiver with hdmi would act the same, it's not very useful without that option.
hschaaps is offline  
post #556 of 9926 Old 06-16-2012, 05:22 AM
Newbie
 
hschaaps's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Netherlands
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Another problem I'm having with the latest firmware is that the osd stops working after a while, I can only use the display on the onkyo then. Only pulling the plug will bring the osd back.
hschaaps is offline  
post #557 of 9926 Old 06-16-2012, 06:28 AM
Senior Member
 
RangersFan's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: New York, NY
Posts: 244
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
having no issues with the firmware so far. my receiver actually updated twice back to back took about an hour and half, cause i guess my initial firmware was very old. only problem i had is it erased all my audyssey settings so i had to run it again.
RangersFan is online now  
post #558 of 9926 Old 06-16-2012, 06:48 AM
Senior Member
 
RangersFan's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: New York, NY
Posts: 244
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
does anyone here bi-amp their mains on a 7.1 setup, is it even possible? i was wondering if i choose to bi-amp would i be using the front high or front wide? was asking because in the past i bi-amped using the surround back channels in a 5.1 setup.

edit: never mind, bi-amping will only drive a 5.1, just saw in manual
RangersFan is online now  
post #559 of 9926 Old 06-16-2012, 09:48 AM
Member
 
markymiles's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 78
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Just got a loan of a 3009 while my 818 order ships. Was kinda thinking hope it's not going to be disappointment going down to the 818 when it arrives. Seems like i needn't have worried reading through this thread
markymiles is offline  
post #560 of 9926 Old 06-16-2012, 10:52 AM
AVS Club Gold
 
joerod's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: MIDWEST (just outside Chicago)
Posts: 22,082
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 65 Post(s)
Liked: 106
Quote:
Originally Posted by markymiles View Post

Just got a loan of a 3009 while my 818 order ships. Was kinda thinking hope it's not going to be disappointment going down to the 818 when it arrives. Seems like i needn't have worried reading through this thread

They should be very close. You should not be disappointed.

I just listed my 818 in the classifieds... smile.gif

UPDATE: sold. smile.gifeek.gif
jaliscojorge likes this.

Build your own Concession Stand Counter for cheap! Search -> Joe Rod Home Theater .Com

Check out these new Lighted Cup Holders:
http://hstrial-jrodriguez996.homeste...=1402680301175
joerod is online now  
post #561 of 9926 Old 06-16-2012, 01:50 PM
Advanced Member
 
chs4000's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 562
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
My 818 is doing a back-to-back update as well. This appears to be normal, then.
chs4000 is offline  
post #562 of 9926 Old 06-16-2012, 03:46 PM
Member
 
dumbasbell's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 71
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have a situation I want to get by people here in the forum to see what you guys think. I was watching Star Trek 6: Undiscovered Country when I noticed that volume seem to go louder to quieter from certain scene to scene. One scene I am hearing clear than next scene I am straining to hear and than next scene it is louder again. Then later, I noticed certain channels on my Direct TV seem to do the same thing. It mostly happens when I am watching a movie opposed to a other forms of programs. Does this seem normal or should I change the receiver? Any advice will be appreciated. Thanks.
dumbasbell is offline  
post #563 of 9926 Old 06-16-2012, 07:22 PM
Senior Member
 
MCF34's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 367
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by markymiles View Post

Just got a loan of a 3009 while my 818 order ships. Was kinda thinking hope it's not going to be disappointment going down to the 818 when it arrives. Seems like i needn't have worried reading through this thread

So how do you like the 3009? I am monitoring both the 3009 and 818 very closely. The 3009 seems to be slowly dropping in price. If it gets down to $1000 shipped I may jump on a 3009. Right now best price is $1450 shipped.

Jutter is gone..zipadeedoodah zipadeeday!!!
MCF34 is offline  
post #564 of 9926 Old 06-16-2012, 08:10 PM
AVS Club Gold
 
joerod's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: MIDWEST (just outside Chicago)
Posts: 22,082
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 65 Post(s)
Liked: 106
Quote:
Originally Posted by MCF34 View Post

So how do you like the 3009? I am monitoring both the 3009 and 818 very closely. The 3009 seems to be slowly dropping in price. If it gets down to $1000 shipped I may jump on a 3009. Right now best price is $1450 shipped.

Seriously doubt you will see the 3009 drop that low. eek.gif

Build your own Concession Stand Counter for cheap! Search -> Joe Rod Home Theater .Com

Check out these new Lighted Cup Holders:
http://hstrial-jrodriguez996.homeste...=1402680301175
joerod is online now  
post #565 of 9926 Old 06-16-2012, 08:49 PM - Thread Starter
AVS Addicted Member
 
jmpage2's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 10,053
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 77
So, I got my 818 installed today (which took a helluva lot longer than I anticipated) and I just wanted to bring up some very initial observations; I am coming from a Yamaha RX-V1800 that has been a fantastic amp, but it does not do dual HDMI output, lacks really good room calibration, no HDMI 1.4, no DLNA or internet radio, etc.

Unlike many of you I don't have this in a dedicated theater room. I have a large family room that is perhaps 20X22'. Speakers consist of Boston reference center and mains, SVS cube subwoofer, and cambridge rears in my ceiling.

1. With six reference points for Audyssey the sound quality is pretty good. I want the ability for Audyssey to dynamically set the volume so I can listen at lower volume levels and still hear the surrounds, etc. It seems to do this but I'm confused about the settings. Also, my subwoofer does not seem to be nearly as strong with the default Audyssey settings as it was with the RX-V1800... I see an LFE menu in the settings maybe it's something I can adjust.

2. I figured out how to get dual HDMI output working, however I noticed that for the 2nd TV (which is on a patio) there is no audio provided through HDMI, I had to wire analog outputs from my source (TiVo) to the 818 to get audio working out there (through the zone 2 speakers obviously).

3. Sometimes when I turn the TV on in the 2nd zone, both TVs go pink and I have to power off and on the 2nd TV to get the picture normalized. Very annoying. I also see no settings for video for the 2nd screen, it is a small 720P LCD and obviously I don't want it to have the same settings as the large 65" plasma in the family room so this is a confusing point.

3. I could not get the STB/DVR input on the 818 to work in Zone 2. O-remote also does not have a choice for STB/DVR, I had to re-wire so that I was using CBL/SAT instead.

4. DLNA/Pandora work extremely well, even in Zone 2, O-remote really shines for this.

5. The Onkyo remote is TERRIBLE. Really horrible. I actually thought something was broken for a while after I selected a source and the "home", etc, buttons no longer worked (have to hit the "receiver" button again to regain function). I have done initial programming on my Harmony and will have to keep tweaking. I was pleasantly surprised that the 818 was in the Harmony database.

6. One early problem I've hit that I have not found an issue to is, with my TiVo, I have had some really weird problems with the 818. When the TiVo (quad tuner elite model) switches between the on screen menus and the full screen playback there was always a short audio dropout on my Yamaha, but with the 818 I lose audio for a good solid 3-5 seconds, it is really annoying. Also, I get messages on the front of the 818 with many programs that say "resolution error". WTF?

I suppose you could say that the biggest "issue" I have with the 818 is that, even with the manual in one hand and the remote in the other, it is an extremely overwhelming experience trying to set it up... and I'm not even a newb at this... coupled with many of these problems with my TiVo, etc, I am sort of wondering if I made a mistake buying this.... I was expecting to be a bit bowled over with the upgrade, but right now it's very hit or miss for me. Maybe with time I will become more satisfied with it.
jmpage2 is offline  
post #566 of 9926 Old 06-16-2012, 09:39 PM
Member
 
beezar's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 198
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Quote:
Originally Posted by The Scott View Post

I wrote Onkyo USA about just that and they replied yesterday.
They said so long as all my speakers are 4 Ohm and the receiver is set to drive them, it will be fine. You cannot mix 4 Ohm and 6 to 8 Ohm speakers. I have a thing for Magnepans but I have decided to stay with Klipsch for now as I don't have the cash to buy 5 to 7 Maggies for the 818.

That sucks. I will be getting 4 Ohm speakers up front and my surrounds are 6 ohms. May have to go with separates.

Anyone know of a preamp that can do what the Onkyo 818 can do at the same (but preferably less) price point? Audyssey XT32 would be fantastic. I'm assuming I can use the Onkyo 818 as a preamp as well, but would like to save some money on the preamp if I go the separates route.
beezar is offline  
post #567 of 9926 Old 06-16-2012, 10:31 PM
Newbie
 
hschaaps's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Netherlands
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
After contacting Customer Support they came to the conclusion that my unit was faulty so they want me to exchange is. Hopefully that fixes all my problems and hopefully they have another unit for me at the store.
hschaaps is offline  
post #568 of 9926 Old 06-16-2012, 10:48 PM
Member
 
PSchweitzer's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: U.S.A.
Posts: 152
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
How can I get one of the 12 volt triggers to turn On/Off by powering On or Off this unit? I am not using the Zone 2/3 stuff.
PSchweitzer is offline  
post #569 of 9926 Old 06-16-2012, 11:13 PM
Member
 
dumbasbell's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 71
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Is there a way to change ohms? The default setting seems to be 6ohms. I want to change it to 8ohms.
dumbasbell is offline  
post #570 of 9926 Old 06-16-2012, 11:44 PM
Newbie
 
hschaaps's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Netherlands
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by dumbasbell View Post

Is there a way to change ohms? The default setting seems to be 6ohms. I want to change it to 8ohms.

From the manual:

6 ohms:
Select if the impedances of all speakers are between 6 and 16 ohms.
hschaaps is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

Tags
Onkyo Tx Nr818 , Receivers Amplifiers , Onkyo , Audyssey
Gear in this thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off