Directv problems with AVR's - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 20 Old 06-01-2012, 11:44 AM - Thread Starter
Member
 
JDEaston's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 198
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I have seen numerous posts in multiple threads about problems people have been having when running directv through their avr after directv's recent updates. I started having problems yesterday and contacted directv today. My directv box is the HR23, avr is a yamaha rx-v671. I was able to resolve my issues by turning off all hdmi processing and control.

But I am curious, how many of us are having problems, and with what hardware. I urge anyone who is having problems to report it to directv's engineering department so maybe they will come up with a fix. But until then maybe we can work together and find a temporary fix that works with our respected avr's.
JDEaston is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 06-01-2012, 12:03 PM
AVS Special Member
 
chikoo's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,067
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
What problems?
chikoo is offline  
post #3 of 20 Old 06-01-2012, 12:13 PM - Thread Starter
Member
 
JDEaston's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 198
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
The problem I am having is with the avr's on screen display overlay, it will jump around on the screen and the ratio is compressed and stretched. After using the onscreen display the directv feed will begin to randomly flash with artifacts at the bottom of the screen. I saw in a denon thread that some people were experiencing complete loss of video.
JDEaston is offline  
post #4 of 20 Old 06-01-2012, 12:14 PM
Member
 
Nighthawk68's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Northern Michigan
Posts: 150
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 13
I have a Denon AVR-2809, still having the issue, I have HDMI control off on everything, and no hdmi processing is in use

Denon AVR-X4000, Panasonic TCP-55VT50, OPPO BDP-103, DirecTV HR44-700, Apple TV
Polk Audio RTi-A9, RTi-A7, RTi-A3, CSi-A6 & DSW PRO 660
Nighthawk68 is offline  
post #5 of 20 Old 06-01-2012, 12:16 PM
Member
 
Nighthawk68's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Northern Michigan
Posts: 150
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 13
Yes, complete loss of video, and audio but audio returns after 15 seconds

Denon AVR-X4000, Panasonic TCP-55VT50, OPPO BDP-103, DirecTV HR44-700, Apple TV
Polk Audio RTi-A9, RTi-A7, RTi-A3, CSi-A6 & DSW PRO 660
Nighthawk68 is offline  
post #6 of 20 Old 06-01-2012, 01:07 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 46,065
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1787 Post(s)
Liked: 1702
Work arounds for Denon AVRs reported in this thread ---> http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1413290

---------------------------------
"JD" – jd@avscience.com ; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Daily 8am – 8pm EST (Sat/Sun too if you leave message)
Call for pricing - Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Atlantic Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is online now  
post #7 of 20 Old 06-01-2012, 01:47 PM
AVS Special Member
 
M Code's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Joshua Tree, CA
Posts: 9,954
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 146 Post(s)
Liked: 131
Quote:
Originally Posted by JDEaston View Post

I have seen numerous posts in multiple threads about problems people have been having when running directv through their avr after directv's recent updates. I started having problems yesterday and contacted directv today. My directv box is the HR23, avr is a yamaha rx-v671. I was able to resolve my issues by turning off all hdmi processing and control.

But I am curious, how many of us are having problems, and with what hardware. I urge anyone who is having problems to report it to directv's engineering department so maybe they will come up with a fix. But until then maybe we can work together and find a temporary fix that works with our respected avr's.


One of our tasks is working with various AVR brands to secure HDMI certification..
To have market acceptance, an AVR needs to be Plug, Play and Go with the more popular sources of HD components connected by HDMI. Inside the majority of AVRs is a chip called the HDMI repeater, its purpose is to recieve the incoming HDMI stream, route it through the appropriate circuits and then output the HDMI stream to the video display while maintaning its HDCP (copy protection).

When an HDMI product (AVR, source or display) is certified by HDMI orgnization it goes through a lengthy, costly process of component interoperability testing with other brand HDMI products. The AVR is more challenging than a HD display, as the HD display only takes the HDMI signal as an input. Whereas an AVR must transmit back out (repeat) a protected HDMI signal.. The problem here shows up as handshake issue and/or as an exteremely long time for the AV signal to sync up.. The proper solution requires careful writing/debugging and testing of the HDMI software. For the reasons mainly to save certifications costs and delays of shipping to the market, certain CE brands such as Direct TV, Samsung, LG, Sony, Apple and many set-top boxes including Motorola, Scientific Atlanta do not have their units HDMI certified...

Read the forums and one can see this problem pops up frequently, it maybe has improved slightly in recent times with more experienced software engineers but it still exists...


Just my $0.02...
M Code is offline  
post #8 of 20 Old 06-01-2012, 02:42 PM
AVS Addicted Member
 
afrogt's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: SF Bay Area
Posts: 23,350
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 271 Post(s)
Liked: 413
Since I have a Harmony remote I decided to plug my DVR directly into HDMI2 of my Panny Plasma and use the optical output on the DVR for audio.

Reprogrammed my remote and everything is fine. Dont feel like waiting for DirecTV to slowly fix the problem.

My Roku, Blu Ray and other HDMI devices can still run thru the receiver with no problems.

Afro GT
afrogt is online now  
post #9 of 20 Old 06-01-2012, 03:01 PM
AVS Special Member
 
Venomous's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Huntington Beach/San Diego CA
Posts: 1,198
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 16
Dtv sent out a shody firmware update last week and it's screwed with the dtv box losing signal to the avr. Once you turn off processing to the avr the problem goes away, somewhat.

My avr does a better job with signal processing then the hr23 I have.
Venomous is offline  
post #10 of 20 Old 06-02-2012, 09:40 AM
AVS Special Member
 
chikoo's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,067
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I have the Directv HD DVR receiver plugged to my HK AVR 3600 connected to a Samsung D6500 plasma and i do not have any of these issues.
chikoo is offline  
post #11 of 20 Old 06-02-2012, 07:02 PM
Newbie
 
Jerremy's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Saratoga Springs, NY
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi,

I'm having the same issue with a HR21 and a Yamaha RX-V671.

JDEaston, can you be a little more specific as to what you did as a temp fix?

Thanks,

Jerremy
Jerremy is offline  
post #12 of 20 Old 06-02-2012, 07:53 PM - Thread Starter
Member
 
JDEaston's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 198
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by Jerremy View Post

Hi,

I'm having the same issue with a HR21 and a Yamaha RX-V671.

JDEaston, can you be a little more specific as to what you did as a temp fix?

Thanks,

Jerremy

I turned off hdmi control, hdmi processing, and hdmi standby pass through. So far it has worked for me, though I do miss standby pass through, since I don't always use my avr. Hopefully directv will come up with a fix.
JDEaston is offline  
post #13 of 20 Old 06-03-2012, 05:45 AM
Newbie
 
Jerremy's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Saratoga Springs, NY
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by JDEaston View Post

I turned off hdmi control, hdmi processing, and hdmi standby pass through. So far it has worked for me, though I do miss standby pass through, since I don't always use my avr. Hopefully directv will come up with a fix.

Hi again JDEaston,

Are these settings you turned off on the Yamaha? I found some settings that looked like a match on the Yamaha, but they were already off. I didn't see anything like those in the menus on the DTV receiver. I do have the H21, so the menus may be different.

Hopefully DTV will fix this soon... It's very annoying.

Thanks for the help,

Jerremy
Jerremy is offline  
post #14 of 20 Old 06-03-2012, 07:27 AM
Newbie
 
Jerremy's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Saratoga Springs, NY
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi,

Just a follow up...

When I see the flicker: If I go to the Yamaha's menus, they are all distorted and you can't see them properly. Also, when you change the volume the usual black bar with the volume indicator does not appear.

If I turn off the DirecTV receiver, the menus go back to normal.

Also - on the Yamaha: If I change the Processing and Standby from off to on, I'm back to normal. However, after a power cycle, the flicker is back. I then went back to the Yamaha and tuned Processing and Standby from on to off - and that worked as well. Very odd... So, for me, t's not whether they are on or off but that you change them while the DTV and Yamaha are on.

When I say back to normal - it's better in that the almost full screen flicker is gone, but there is still an occasional single line flicker.

Other troubleshooting before I found this thread was to change to a different HDMI input and a different HDMI cable. Neither made a difference.

I will definitely call DTV to make a complaint.

Jerremy
Jerremy is offline  
post #15 of 20 Old 06-03-2012, 08:25 AM
Newbie
 
Jerremy's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Saratoga Springs, NY
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Final follow up... Called DTV to report the issue. The rep I spoke with did not see it listed as a current issue. She said she would pass along the info to engineering.

As JDEaston recommended, I would also encourage people to call DTV and make a report.

Jerremy
Jerremy is offline  
post #16 of 20 Old 06-07-2012, 12:15 PM
Newbie
 
rpreyes623's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I am having the same issue using the same Yamaha 671 receiver, the only thing that worked for me was to hook the hdmi from the dtv box to the tv and run another hdmi cable from the tv to the receiver for gaming and blu ray output and use an optical cable for sound from the dtv. I hope they come up with a solution soon. After using this hookup I have not had any flicker or sd zooming problems. Only problem is the volume control is not visible on tv since it is connected by an optical cable.
rpreyes623 is offline  
post #17 of 20 Old 06-11-2012, 11:04 PM
Newbie
 
TIMRRRR's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Yes, I have been having the same problem with my Directv receiver and my yamaha rxa-710. I have a distorted menu that flickers and the screen image will occasionally flicker as well. I will call Directv to see if we can get the ball rolling.
TIMRRRR is offline  
post #18 of 20 Old 06-15-2012, 04:57 PM
Newbie
 
jjrobey's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Having the same problems with HR21 and RXV671. On top of the screen glitches and changing menu screen, it is also changing my resolution to 720p. You guys might want to check that too.
jjrobey is offline  
post #19 of 20 Old 12-01-2012, 01:07 PM
Member
 
green horn's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Silicon Valley
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'm having the HDMI pass-thru problem with my Directv HR-21 to my Pioneer VSX-33. Worked for a while, then I received an update on the HR-21, and it stopped working. I have an OPPO-BD93 and pass-thru works great.

Panasonic VT25 50"
Pioneer VSX-33
OPPO-BD93
DirecTV HD-21

I really want this issue resolved ASAP!! I've been using an old RCA A/V cable for sound, going on 2 years now.
green horn is offline  
post #20 of 20 Old 12-01-2012, 02:39 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 46,065
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1787 Post(s)
Liked: 1702
^^
Your issue is why many installers simply bypass the AVR and conncect the DVR (HDMI) to the TV with DVR (optical) to the AVR as firmware updates to the DVR will often cause issues and it's not worth waiting until they get fixed in a future update.

---------------------------------
"JD" – jd@avscience.com ; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Daily 8am – 8pm EST (Sat/Sun too if you leave message)
Call for pricing - Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Atlantic Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is online now  
Reply Receivers, Amps, and Processors

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off